9 Σεπ 2009

Παρακολουθείτε ή όχι;

Κατά καιρούς με προβλημάτιζει το θέμα των followers ή αναγνωστών. Μπαίνεις σε ένα μπλογκ και βλέπεις ελάχιστους ή κανένα, αλλά βλέπεις σχεδόν 100 σχόλια σε κάθε ανάρτηση. Μπαίνεις σε ένα άλλο μπλογκ και βλέπεις 500+ αλλά ελάχιστα ως καθόλου σχόλια. 

Κι αναρωτιέμαι εγώ τώρα, τι σημαίνει αυτό; Ποιο μπλογκ είναι το πιο διαβαστερό; Γιατί αυτό δεν είναι το ζητούμενο των περισσοτέρων; Άρα τι μπορεί να συμβαίνει εδώ; 


Εγώ καταλαβαίνω ότι όλοι όσοι γράφονται σαν αναγνώστες ενός μπλογκ γράφονται για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Μπορεί όμως στην πορεία για δικούς τους λόγους, να μην ξαναεπιστρέφουν ή επιστρέφουν πάρα πολύ αραιά για να διαβάσουν το μπλογκ. Φυσικά μπορεί πολλοί να διαβάζουν σιωπηλά, χωρίς να αφήνουν κάποιο σχόλιο. 

Άλλο είναι το σκεπτικό μου εμένα. Γιατί κάποιο γράφονται αναγνώστες σε ένα μπλογκ κατά εκατοντάδες καμιά φορά αν δεν διαβάζουν τι γράφεται εκεί; Μήπως είναι η χαρισματικότητα του μπλόγκερ; Μήπως ο μπλόγκερ τους εξαναγκάζει με το τρόπο του; Μήπως τους προσελκύει με υποσχέσεις που κάποτε υλοποιεί και κάποτε όχι;

Όλα αυτά με προβληματίζουν γιατί προσωπικά διαβάζω ΟΛΑ τα μπλογκ στα οποία έχω γραφτεί. Δηλαδή τα διαβάζω κάθε φορά που ανανεώνονται. Τώρα το καλοκαίρι για παράδειγμα που έλειπα και εχασα κάποιες αναρτήσεις κάθισα και διάβασα τις περισσότερες για να ’ρθω up to date που λένε. 

Ισως κάποιος να πει "μα που ώρα να τα διαβάζουμε όλα;" Και φυσικά έχει δίκιο. Αν γραφτείς σε 100 ιστολόγια ή και περισσσότερα, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορείς να τα διαβάζεις όλα με κάθε νέα ανανέωση. 

Αυτό που βρίσκω λειτουργικό για μένα προσωπικά είναι να διαβάζω όλα όσα είμαι αναγνώστης.

Τώρα ίσως κάποιος να γραφτεί σε ένα μπλογκ σαν αναγνώστης για να δώσει ενίσχυση στον μπλογκερ που το γράφει κι ας μην το διαβάζει ποτέ, κι ας μην κάνει ποτέ του ένα σχόλιο πουθενά αλλού, εκτός απ’το δικό του μπλογκ..

Αυτό που διάβασα σήμερα και με προβλημάτισε, είναι ότι οι followers δημιουργούν ένα αίσθημα κοινότητας στην μπλογκογειτονιά. Αυτό είναι αλήθεια. Όσοι περισσότεροι αναγνώστες υπάρχουν σε ένα μπλογκ, που είναι "γνωστοί" κι από άλλα μπλογκ, τόσο αισθάνεσαι ότι τους "γνωρίζεις", ή τουλάχιστον ότι ξέρεις το μέρος των απόψεων και των εμπειριών τους που επέλεξαν να μοιραστούν με τους αναγνώστες τους. 


Σε κάποιες φάσεις και με συγκεκριμένα άτομα πρόσεξα ότι υπάρχει και μια αίσθηση φιλίας, αλληλεγγύης, αγάπης, αλληλοβοήθειας. Όλα θετικά συναισθήματα που σε κάνουν περισσότερο να νιώθεις μέρος μια παγκόσμιας κοινότητας. 

Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις των μπλογκο-καβγάδων εγώ προσωπικά βλέπω κάτι θετικό: την έκφραση του πάθους των ανθρώπων μέσω ενός θεωρητικά απρόσωπου μέσου. 

