30 Σεπ 2011

Η άλλη πλευρά του blogging

Στο κείμενο 'Οι φυλές των μπλογκερ' παρουσίασα τη φωτεινή πλευρά του μπλογκινγκ. Όλα όσα με γεμίζουν χαρά και αισιοδοξία όταν τα συναντώ στα μπλογκ. Κάποιοι τότε είχαν σχολιάσει ότι αναφέρομαι με θετικά λόγια για όλους κι είναι αλήθεια. Διαλέγω συνήθως να κοιτώ τη χαρούμενη πλευρά των δραστηριότητων που αγαπώ.
Δυστυχώς ή ευτυχώς υπάρχει και η άλλη πλευρά και εδώ θα αναφερθώ σ'αυτή, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα μπλογκ, ή μπλογκερς όμως, γιατί όπως έχω γράψει πάρα πολλές φορές, ο καθένας στο μπλογκ του κάνει και γράφει ό,τι θέλει κι αν σε κάποιον δεν αρέσει απλά αποχωρεί. 

Στο παρελθόν λοιπόν είχα αρχίσει να παρακολουθώ κάποια μπλογκ γιατί βρήκα κάτι να με ενδιαφέρει σ'αυτά για να ανακαλύψω στην πορεία ότι ο μπλογκερ είχε μια μονομανία με κάποια συγκεκριμένο θέμα, ή κάποιο συγκεκριμένο τρόπο (διαστρεβλωμένο για μένα) θεώρησης της πραγματικότητας. 
Παρόλα αυτά επέμενα, συνέχιζα να διαβάζω και τύχαινε κάποιες φορές να ξεκολλήσει το άτομο και να γυρίσει σ'αυτά που με τράβηξαν αρχικά.  Έτσι κι αλλιώς είμαι άτομο που δίνει αρκετές ευκαιρίες και δεν απομακρύνομαι από κάποιον εύκολα, εκτός από ακραίες καταστάσεις. 
Κάποιες άλλες φορές όμως η μονομανία γινόταν εμμονή και έφτανα στο σημείο σε 3 συγκεκριμένες περιπτώσεις, να εκνευρίζομαι κάθε φορά που διάβαζα ποστ του μπλογκερ. Μια στιγμή έκανα ένα κλικ λοιπόν, βαρέθηκα να χαλιέμαι με τον αρνητικό αέρα που έπνεε τις αναρτήσεις και το μπλογκ και απομακρύνθηκα από τα μπλογκ αυτά τελειωτικά κι αμετάκλητα. Με γεια του με χαρά του, του μπλογκερ που'χε τις εμμονές, αλλά εμένα μ'είχε κουράσει και η απομάκρυνση πραγματικά μου έδωσε ανακούφιση. 
Ανακούφιση γιατί όταν ο άλλος είναι εξαιρετικά αρνητικό άτομο, αυτό κάποια στιγμή αντικατοπτρίζεται και στο μπλογκ του με αποτέλεσμα να περνά τον αρνητισμό του στους αναγνώστες του, σ'αυτούς τουλάχιστον που ασχολήθηκαν με την ανάγνωση του κάθε κειμένου του.
Το'χω ξαναπεί εδώ ότι διαβάζω όλα τα μπλογκ που παρακολουθώ κάθε φορά που ανανεώνονται. Αν δεν τα διάβαζα δε θα'χε νόημα για μένα να τα παρακολουθώ άλλωστε. Άρα όταν απομακρυνθώ από ένα μπλογκ απομακρύνομαι ολοκληρωτικά, δεν παραμένω σιωπηλός θεατής ή δε διαβάζω χωρίς να σχολιάσω έστω μια φορά στο τόσο. Πιστεύω ότι το σχόλιο έστω και μια φορά στο τόσο είναι καλό για τον μπλογκερ που έκανε τον κόπο να γράψει κείμενο.
Όπως και να'χει απομακρύνθηκα απ'αυτά τα μπλογκ και δε θα ξαναγυρίσω σαν αναγνώστης. Όλοι έχουμε τις αρνητικές σκέψεις και στιγμές μας, αλλά υπάρχουν κι όρια. Και τελοσπάντων δε θέλω να'χω στη ζωή και την e-ζωή μου αρνητικότατα άτομα που μόνο απαισιοδοξία και μαυρίλα έχουν να εκπέμψουν και να μοιραστούν..



