8 Ιουν 2012

Προσβασιμότητα

Τώρα που κυκλοφορούμε λίγο με το κοριτσάκι μας την πέρνουμε μαζί μας στο καροτσάκι όπου είναι άνετα και μπορεί αν θέλει να κοιμηθεί. Πήγαμε λοιπόν τον τελευταίο καιρό σε δύο καφετέριες εδώ στη Λεμεσό. 
Στην πρώτη είχε ράμπα για καροτσάκια η οποία ήταν τόσο απότομη που ένιωθες ότι ανέβαινες στο βουνό σπρώχνοντας το καροτσάκι του μωρού που είναι ομολογουμένως πιο ελαφρύ από ένα καρότσι άτομου με αναπηρία. Άσε που μόλις έφτανες στο τέρμα της ράμπας είχε τοποθετημένα τραπεζάκια και καρέκλες και για να περάσεις έπρεπε να μετακινήσεις ένα σωρό άτομα.
Στη δεύτερη καφετέρια που είναι καινούργια είχε μια ράμπα με κανονική κλίση.. όμως από το χώρο του παρκινγκ μέχρι τη ράμπα είχε 3 σκαλάκια απ'τα οποία το ένα αρκετά ψηλό. Σκέφτομαι κι εγώ 'τότε ίσως έχει ομαλή πρόσβαση από μπρος..' Φευ! Δυστυχώς κι από μπροστά ένα αρκετά ψηλό σκαλάκι για να φτάσεις στη ράμπα. 
Κι αναρωτιέμαι.. είναι ηλίθιοι ή αστοιχείωτοι οι αρχιτέκτονες/πολιτικοί μηχανικοί που έφτιαξαν το χώρο; Γιατί στην πρώτη περίπτωση κάπου τους δικαιλογώ αφού ήταν υφιστάμενος χώρος και η ράμπα μπήκε μετά. Όμως στη δεύτερη που πρόκειται για νέο μαγαζί δεν σκέφτηκαν ότι δε γίνεται να μην υπάρχει κανονική, ομαλή πρόσβαση για τη ράμπα; Αν δεν έχεις μπράτσα σουπερμαν δε φτάνεις μέχρι εκεί. 
Πως φτιάχνουν αυτούς τους χώρους; Τι σεβασμό δείχνουν στα άτομα με αναπηρία αν αυτό το απλό πράγμα που είναι κοντά στη λογική δεν μπορούν να το διευθετήσουν; 

Μη φοράς τη βλακεία σου σαν παράσημο
 Για να μην αρχίσω για τους εντελώς ανεγκέφαλους οδηγούς που πάνε και παρκάρουν στην πρόσβαση προς τις ράμπες ή σε χώρους αναπήρων γιατί βαριούνται να κάνουν τρία βήματα για να μπούνε σε ένα μαγαζί. Είναι άραγε τυχαίο που είναι τις πιο πολλές φορές κάτοχοι ακριβών αυτοκινήτων; Μήπως για την αγορά του ακριβού αυτοκινήτου δίνουν εκτός από λεφτά και τη συνείδηση/ανθρωπιά τους;

8 σχόλια:

  1. Τι τα θες; Η έλλειψη σεβασμού είναι από μόνη της ηλιθιότητα έτσι κι αλλιώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχεις απόλυτο δίκιο. δε θα κουρααστώ όμως να φωνάζω γι'αυτα που μου σπανε τα νεύρα

      Διαγραφή
  2. Εδώ τα πλακάκια για τυφλούς καταλήγουν στα περίπτερα (σούπερ- μάρκετ)!!
    Η απάντηση του δημάρχου ήταν:
    "Πληρώνουν"
    Αν η βλακεία και η παρανομία πληρώνονται να το ξέρω η αμαθής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μα καλά τι στο καλό τα φτιάξανε αφού καταλήγουν στον τοίχο; και πέταμα λεφτών και δε βοηθούν κανένα απολύτως. αστοιχείωτοι και άχρηστοι!

      Διαγραφή
  3. δυστυχώς ούτε οι ειδικοί (αρχιτέκτονες κλπ) δεν δίνουν βάση στο σχεδιασμό τους στα άτομα με αναπηρία παρά μόνο αν είναι απόλυτη απαίτηση (βλέπε Ολυμπιακά έργα), αλλά ούτε ο κόσμος έχει την παιδεία και την ανθρωπιά να θέλει όλοι οι χώροι να είναι προσβάσιμοι από όλους. Δεν θα ξεχάσω όταν έφτιαχναν πεζοδρόμια για τους τυφλούς (αυτά που σκάνε στα περίπτερα που λέει και η Γιαγιά Αντιγόνη) στην γειτονία μου που άκουσα έκπληκτος να λέγεται από γειτόνισα η ατάκα "τι τα θέλουν και τα ξαναφτιάχνουν τα πεζοδρόμια. Μήπως έχουμε τυφλούς στην Νίκαια?". Σόκ ε, κι όμως ειπώθηκε. Τι να πείς μετά από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μα αμα οι ειδικοί δε δίνουν βάση στα άτομα με αναπηρία τι να περιμένεις απ'τους υπόλοιπους; κρίμα κρίμα!
      αυτή που το είπε αυτό είναι τυφλή στο μυαλό και ηλίθια προφανώς. τι να πω; απελπίζομαι με τέτοια άτομα

      Διαγραφή
  4. Μην εκπλαγείς αν μάθεις από πολιτικό μηχανικό/αρχιτέκτονα πως στα σχέδια του κτηρίου υπάρχει είσοδος/πρόσβαση για καροτσάκια αλλά διότι "τα έξοδα είναι πολλά" ο ιδιοκτήτης και η πολεοδομία έκαναν τα στραβά μάτια.
    Ντροπή μας.

    Πριν μερικά χρόνια έτυχε να συνταξιδεύσω με τον Πρόεδρο των Γερμανών "Ανάπηρων",που ταξίδευε για Κύπρο ώστε να δώσει κάποιο σεμινάριο "πολεοδομία και ανάπηροι" αλλά και να ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη Νήσο. Μου έκανε εντύπωση το ακόλουθο που είπε " Στη Γερμανία έχουμε κερδίσει πολλά για τη διακίνηση μας αλλά στις νότιες χώρες (της Ευρώπης) έχετε ακόμη το ένστικτο της οικογένειας,που δεν μας απομονώνει κοινωνικά. Τα δύο πρέπει σε κάποια στιγμή να συναντηθούν."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν τα έξοδα είναι πολλά ας μην έφτιαχναν ούτε την μπάρα πρόσβασης...
      δεν έχει άδικο που λέει για την οικογένεια.. αλλά εξαρτάται και για τι οικογένεια πρόκειται;.. για μια που δίνει βοήθεια και κίνητρα για ανεξαρτητοποίηση ή για μια που αποκλείει το άτομο από τα πάντα λόγω της αναπηρίας του; και όταν δε βοηθά πουθενά η πολιτεία πόσα μπορεί να κάνει ακόμα και η πιο ανοιχτόμυαλη οικογένια αναρωτιέμαι

      Διαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...