29 Αυγ 2009

Έρωτας Ζωή

Πόσο τυφλός είν' ο έρωτας. Δεν κοιτά θρησκεία, συγγένεια, φύλο, καταγωγή, γλώσσα. Δεν κοιτά τίποτα. Έρχεται και κτυπά την πόρτα κι όταν είσαι μικρός δεν ξέρεις καν ότι έχεις την επιλογή να μην ανοίξεις. Κατακλύζεσαι ολόκληρος από τα συναισθήματα σου, γίνεσαι παρανάλωμα του πυρός για αυτόν που αγαπάς. Τα δίνεις όλα. Απαιτάς τα πάντα. 


Δεν έχει ημι-μετρα και όρια ο έρωτας. Έχει μόνο ύψη και βάθη. Θεόρατα ύψη και απύθμενα βάθη. Σου δίνει φτερά να πετάξεις ή σε ρίχνει στα Ταρταρα. Σου χαρίζει όρεξη για ζωή, δημιουργία ή σε καταχαρακώνει και σε στέλνει στη πιο βαθιά απελπισία. 

Ο έρωτας δεν έχει μέσο. Είναι ένα πάθος δυνατό που σε καίει, σε τσουρουφλίζει, σε ζεματάει κι εσύ πετάς σαν πεταλούδα στη φωτιά του, έτοιμη να καείς αλλά να τον νιώσεις σ' όλο σου το είναι, ως τα κατάβαθα σου.

Εκείνο το γνωστό πετάρισμα στο στήθος κάθε φορά που το αντικείμενο του πόθου είναι κοντά. Εκείνο το μπουρδούκλωμα στα λόγια, η αμηχανία στις πράξεις, οι παλάμες που ιδρώνουν, η καρδιά που σπαρταρά. Όλα αυτά κι άλλα τόσα τον καταμαρτυρούν όσο κι αν επιχειρείς να τον κρατήσεις κρυφό. 


Ο έρωτας δεν κρύβεται. Πετούν φωτιές τα μάτια. Λυγίζουν τα γόνατα. Τρέμουν τα χέρια. Χάνεται η φωνή. Όλα υποκλείνονται στο πέρασμα του. Όλα φωνάζουν, συνηγορούν πόσο έντονος, δυνατός, πραγματικός, ανεπανάληπτος είναι.


 Ο έρωτας, ένα παναθρωπίνο συναίσθημα. Κι όμως μ' ένα μαγικό τρόπο κάθε φορά που τον νιώθει κάποιος νομίζει πως είναι μοναδικό το συναισθημά του. Πως αυτά που αισθάνεται κανένας δεν τα 'χει νιώσει στην ίδια ένταση, με τον ίδιο παλμό, με το ίδιο πάθος. Έχει τρόπο κι αφαιρεί τη λογική. Έχει τρόπο και κλείνει τα μάτια, καθηλώνει, υποτάσσει. Κάνει λογικούς άνθρωπους να παραληρούν, να ξεχνούν ακόμα και το όνομα τους.


Δεν γνωρίζει ηλικία. Κτυπά ανεξαρτήτως. Δεν σταματά στα 20 ή στα 30, ούτε στα 40 ή στα 50, συνεχίζει ως τα βαθιά γεράματα. Δίνει γεύση στη ζωή. Δίνει δύναμη σ' όποιον τον αισθάνεται. Δίνει πνοή, χαρά, δημιουργικότητα.


Αλοίμονο σ' όποιον τον αποφεύγει. Είναι λες κι αποφεύγει την ίδια τη ζωή.


30 σχόλια:

  1. Γράφεις όμορφα.
    κρίμα που διαφωνώ κάθετα (και οριζόντια).
    :)
    g r

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πανεμορφο, απλά πανεμορφο Δωροθέα και ποσο μα ποσο αληθινο.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δωροθέα μου, έτσι όπως τα λες είναι! Έρωτας και μέτρο ....καμία σχέση! Αλλά υπάρχει και το μετά....που είναι νομίζω βαθύτερο και μεγαλύτερης διάρκειας, η αγάπη! Όταν καταφέρεις να φτάσεις σ αυτήν, μετά πό πολύ κόπο και χρόνο, υπάρχει και μια γαλήνη που δεν είναι πράσινη και μουχλιασμένη, αλλά μεστή, ώριμη, καταλαγιασμένη και συνειδητοποιημένη . Μακάρι όλοι όσοι ερωτεύονται πολλές φορές να καταφέρουν να φτάσουν την αγάπη έστω και μία!
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λες ο έρωτας δεν κρύβεται.
    Μα καμιά φορά κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι είσαι ερωτευμένος/η μαζί τους.