27 σχόλια:

  1. Όχι μόνο τα διαβάζεις, τα διαβάζεις με προσοχή και στα σχόλιά σου πάντα θα γράψεις κάτι όμορφο, γενναιόδωρο και εντός του θέματος του ποστ. Γιατί αναφέρω και υπογραμμίζω τα προηγούμενα; Γιατί δεν είναι καθόλου αυτονόητα, όπως θα έπρεπε.
    Σε κάποιες βόλτες μου στην μπλογκόσφαιρα, παρατήρησα σχόλια που το περιεχόμενό τους με κάνει να αμφιβάλλω ως προς το αν το άτομο που τα άφησε διάβασε το ποστ ή ήθελε απλώς να αφήσει με το σχόλιό του το λινκ για το προφίλ-μπλογκ του. Είχα ακούσει για "σπρώξιμο" (ή "αυτοσπρώξιμο") μπλογκς, αλλά δυσκολευόμουν να το πιστέψω, ώσπου παρατήρησα κάποια πράγματα.. Η προηγούμενη πρακτική, φαντάζομαι, είναι μία μορφή 'σπρωξίματος'. Μου φαίνονται τόσο γελοίες τέτοιες συμπεριφορές, όταν έχουμε να κάνουμε με προσωπικά ιστολόγια και με ανθρώπινη επικοινωνία. Εννοώ, χωρίς να υπάρχει κάποιος κερδοσκοπικός σκοπός πίσω από αυτό, που ενδεχομένως να δικαιολογούσε τέτοιες συμπεριφορές.

    Παρακολουθώ (τακτικά) σχετικά λίγα ιστολόγια, και μέσω ρίντερ κάποια, λόγω όμως μιας δυστοκία με τα σχόλια σχολιάζω σε ελάχιστα. Δεν αποφασίζω εύκολα να εγγραφώ στη "δημόσια παρακολούθηση" κάποιου ιστολογίου, πριν το κάνω θέλω να βεβαιωθώ, όσο είναι δυνατόν, ότι δε θα βρεθώ στην άβολη θέση τού να κάνω unfollow.

    Βρε συ Daisy, γιατί, διαβάζοντας το ποστ, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το μπλογκ μου εμπίπτει στην κατηγορία αυτών που, όπως περιγράφεις, βρίθουν αρνητικότητας..; χεχε Πάντως, θέλω να πιστεύω πως η δική μου αρνητικότητα και μιζέρια αρχίζουν και τελειώνουν σε μένα, δεν τις στρέφω στους άλλους.
    Αυτά τα ..πολλά. :)
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. absentminded γράφοντας αυτό το ποστ είχα το φόβο μην παρεξηγήσει κάποιος αυτά που έγραφα, όπως έκανες εσύ νομίζοντας ότι μιλώ για το δικό σου μπλογκ. Μα καλή μου absentminded αν εννοούσα το δικό σου θα'χα απομακρυνθεί ήδη. Αντιθέτως το δικό σου είναι απ'τα αγαπημένα μου και το ξέρεις άλλωστε αφού είχα γράψει και σχετική ανάρτηση παλιότερα, αν θυμάσαι.

    Το μπλογκ σου δε βγάζει αρνητικότητα ούτε απορρίπτεις τους πάντες και τα πάντα χωρίς να σηκώνεις κουβέντα. Άρα δεν υπήρχε πιθανότητα καμιά να μιλώ για σένα.

