29 Ιουν 2009

Προσβάσιμα blogs. Επισημάνσεις. Sotostips Αναδημοσίευση

Βρήκα αυτό το ποστ από το Sotostips και το αναδημοσιεύω γιατί το είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Πόσο εύκολα περιηγούνται και βρίσκουν πληροφορίες (ή δε βρίσκουν) οι αναγνώστες ενός blog; Βλέπουν τι γράφετε καταρχήν έτσι όπως έχετε διαλέξει συνδυασμό χρωμάτων background και γραμματοσειράς;

Το μέγεθος της γραμματοσειράς στα άρθρα του blog σας είναι όσο μικρό παίρνει. Ξέρουν οι αναγνώστες, μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιήσουν τον browser για να μεγαλώσουν τα γράμματα (Ctrl + ρόδα ποντικιού); Μήπως δεν επιτρέπεται καν να μεγαλώσουν λόγω σχεδιασμού (stylesheet);

Στο ίντερνετ, αν οι χρήστες δυσκολεύονται να περιηγηθούν ή και να χρησιμοποιήσουν τις διάφορες λειτουργίες του blog σας φεύγουν αμέσως. Αν οι χρήστες δεν καταλάβουν τι προσφέρει το blog σας και τι να περιμένουν από εσάς φεύγουν. Αν οι χρήστες χαθούν μέσα στο blog σας φεύγουν. Αν το άρθρο σας δεν διαβάζεται εύκολα ή και δεν απαντάει στο ερώτημα των χρηστών(πχ στο google έχει βάλει λέξεις κλειδιά και βρήκε το άρθρο σας) φεύγουν.

Οι χρήστες στο ίντερνετ είναι πολύ γρήγοροι και εντελώς ανυπόμονοι. Δεν τους νοιάζει, αν δεν το βρουν σε εσάς θα το βρουν σε 10 άλλους. Σκανάρουν πολλοί τα κείμενα, οπότε οι λίστες (definition lists) και οι υπότιτλοι(ή tags) στα άρθρα μερικές φορές βοηθούν (αν είναι κάπως μακρύ άρθρο).

Τώρα καλό θα είναι να βρείτε 5 φίλους ή γνωστούς που δεν έχουν επισκεφτεί το blog σας άλλη φορά. Θα τους βάλετε έναν έναν να κάνουν κάποια πράγματα στο μπλογκ σας. Να χρησιμοποιήσουν τις λειτουργίες του blog, να περατώσουν κάποια ενέργεια, να ψάξουν για κάτι, να γραφτούν, να σας στείλουν μήνυμα, να βρουν το προφίλ σας κλπ κλπ.

Όλα αυτά θα γίνουν ενώ εσείς είστε δίπλα από τον φίλο σας και παρακολουθείτε. Δεν μιλάτε, δεν βοηθάτε. Σιωπή.

Σημειώστε τι κάνει, γιατί αργεί, τι δεν πάει καλά με το blog σας. Διότι κάτι δεν πάει καλά με ευτό, αυτός που έχετε δ'ίπλα είναι ο εν δυνάμει αναγνώστης του μπλογκ. Άλλοι 1000 υπάρχουν σαν κι αυτόν.