    Τα λέει όλα η τελευταία πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και όσο κι αν πονάει αξίζει πάντα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Green_revenger ευχαριστώ. δεχτές οι διαφωνίες. που διαφωνείς κάθετα και οριζόντια για πες :)

    @Global Greek να΄σαι καλά!

    @Η τρελή μακάρι, γιατί ο έρωτας είναι η τρικυμισμένη θάλασσα και η αγάπη το λιμάνι..

    @jacki μου όσοι δεν καταλαβαίνουν είτε δε θέλουν να καταλάβουν είτε προσποιούνται πως δεν καταλαβαίνουν είτε είναι υπερβολικά στον κόσμο τους. καλύτερα φυσικά να έχεις ερωτευτει και χάσει παρά να μην ερωτευτείς ποτέ.

    @mahler76 ακριβώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο έρωτας είναι ένα προιόν με ημερομηνία λήξης, κάτι σαν το γάλα στα σούπερ-μάρκετ. Νομίζουμε πως μας προκαλεί αμφίδρομα δυνατά ερεθίσματα στους νευρώνες μας, τελικά όμως, είναι ένα άλλοθι τόσο για τη ματαιοδοξία μας όσο και για τις τσέπες των εμπόρων (λουλουδάδων κλπ).
    Έχουμε την τάση να μπερδεύουμε καύλα, πόθο, άνομη έλξη και σαρκική εγρήγορση με λεξούλες όπως έρωτας και άλλα τέτοια εδώδιμα αποικιακά.
    Αν υπάρχει έρωτας, κι αν πράγματι ορίζεται και προσδιορίζεται με τόσο "δυνατές" λέξεις και φράσεις, τότε, νομοτελειακά, δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνον ένας στη ζωή του ανθρώπου.
    Όλα τα υπόλοιπα είναι συναισθήματα που, είτε από φόβο είτε από ανεπάρκεια, βαφτίζουμε με βαρύγδουπες έννοιες.
    Δεν φοβάμαι τον πόνο της απόρριψης. Φοβάμαι απλά την αξία του όποιου πόνου.
    Αυτά.
    Και να με συγχωρήσεις για τον χώρο.
    Και βγάλε την έγκριση σχολίων γιατί είναι προσβλητικό για τους επισκέπτες σου. Άσε που δείχνει φόβο.
    :)
    g r

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χμ... όντως διαφωνούμε κάθετα ΚΑΙ οριζόντια. μάλλον φταίει που χρησιμοποιείς διαφορετικές λέξεις για να ορίσεις το ίδιο ή παρόμοιο τουλάχιστον συναίσθημα. δε θα τα χαλάσουμε στις λέξεις όμως, ε;

    υγ. η έγκριση σχολίων μπορεί να δείχνει φόβο, όπως λες, αλλά είναι αναγκαίο κακό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χρησιμοποιούμε διαφορετικές λέξεις για να περιγράψουμε ακριβώς αντίθετα πράγματα.
    Για μένα ο έρωτας είναι κατασκευή, για σένα συναίσθημα.
    Πουθενά δεν τα χαλάμε, μιας και κανείς δεν προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή του. Τουλάχιστον εγώ όχι.
    g r

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για όλα αυτά που περιγράφεις γι αυτούς τους λόγους λέγεται έρωτας και όχι κάτι άλλο. Όλοι τον λαχταράμε και τον αναζητούμε!
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Green_revenger μάλλον είσαι πεσσιμιστής.. εννοείται πως δεν προσπαθώ να επιβάλω οτιδήποτε. κουβέντα κάνουμε.