Είναι τελικά το Ιντερνετ απρόσωπο αφού γεννά αισθήματα και συμπεριφορές τα ίδια με τα άλλα που νιώθουμε καθημερινά στη ζωή μας;

ΥΓ. αυτό το ποστ ανεβαίνει στις 9/9/2009 στις 9:09 π.μ. :)

20 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω πως λειτουργούν οι άλλοι..
    Κάποιοι παρακολουθούν και δεν αφήνουν σχόλιο απλά.. Γιατί δεν έχουν να πουν κάτι.. Ή γιατί δεν τους εκφράζει αυτό που γράφεις..
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι έτσι είναι όπως τα λες.. Απλά μερικές φορές με προβληματίζει το θέμα. Σκέψου ότι στο wordpress δεν υπάρχει ανάλογος θεσμός κι όμως μια χαρά κοινότητα υπάρχει κι εκεί. Το ίδιο και σε άλλα "μέρη" που υπάρχουν blogs..
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παράπονα? η απλά αναρωτιέσαι? Το μυστικό είναι να γράφεις για σένα, να διαβάζεις για σένα , να σχολιάζεις για σένα και μέσα από όλο αυτό να μάθεις να ...μοιράζεσαι!

    Κι αυτό είναι το πιό σημαντικό. Να μοιραζεσαι στο σκληρό, απροσωπο κόσμο της αληθινής ζωής με τα κλειστα αυτιά και τις κατακλειστες ευαισθησίες.

    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή σου μέρα! Αναρωτιέμαι βασικά τι ρόλο παίζει το κομμάτι των αναγνωστών αφού δεν υπάρχει σε άλλους χώρους που αναπτύσσονται blog όπως είπα και πιο πάνω, π.χ. wordpress, pblogs κ.ο.κ.

    Συμφωνώ γράφεις για σένα αλλά δεν σχολιάζεις για σένα γιατί εκεί γίνεται κουβέντα.. νομίζω τουλάχιστον ότι δεν πρόκειται για μονολόγους :)

    Τελικά είναι το μοίρασμα που προέχει συμφωνώ κι επαξαύνω σ’αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσωπικά κι εγώ επειδή χρησιμοποιώ Wordpress, δεν γνωρίζω τι ακριβώς γίνεται με τους αναγνώστες που γράφονται στο Blogger. Εγώ χρησιμοποιώ τα Rss για να παρακολουθώ τα blogs που θέλω, όπως και πολλοί άλλοι. Οπότε το οτι ένα blog μπορεί να έχει πολλά σχόλια, αλλά όχι εγγεγραμένους αναγνώστες, μπορεί να σημαίνει οτι οι αναγνώστες παρακολουθούν το blog με άλλον τρόπο, όπως rss reader, twitter, ή κρατώντας το blog στα bookmarks τους και περνώντας κάθε τόσο μια βόλτα. Κι εγώ λοιπόν όταν γράφομαι σαν αναγνώστης σε ένα blogspot, δεν έχει κάποια λειτουργικότητα για 'μένα, είναι περισσότερο όπως λες σαν ενίσχυση του blog, για να φαίνεται στην σελίδα οτι είμαι κι εγώ αναγνώστης, και είναι μέσα στις προτιμήσεις μου το συγκεκριμένο blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νίκο συμφωνώ σε όσα λες. Μάλλον είναι ένας τρόπος της Google να παρέχει ένα εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης μέσω των μπλογκς. Παλιά όταν πρωτοξεκίνησα νόμιζα ότι ήταν κάτι σαν chat room αλλά προφανώς είχα απόλυτο λάθος! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι ωραίο πάντως σαν εργαλείο, και σαν μέσο δικτύωσης. Κρίμα που είναι προνόμιο μόνο του blogger, και δεν συνδέεται και με wordpress.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ίσως να παίζει ρόλο το γεγονός ότι η google δεν ασχολείται μόνο με μπλογκς αλλά με μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών. όσο να’ναι η wordpress δεν την φτάνει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το blogging δεν διαφέρει και πολύ από την... "κανονική" ζωή.
    Στην αρχή έχεις γνωστούς και στη συνέχεια έχεις φίλους. Ποτέ δεν γίνονται ΟΛΟΙ οι γνωστοί φίλοι.
    Και έχω παρατηρήσει ότι μετά από λίγο καιρό, σε επισκέπτονται και τους επισκέπτεσαι άνθρωποι "συμβατοί" με σένα. Που θα ήταν φίλοι σου και στην καθημερινή σου ζωή.
    Αυτό με τους "Αναγνώστες" του blogger, ούτε κι' εγώ κατάλαβα ποτέ σε τι εξυπηρετεί...
    Ούτε και ασχολήθηκα όμως. ;)

    Καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Lilith μου έχεις δίκιο, είναι άτομα με τα οποία "δένεσαι" αμέσως κι άλλα που ότι κι αν κάνεις δεν ταιριάζετε. ακριβώς όπως σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις. απλά εδω ο καθένας φτιάχνουμε μια εικόνα για τον άλλο στο μυαλό μας.. παρά την πραγματική του :)
    οι αναγνώστες του μπλογκερ είναι κάπως περίεργη-μσυτήρια φάση, γι’αυτό και με προβλημάτισαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "ακολουθώ" τα μπλογκς που μ' ενδιαφέρουν και εννοείται πως γραφω παντα σ' αυτά.
    αυτός φυσικά ειναι και ο σκοπος που τους ακολουθώ: να ενημερωνομαι για τις νεες αναρτησεις των φίλων.

