17 Μαρ 2011

Γράφεις με μολύβι ή στυλό;

Μετά από ένα σχόλιο στην αγαπητή Σίλια θυμήθηκα πόσο σημαντικός είναι ο γραφικός μας χαρακτήρας. Γιατί με όλα αυτά τα σύγχρονα μέσα έχουμε χάσει ή ξεχάσει τους γραφικούς μας χαρακτήρες. Ο τρόπος που γράφουμε προδίδει πολλά για τον χαρακτήρα μας, την ιδιοσυγκρασία μας.

Παλιά θυμάμαι έγραφα γράμματα σε φίλες, ημερολόγιο, εκθέσεις στο σχολείο, σημειώσεις στο πανεπιστήμιο, έκανα σχεδιάκια στα περιθώρια των βιβλίων. Κάθε φορά ο γραφικός μου χαρακτήρας διέφερε, ανάλογα με τη διάθεση μου, το αν βιαζόμουν ή όχι, το περιεχόμενο του κειμένου. Στα πρώτα μου ημερολόγια (που'χω δυστυχώς πετάξει) όταν ήμουν χαρούμενη θυμάμαι έγραφα με πράσινο στυλό. Δεν ξέρω γιατί ακριβώς αλλά με έκανε να χαμογελώ αυτό το χρώμα στο χαρτί.

Μέχρι πριν δυο χρόνια περίπου, είχα φτάσει να τα γράφω όλα με fonts των υπολογιστών. Τόσο που το χέρι ήταν σκουριασμένο για να γράψει μια απλή λίστα για ψώνια. Αντί γράμματα e-mail, αντί ημερολόγιο blog, αντί σχεδιάκια φωτογραφίες με το κινητό ή ‘ζωγράφισμα’ στο paint. Δεν είναι το ίδιο!

Γι’αυτό κι εγώ πριν 1-2χρόνια άρχισα ξανά να γράφω ημερολόγιο. Και τώρα γεμίζω αβίαστα, άνετα τις λευκές σελίδες. Όπως παλιά. Μ'αρέσει να βλέπω και να διαβάζω τα γράμματα μου. Όχι τα fonts, αλλά τον προσωπικό μου χαρακτήρα. Κι όσο κι αν φανεί παράξενο, όταν πάω να γράψω κάτι με λατινικό αλφάβητο σκέφτομαι κάθε φορά ότι 'δεν χρειάζομαι alt+shift' για να το κάνω. Δεν είναι μεγάλη ευκολία; :)

ο γραφικός μου χαρακτήρας
ΥΓ. Βρήκα κι ένα τεστ στ'αγγλικά που μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να μάθετε τι σημαίνει ο γραφικός σας χαρακτήρας. Για πλάκα είναι, αλλα μ'άρεσε κι ίσως αρέσει και σε κάποιους από σας!

32 σχόλια:

  1. Τι ωραία ανάρτηση!
    Μου είχε περάσει πολλές φορές απ'το μυαλό ακριβώς αυτό, ότι επειδή καταντήσαμε να τα γράφουμε όλα στο πισι, έχουμε ξεχάσει πώς είναι να γράφεις σε χαρτι.
    Ντάξει, εξακολουθώ να γράφω σε χαρτί αλλά καμιά σχέση με την "καλλιτεχνική" μου γραφή του Γυμνάσιου...

    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχεις δίκιο καλή μου...
    εγώ πλέον γράφω μόνο οτιδήποτε έχει σχέση με την δουλειά στο χέρι, προτού το περάσω σε ηλεκτρονικό αρχείο!
    και πλέον μου φαίνεται τόσο δύσκολο να γράψω στο χέρι!
    Φιλί Διαμαντένιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/3/11, 8:39 μ.μ.

    Α εγω ακομη γραφω σε χαρτι! Και μαλιστα καλλιγραφω!
    Νομιζω πως εξαρτάται από τη δουλεια που κανει και καθενας και κατα ποσο χρειαζεται να γραφει η οχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαχα γράφω με στυλό και ανορθόγραφα....
    καλησπέρααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μ' αρέσει να γράφω με μολύβι, μ' αρέσει να το μυρίζω όταν είναι φρεσκοξυμένο και πριν αρχίσω να γράφω.
    Μικρή (στο δημοτικό) έκανα όμορφα γράμματα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως, όταν πήγα γυμνάσιο οπότε δε μας επέτρεπαν να γράφουμε με στιλό (στα διαγωνίσματα, τεστ), είχα ζοριστεί να αποχωριστώ το μολύβι. Όσα ανέβαινα εκπαιδευτική βαθμίδα τα γράμματά μου χειροτέρευαν.. Πλέον είμαι μία κακογράφος!
    Όπως οι περισσότεροι (αν όχι όλοι), έχω αρκετούς γραφικούς χαρακτήρες και τρέμω τους γραφολόγους!
    Έθιξες, μεταξύ άλλων, τεράστιο ζήτημα, αυτό της αντικατάστασης της χειρόγραφης γραφής από την πληκτρολόγηση..
    Σου χαμογελώ (ολογράφως πληκτρολογημένα αντί smiley)

