20 Μαρ 2010

Μεταμόσχευση εγκεφάλου

http://go.webassistant.com
Στην εποχή μας που σχεδόν κάθε μέρος του σώματος μπορεί να μεταμοσχευτεί και να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο αν χρειαστεί, αναρωτιόμουν αν η μεταμόσχευση εγκεφάλου έφυγε από τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και μπήκε στη σφαίρα του εφικτού. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για το θέμα (όπου ψάχνω κάθε τρελή ιδέα που μου κατεβαίνει στο μυαλό) βρήκα αυτή την πολύ καλή άποψη την οποία και μεταφράζω για γνώση και προβληματισμό.

Όσο περνά ο καιρός η ανθρωπότητα στην αναζήτηση της για γνώση σπρώχνει τα όρια όλο και περισσότερο. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις που κάνουν τα αδύνατα δυνατά, πλέον διαδέχονται η μια την άλλη με μορφή χιονιστιβάδας. Γι'αυτό η μέρα που η μεταμόσχευση εγκεφάλου θα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο δε φαντάζει πια τόσο μακρινή. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο φάνταζε αδύνατο, όμως οι εκτεταμένες έρευνες που διεξάγονται συνεχώς, στόχο έχουν να πετύχουν αυτό το μέγιστο ιατρικό θαύμα.

Για κάποιο μη ειδικό, η μεταμόσχευση εγκεφάλου δεν είναι τίποτα άλλο από τη μεταφορά του εγκεφάλου από ένα σώμα σε άλλο. Φαντάζει παρατραβηγμένο αλλά ήδη υπήρξε συζήτηση κατά πόσο θα έπρεπε μια τέτοια διαδικασία να ονομάζεται μεταμόσχευση εγκεφάλου ή μεταμόσχευση σώματος. Παρόλη αυτή την προς το παρόν άσκοπη συζήτηση, η όλη ιδέα δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί λόγω της αδυναμίας των νευρικών κυττάρων να επουλωθούν κανονικά, εμποδίζοντας με αυτό το τρόπο ομαλές και ακριβείς μεταφορές μηνυμάτων. Επιπρόσθετα η αλληλεπίδραση με τον νωτιαίο μυελό δημιουργεί δυσκολίες στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος αφού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα νεύρα να μην ταιριάζουν. Με άλλα λόγια, η μεταμόσχευση μπορεί να προκαλέσει τη σύναψη νευρικών απολήξεων που ελέγχουν ένα μέρος του εγκεφάλου με νευρικές απολήξεις που ελέγχουν κάποιο άλλο μέρος με αποτέλεσμα το πλήρες χάος και την έλλειψη συγχρονισμού.

http://blog.dreamstime.com

Η απάντηση στο πρόβλημα βρίσκεται στη διατήρηση της μνήμης και της ταυτότητας του ατόμου. Χωρίς τη διατήρηση των βασικών στοιχείων της προσωπικότητας η όλη διαδικασία είναι απλά μάταια. Ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο θα ήταν η μερική μεταμόσχευση εγκεφάλου όπου ένα συγκεκριμένο μέρος, όπως για παράδειγμα ένας μόνο λοβός, μεταμοσχεύεται. Πειράματα που έγιναν στο παρελθόν σε ποντίκια στέφθηκαν με επιτυχία. Ο Δρ Ρόμπερτ Τζ. Γούαιτ από το Οχάιο έχει ήδη κάνει αμέτρητες πειραματικές μεταμοσχέσεις εγκεφάλου σε πίθηκους. Ο Δρ ισχυρίζεται ότι έχει επινοήσει μεθόδους με τις οποίες το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να απομονωθεί από την παροχή αίματος και να κρατηθεί ζωντανό για μικρό χρονικό διάστημα και με τις αστραπιαίες επιστημονικές εξελίξεις στη λειτουργία του νωτιαίου μυελού, η μεταμόσχευση εγκεφάλου δεν φαντάζει πλέον σαν ένα μακρινό μυθικό ενδεχόμενο. Επίσης, υπάρχουν άρθρα που αναφέρονται συχνά στον εγκέφαλο σαν ένα "ανασιολογικά προνομιούχο χώρο" υπονοώντας με αυτό τον τρόπο στη δυνατότητα για  ανεξάρτητη εγκεφαλική λειτουργία και μεταμόσχευση.