    Φυσικά διαβάζω τα κείμενα πριν σχολιάσω, αλοίμονο απλά να αφήνω σχόλιο για να αφήσω. Δε μου φαίνεται σωστό και δεν έχει νόημα να κάνω στα μπλογκ "δημόσιες σχέσεις". Όπως πολύ σωστά έγραψες τα μπλογκ μας είναι προσωπικά και δεν τίθεται θέμα διαφήμισης των προσωπικών μας σωστά; :)

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι-όχι, δεν παρεξήγησα, μην ανησυχείς, απλώς αυτοσαρκάστηκα και έκανα και την αυτόκριτική μου με όσα γράφω στην τελευταία παράγραφο του πρώτου κόμμεντ μου.
    Με το ίδιο κόμμεντ (το πρώτο) και με αφορμή το ποστ σου και την "άλλη πλευρά του μπλόγγινκ", όπως γράφεις, ήθελα να αναφερθώ σε κάποιες συμπεριφορές που με έχουν ξενίσει αρνητικά στην μπλογγολάνδη. Ελπιζω να είναι ξεκάθαρο τώρα.

    Καλό Σαββατοκύριακο! χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άτομο που αυτοσαρκάζεται μπορεί να είναι ποτέ τόσο αρνητικό όσο περιγράφω στο ποστ; ΟΧΙ! :)
    Οι συμπεριφορές που αναφέρεις ξενίζουν όντως και σε κάνουν ν'αναρωτιέσαι για ποιο λόγο κάποιοι αποκτούν μπλογκ και τι προσπαθούν να πετύχουν..
    Είναι crystal clear ;)

    Καλό σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πριν μερικές ημέρες αυτό έκανα κι εγώ Νταιζη μου, απομακρύνθηκα. Δεν άντεξα άλλο το φαρμάκι και την ανθρωπινή υποτίμηση που κυριαρχεί σε ορισμένα blogs κι έφυγα. Καλό σου Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ξαναγράφω γιατί έγραψα μια λέξη που ένα γράμμα να κάνεις λάθος βγαίνει άλλο πράγμα
    Εχεις δίκιο σ'αυτό που γραφεις όταν υπάρχει πολύ αρνητικότητα σε όλες της αναρτήσεις(α παναϊα μου) κουράζει και επίσης τα θέματα πρέπει να ποικίλουν και να έχουν και λίγο χιούμορ(όχι απαραίτητα.Καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν θα γράψω για μένα,αυτά που γράφεις με βρίσκουν σύμφωνη αν και προβληματίστηκα...
    καλημέρα καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. να σου πω Daisy...έχω γράψει 2 φορές κατεβατό σχόλιο και με το που πατούσα προεπισκόπηση...πφφφφ, έκανε φτερά!! Αγανάκτησα! Αν το συγκεκριμένο εμφανιστεί...σημαίνει ότι είμαι και γαμώ τα γκαντεμόσκυλα!! lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ε, όχι ρε φίλε!!!! Λοιπόν επειδή δεν μπορώ να τα ξαναγράφω..εν ολίγης έχει δίκιο κοριτσάκι μου!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος1/10/11, 10:51 π.μ.

    Κι εγώ το ίδιο κάνω! Αν καποιο blog με απογοητευσει, αφαιρειται απο τη blogroll και δεν επικοινωνω πια! Οτιδηποτε αλλο ειναι δηθεν.

    Οσα παρακολουθω τα διαβαζω με συνεπεια και σχολιαζω οπου μπορω! παρακολουθω πολλα δε μπορω να αφηνω σχολια παντου γιατι δεν εχω παντα να πω κατι!

