4 Φεβ 2010

Η σφαγή της ωραίας Ελένης

Ήθελα κάτι να γράψω γιατί τη σφαγή που συντελείται στα πρωινάδικα-μεσημεριανάδικα-ειδήσεις κτλ αλλά βρήκα ότι ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης τα είπε πολύ καλύτερα από μένα στο κουτί της Πανδώρας έτσι αναδημοσιεύω εδώ το εύστοχο και επίκαιρο κείμενο του.

Ο κιμάς κόπτεται πάντα παρουσία του πελάτη. Και τον κόβει αυτός που μέχρι πριν από λίγο, πασπάτευε το κρέας, εκθειάζοντας τα προτερήματα και την φρεσκάδα του. Η Ελένη Μενεγάκη, απλά, πολύ απλά, περνάει από την μιντιακή μηχανή του κιμά που υπηρέτησε. Ο πελάτης, (ναι για πελάτη πρόκειται και όχι για πολίτη), ατάραχος, θα παρακολουθήσει όλη την.. διαδικασία που μετατρέπει το σφάγειο σε γεύμα. Της αξίζει; Σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει. Αλλά έχει σημασία να μην θεωρείς πρώτα εσύ τον εαυτό σου κρέας.


Παρακολουθώ με αηδία, τον στρατό με τις θηλυκές και αρσενικές κατίνες που συναγωνίζονται στο ποιος θα παραθέσει στο κοινό, τις περισσότερες λεπτομέρειες από την προσωπική ζωή ενός ανθρώπου. Οι ίδιοι που εκλιπαρούσαν πριν από λίγες μέρες για μια της ματιά, ένα νεύμα συμπάθειας, ένα υπονοούμενο χαμόγελου που θα τους τοποθετούσε στο πάνελ των γνωστών της. Ξαφνικά ανακάλυψαν τις ατέλειες στην ζωή (και σε λίγο στο σώμα να είσαστε βέβαιοι) της ωραίας Ελένης. Εντόπισαν την κυτταρίτιδα των προσωπικών της στιγμών. Τα ψωμάκια που χαλάνε την εικόνα της ιδανικής οικογένειας. Σε λίγο δυστυχώς τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Όταν η Ελένη θα πέσει από τον θρόνο της, θα την σχολιάζουν σαν μια παλιά αντανάκλαση κάποιας βαφής μαλλιών, σαν απορία για τον «λούτσο», σαν υπερτιμημένη πρωινατζού. Αυτοί ακριβώς που την υπερτίμησαν και προσπαθούσαν να πείσουν πως η λάμψη απ το χαμόγελό της είναι η λάμψη της ζωής και της ευτυχίας.

Χώνουν τα χέρια τους στον κιμά και πλάθουν αηδιαστική τροφή στο σχήμα που επιθυμεί και έχει άχτι ο καθένας. Με το κανιβαλισμένο σώμα μιας τηλεπερσόνας την οποία είχαν ανακηρύξει βασίλισσα.Και έτσι μπορούν να πουν πως το γεύμα τους ήταν βασιλικό.

Ένας γνωστός εκστόμισε χτες «την λυπάμαι με αυτά που περνάει». Και μια φίλη του απάντησε «δεν νομίζω πως είσαι σε θέση να λυπηθείς την Ελένη με 10 σπίτια ,εκατομμύρια στην τράπεζα και μια ζωή που της δίνει ό,τι θέλει». Μια άλλη φίλη με μεγάλη ειλικρίνεια είπε : «την μισώ. Γιατί φρόντισε να δημιουργήσει το παραμύθι πως όποια δεν είναι όπως αυτή, απροβλημάτιστη, ανέμελη, χωρίς ενδιαφέρον για τίποτα, λαμπερή , με λεφτά και οικογένεια ύποπτα αρμονική, δεν αξίζει να υπάρχει»

Η τηλεόραση είναι σκληρή. Και αυτοί που σε αποθεώνουν επίσης. Και είναι καλό αυτό που έχεις να προσφέρεις να μην είναι κρέας και μόνο. Γιατί κάποια στιγμή θα σε κάνουν κιμά. Τι θα ήταν άραγε η Ελένη αν δεν ήταν μια λάμψη στην τηλεόραση; Η Ελένη δεν είναι μια πρωινατζού. Μια δουλειά, την οποία κάνει καλά και ευχάριστα. Είναι η απενοχοποίηση της άγνοιας και η εξιδανίκευση της ελαφρότητας. Είναι δηλαδή ένα πρότυπο που μαθηματικά κατασκευάζει κοινό έτοιμο να την κατασπαράξει. Η Ελένη είναι (όπως και όλοι) οι επιλογές της. Το ανοιχτό μπούστο, τα σεξουαλικά υπονοούμενα, η επιτηδευμένη αφέλεια, η προσπάθεια ταύτισης της ευτυχίας με το δεν σκοτίζομαι. Ελάχιστη σημασία έχει αν έτσι είναι ή αν παίζει ένα ρόλο που απλώς της αποφέρει χρήματα. Δημιουργεί τη δημόσια εικόνα της. Με το γάμο της σε ζωντανή σύνδεση, τις βαφτίσεις των παιδιών της να αξιολογούνται σε νούμερα AGB, με τα μπάνια της όχι σε νησιά αλλά σε εξώφυλλα. Μοιραία ο χωρισμός της θα είναι σε εθνική μετάδοση. Δυστυχώς γι αυτήν.

