19 Μαΐ 2009

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Από τη ΒικιΠαίδεια λίγα λόγια για τη σημερινή μέρα μνήμης:

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και απελάσεις εναντίον χριστιανών Λάζων στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923[1]. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων[2][3]. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά δεν αναγνωρίζονται διεθνώς ως γενοκτονία, με την εξαίρεση του Ελληνικού Κράτους με Νόμο του 1994, με τον οποία καθιερώθηκε η 19 Μαΐου ως ημέρα τιμής. Οι τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται πως υπήρξε γενοκτονία και τοποθετούν επισήμως το θάνατο των Ελλήνων στα πλαίσια των ευρύτερων απωλειών του πολέμου, του λιμού που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στη βόρεια Τουρκία ή άλλων κοινωνικών αναταράξεων[1].

Γενικότερα, εκείνη την χρονική περίοδο η έξαρση του εθνικισμού στις δύο χώρες προκάλεσε σφαγές και διωγμούς και από τις δύο πλευρές.

Σχετική λεπτομερή αναφορά στο θέμα μπορεί να βρει στη σελιδα Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗ Α.Π.Θ. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Από το ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΚΙΛΚΙΣ μπλογκ μαθαίνουμε ότι πέραν της Ελληνικής κυβέρνησης πλέον και η Αυστραλία βρίσκεται στο δρόμο αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Στις 30 Απριλίου 2009, η ολομέλεια της πολιτειακής βουλής της Νότιας Αυστραλίας, έγραψε ιστορία. Με ομόφωνη απόφασή της, που την υπερψήφισαν, τόσο η κυβερνητική πλειοψηφία, όσο και η αντιπολίτευση, αναγνώρισε, με τον πλέον σαφή, κατηγορηματικό, επίσημο και αρμόζοντα τρόπο, μια μεγάλη αλήθεια, μια πραγματικότητα, ένα τεράστιο γεγονός και προτείνει στην Ομοσπονδιακή βουλή της Αυστραλίας, να κάνει το ίδιο.

Αναγνώρισε ότι, έγινε το στυγερό, απερίγραπτο σε βαρβαρότητα και μέγεθος έγκλημα, της Γενοκτονίας, που θύματά της ήταν οι Έλληνες του Πόντου, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και όλες οι άλλες Χριστιανικές μειονότητες που ζούσαν στην περιοχή της τότε Ανατολίας, από τους Νεότουρκους Οθωμανούς, ηγέτης των οποίων ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ, που ήταν και ο εμπνευστής, οργανωτής και εκτελεστής αυτού του σατανικού σχεδίου, που όταν ολοκληρώθηκε, αφού στοίχισε τις ζωές πάνω από 2.000.000, αθώων θυμάτων και ακόμη περισσότερων που βίαια, βάρβαρα και καταναγκαστικά ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες.


2 σχόλια:

  1. Θεωρώ τιμή σαν απόγονος Ποντίων προγόνων, οι οποίοι πέρασαν όλα όσα αναφέρεις στο κείμενό σου, την σημερινή σου ανάρτηση Ντόρα.
    Θα ήθελα να σου αφιερώσω λοιπόν ένα τραγούδι, απο έναν καλλιτέχνη που γνωρίζω προσωπικά, και που δούλεψα μαζί του πρίν έρθω Καναδά, ο οποίος ήταν και μεγάλος σαν προσωπικότητα, με ήθος και ευαίσθητη ψυχή. Τον Γιάννη Χριστοδουλίδη.
    Άκουσέ το, είναι πανέμορφο..
    http://www.youtube.com/watch?v=c-Ez4Lw2zZQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίκο μου ευχαριστώ θα το ακούσω. Ελπίζω τη χθεσινή μέρα να την θυμήθηκαν και να την τίμησαν οι απανταχού Έλληνες. Εύχομαι σύντομα να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία παγκοσμίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...