    Υ.Γ.: αγαπημένη γραμματοσειρά η comic sans, κρίμα που ο κειμενογράφος τού μπλόγγερ δεν τη διαθέτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μοναδική αίσθηση η αφή με το χαρτί, η μυρωδιά του, κι ο χορός των λέξεων πάνω του, καθώς σιγά σιγά τα βήματα του μελανιού συνθέτουν όμορφες εικόνες.

    Το πληκτρολόγιο και την τεχνολογία δεν τα συμπάθησα ποτέ...Εξακολουθώ να γράφω ακόμα και τις πειρατικές ιστορίες μου σε χειρόγραφα. Επίπονο ίσως μα μοναδική η γοητεία του. Σας χαιρετώ προς το παρόν καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λόγω της γενικότερης "τρέλας" που έχω με την τεχνολογία, σχεδόν όλη μου η καθημερινότητα περνάει από τον υπολογιστή και συγχρονίζεται και στις φορητές συσκευές. Από τις σημειώσεις μου, τις επαφές, τα ημερολόγια, τα "to-do", τα πάντα. Όσο βολικό και να είναι όμως, σαν το χαρτί δεν είναι τίποτα. Πρόσφατα τα παράτησα όλα αυτά και πήρα ένα ωραιότατο μικρό σημειωματάριο Moleskine. Εκεί περνάνε πλέον όλες μου οι σημειώσεις, μαζί με μουτζούρες και σχεδιάκια, κι ας μην έχει αυτόματες ειδοποιήσεις να μου θυμίζει τις υποχρεώσεις μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίο το τεστάκι, που πας και τα βρίσκεις... και αυτό με το ALT SHIFT άσε, ξέρεις πόσες φορές πάω να μπω στο ίντερνετ με ςςς... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχεις απόλυτο δίκιο, και εγώ δεν γράφω πια όπως παλιά. Αλλά ευτυχώς μουτζουρώνω ότι βρω, έχω και ένα organizer και βγάζω τα απωθημένα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχεις απόλυτο δίκιο.
    Αλλά κι' εγώ φροντίζω να γράφω όσο μπορώ σε χαρτί. Πολλές φορές, ακόμα και τα ποστ μου τα γράφω πρώτα σε χαρτί. Άλλη αίσθηση...
    Ξέρεις τι μου άρεσε πάντα;
    Να μετροφυλλώ τις ήδη γραμμένες σελίδες.
    Κάνουν έναν ήχο που μου αρέσει πολύ! :)
    Γράφω με στυλό, όχι με μολύβι.
    Θυμάμαι στο δημοτικό, όλα τα κορίτσια θέλαμε να γράφουμε με στυλό και οι δάσκαλοι μας το απαγόρευαν. Ανυπομονούσαμε να πάμε γυμνάσιο για να γράφουμε μόνο με στυλό. :)
    Όσο για τους γραφικούς χαρακτήρες...
    Στο δημοτικό, στις τελευταίες τάξεις, μας έφεραν έναν διευθυντή που ήταν λίγο... psycho. Ο τύπος μάς υποχρέωνε από το να πηγαίνουμε ΚΑΘΕ Κυριακή στην εκκλησία (είχες κιρώσεις αν δεν παρουσιαζόσουν... είχε χαφιέδες παντού) μέχρι να γράφουμε τα γράμματα του αλφαβήτου όπως αυτός θεωρούσε σωστό.
    Για κάποια χρόνια, από αντίδραση και μόνο, έγραφα ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο από αυτόν που μας έλεγε. Μεγαλώνοντας όμως, στο λύκειο, άλλαξα τον γραφικό μου χαρακτήρα και χωρίς να το καταλάβω, άρχισα να γράφω όπως μας είχε πει ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Μέχρι και σήμερα.
    Δεν είναι πολύ περίεργο;