Η πιο συναρπαστική άποψη αυτής της διαδικασίας είναι το πως η ανθρωπότητα θα μεταμορφωθεί σε μια τάξη αθάνατων. Ας υποθέσουμε ότι η πρώτη μεταμόσχευση πραγματοποιείτο σε ένα άτομο με υγιές εγκέφαλο που όμως υπέφερε από καρκίνο και σε ένα άλλο άτομο που είναι σχεδόν νεκρό εγκεφαλικά, αλλά με ένα υγιές σώμα. Οι δύο εγκέφαλοι θα συγχωνεύονταν μέχρι ο υγιής εγκέφαλος να επιικρατήσει του υγιούς σώματος. Έτσι με αυτό το τρόπο θα έχουμε ένα υγιές άτομο αντί δύο αδύναμα, άρρωστα άτομα. Ακολουθώντας τη θεωρία του Δαρβίνου για την επικράτηση του ισχυρότερου, περνούμε με αυτό το τρόπο σε ένα νέο είδος ανθρώπου ουσιαστικά αθάνατου και χωρίς ασθένειες.

Από τα πιο πάνω αμέσως οδηγούμαστε στη μεγαλύτερη δημόσια συζήτηση αναφορικά με τα ηθικά θέματα που προκύπτουν από τη μεταμόσχευση αυτή. Με τα θέματα αυτά ασχολείται η βιοηθική

Η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για μια ανάρμοστη καταπάτηση και ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη φύση. Θέτει σε αμφισβήτηση το όλο νόημα της ζωής και της ηθικότητας. Η επιστήμη αξιώνει αλλά ποτέ δεν εγγυάται.  Ο συγκερασμός προσωπικοτήτων, ηλικιών, η ανταλλαγή των φύλων είναι σίγουρα ένα πολύπλοκο και εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Ο άνθρωπος τυφλώνεται από την έλξη που ασκεί πάνω του η επιστήμη και δεν μπόρει να προβλέψει την επικείμενη καταστροφή που τον περιμένει. Αυτό που ξεχνά είναι ότι το πιο όμορφο δώρο που έκανε ο Θεός στον άνθρωπο είναι η ζωή. To να απορρίπτουμε το δώρο του Θεού ισοδυναμεί με την υπέρτατη ύβρι που θα οδηγήσει με σιγουριά στην καταστροφή.

Οι αγγλομαθείς μπορούν να βρουν το άθρο στην αρχική του μορφή εδώ (πατήστε πάνω στην υπογραμισμένη λέξη ή εναλλακτικά βάλτε στο browser σας την ακόλουθη διεύθυνση http://theviewspaper.net/brain-transplant-is-it-feasible-and-achievable/)

www.rncasemanager.com

15 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για φαντάσου να γινόταν μεταμόσχευση και να έπαιρνες και την μνήμη του άλλου ε;
    Θα γινόσουν ξαφνικά ένας άλλος άνθρωπος,
    νομίζω πως χάνουμε τον έλεγχο από ένα σημείο και μετά.
    Θεοί δεν μπορούμε να γίνουμε και δεν πρέπει.

    Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/3/10, 12:47 π.μ.

    Σα να μου προβληματίζεσαι για περίεργα ζητήματα!
    Και μάλιστα μεσούσης οικονομικής κρίσης και Τζούλιας!
    :)

    Πάντως κι εγώ θα συμφωνήσω με τις προλαλήσασες, καμιά φορά όταν ανακατεύεται κανείς με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες, θέλοντας να πως πως ναι μεν καλή η ιατρική και η επιστήμη και η τεχνολογία, αλλά ως εκεί που θα λειτουργούν θεραπευτικά και για το καλό του ανθρώπου!
    Σίγουρα όλοι αυτοί οι τρελλοί -με την καλή έννοια- επιστήμονες μπορούν να διαχειριστούν με αξιοπρέπεια και εντιμότητα τα πειράματά τους για το καλό της ανθρωπότητος και όχι της τσέπης τους;

