27 Ιαν 2009

Παχυσαρκία και τσιγάρο «σκοτώνουν» τα μάτια

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=4603&la=1   
Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανίδη


Ολοένα περισσότεροι Έλληνες χάνουν την όρασή τους εξαιτίας της ηλικιακής εκφύλισης της ώχρας κηλίδας - της συχνότερης αιτίας τύφλωσης των ηλικιωμένων. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτός ο «κλέφτης» της όρασης έχει ήδη προσβάλλει 400.000 πολίτες στη χώρα μας, οι 100.000 από τους οποίους έχουν ή πρόκειται να αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια σοβαρό πρόβλημα οράσεως. 

Όπως δείχνει σειρά μελετών, ο καπνός του τσιγάρου αλλά και η παχυσαρκία βλάπτουν σοβαρά (και) την υγεία των ματιών. Ειδικότερα, όσοι καπνίζουν τουλάχιστον ένα πακέτο την ημέρα έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρής μορφής ηλιακής εκφύλιση. Οι υπέρβαροι πάλιδιατρέχουν 70% μεγαλύτερη πιθανότητα να μειωθεί η όραση τους στο μέλλον, ενώ η υπέρταση αποτελεί ένα ακόμη μελανό σημείο σε ό,τι αφορά την όραση. 

«Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει και η κληρονομικότητα, καθώς επίσης και η ηλικία. Η πάθηση αυτή συνηθίζεται να εκδηλώνεται σε ανθρώπους άνω των 60 ετών», τόνισαν σε χτεσινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Οφθαλμολογικών Εταιρειών κ. Νίκος Μαρκομιχελάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς κ. Τάσος Κουρής και ο Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, κ. Ευστράτιος Γκοτζαρίδης. 

Τα ύποπτα συμπτώματα

Παρά την υψηλή συχνότητα της συγκεκριμένης οφθαλμολογικής πάθησης που κάνει…θραύση στις μεγάλες ηλικίες, οι Έλληνες δηλώνουν άγνοια! Άλλωστε, συχνά η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) αρχίζει με «ύπουλο» τρόπο από το ένα μάτι, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να μην δίνουν την απαραίτητη σημασία. 

Έτσι, αρχικά οι ασθενείς βλέπουν το ρολόι θαμπό, μετά δεν μπορούν να διαβάσουν την ώρα και παράλληλα διαπιστώνουν πως οι αποχρώσεις του γκρι λείπουν από το χρωματολόγιο των…ματιών τους! 

Τα συμπτώματα όμως, δεν σταματούν εδώ: αρχίζουν να βλέπουν τις εικόνες μεγαλύτερες, μικρότερες ή ελαφρά παραμορφωμένες σε σχέση με το άλλο μάτι, ενώ κάποιες φορές μια μαύρη κηλίδα σαν «σκοτεινιά» εμποδίζει την όραση τους. 

«Συχνά ωστόσο, δεν δίδεται η απαραίτητη σημασία, ακριβώς επειδή ξεκινά από το ένα μάτι. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζει κανείς είναι πως αν παρουσιάσει πρόβλημα το ένα μάτι, τότε θα νοσήσει και το άλλο. Μέσα στα πρώτα δύο χρόνια από την αρχική διάγνωση πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρή απώλεια όρασης, ενώ περίπου στους μισούς αρρώστους η απώλεια αφορά και στα δύο μάτια», υπογράμμισε ο κ. Κουρής. 

Τι είναι η ΗΕΩ

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας προσβάλλει το κομμάτι του οφθαλμού που επιτρέπει στους ανθρώπους να διακρίνουν μικρές αλλά…σημαντικές λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πάσχοντες να φέρουν εις πέρας τα καθημερινά τους καθήκοντα – να διαβάσουν, να οδηγήσουν ακόμη και να αναγνωρίσουν πρόσωπα. 

Σε κάποιες περιπτώσεις η ΗΕΩ εξελίσσεται τόσο αργά που οι ασθενείς παρατηρούν ελάχιστη αλλαγή στην όραση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η πάθηση εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης και στα δύο μάτια. Σημειώνεται, πως η ΗΕΩ εμφανίζεται σε δύο μορφές – την υγρή και την ξηρή. 

Πρόληψη

«Όσο το γρηγορότερο τόσο το καλύτερο»: αυτό είναι το σλόγκαν των γιατρών σε ό,τι αφορά στη ΗΕΩ. Γι’ αυτό και όπως επισημαίνουν το «Α» και το «Ω» είναι να απευθύνονται οι πολίτες στον οφθαλμίατρο τους, αφού η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να περιορίσει σημαντικά την απώλεια όρασης.

Τα καλά νέα, είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά την εύρεση φαρμάκων που βάζουν…φρένο στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τα νέα αυτά φάρμακα χορηγούνται ενδοφθάλμια και δρουν απευθείας με πολύ καλά αποτελέσματα, όπως φαίνεται από μελέτες. 

Το ζητούμενο ωστόσο, σύμφωναμε το πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών κ. Στρατής Χατζηχαραλάμπους, είναι να χαρακτηριστεί η ΗΕΩ χρόνια πάθηση ώστε να καταργηθεί η συμμετοχή κατά την αγορά των φαρμάκων.
 
«Το κόστος των φαρμάκων είναι ιδιαίτερα υψηλό αφού αγγίζουν τα 1.000. Δεδομένου, ότι η θεραπεία είναι χρόνια και επαναλαμβάνεται συνήθως κάθε μήνα, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πωςτο κόστος για τους συνταξιούχους είναι πολύ μεγάλο. Κάποιοι δίνουν τη μισή σύνταξη τους, για να πληρώσουν τη συμμετοχή στα φάρμακα». 


Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...