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. sarper ευχαριστώ! :)
    Στο γυμνάσιο έγραφες καλλιτεχνικά; Εγώ νομίζω τώρα γράφω πιο καλλιτεχνικά από ότι τότε!
    Δεν έχει πάντως σημασία τι γράφεις αρκεί που γράφεις με το χέρι και δεν κοιτάς μόνο fonts μπροστά σου. Πολύ θα μ'άρεσε να γράψω όλο το ποστ στο χέρι και να τ'ανεβάσω έτσι..
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. next_day μου καιρός είναι να το ξαναεξασκήσεις το χέρι τότε. Θα δεις που θα σ'αρέσει και θα γράφεις συχνότερα!
    φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Coula μου καλλιγράφε μου εσύ :)
    Έχεις δίκιο παίζει ρόλο η δουλειά του καθενός. Θα ήθελα να δω τα γράμματα σου αν θες κάποια στιγμή ανέβασε ένα δειγματάκι στο μπλογκ σου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΦΟΥΛΗ μου δεν μπειράζει φτάνει που γράφεις.
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. absentminded μου τώρα πρόσφατα ένας συνάδελφος μου είπε ότι γράφει διαφορετικά γράμματα με μολύβι και διαφορετικά με στυλό και μου έκανε τρομερή εντύπωση. Πρώτη φορά το άκουσα αυτό.
    Προφανώς συμβαίνει συχνά αφού σου συμβαίνει κι εσένα :)
    Οι γραφολόγοι μια ανάλυση κάνουν. Δεν είναι μάγοι βρε, γιατί να τους φοβάσαι;
    Είναι ωραία να γράφεις με διαφορετικούς γραφικούς χαρακτήρες. Για μένα προσδίδει ενδιαφέρον άτομο.
    Αυτό που λες για τις γραμματοσειρές του μπλογκερ είναι μεγάλο θέμα. Προσωπικά μ'αρέσει η γραμματοσειρά verdana άρα καλύπτομαι. Αλλά θα μ'αρεσε να υπήρχε μεγαλύτερη επιλογή. Υποτίθεται τώρα έχουν προσφέρει περισσότερες επιλογές αλλά για τα ελληνικά είναι ακόμα λίγες.
    Καλησπέρα αφημερημενούλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αstrapi μου τι όμορφο και ποιητικό αυτό που έγραψες! :)
    Επίπονο αλλά γοητευτικότατο όπως ακριβώς λες να γράφουμε με το χέρι στο χαρτί.
    Όμορφο απόγευμα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Niko είναι αυτό που λες που το έκανε να κερδίσει τόσο έδαφος: είναι βολικό. Άλλωστε το χαρτί δεν έρχεται να σου φωνάξει για τις υποχρεώσεις σου όπως το κινητό π.χ. ή το μέηλ ή οι άλλες συσκευές. Όμως έχει και τη γοητεία του να βλέπεις τι θυμάσαι και τι όχι..
    Τώρα μου θύμισες ότι είχα κι εγώ σημειωματάρια με τηλ. κατάλογο στο πανεπιστήμιο και τους έχω ακόμα. Μ'αρέσει να βλέπω τι έγραφα τότε. Είναι άλλη η αίσθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. astakouli με search στο google τα βρίσκω :)
    ςςς κι εγώ ουυυυυυυυυ χιλιάδες φορές!
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Estrella δεν νομίζω να μουτζουρώνεις. Μάλλον ζωγραφίζεις! :)
    Φτιάνει που πιάνεις μολύβι και χαρτί, να μη ξεχάσουμε να γράφουμε έτσι γιατί θα'ναι μεγάλο κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Lilith μου ποστ σε χαρτί δεν έχω γράψει ποτέ των ποτών. Όμως ιδέες μου που γράφω στο ημερολόγιο με άλλη μορφή μπορεί να γίνουν ποστ μετά εδώ.
    Το μετροφύλλημα των ήδη γραμμένων σελίδων κι εμένα μ'αρέσει. Δεν ξέρω γιατί.. Νιώθω ότι ειναι λες και ξεφυλλίζοντας όσα έχω γράψει είναι λες και ξεφυλλίζω τη ζωή μου, τα βιώματα μου; Δεν είμαι σίγουρη.
    Αυτό που λες με το στυλό και σε μας το έκαναν. Γι'αυτό κι εγώ αγαπώ να γράφω με στυλό. Ακόμα και σταυρόλεξο αν λύσω καμιά φορά ή sudoku που λατρεύω συνήθως με στυλο τα λύνω :))))
    Ίσως να άλλαξες στον τρόπο του τρελο-διευθυντή γιατί σ'άρεσε κατά βάθος ο τρόπος αυτός αλλά δεν το παραδεχόσουν. Ανέβασε αν θες κανένα δείγμα της γραφής σου βρε Λιλιθάκι μου!
    Φιλάκια πολλά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ακριβώς από αυτή την αγάπη στο γραπτό χειρόγραφο, και για να μην ξεχάσουμε πώς είναι, έφτιαξε ένα "παιχνίδι" -ίσως το πιο πετυχημένο της παλιάς ελληνικής blogoσφαιρας, το Μάη του 2008, ο AfMarx. Το "Ιδιογράφως" μάζεψε πάνω από 500 χειρόγραφα κάθε είδους, από ελληνόφωνους blogger τότε. Κι έστω και αν είναι μονάχα ψηφιακές "φωτογραφίες" των γραπτών μας, έχουν τη "μυρωδιά" του χειρόγραφου και δείχνουν κάτι για τον καθένα από μας.
    (Μπορείς να το δεις και τώρα, εδώ: http://autographcollectors.blogspot.com/2008/05/blog-post.html)

