13 Οκτ 2010

Διάσωση Χιλιανών ανθρακωρύχων!

Από την αρχή η ιστορία τους με συγκίνησε βαθύτατα. Δεν υπάρχει πιο εφιαλτικό σενάριο απ'το να είσαι εγκλωβισμένος στο κέντρο της γης. Τα συναισθήματα αυτών των ανθρώπων τόσες μέρες μέσα στη γη, μέσα στο σκοτάδι, τη ζέστη ολόκληρες 68 μέρες θαμένοι ζωντανοί δεν μπορούν να περιγραφούν ακόμα κι από τους ίδιους!

Από τότε που κλείστηκαν εκεί κάτω αγωνιούσα πολύ και φοβόμουν ότι είναι πάρα πολλές μέρες στα κατάβαθα της γης και ότι δε θ'άντεχαν ως τα Χριστούγεννα που υπολογίζαν να τους σώσουν. Σήμερα όμως το πρωί πριν πάω δουλειά είδα με χαρά και δάκρυα στα μάτια ότι άρχισαν ήδη να τους βγάζουν! Βοήθησε η Νάσα με την τεχνογνωσία της και φτιάξανε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα το κατάλληλο μέσο για να τους σώσουν! Ορίστε που η βοήθεια μεταξύ των λαών ακόμα υπάρχει. Δεν είναι όλα μόνο συμφέροντα, μίση, πάθη και ίντριγκες όπως μας τα παρουσιάζουν τα μέσα.

Ποιος μπορεί να πει πως αισθάνονται οι οικογένειες που μέχρι σήμερα δεν ήξεραν αν θα έβλεπαν τους δικούς τους σώους και αβλαβείς; Συγκίνηση, χαρά κι ένα τεράστιο ευχαριστώ στους ανθρωπους που τους βοήθησαν και τους έσωσαν και στο Θεό που τους έδωσε κουράγιο ν'αντέξουν!

Τώρα που θα βγουν όλοι με το καλό θα ξεκινήσει σιγά-σιγά η σωματική και ψυχολογική τους αποκατάσταση. Σίγουρα η σωματική θα είναι πιο εύκολη απ'τη ψυχολογική. Μεταξύ τους θα συνδέονται πάντα από αυτές  τις 68 μέρες που μοιράστηκαν στα έγκατα της γης. Με όλους τους άλλους αυτές οι εμπειρίες θα τους απομακρύνουν, θα τους κάνουν διαφορετικούς. Η ψυχολογία τους θα αλλάξει μόλις βγουν, θα νιώσουν καλύτερα, αλλά υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για μετατραυματικό σοκ αφού η εμπειρία μπόρει ν'αφήσει πολλές πληγές, εμφανής και κρυμμένες σ'όλους όσοι την έζησαν.

Οι σχέσεις τους με τους γύρω τους και τις οικογένειες τους θα αλλάξουν, θα γίνουν πιο έντονες ή θα απομακρυνθούν από κοντά τους. Η ζωή θα τους φαίνεται πιο γλυκιά ή χειρότερη. Εκτός απ'το μετατραυματικό στρες σίγουρα θα αισθανθούν κατάθλιψη. Η επαφορά στην κανονική ζωή θα΄ναι δύσκολη κι επίπονη διαδικασία.

Εύχομαι με όλη μου την καρδιά όλα πάνε καλά για κείνους και τις οικογένειες τους, να τους δώσουν τα λεφτά που τους υποσχέθηκαν και να ζήσουν μια ζωή όσο το δυνατό καλύτερη από δω και μπρος!

14 σχόλια:

  1. Το άκουσα αυτό το γεγονός και μου δημιούργησε διάφορα συναισθήματα.
    Πραγματικά είναι φορές που βλέπεις ακριβώς αυτό που λένε το θαύμα της ζωής....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τραγική εμπειρία, αλλά ευτυχώς με καλό τέλος!!
    φιλιά πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τους έχουν τάξει λεφτά;
    Γιατί μέχρι προχθές είχα ακούσει ότι ούτε τους μισθούς τους δεν έδιναν στις οικογένειες τους με αποτέλεσμα να τα βγάζουν δύσκολα πέρα.
    Χαίρομαι πραγματικά που διασώθηκαν.
    Οι συγκεκριμένοι ήταν τυχεροί.
    Πολλοί πριν απ' αυτούς όμως και είμαι σίγουρη ότι και αρκετοί μετά απ' αυτούς, δεν είχαν και δεν θα έχουν την τύχη τους.
    Δεν πειράζει όμως...
    Ιt's a dirty job, but someone has to do it.
    Έτσι δεν είναι;
    Όλοι συμφωνούν και πολύ περισσότερο η NASA, είμαι σίγουρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/10/10, 10:31 μ.μ.

    συγκινηθηκα οταν ειδα τον πρωτο που βγηκε και αγκαλιασε το παιδι του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ευτυχως ηταν τυχεροι μεσα στην αΤΥΧΙΑ ΤΟΥς ΚΑΙ ΣΩΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σταλαγματιά μου δίκιο έχεις. Θαύμα να ζήσουν τόσες μέρες σε τόσο βάθος. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και σώθηκαν όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΦΟΥΛΗ μου ευτυχώς όλοι βγήκαν. Τώρα αρχίζει άλλος γολγοθάς. Ελπίζω να καταφέρουν να ξεπεράσουν όσα πέρασαν.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Lilith τους είχαν δώσει επιταγές για 1 εκατομύριο για τον καθένα με την προϋπόθεση να το εξαργηρώσουν όταν βγουν ώστε να μη χρειαστεί να ξαναδουλεψουν ποτέ.
    Μες την ατυχία τους ήταν τυχεροί. Έλεγε χθες το cnn ότι κάθε χρόνο 2000 ανθρακωρύχοι χάνονται στα ορυχεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το κόκκινο φουστάνι ήταν πολύ συγκινητικό, ειδικά όταν είδα το παιδάκι που έκλεγε μ'έπιασαν τα κλάματα κι εμένα.
    Μ'αρεσε κι ο δεύτερος που τραγούσε αυτό το σύνθημα που τραγουδούσαν σε όλους τους επόμενους μόλις έβγαιναν. Πολύ ψυχική δύναμη για να βγει με τέτοια δυναμικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. stella μου τυχεροί μες την ατυχία τους, όπως τα λες. Μακάρι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν άνθρωποι να εγκλωβίζονται στα εγκατα της γης. Είναι φρικτό να'ναι κάποιος θαμένος ζωντανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος14/10/10, 10:49 π.μ.

    Ήταν πραγματικά μια συγκλονιστικη ιστορια!

    Τελικα τους βγαλανε ολους;

    Ολοκληρωθηκε η επιχείρηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. (Cou) Coula ναι ναι ευτυχώς μέσα σε 24 ώρες βγήκαν όλοι και ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία η επιχείρηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ μεγάλη τύχη είχαν οι άνθρωποι και εύχομαι να πάνε όλα καλά από δω και πέρα!
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τρελή μου κι εγώ αυτό τους εύχομαι με όλη τη ψυχή μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...