    Δεν ξέρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Lilith μου κι εγώ αυτό φοβάμαι ότι οι ηθικοί φραγμοί δεν τους σταματούν στην ουσία, κοίτα π.χ. τι έγινε με την κλωνοποίηση και ποιος ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον... αν δεν έχει γίνει ήδη..
    Το σοκ από μεταμόσχευση εγκεφάλου θα είναι σίγουρα μεγάλο γιατί προσδιορίζει ο καθένας τον εαυτό του με βάση το σώμα του, αν αυτό το σώμα αλλάξει πως θα το διαχειριστεί; Δεν μπορώ να φανταστώ.. ή δε θέλω..
    Ο άνθρωπος πάντα είχε την τάση να το παίζει θεός και να μη δέχεται τη θνησιμότητα και τα όρια του.. Απτό παράδειγμα είναι τα ταξίδια στο διάστημα :)

    Σταλαγματιά αν έπαιρνες τη μνήμη του άλλου συμφωνώ θα γινόσουν άλλος... Τα όρια μερικοί επιστήμονες τα ξεπερνούν και αξιώνουν να γίνουν θεοί. Γι'αυτό υπάρχει και η βιο-ηθική για να βάζει κάποιους φραγμούς.

    Coula μου αλοίμονο το μυαλό μου να έμενε στα ευτελή αυτά θέματα :)
    Πάντα ό,τι κάνουν το κάνουν με πρόσχημα το καλό του ανθρώπου. Αλλά όπως είπε ο Ντοστογιέφσκυ "ο δρόμος για την κόλαση είναι σπαρμένος με καλές προθέσεις"
    Το ότι κοιτούν το συμφέρον τους όχι μόνο οι επιστήμονες αλλά και όσοι χρηματοδοτούν τα πειράματα (βλ. φαρμακευτικές) είναι βέβαιο. Άρα πρέπει να προσέχουμε διπλά και τριπλά γιατί εγείρονται πολλά θέματα ηθικής και δεοντολογίας σ'όλη αυτή την ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος22/3/10, 10:13 π.μ.

    Θα συμφωνήσω με το ζήτημα της βιοηθικής!
    Είμαι σίγουρη πως στο μέλλον θα προχωρήσουν και στην κλωνοποίηση ανθρώπου!
    Επιστήμη για την επιστήμη λοιπόν!όταν κυριαρχεί λη έπαρση...και ο ανιρωπιστικός ρόλος της επιστήμης παύει να υπάρχει αυτά είναι τα αποτελέσματα...
    όμως σκεφτόμουν και το εξής:
    πόσοι άνθρωποι καίνε τον εγκεφαλο τους μόνοι τους..είτε λαμβάνοντας ουσίες ..είτε μένοντας απαίδευτοι!αυτό είναι ακόμα χειρότερο νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γλαύκη μου η επιστήμη πρέπει να έχει στόχο τον άνθρωπο, όχι το χρήμα. Αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης κατ'εμένα.
    Όσο γι'αυτούς που αυτοκαταστρέφονται με ουσίες.. είναι νομίζω δικό τους θέμα και δε νομίζω να απαιτήσουν να πάρουν τον εγκέφαλο άλλου για να ανανήψουν :)
    Αυτοί που τον αφήνουν αχρησιμοποίητο και πιάνει αράχνες όμως είναι ιδανικές περιπτώσεις για να πάρουν το σώμα τους :)))) Πλάκα κάνω!
    Καλήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχαχαχαχαχαχααα!
    Συμφωνώ με το τελευταίο σκέλος της απάντησης που έδωσες στη Γλαύκη! :)))
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλαδή θα καταργηθούν τα ανέκδοτα με τις ξανθές;
    χαχα... ας μάθουν (οι γιατροί)να μας εξηγούν τα πιο απλά πράγματα(ξέρεις εσύ) και μετά βλέπουμε!!
    Καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα ανέκδοτα μάλλον όχι. Έχεις δίκιο πάντως ότι ουσιαστικά δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί ο εγκέφαλος και θέλουν να κάνουν και μεταμόσχευση του :)
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάνεις δεν θα ήθελε να υποβληθεί σε τέτοια μεταμόσχευση... Γιατί αυτός που θα θεραπευτεί θα είναι ο δότης… Για σκεφτείτε λίγο… Όλα προέρχονται από τον εγκέφαλο, από τον χαρακτήρα μας ως και τις αναμνήσεις μας… Οπότε κυριολεκτικά πρόκειται για μία μεταμόσχευση σώματος και όχι εγκεφάλου… Πρακτικά θα λέγαμε ότι η ζωή, αυτό που είμαστε, είναι ο εγκέφαλος μας…
    Μανώλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. man007 ίσως την ονομάζουμε μεταμόσχευση εγκεφάλου γιατί είναι το όργανο που πάει σ'άλλο σώμα αλλά ναι ουσιαστικά είναι μεταμόσχευση σώματος. Είναι εντελώς περίεργη η σκέψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί κάποτε. Ανήκει καθαρά στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας προς το παρόν... αλλά δεν ξέρω για πόσο.
    Πράγματι ο εγκέφαλος μας καθορίζει, τα πάντα.