    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. τα τελευταία χρόνια άρχισα να γράφω γράμματα στις ξενιτεμένες μου φίλες...σε χαρτί και πολύ το ευχαριστιέμαι...βγαίνει η ψυχή σου στο χαρτί...δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο στον υπολογιστή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΛΕΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΩ.
    ΣΙΓΟΥΡΑ Ο ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ.
    ΑΦΗΝΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ Ν ΑΡΧΙΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΜΙΑ ΗΣΥΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. θυμάστε τις πολύχρωμες αλληλοφραφίες που μοσχοβολούσαν λουλουδάκια; Έχω ακόμη μερικά και είναι απίστευτο αλλά ακόμη μυρίζουν! Θυμάμαι τα μαζεύαμε μανιωδώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αυτό, ότι δεν χρειαζόμαστε alt + shift, δεν το είχα σκεφτεί :) Μου αρέσει να γράφω, με ξεκουράζει, μου αρέσουν ακόμα και οι μουτζούρες γιατί κάνουν το γραπτό πιο "ανθρώπινο" μπορώ να πώ, αλλά μου φαίνεται ότι σε λίγο και τη λίστα για το σούπερ μάρκετ στον υπολογιστή θα τη γράφω! Καλή εβδομαδα, πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. νατασσΆκι ευχαριστώ για το λινκ! Πολύ όμορφο μπλογκ κρίμα που έχει καιρό να αναρτήσει νέο γραπτό.
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ή ταν ή επί τας έτσι είναι, στο χαρτί βγαίνει η ψυχή μας και σκέψου ότι κρατά ο άλλος το χαρτί που ακουμπήσαμε εμείς. αυτό κι αν είναι όμορφο και μαγικό. ενώ με τα ηλεκτρονικά μέσα δεν υπάρχει αυτό το άγγιγμα, η επαφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ έπαιξες; Πως σου φάνηκε; :)
    Καλή μέρα κι όμορφη βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. sunny μου πως δεν τη θυμάμαι; είχα κι εγώ τέτοιο μοσχοβολημένο χαρτί αλληλογραφίας και ακόμα και τόσα χρόνια μετά κρατάει τα αρώματα του. άραγε τι του έβαζαν;! :)
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Dorothy μου αυτό που λες είναι πολύ σημαντικό "μου αρέσουν ακόμα και οι μουτζούρες γιατί κάνουν το γραπτό πιο "ανθρώπινο"
    Αντιθέτως οι η/υ κάνουν τα γραπτά μας πιο απρόσωπα και άοσμα.
    Η λίστα για τα ψώνια καλύτερα θα ήταν να γράφετε ηλεκτρονικά και να στέλνετε ηλεκτρονικά στο σουπερμάρκετ για ντελιβερι των προϊόντων! Αυτό σκεφτόμουν προχθες, "πότε θα'ρθει κι εδώ αυτή η μεγάλη ευκολία;" γιατί θα μας σώσει πολύ ώρα και κόπο.
    Φιλάκια και καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τι ωραια αναρτηση οντως!!!
    Εγω λατρευω να γραφω με το χερι, μ'αρεσουν τα χαρτια, τα μολυβια (τα κλασσικα, οχι τα μηχανικα!), τα χρωματιστα στυλο, τα μπλε bic, τα τετραδια, τα βιβλια, ολα!!!!
    :D

    Κανεις πολυ ωραια γραμματα! :)


    Και το τεστακι ωραιο! Καποια τα πετυχε, καποια οχι...

    Σε φιλω***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Free Spirit μου ευχαριστώ!
    Ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι σ'αρεσε να γράφεις με το χέρι :)
    Χρωματιστά στυλό παλιά χρησιμοποιούσα πάρα πολύ. Τώρα..
    Σ'αρέσαν τα γραμματάκια μου; Να'σαι καλά! :)
    Φιλάκια πνευματάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...