Περνώ φάσεις που θέλω μόνο χαρούμενα-αισιόδοξα βιβλία κι άλλες φάσεις που θέλω μόνο θρίλερ με φόνους, νεκροτομές, φόβο και τρόμο.
Για χαρούμενα κι αισιόδοξα βιβλία έχω πολλούς συγγραφείς που μ'αρέσουν, όπως η Marian Keyes που είναι ιρλανδέζα συγγραφέας πολύ καλή στον τομέα της. Ή η Adele Parks, εγγλέζα συγγραφέας με πολύ χιούμορ και καλό γράψιμο, ή η Jennifer Weinner που είναι αμερικανίδα, αλλά πολύ καλή. Και γράφω αλλά, γιατί συνήθως αποφεύγω τους αμερικάνους συγγραφείς ως ο εξ'αποδώ το λιβάνι, επειδή σε μεγάλο ποσοστό είναι κολλημένοι στις μανιέρες των κινηματογραφικών ταινιών και τα βιβλία τους καταντούν γρήγορα κουραστικά και προβλέψιμα.
Όταν θέλω θριλερ προτιμώ Ruth Rendell ή Stephen King αν κι ο Στίβεν Κινγκ είναι παραπάνω παραμυθάς (ο πιο καταπλητικός, σύγχρονος παραμυθάς) παρά συγγραφέας θρίλερ, μιας και οι ιστορίες του είναι γεμάτες αγωνία και σασπένς, όμως τους λείπει το συστατικό που θα τις έκανε θρίλερ, με άλλα λόγια δε σε τρομάζουν!
Εκτός απ'αυτά μ'αρέσουν πάρα πολύ οι βιογραφίες και οι αυτοβιογραφίες. Αυτές τις διαβάζω όποτε ανακαλύψω μια ενδιαφέρουσα, γιατί είναι δύσκολο να βρεις μια καλή αυτοβιογραφία! Απ'τις καλύτερες που έτυχε να πέσουν στα χέρια μου είναι η An Autobiography - Agatha Christie και το A million little pieces του James Frey (αν και υπάρχουν φήμες ότι είναι μυθιστόρημα τελικά κι όχι αυτοβιογραφία, αλλά όπως και να'χει είναι καλογραμμένο κι αρκετά πειστικό).
Mια συγγραφέας που τα βιβλία της δεν κατατάγονται σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά είναι απ΄τις πιο αγαπημένες είναι η Zadie Smith. Δεν έχει γράψει πολλά βιβλία, όμως το κάθε ένα από όσα έχει γράψει είναι ένα διαμαντάκι.
Τα βιβλία γιαπωνέζων συγγραφέων για μένα είναι εξαιρετικά και αξίζει κανείς να ασχοληθεί μαζί τους. Απ'τους γιαπωνέζους συγγραφείς που αγαπώ είναι ο τρομερός Haruki Murakami. Ένα απ'τα πιο γνωστά του βιβλία είναι το Kafka on the shore, που το συστύνω ανεπιφύλακτα. Ξεχωριστός και διαφορετικός ο Kazuo Ishiguro με το Never let me go, ένα βιβλίο που κυριολεκτικά κανείς που το έχει διαβάσει δεν μπορεί να το ξεχάσει. Τέλος συγκλονιστική κυριολεκτικά η συγγραφέας θρίλερ Natsuo Kirino, της οποίας κυκλοφορούν στα αγγλικά προς το παρόν μόνο τρια βιβλία της (για μένα το καλύτερο με διαφορά είναι το OUT που μεταφράστηκε και στα ελληνικά).
Εκτός απ'τους γιαπωνέζους συγγραφείς αγαπώ πολύ βιβλία που έχουν γράψει κινέζοι συγγραφείς. Οι περισσότεροι μετά την μετακόμιση τους στην Αμερική και εκμεταλλευόμενοι την απόσταση και την ελευθερία που βρήκαν (σε σχέση με την Κίνα) έχουν γράψει φοβερά βιβλία για τις συνθήκες ζωής στην αχανή και ως επί τω πλείστω άγνωστη σε μας, χώρα. Σε μένα προσωπικά αυτά τα βιβλία ασκούν μια μαγεία και μια περίεργη έλξη που δεν τα χορταίνω.
