31 Μαρ 2011

Αντί να μιλούν μερικοί καλύτερα να φτύνουν! Γκρρρρρρ

globalvoices.co.uk
Η ελληνική γλώσσα (όπως και όλες οι γλώσσες) είναι ζωντανός οργανισμός  και σαν ζωντανός οργανισμός εξελίσσεται και μεταλλάσσεται ανάλογα με την εποχή και τους ανθρώπους που τη μιλάνε. Οι μόνες γλώσσες που μένουν αναλλοίωτες είναι οι νεκρές, αυτές που κανείς πια δεν τις χρησιμοποιεί, όπως τα λατινικά που διδάσκονται μεν σε πολλά σχολεία όμως δεν χρησιμοποιούνται σε καμιά χώρα στην καθημερινή ομιλία.

ΟΜΩΣ το ότι είναι ζωντανός οργανισμός η ελληνική γλώσσα δε σημαίνει ότι η κάθε μια και ο κάθε ένας ειδικά στην τηλεόραση, μπορεί να την κακοποιεί σε σημείο να την κάνει αγνώριστη, να την σπάει στο ξύλο, να τη στέλνει στην εντατική και να κάνει ό,τι περνά απ΄το χέρι του για να τη δολοφονήσει. 

Φιλόλογος δεν είμαι, ούτε έχω ξεκινήσει καμιά σταυροφορία για τη διάσωση της ελληνικής γλώσσας όπως κάποιοι πολιτικοί που ούτε να τους αναφέρω δε θέλω. ΟΜΩΣ αυτό δε σημαίνει ότι μπορώ να ανεχτώ κάποιους (σαν τις μεσημεριανές κατίνες παραδείγματος χάρη) να μιλούν με τέτοιο τρόπο που να προσβάλλουν τη γλώσσα και την ακουή όσων κάνουν την αξεπέραστη βλακεία να τους παρακολουθήσουν έστω και για πέντε λεπτά.

ΚΑΙ ΟΧΙ δεν είσαι μοντέρνα κυρά μου επειδή μιλάς χάλια τα ελληνικά. Δεν είσαι της εποχής, δεν είσαι 'πιτσιρίκα', δεν είσαι του συρμού, δε δημιουργείς μόδα. Τα πιτσιρίκια σε πληροφορώ μιλούν πολύ πιο σωστά και όμορφα τη γλώσσα από ότι εσύ που μιλάς λες και φτύνεις. Γι'αυτό ή μάθε να μιλάς σωστά, ή πήγαινε  στο σπίτι σου να μιλάς χωρίς γραμματική, συντακτικό και με λεξιλόγιο που με το ζόρι περιλαμβάνει 500 λέξεις, εκεί που δε σ'ακούει κανένας.

Κρίμα που η ΕΡΤ έκοψε αυτή την όμορφη εκπομπή που είχε παλιά με την Λιάνα Κανέλη και μετά με την Μαρία Χούκλη 'Ομιλείτε Ελληνικά'. Ήταν απίστευτα ενδιαφέρουσα, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική μαζί. Αυτή άλλωστε είναι η αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης. Να μορφώνει και προσφέρει πολιτισμό εκεί που τα άλλα κανάλια προσφέρουν σε μεγάλο ποσοστό σκουπίδια.

φωτο από την ιστοσελίδα της ελευθεροτυπίας
Φέρτε πίσω το 'Ομιλείτε Ελληνικά' κι αναγκάστε όλα τα κανάλια να περνούν τους παρουσιαστές τους από εξετάσεις καλής χρήσης της ελληνικής γλώσσας (ανεξαρτήτως πόσο χαμηλό επίπεδο έχει μια εκπομπή). Αρκετά δολοφονούν καθημερινά σε ζωντανή μετάδοση την ελληνική γλώσσα! Πόσο καιρό να συνεχίζεται αυτό το έγκλημα ατιμώρητο; ΦΤΑΝΕΙ!