    Είχα διαβάσει για ένα πείραμα που με κάποια τεχνική μεταξύ δυο ανθρωπων ο ένας έβλεπε το σώμα του άλλου αντί το δικό του και αμέσως ο εγκέφαλος προσαρμόστηκε και θεωρούσε το άλλο σώμα δικό του. Είναι ξεκάθαρο ότι ο εγκέφαλος ό,τι βλέπει μπροστά του (π.χ. χέρια, κορμί, πόδια) θεωρεί ότι του ανήκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος2/12/11, 8:43 π.μ.

    ena atomo 8 mporouse na zei se allo somo me olikh metamosxeush egefalou gt oi plirofories katagrafonte ston egefalo ara 8 eimai px o nikos sto swma enos alonou h klonou tou idiou mou tou eaftou kai otan gerasw 8 kanw allh mia metamosxeush kai paei legontas...:/ auto pistebw oti einai efuktw stis meres mas alla to diskolo einai na sindeseis tous neurwnes tou matiou me ton egefalo kai ton egefalo me thn spondilikh stilh barieme na analiw:p... :/ xxmm kai an olla einai efukta ta kutara gernanai se mia fash ta kutara tou egefalou 8 alliw8oune to polu na zhsei me auton ton tropo 150 xronia parapanw kapios kai? ti einai 150 parapanw me stadiakh apolia mnimhs :p.. :/ ara akuro o tropos metamosxeush egefalou kai duskolos :p .... gia aiwniothta den exei bre8ei akoma gia mia auksish ths xronikhs periodou ths zwhs enas an8rwpou exei bre8ei kai oxi mikrh megalh mesa se ()....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμε συμφωνώ. Δεν έχει νόημα να ζήσουμε απλά πιο πολλά χρόνια. Η ποσότητα είναι λιγότερο σημαντική απ'την ποιότητα.
    Απλά ο άνθρωπος για όσο υπάρχει σ'αυτή τη γη προσπαθεί να γίνει θεός πιστεύοντας ότι θα το πετύχει αν γίνει αθάνατος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος3/12/11, 1:17 μ.μ.

    xexexe...8eos den uparxei...:/ dimiourgi8ikamai apo abies xhmikes ousies...dimiourgi8ike to kutaro kai meta sunergastike to dna to rna kai oi protehnes gia thn diathrhsh tou ktl...auth einai h 8ewria mu :p opou thn exoun anaferoi kai oi giatroi-episthmones auto gia na simbei einai toso diskolo oso h pi8anothta na piaseis to tzoker 100000000000000 fores sinexomena...o an8rwpos mexri thn ilikia ton 30 ta koitara pou enaptizonte einai perisotera apo auta pou pe8enoun meta ta 30 paaaaaaaas ginete to anti8eto kai ekei einai pou gernas kai pe8eneis :p.......tespa n mhn sas anxonw zhste kl gamiste to internet kanete tpt to diaforethko sthn zwh sas oxi ta idia wste na xe te na phte oti zhsate mia ikanopihtikh zwh oxi teleia.....:p kai mhn phgenete me ta probata(einai oi an8rwpoi pou oti doun oi alloi kai kanoun to kanoun autoi) skepsou kati prin to kaneis akoma kai to pio asimanto:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος3/12/11, 1:20 μ.μ.

    alla kai pali den katargeis tpt pou den 3ereis kai den eisai sigouros.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

2024 ξου ξου φύγε! 2025 σειρά σου Έλα!

Όπως είναι ξεκάθαρο σε αυτό το ποστ , περίμενα με ανυπομονησία το 2024 από την αρχή. Παρόλα αυτά και ίσως λόγω των υψηλών προσδοκιών, ήταν ό...