Ένα απ΄τα καλύτερα που'χω διαβάσει είναι το Wild Swans:Three Daughters of China, όπου μέσα απ'την εξιστόρηση των συνθήκων ζωής τριων γυναικών της ίδιας οικογένειας (γιαγιά-μάνα-εγγονή) ξεδιπλώνεται ανεπαίσθητα η ιστορία της χώρας τα τελευταία εκατό χρόνια. Ένα άλλο που διάβασα σχετικά πρόσφατα και με απορρόφησε απ'την πρώτη στιγμή είναι το Miss Chopsticks της Xue Xinran, που περιγράφει την εσωτερική μετακίνηση των Κινέζων από τα φτωχά χωριά τους προς τα αστικά κέντρα για δουλειά και μια καλύτερη ζωή.
Θα αναμένω τις Ελληνικές προτάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι λατρεία...
Ασε που με τα χρόνια έχω χάσει το Αγγλικό λεξιλόγιο και για να το βρω πλέον ΔΕΝ!!!!
Και ότι σκεπτόμουν να ζητήσω προτάσεις..
Κοριτσάρα σε λατρεύωωωωωωωωωωω
Είδα Stephen King...και πάτησα φρένο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει πάρα πολύ!
Καλές οι προτάσεις σου. Συγκράτησα την αυτοβιογραφία της Άγκαθα Κρίστι! ;)
Φιλιά πολλά!
Εκτός από το λαπ τοπ ένα κάλο βιβλίο είναι όμορφη παρέα...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα,φιλιά
κίνγκ και τα μυαλά στα μπλέντερ ! κοέλο μισώ αν και διάβασα 3-4.
ΑπάντησηΔιαγραφήέχει δίκιο η Φούλη, μάλλον όμως το ξεχνάμε (το λέω για να το ακούσω εγώ, κυρίως!) πολύ συχνά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ μισώ Κοέλο, είναι αργός και σπαστικός. Εγώ με κάτι χιτλερικά είχα μπλέξει τελευταία, μακρία από σας. Αυτό το 3 daughters of China κάτι μου έκανε τώρα, άκουσα China και αμέσως σκίρτησε η καρδιά μου, γιαααα να το ψάχνω!! Thank you φιλενάδααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιγόνη μου τα βιβλία είναι όντως λατρεία, αγάπη μεγάλη, πάθος κι έρωτας :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν ξεκίνησα να διαβάζω αγγλικά βιβλία είχα λεξικό κοντά μου αλλά δεν άργησα να συνειδητοποιήσω ότι όταν κατανοούσα το νόημα απ'τα συμφραζόμενα δεν είχε σημασία αν μου ξέφευγαν κάποιες επι μέρους λέξεις. Κι έτσι συνέχισα να διαβάζω αγγλικά βιβλία και να βελτιώνομαι αισθητά στη γλώσσα χωρίς να προσπαθώ!
Κι εγώ σε λατρεύω Αντιγονάκι μου το ξέρεις.
Σύντομα θα έρθουν κι οι προτάσεις για ελληνικά βιβλία για να καλύψουν το κενό!
Φιλί γλυκό και ζεστή αγκαλίτσα
Astrofegia μου δεν είναι καταπλητικός παραμυθάς; Φτιάχνει ένα δικό του παράλληλο σύμπαν και σε συμπαρασύρει μαζί του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν την βρεις την αυτοβιογραφία της να την πάρεις.
Φιλιά!
ΦΟΥΛΗ μου το βιβλίο ταξιδεύει τη φαντασία μας. Το λαπτοπ μας προσγείωνει! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
evroskarsera βλέπω τον απολαμβάνεις κι εσύ ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Κοέλιο τον έχω διαβάσει αλλά δεν τον αναφέρω εδώ. Νομίζω κάποια βιβλία του στο παρελθόν άξιζαν τον κόπο αλλά τα πρόσφατα είναι κουραστικά και βαρετά.
Καλημέρα!
Αυτη την περίοδο διαβάζω ιστορικά βιβλία...λόξα παιδί μου λοξα!