16 σχόλια:

  1. Θέλω να μου πεις ποια είπε τι...θέλω. Θέλω να γελάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μια κιουρία με καπέλο και η παρουσιάστρια της εκπομπής όταν σχολίαζαν το γάμο της χρονιάς.
    αν βάλεις αυριο σίγουρα κάτι θα πουν πάλι. καθε μέρα αναφέρονται στο συνταραχτικό αυτό θέμα (μη χε..) και τα ελληνικά τους είναι για γερά νεύρα - που προφανώς δε διαθέτω!

    πάλι καλά που πάτησα το μαγικό κουμπάκι (το κόκκινο) και την έκλεισα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος31/3/11, 7:21 μ.μ.

    χαχαχα Καταλαβα για ποιες λες για τη Ρουλα Χαμου και την Καραβάτου;
    βρε οταν λεω εγω πως ολοι οι παρουσιαστες και δημοσιογραφοι ειναι αγραμματοι, με κατηγορουν πως τσουβαλιάζω!!!!
    Σημερα μιλουσαν για τα ουφΑΑΑΑ χαχαχα
    Το ουφο, τα ουφΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για πες για πες;; όλη η σαβούρα μέσα στο χαζοκούτι μαζεμένη!!
    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο προηγούμενο ποστ με πήδηξες και εμένα και το μαρουλάκι,οχι τιποτ άλλο, εχω δώσει ένα λινκ και ήθελα να μου πεις αν πήγες εκεί...
    φιλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τα τηλεσούργελα δεν με χαλάει να μιλάνε τα ελληνικά όπως θέλουν. άλλωστε στις εκπομπές τους το μικρότερο κακό είναι το πως μιλάνε τα ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το 'Ομιλείτε Ελληνικά' ήταν μια υπέροχη και πολύ χρήσιμη εκπομπή, αλλά φαντάζομαι ότι την έκοψαν επειδή την παρακολουθούσαμε εγώ, εσύ και 2-3 άλλοι. Θα μου πεις... αυτό δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει την κρατική τηλεόραση και θα συμφωνήσω. Έλα όμως που το να "μορφώνει και να προσφέρει πολιτισμό" - αν και θα 'πρεπε - δεν είναι ο πρωταρχικός στόχος του κρατικού καναλιού. Πρώτα να γεμίσουν οι τσέπες και μετά όλα τα άλλα.
    Αν οι ξανθιές κατίνες των μεσημεριανών αναγκάζονταν να περάσουν από εξετάσεις, αυτό θα σήμαινε ότι ζούμε σε έναν αξιοκρατικό κόσμο και όχι στο θέατρο του παραλόγου.
    Καλά θα ήταν, αλλά...

    Φιλιά πολλά, Daisy μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Coula μου καλά κατάλαβες αλλά δεν ήθελα να γράψω και να τους κάνω και διαφήμιση. Αυτο το τα 'ουφα' ήταν που μου την έδωσε και έγραψα το ποστ για να'μαι ειλικρινής. Το βρήκες! :))
    Όχι ότι τα άλλα που έλεγαν ήταν λιγότερο χάλια.

    Ίσως να μην είναι όλοι αλλά όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότεροι είναι αγράμματοι και δεν ξέρουν το στοιχειώδη τρόπο έκφρασης και χρήσης της γλώσσας.

    Ξέρω είναι δύσκολο να εκφράζεσαι σωστά στον προφορικό λόγο που προσφέρει περισσότερο περιθώριο λαθών απ'τον γραπτό, αλλά γι'αυτό το λόγο θα'πρεπε να εξασκούνται, να εκπαιδεύονται γι'αυτό. Όχι να ανοίγουν το στόμα τους κι οποιον πάρει ο χάρος. Αν θέλουν να μιλάνε έτσι στην ιδιωτική τους ζωή ή στην επαγγελματική με γεια τους με χαρά τους, όχι όμως στην τηλεόραση που τους ακούει τόσος κόσμος.