    @KitsosMitsos Καλωσόρισες! Έτσι είναι. Όλοι αναζητούμε και λαχταρούμε τον έρωτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και επειδή ζεί όσο και οι ορμόνες μας, να τον γευτείς, να τον απολαύσεις και να τον καλοδεχτείς ΟΛΕΣ τις φορές που θα σου χτυπήσει την πόρτα! Μά όλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. βιολιστης στη στεγη ναι συμφωνώ κι επαυξάνω! όλες γιατί η κάθε μια έχει τη μαγεία της. ακόμα κι όταν πονά σε βοηθά να μεγαλώσεις, να μάθεις, να δυναμώσεις, να βρεις κρυμμένες πτυχές του εαυτό σου, να δημιουργήσεις.
    απίστευτα γλυκός και τόσο αναγκαίος ο έρωτας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχ ρε κοριτσάκι, με συγκίνησες... Εγώ δηλώνω μονίμως ερωτευμένη πάντως! :)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Raven μου καλά κάνεις! ο έρωτας είναι το αντίδοτο σε πολλά δεινά :)
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ο ερωτας ειναι ψυχοπαθεια! το λενε γιατραδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. όμως τέτοιου είδους τρέλα ποιος λογικός δεν τη θέλει; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απλά όταν παθαίνεις το crash τυφλώνεσαι και δεν βλέπεις πουθενά το κουμπάκι που λέει "NO".
    Είναι υπέροχο να έχεις ζήσει έστω για μια φορά όλο αυτό στη ζωή σου...
    Το θέμα όμως είναι το τί μένει μετά από αυτό το σούπερ συναίσθημα που δυστυχώς έχει ημερομηνία λήξης... Και αν δεν έχει θεμέλια, θα πέσει και θα σε πλακώσει. Και δεν τρέχει τίποτα και αν σε πλακώσει. Αυτό που μετράει όμως είναι να μπορείς να παραμερίσεις τα μπάζα και να βγεις και πάλι στο φως...

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Milena τι ωραία που τα λες! Είναι απίθανο να το ζήσεις όλο αυτό το συναίσθημα μια φορά ή και περισσότερες στη ζωή σου. Κι όσες φορές κι αν πέσεις άλλες τόσες να σηκωθείς.
    Σίγουρα όμως κάποια στιγμή κουράζεσαι ψυχικά να καις και να καίγεσαι και θες κάτι πιο απαλό, σταθερό να σ’αγγίξει πιο βαθιά και ουσιαστικά.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο έρωτας είναι το καλύτερο συναίσθημα που θα συμβεί στην ζωή σου!Είναι ένα αναγκαίο "κακό"....όποιος δεν το έχει ζήσει δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη!!

    Με ότι λες συμφωνώ....έχεις απόλυτο δίκιο!!

    Ελπίζω να είσαι ερωτευμένη!

    ΦΙΛΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. crazy tzitzi... καλημέρα και καλωσόρισες! Ο έρωτας είναι αναγκαίο καλό! ;)
    Ελπίζω να’σαι κι εσύ ερωτευμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μου θύμησες το τραγουδι του Μητροπανου, αλίμονο σε αυτους που δεν αγάπησαααααν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. αλοίμονο, αλοίμονο, αλοίμονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όχι μόνο όταν είσαι μικρός.. μα κι όταν έχεις μεγαλώσει και θεωρείσαι πια "έμπειρος", πάντα ξεγελιέσαι και ανοίγεις! Εξάλλου τον έρωτα δεν μπορείς να τον βρεις μόνο σε πρόσωπα ανθρώπων. Τον βρίσκεις παντού, αν ξέρεις να βλέπεις πραγματικά γύρω σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΝΑΚΑΛΥΨΑ. ΕΧΕΙΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΜΠΛΟΓΚ!
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΡΗΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ!ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΠΟΛΥ ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΜΕ SIGN IN, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ E-MAILS.
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
    ΜΠΕΤΤΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. aggelika συμφωνώ ο έρωτας είναι παντού κι είναι ο λόγος που μας κρατάει στη ζωή, που δίνει νόημα και ουσία!

    Betty Manousos Γεια και χαρά Μπέτυ! Μπήκα στο μπλογκ σου και είδα ότι γράφεις στα αγγλικά. Ίσως αυτός να είναι ένας λόγος που δεν έχεις αναγνώστες από Ελλάδα; Υπάρχουν κάποιες πλατφόρμες στις οποίες μπορείς να εγγράψεις το μπλογκ σου ώστε να μπορούν να το βρούν Έλληνες. Πήγαινε σε αυτό το μπλογκκαι θα δεις εκεί οδηγίες πως να το κάνεις. (πάτησε πάνω στη λέξη μπλογκ πιο πάνω που είναι υπογραμμισμένη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Betty Manousos μπορείς να κοιτάξεις κι εδώ www.blogos.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ίσως είναι και λίγο πλάνη. Μιά υπάρχει, μια δεν υπάρχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μπορεί να’ναι πλάνη.. μα είναι γλυκιά πλάνη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...