ΑπάντησηΔιαγραφήsunny μου έχει απόλυτο δίκιο! Να διαβάζεις είναι η καλύτερη συντροφιά για τη φαντασία :)
ΑπάντησηΔιαγραφήastakouli μου όντως σε κάποια βιβλία του είναι κουραστικός. Όχι όμως σε όλα. Κάποια παλιότερα είναι αρκετά καλός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε χιτλερικά έμπλεξες; Μα τι εννοείς; Τον ναζί;!!
Ψάξε το 3 daughters of China είναι εξαιρετικό. Με άολα αυτά τα κινέζικα βιβλία πως να μη θέλω να πάω να την επισκεφτώ αυτή την καταπλητική χώρα;
Να'σαι καλά αστακουλίνα!
Glayki μου κι εμένα μ'αρέσουν τα ιστορικά. Όταν είναι καλογραμμένα σε βάζουν στο κλίμα άλλων εποχών και μερικές φορές με κάνουν να τις ζηλεύω :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
κι εμένα μου αρέσουν οι βιογραφίες, και τα βιβλία με επιστολές!
ΑπάντησηΔιαγραφήαπό Haruki Murakami διάβασα το Κουρδιστό Πουλί και μου άρεσε πάρα πολύ!
ποπο σχεδόν κανένα δεν ξέρω! πιάνω δουλειά... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήθέλουμε αν γίνεται και νεανικά (ελληνικά αλλά και ξένα!) βιβλία στην επόμενη ανάρτηση!
(τέλειο το νέο στυλ του ιστολογίου!!)
Φιλιά :D
Ουφ μου ξέχασα τα βιβλία με επιστολές. Έχεις δίκιο είναι καταπλητικά. Τώρα μου'ρθαν στο μυαλό τα βιβλία με επιστολές του Φ.Κάφκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που λες του Μουρακάμι δεν το'χω διαβάσει οπότε μπαίνει στα επόμενα :)
Τώρα έχω στην αναμονή το Norwegian Wood του ίδιου που περιμένει τη σειρά του να το πιάσω στα χέρια μου
του κάφκα το διάβασα αρκετά παλιά. ένα που έχω στη λίστα είναι του Φίλιπ Λάρκιν Γράμματα στη μόνικα, το είδα προχθές σε ένα βιβλιοπωλέιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήchristina μου μπορείς να φανταστείς πιο ευχάριστη δουλειά; Εγώ όχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝεανικά; Έγινε :)
Χαίρομαι που σου άρεσε το νέο λουκ. Με είχε κουράσει το άλλο.
Φιλάκια!
evroskarsera του Κάφκα είναι πολλά με επιστολές αφού τότε έγραφαν συνέχεια γράμματα. Αυτά που θυμάμαι είναι το 'Γράμματα στην Ότλα' που ήταν η αδελφή του. 'Γράμματα στη Μίλενα' που ήταν μια καλή του φίλη και τέλος το σημαντικότερο 'Γράμμα στον πατέρα' που το έχω και θα πιάσει κι αυτό σειρά κάποια στιγμή να το διαβάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που λες του Φίλιπ Λάρκιν θα το ψάξω όταν ξαναπάω σε βιβλιοπωλείο :)
Αααχ βιβλία βιβλία :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπουκάι δεν ανέφερες και ανησυχώ! :P
Από τους αγαπημένους μου:)
Λατρεύω αναρτήσεις για βιβλίααα!!!!
Φιλια πολλα!
Free Spirit μου βιβλία έρωτας ε; :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραδέχομαι ότι τον Μπουκάι δεν τον έχω υπόψη καθόλου αλλά θα τον ψάξω αφού μου τον προτείνεις.
Φιλάκια!!
Συμφωνώ για τους Αμερικανούς συγγραφείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιαπωνέζους δεν έχω διαβάσει, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσουν (αν κρίνω και από τις ταινίες τους).
Κράτησα κι' εγώ (όπως η Αστροφεγγιά) την αυτοβιογραφία της Α.Κρίστι.
Αυτό, πολύ θα ήθελα να το διαβάσω!
Φιλιά πολλά, Daisy μου! :)
Lilith αν δεν έχεις διαβάσει γιαπωνέζους χάνεις! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αυτοβιογραφία της Α. Κρίστι αξίζει και είναι πολύ διαφορετική από τα βιβλία της, φυσικά χαχαχα
Φιλάκια Λιλιθάκι μου!