Το κείμενο στο blog μας είναι καλό να είναι ευανάγνωστο

 • όχι πολύ μικρά γράμματα
 • αν είναι μικρά τα γράμματα, να μπορούν να μεγαλώσουν ή με κάποιο stylesheet που παρέχουμε εμείς (ένα κουμπάκι "large text") ή με τη χρήση του browser από τον ίδιο τον χρήστη
 • όχι περίεργοι συνδυασμοί χρώματος background και χρώματος κειμένου-πχ όχι μαύρο background και κόκκινα γράμματα ή ασπρο background και ανοιχτό γκρίζο χρώμα κείμενο, μαύρο background και σκούρο γκρίζα γράμματα κλπ κλπ
Οι φωτογραφίες στα άρθρα, με κλικ, να μεγαλώνουν αρκετά και να συμπληρώνουμε πάντα το Alt="" που θα βρούμε στο HTML του άρθρου μας (γράφουμε μια φράση, μέσα στα κενά εισαγωγικά, που αναφέρει τι βλέπουμε στην εικόνα. Το ακούνε οι τυφλοί αναγνώστες που χρησιμοποιούν ειδικό reader. Επίσης, όσοι αναγνώστες έχουν απενεργοποιήσει τη δυνατότητα απόδοσης του browser φωτογραφιών, θα δουν τη φράση σας. Επίσης χρήσιμο για το Google. Και τέλος οι χρήστες του Internet Explorer το βλέπουν ώς tooltip όταν κάνουμε mouse-over πάνω στη φωτογραφία.

Τα link (σύνδεσμοι) στο άρθρο να διαφοροποιούνται από το υπόλοιπο κείμενο (πχ υπογραμμισμένα (για τους colour blind)), να είναι κάπως σαν φράσεις παρά λέξεις. Πχ, μην κάνετε λινκ το "εδώ" στη φράση "εδώ βλέπουμε κι άλλες πληροφορίες για το θέμα Χ" αλλά κάντε λινκ όλη τη φράση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με προσωρινές ή μόνιμες δυσλειτουργίες στο χέρι. Θα κάνουν κλικ πιο εύκολα μια μακριά φράση παρά μια λέξη. Φυσικά αυτό δεν θα μπορεί να το κάνετε πάντα ανάλογα με την περίπτωση. Σαν μπόνους, αν ακολουθήσει αυτή τη μέθοδο και συνδεθεί με άρθρο σας κάποιος αυτό το link έχει περισσότερη αξία για το Google διότι είναι επεξηγηματικό για το τι περιλαμβάνει το άρθρο.

Τα βίντεο σας αν είχαν υπότιτλους θα βοηθούσατς τα άτομα με προβλήματα ακοής. Το Youtube προσφέρει δυνατότητα προβολής υποτιτλισμένων (με επιλογη) βίντεο.

Update: Το μεγάλωμα των γραμμάτων (κειμένου) μπορεί να γίνει και με Ctrl & + και η σμίκρυνση τους με
Ctrl & -. Επαναφέρουμε τη σελίδα στο κανονικό της μέγεθος με Ctrl-0(μηδεν).

Για πιό ριζοσπαστική αντιμετώπιση, αν για παράδειγμα τα χρώματα είναι χάλια και τα γράμματα δεν μεγαλώνουν, στο Firefox κάνω το εξής:

View -> Page style -> No Style

Έτσι καταργούμε στιγμιαία το style sheet μιας σελίδας και το βλέπουμε στη μορφή πχ που θα είχε τη δεκαετία 90. Δηλαδή, τουλάχιστον ευανάγνωστο αλλά σπαρτιάτικο. Επαναφέρουμε το αρχικό styling επιλέγοντας

View
-> Page style -> No Style -> Basic Page Style

4 σχόλια:

 1. Πολύ ενδιαφέρουσα και βπηθητική ανάρτηση..
  Καλή μου τι γίνεται με το Χάος...
  Γιατί χάνεσαι;
  Σε φιλώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ναι κι εγώ τη βρήκα πολύ βοηθητική γιαυτό την έκανα αναδημοσίευση.

  έπεσε πολύ δουλειά και δεν προλαβαίνω. επιφυλάσσομαι όμως λιαν συντόμως να επανέλθω :)

  φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ ενδιαφέρων όλα αυτά, μόνο την html εντολή για την μεγένθυση των φωτογραφιών δεν κατάλαβα...

  φιλιά πολλά Δωροθέα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @Mikros Alitis ναι είναι λίγο μπερδευτικό και για μένα αυτό :)
  φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

I love you, baby

I fell in love with a ghost. He's so perfect and sweet and when we are talking my poor broken heart beats so hard.