    ειμαι follower τόσο στη wordpress όσο και στον blogger.
    γιατί, υπάρχει following για όπου θες.
    απλως, δεν φαινεται (στα ιστολόγια των εκτός blogger).

    πράγμα, που προσωπικά με βολεύει: έχω επιλεξει στο δικο μου μπλογκ, να μη φαινεται ουτε ποιους ακολουθώ, ούτε ποιοι με ακολουθούν.

    "φαίνομαι" μόνο σε άλλα ιστολόγια, που εκει, ειναι φυσικά επιλογή του κάθε ιστολόγου.

    την καλησπερα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. επειδή είμαι καινούργια τα μπερδεύω... μετά από αρκετό καιρό κατάφερα να βάλω στη σελίδα τα μπλογκς που διαβάζω και όπως και εσύ τα επισκέπτομαι όποτε ανανεώνονται.

    αν έχω κάτι να πω, θα γράψω, αλλιώς στο επόμενο ποστ!

    νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό αυτό από το να δηλώσω "αναγνώστης" και να μην πατάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. to oti diavazeis den simainei kai pos shholiazeis. Ego eimai akomi follower se blog pou ehoun kleisei kai den eho ksedilothei, eno eho 498 blogs pou pano-kato koitazo sto google reader mou alla boro na diloso mono ta 300 (pou einai to anotato orio). Koinos, mi dineis simasia se anagnosimotites, episkeptes arithmo sholion kai tha to diaskedazeis perissotero :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. »Μαριλενα υπάρχει στο wordpress following αλλά φαίνεται στο blogroll απ’ότι κατάλαβα; δεν ξέρω δεν έχω πολύ καιρό εκεί και δεν έβγαλα άκρη πως παρακολουθείς κάποια μπλογκ κρυφά :)
    έχεις δίκιο όμως είναι επιλογή του ιδιοκτήτη του κάθε μπλογκ αν θα φαίνονται.
    καλημέρα!

    »Ουφ! μου συμφωνούμε. το πιο σημαντικό είναι να διαβάζει κάποιος τις αναρτήσεις κι όχι να σχολιάζει :)

    »mahler76 το διασκεδάζω πίστεψε με, αλλιώς δε θα ήμουν εδώ ως μπλογκερ και σχολιαστής :) έχω προσέξει ότι υπάρχουν μπλογκ που με τις αναρτήσεις τους σχεδόν κάθε φορά με κάνουν να γράφω σχόλια που περιέχουν αναμνήσεις, γεγονότα, θέλω, σκέψεις κι ένα σωρό πράγματα που στο δικό μου μπλογκ δεν σκέφτηκα ποτέ να τα γράψω. έχουν υπάρξει περιπτώσεις που σχόλια σε μπλογκ στάθηκαν αφορμή για ποστ. γενικά τα σχόλια τα βρίσκω πολύ δημιουργικά :)
    απλά αυτός ο θεσμός των αναγνωστών στο μπλογκερ με προβλημάτισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό που βρίσκω λειτουργικό για μένα προσωπικά είναι να διαβάζω όλα όσα είμαι αναγνώστης.AUTO FTANEI*THN KALHMERA MOU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. MOLEMOU καλωσόρισες! Αυτό κάνω κι εγώ :)
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ πάντως μόλις συνειδητοποιησα ότι είμαι αναγνώστρια μόνο στο Xaos και όχι σε αυτό εδώ! Καλλιο αργά, που λέει και η παροιμία, χαχαχα! Πάντως, γενικά, δεν γίνομαι αναγνώστρια σε blogs που δεν έχω σκοπό να διαβάζω, έστω και χωρίς να σχολιάζω. Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Dorothy μου καλή σου μέρα! Κι εγώ το ίδιο, άρα συμφωνούμε! Καλή Παρασκευή και καλό Σ/Κ να’χουμε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. παρα πολύ μου άρεσε το post σου και συμφωνώ.
    Κι εγώ διαβάζω όλα τα blogs που κάνω follow. What is the point otherwise? Δεν αφήνω πάντα σχόλιο γιατί δεν έχω πάντα κάτι να πω αλλα η ουσία είναι η αίσθηση της κοινότητας όχι απλά stats. Community, my friend, that's what we have here.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Lalù you are right, this is a community, it just took me a while to realise.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...