    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΦΟΥΛΗ μαζεμένη δε λες τίποτα!
    Συγνώμη που σας προσπέρασα άθελα μου. Απάντησα έστω και καθυστερημένα αν θες να δεις. Σίγουρα έχω πάει στο θέατρο σας, μας είπε ένας ταξιτζης ότι πρέπει να πάμε και δεν το παραλείψαμε βεβαίως βεβαίως :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. mahler δεν έχεις άδικο.
    Αλλά εμένα με χαλά και αυτό τι να κάνω; Και οκ σταματώ να τα βλέπω και τέλειωσε το θέμα για μένα προσωπικά. Όμως όλοι οι άλλοι και οι άλλες που παρακολουθούν θα ακούνε και θα βλέπουν αυτή τη βάναυση κακοποίηση της γλώσσας καθημερινώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Lilith μου ακριβώς όπως τα λες. Οι μετρήσεις και οι τηλεθεάσεις δε θα'πρεπε να είναι μέρος του παιχνιδιού για την κρατική τηλεόραση. Στην Αγγλία το bbc δεν έχει καν διαφημίσεις. Κι είναι λογικο, αφού παίρνει κρατική επιχορήγηση. Και στην Ελλάδα και την Κύπρο τα κρατικά κανάλια παίρνουν κρατική επιχορήγηση αλλά οι διαφημίσεις, έστω και πιο περιοσμένες σε αριθμό, δεν κόβονται.
    Νομίζω πάντως ότι το Ομιλείτε Ελληνικά το έβλεπε πολύ περισσότερος κόσμος απ'ότι λες. Θυμάμαι πως το συζητούσα με φίλους κι είχαμε την ίδια άποψη..

    Όσο για τις κατίνες μια χαρά κατίνες ας είναι αλλά με σωστά ελληνικά. Δεν ξέρω αν θυμάσαι πολύ παλιά μια χαζοεκπομπή το ερωτοδικείο που η παρουσιαστρια μιλούσε πολύ σωστά ελληνικά ανεξαρτήτως του χαμηλού επιπέδου της εκπομπής.

    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι, θυμάμαι, αλλά το Ερωτοδικείο δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με τα μεσημεριανά.
    Μπορεί να ήταν trash αλλά κατά τη γνώμη μου ήταν πολύ cult εκπομπή. :)
    Λες... δεν έχεις πρόβλημα με τις κατίνες φτάνει να μιλάνει σωστά ελληνικά.
    Μα, αν μιλούσαν σωστά ελληνικά, το μυαλό τους από μόνο του θα ακολουθούσε άλλη κατεύθυνση και όχι αυτή του ξεκατινάσματος και του κουτσομπολιού.
    Άρα, δεν θα βρίσκονταν και σ' αυτή τη θέση. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος3/4/11, 12:39 π.μ.

    Τί να πεις ;...
    Ας πω το τετριμμένο : "Κλείστε τις τηλεοράσεις"...
    Το κακό όμως είναι πως οι περισσότεροι , θα τις έχουν ανοιχτές ...
    Έγκλημα καθοσιώσεως η κακοποίηση της πανέμορφης γλώσσας μας από τα σούργελα της TV ...
    -----------------------
    Ωστόσο , μου έδωσες ιδέα για ποστ ... Thanks .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Lilith μου συμφωνώ το ερωτοδικείο ήταν trash αλλά και cult. Ήταν στη φάση που απ'το πολύ trash έφτανε στην άλλη όχθη σχεδόν :))))))))))

    Νομίζω το κουτσομπολιό είναι σύμφυτο της ανθρώπινης φύσης. Άλλο όμως είναι να γίνεται στη γειτονιά, ή στη δουλειά π.χ. κι άλλο στον τηλεοπτικό φακό που όλα τα μεγεθύνει.
    Ίσως αν ήξεραν να μιλούν σωστά ελληνικά να μάθαιναν κι οι κατίνες να θάβουν με 'σωστό' τρόπο χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. silia μου είναι μια λύση αυτή γιατί όταν δεν τους βλέπουν, όταν δεν έχουν κοινό θα σταματήσουν να προβάλλονται κάποια στιγμή.

    Χαίρομαι που σου έδωσα ιδεά και θα περιμένω να διαβάσω τη δική σου οπτική :)

    xx

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...