Μήπως ξυπνήσατε "στραβά" και με νεύρα; Ακόμα και αν δεν υπάρχει λόγος, σε όλους συμβαίνει να έχουν μια άσχημη μέρα. Δεν χρειάζεται όμως να παραμείνει κανείς σε κατάσταση κακής διάθεσης και εκνευρισμού, αφού αυτό μπορεί να αλλάξει!
Γιατί η κακή πρωινή διάθεση οδηγεί σε άσχημη μέρα;
Μερικές φορές ηκακή διάθεση λειτουργεί σαν χιονοστιβάδα, με το ένα αρνητικό γεγονός να οδηγεί σε ένα άλλο (π.χ. αργεί κάποιος να ξυπνήσει, αργεί να φτάσει στην εργασία, δεν προλαβαίνει να τελειώσει αυτό που κάνει) και φέρνει ακόμα περισσότερη άσχημη διάθεση και εκνευρισμό, δημιουργώντας στρες και απογοήτευση.
Ακόμα, όταν κανείς ξυπνήσει κακοδιάθετος, ο εγκέφαλός τουσυντονίζεται σε μια αρνητική συχνότητα ή οπτική γωνία και τείνει να βλέπει και να κρίνει το κάθε τι αρνητικά, δημιουργώντας περισσότερο στρες για τον εαυτό του. Έτσι, ο κακοδιάθετος είναι και πιο νευρικός, κάτι το οποίο οδηγεί τους άλλους να τον αντιμετωπίσουν με αγένεια.
Μέσα από το πρίσμα της κακής διάθεση το άτομο δεν μπορεί να αντιληφθεί τα θετικά και τα όμορφα, τα προσπερνάει, αλλά ‘κολλάει’ στο άσχημο και το αρνητικό. Με αυτό τον τρόπο όμως χάνει ευκαιρίες για μικροχαρές και απολαύσεις στην καθημερινότητά του, γιατί μυρηκάζει όλα τα αρνητικά.
Μια αρνητική αντίδραση σαν και αυτή, που δεν εμπεριέχει χαλάρωση και ηρεμία, φυσικό είναι να έχει άσχημες ψυχολογικές συνέπειες.
Πώς ξεπερνιέται η κακή διάθεση;
Κουβεντούλα…
Ναι στην κουβεντούλα, αλλά σε αυτή που εστιάζεται στα θετικά και την υποστήριξη από έναν φίλο ή μια φίλη που μπορεί να ακούσει με συμπάθεια και να στηρίξει.Όταν ο ακροατής κάνει τον ομιλητή να νιώσει χειρότερα ή τον φορτώνει με τα δικά του προβλήματα, τότε η συζήτηση δεν βοηθάει.
Η καλύτερη ισορροπία είναι όταν ο ακροατής βοηθάει το συνομιλητή του να κατανοήσει πού κάνει λάθος, τι βλέπει στραβά και ίσως τον βοηθήσει να επισημάνει τρόπους να αλλάξει διάθεση και αντιμετώπιση των πραγμάτων.
Διάλειμμα Διαλογισμού
Ο διαλογισμός, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους χαλάρωσης και οδηγεί σε ένα νέο πλαίσιο διανοητικής αναφοράς.Ακόμα και λίγα λεπτά την ημέρα αρκούν για να δημιουργήσουν την ‘αντίδραση χαλάρωσης’, την αίσθηση ότι αφήνει κανείς το στρες πίσω του και ηρεμεί.
Καταμέτρηση θετικών
Οι στρεσαρισμένοι και κακοδιάθετοι άνθρωποι μετράνε τα στραβά και τα ανάποδα που τους έχουν συμβεί, ξεχνώντας εντελώς τα καλά και θετικά!
Εύκολα μπορεί λοιπόν να αλλάξει τη διάθεσή του αν ενεργοποιήσει τον εγκέφαλό του στο να σκεφτεί τι καλό και όμορφο του έχει συμβεί, ώστε να αισθανθεί ευγνωμοσύνη για τη ζωή του.
Επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι η ευγνωμοσύνη έχει την ιδιότητα να προκαλεί έκλυση ενδορφινών, ορμονών της ευτυχίας, στον εγκέφαλο.
Μετρήστε λοιπόν 5-10 πράγματα για τα οποία αισθάνεσθε χαρά και ευγνωμοσύνη στη ζωή σας!
Άσκηση
Η φυσική άσκηση και οι διάφορες μορφές γυμναστικής δεν αποτελούν απλώς καλό τρόπο για να χτίσει κανείς μυς, αλλά και για να κινητοποιήσει το ενδορφινικό του σύστημα, ώστε να δημιουργηθείμε φυσικό τρόπο καλήδιάθεση.
Σοκολάτα
Δεν το λέει απλώς η όρεξή σας, αλλά το διαβεβαιώνει και η επιστήμη!
Ένα κομμάτι σοκολάτα, κατά προτίμηση με υψηλή περιεκτικότητα κακάου, βοηθάει λόγω της θεοβρωμίνης που περιέχει στο να αισθανθεί κανείς καλύτερα.
Επίσης, η κατανάλωση σοκολάτς επηρεάζει το νευροδιαβιβαστή (ουσία που βοηθά στη μεταφορά μηνυμάτων ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα) σεροτονίνη, που σχετίζεται με την καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Αποδεχτείτε την πρόκληση!
Όσο και αν φαίνεται παράξενο, το πού αποδίδουμε την κακοδιαθεσία και την κακοτυχία μας (σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες) καθορίζει και την έκβαση των πραγμάτων.
Έτσι, το να αποδεχτεί κανείς αυτό που του συμβαίνει και να αισθανθεί ότι έχει δύναμη να κάνει κάτι γι’ αυτό είναι ένα από τα πιο δυνατά αντικαταθλιπτικά και αντιστρεσογόνα όπλα!
Όταν λοιπόνκανείς πάψει να νιώθει παγιδευμένος και έρμαιο της κακής του τύχης και πιστέψει ότι μπορεί να πάρει τα πράγματα στα χέρια του, έχει κάνει ήδη την αρχή της βελτίωσης της κατάστασής του!
Η Λίζα Βάρβογλη είναι Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Πανεπιστημίου Harvard και Νοσοκομείου Αγία Σοφία, varvogli@otenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)