Πιο πολύ όμως λυπάμαι, όλα αυτά τα κορίτσια που πρόλαβαν να κάνουν πρότυπο ζωής και ευτυχίας την Ελένη, χωρίς να έχουν ούτε τα πλούτη, ούτε την άνεσή της . Που λάτρεψαν την εξιδανικευμένη εικόνα της. Αντιγράφοντας απλώς τη βαφή μαλλιών, τα νιαουρίσματα και το «δεν καταλαβαίνω» της. Λυπάμαι όλους αυτούς που πίστεψαν πως η καλή οικογένεια είναι κάτι σαν διαφήμιση Βιτάμ, όπου όλοι ξυπνάνε καλά, δουλεύουν ελάχιστα, δεν έχουν προβλήματα και είναι νομοτελειακά αγαπημένοι. Αυτούς ειλικρινά λυπάμαι, περισσότερο απ την Ελένη. Που δεν μπορούν να καταλάβουν πως συνήθως έγχρωμη τηλεόραση σημαίνει και ασπρόμαυρη ζωή.

7 σχόλια:

  1. Δεν έχω πάρει πρέφα τι συμβαίνει, μάλλον επειδή δεν ανοίγω τηλεόραση ποτέ. Αλλά βλέπω αρκετούς να ασχολούνται με το θέμα στο internet και μπορώ να φανταστώ τι συμβαίνει. Το άρθρο του Βαξεβάνη είναι καταπληκτικό, όπως πάντα. Μακάρι να είχαμε περισσότερους δημοσιογράφους του επιπέδου του, και όχι δημοσιογραφίσκους της πλάκας, πολιτικά υποκινούμενους, παπαράτσι και κατίνες. Όσο για την τηλεόραση, μεγάλο θέμα με πολύ βρωμιά. Προσωπικά απο τότε που την έκλεισα μόνιμα καθάρισε το κεφάλι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίκο αλήθεια δεν έχεις πάρει πρέφα?! Καλύτερα! Είναι το εθνικό μας διαζύγιο :)
    Ο Βαξεβάνης ανεβάζει την δημοσιογραφία στο επίπεδο που θα έπρεπε να ήταν..
    Καλά έκανες και την έκλεισες τη ρημάδα την τηλεόραση. Παράγει γενικά πολύ βαβούρα και είναι κατευθυνόμενη κι ελεγχόμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό κείμενο πραγματικά. Και εγώ δεν βλέπω τηλεόραση πολύ αλλά έχουν δει γυναίκες να λυσσάνε για το θέμα σε συζητήσεις που ακούω γύρω μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα καλά γιατί λυσσάνε; Γιατί θα χωρίσουν ή για τους λόγους που θα χωρίσουν; Μα γιατί πορώνονται για τη ζωή των άλλων;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με το κιλό την πουλούσε την "ευτυχία" της τόσο καιρό στις κακόμοιρες νοικοκυρές (και όχι μόνο) που την παρακολουθούσαν και με κάθε ευκαιρία φρόντιζε να τρίβει στη μούρη της τηλεθεάτριας την αψεγάδιαστη ροζ ζωή της κάνοντάς την να νιώθει less than a woman!
    Βέβαια, της έτρεχαν και λίγο (εώς πολύ) τα σάλια όταν είχαν κανένα τεκνό καλεσμένο στο studio, αλλά κανένας δεν το παρεξηγεί το Ελενάκι, έτσι δεν είναι;
    Πουλάει χρόνια παραμύθι και τώρα πάει να πουλήσει και το παραμύθι της θλιμμένης, βαθύτατα στεναχωρημένης καλής κοπέλας που το έχει πάρει κατάκαρδα γιατί χώρισε.
    Εγώ το έχω ξαναπεί.
    Τον λαό τον δουλεύουν γιατί δουλεύεται.
    BIG TIME!!!
    I rest my case!

    Φιλιά πολλά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άσχετο μεν, αλλά πως τόσο καιρό δεν έχω γίνει αναγνώστης σου, εεε? Πως μου έχει ξεφύγει?
    Χίλια συγνώμη, θα επανορθώσω ,με την πρώτη ευκαιρία θα διαβάσω όλα τα ποστ που έχω χάσει!
    Σε λίγο όμως γιατί τώρα....πνίγομαι από δουλειά!
    Φιλιά πολλά τρελή μαργαριτούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Lilith μου εγώ νομίζω δεν πουλάει παραμύθι. Είναι αυτή που είναι και προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της καλά. Μέχρι τώρα κατά τη γνώμη μου μια χαρά τα καταφέρνει γιατί όποτε τύχει να 'μαι σπίτι και τη δω με διασκεδάζει. Με κουράζουν όλες αυτές οι εκπομπές που συνδυάζουν και καλά τις ειδήσεις με την διασκέδαση γιατί πως να διασκεδάσει ο οποιοσδήπότε παρακολουθώντας δολοφονίες-λιμούς-σεισμούς και τα λοιπά "ειδησιογραφικά"; Άρα για το στυλ της νομίζω δικαιωματικά της αξίζει ο τίτλος της βασίλισσας. Τώρα αυτό που γίνεται με το διαζύγιο από μια στιγμή και μετά πήρε μια δική του ζωή και κατάντησε σαν τη μέδουσα. Όλοι ασχολούνται μ'αυτό για να ξεχαστούν όπως είπε ο Λαζόπουλος. Γιατί δηλαδή είτε ασχολείσαι με τη φτώχια και την ανεργία είτε όχι είναι εκεί και σε παιδεύει. Ενώ αν ασχοληθείς λίγο με τα βάσανα των άλλων ξεχνιέσαι. Αυτή είναι η αλήθεια και γι'αυτό το θέμα κρατά και δε λέει να κοπάσει.
    Φιλιά πολλά!

    Τρελή μου καλωσόρισες! Χαίρομαι που σε βλέπω εδώ :)
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...