    Πως ταιριαζουμε;;; Καλημερα και καλο μηνα φιλεναδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ίσως να μη δικαιούμαι να μιλάω γιατί δεν γράφω πια αλλά συνεχίζω να διαβάζω και το πρόβλημα, για μένα τουλάχιστον, δεν είναι η αρνητικότητα όσων γράφουν αλλά η θετική αποδοχή δεκάδων, σε πολλές περιπτώσεις, σχολίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καταρχήν, να συμφωνήσω μ' αυτό που είπε για σένα στο πρώτο της σχόλιο η absentminded. Ένας από τους λόγους που σε 'πάω' πολύ είναι το ότι είσαι ουσιαστικός άνθρωπος (ε, βέβαια! τι θα ήταν; το ότι αγαπάς τα Χριστούγεννα;). :)))))
    Όπου και να γράφεις (δικά σου ποστ ή σχόλια σε άλλους) μπαίνεις πάντα στον κόπο να Σχολιάσεις και όχι να σχολιάσεις.
    Γι' αυτό και έχεις κάθε δικαίωμα (και υποχρέωση) να μην διαβάζεις ό,τι σε χαλάει.

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν διαφέρει πολύ η μπλογκοπαρέα από μια φυσική παρέα. Αν κάποιος δεν σου κάνει απλά απομακρύνεσαι. Από εκεί και πέρα ίσως το ιντερνετ να έχει το θετικό ότι δεν χρειάζεται να δώσουμε και εξηγήσεις. Τώρα όσον αφορά τα σχόλια, είναι φυσικό και κάποιες φορές να μην έχουμε και τίποτα να σχολιάσουμε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διάβασα την ανάρτηση ή ότι δεν παρακολουθώ ένα μπλογκ. Όμως πολύ καλά γράφεις, γιατί μέσα από τις αναρτήσεις κάποιων συνειδητοποιούμε τα πάθη τους και τις εμμονές τους και μου έχει συμβεί και εμένα να απομακρυνθώ από μπλογκερς που νομίζω πως οι αναρτήσεις τους έπαψαν πια να μου προσφέρουν κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΦΕΥΓΟΥΜΕ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΚΟΥΡΑΖΩ ΕΓΩ.
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν δεν υπηρχε και αυτη η πλευρα του μπλογκινγκ δεν θα ειχε τοση μεγαλη αξια η αλλη του πλευρα, η "καλη"! Δυστυχως για εμενα εχω χαθει σε εναν κυκεωνα και δεν ξερω τι γινεται! Ειλικρινα..

    Μαρυλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Evie μου καλά έκανες!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. stalamatia μου λίγο χιουμορ πάντα βοηθά στη ζωή και βέβαιως στο μπλογκιν' :)
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΦΟΥΛΗ μου τι σε προβλημάτισε; Δε σου'χει τύχει και σένα σε κάποια μπλογκς αυτό;
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. KaLLinaki μου λυπάμαι που χάθηκαν τα σχόλια σου. Τα δύο τελευταία πάντως εμφανίστηκαν!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Coula μου ταιριάζουμε ταιριάζζζουμε ;)
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Maya φυσικά δικαιουσε να πεις την άποψη σου. Έχεις δίκιο τα σχόλια από κάτω από κάτι τέτοια ποστ δε βοηθούν καθόλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Lilith μου αν περιμένεις να με συμπαθήσεις απ'τη σχέση μου με τα χμας δε θα σου κάτσει με τίποτα χαχαχαχαχαχαχα
    Φιλάκια πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ex Estrella έχεις δίκιο, η μπλογκογειτονιά έχει απ'όλους τους ανθρώπους και ένα κάρο συμπεριφορών. Το να απομακρύνεσαι χωρίς εξηγήσεις είναι απ'τα συν σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ μου γίνεται να με κουράζει ένα μπλογκ όλο παραμύθια και χαμόγελα; Δε γίνεται!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Marouli μου δίκιο έχεις.
    Πάντως καλύτερα χαμένη στον κυκεώνα ;)
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. αχ...αχ... θέλω τόσα πολλά να πώ για την απέναντι μεριά..... όλα είναι τόσο ρευστά και τόσο επικίνδυνα εδώ... αλλά και τόσο όμορφα!
    για αυτό κι εγώ επέστρεψα!

    Φιλί Διαμαντένιο!
    (next_day εδώ! άλλαξα όνομα και χώρο και επέστρεψα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...