21 Ιουλ 2010

Γιατί με την παραμικρή αφορμή κτυπάνε τα μπλογκς;

Με το θάνατο του δημοσιογράφου στεναχωρήθηκα πάρα πολύ. Πάνω από όλα ήταν άνθρωπος και σε κανένα άνθρωπο δεν αξίζει τέτοια δολοφονία. Όσο σκέφτομαι ότι παρακολούθησε την εκτέλεση του η γυναίκα του απ'το μπαλκόνι τρελαίνομαι. Δεν μπορώ να αρχίσω να φαντάζομαι πως ένιωσε, πως νιώθει και πόσες φορές τη μέρα παίζει και ξαναπαίζει το σκηνικό στο μυαλό της. Εγώ που μόνο άκουσα πως έγινε το σκέφτομαι και με παιδεύει. Πόσο μάλλον εκείνη που έχει να πιεί αυτό το πικρό ποτήρι. Ο Θεός να τη βοηθήσει και να της δώσει δύναμη και κουράγιο να αντεπεξέλθει.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως τα καταφέραν και πάλι στα κανάλια να συνδέσουν αβίαστα τη δολοφονία με τα μπλογκς και να λένε ότι είμαστε όλοι οι μπλογκερς ασύδωτοι, ότι παράγουμε παρανομία κι άλλα τέτοια φαιδρά. Τους πειράζει που ο καθένας άνθρωπος έχει βήμα και γράφει την απόψη του; Ας το πουν καθαρά και ξάστερα. Όχι όμως να κρύβονται πίσω από ένα φοβερό έγκλημα για να βρουν αφορμή να κτυπήσουν τους μπλογκερς και τα μπλογκς.

Έλεγαν χθες σ'ένα κανάλι (που ούτε το όνομα του δε θέλω να γράψω όχι γιατί δεν τολμώ αλλά γιατί δε θέλω θα του κάνω διαφήμιση), ότι υπάρχουν μπλογκς που αναφέρουν πως γίνονται οι τρομοκρατικές ενέργειες ή που τις στηρίζουν. Και έλεγαν ότι το κάνουν αυτό με την κάλυψη της ανωνυμίας. 

Συμφωνώ ότι υπάρχουν μπλογκς που εκφράζουν ακραίες απόψεις. Προπαγανδιστικές μερικές φορές απόψεις. Είναι όμως λόγος αυτός για να πετάμε στην πυρά όλα τα μπλογς; 

Δυστυχώς έχουμε φτάσει σ' ένα άκρατο παραλογισμό, σε μια στη λογική του παραλόγου αφού καταντήσαμε κάθε φορά που πονάει χέρι να κόβουμε χέρι. Θέλετε παράδειγμα; Οι κουκούλες έφταιξαν επειδή τις φορούν κάτι αλήτες εννίοται και εγκληματίες και ποινικοποιήθηκαν. Μετά έφταιξαν τα καρτοκινητά γιατί τα χρησιμοποιούσαν σε αξιόποινες πράξεις κι έτσι έγιναν κι αυτά "επώνυμα" για να ξεμπροστιάζονται εύκολα οι εγκληματίες. Με άλλα λόγια έχουμε καταντήσει να ποινικοποιούμε πράγματα αντί συμπεριφορές. Δε θα μου φαινόταν καθόλου παράλογο ακολουθώντας αυτή τη λογική ως τα άκρα, αύριο να ποινικοποιηθεί η χρήση του αυτοκινήτου, αφού το χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για να διαφύγουν. 

Που μπαίνει ένα όριο μπορείτε να μου πείτε; Πότε επιτέλους θα αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι δε φταίει το μαχαίρι αν ξεκοίλιασε κάποιον γιατί το ίδιο αυτό μαχαίρι στα χέρια ενός γιατρού σώζει ζωές. Το συνειδητοποιούν αυτοί που βγαίνουν και φωνάζουν ενάντιον των μπλογκς; 

Κι έπειτα με ποιο σκεπτικό φωνάζουν για την ελευθερία του λόγου όταν διατείνονται με τόσο μένος εναντίον των μπλογκς; Μήπως θέλουν απλά στηρίζουν "την ελευθερία του λόγου για να γράφουμε και να λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι ό,τι νομίζουμε και κανένας άλλος";. Αν εννοούν αυτό να μας το πουν. 

Το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και άποψης δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα μέσα, επιχειρήσεις ή άτομα αλλά υπάρχει για όλο τον πληθυσμό. Ο καθένας μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους ο δημοφιλέστερος από τους οποίους είναι μέσω του ιντερνετ και των μπλογκς. Από τότε που δημιουργήθηκε το ιντερνετ φόβιζε την εξουσία με τη δύναμη που έδωσε στον απλό πολίτη. Γιατί μια άμορφη, σιωπηλή μάζα είναι και εύκολο να χειραγωγηθεί. 

Η ελευθερία του λόγου δεν είναι προνόμιο των δημοσιογράφων. Είναι δικαίωμα του καθενός και δεν ανήκει σε κανένα για να το διεκδικεί και να το αποκλείει από όλους τους άλλους.  

Και μη ξεχνάτε ότι πάρα πολύ συχνά οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι γράφουν με ψευδώνυμα στις εφημερίδες με τις οποίες συνεργάζονται ή άλλου. Μήπως πρέπει κι αυτό να καταργηθεί μπας και γράψει κάποιος κάτι που ενοχλεί;

Τελείωνω με αυτό το μήνυμα: Κάτω τα χέρια από τα μπλογκς! 

Δε φταίνε τα μπλογκς αν τα χρησιμοποιούν εγκληματίες όπως δε φταίνε τα αυτοκίνητα, τα μαχαίρια, οι κουκούλες, τα τηλέφωνα, γενικά όλα τα αντικείμενα για τον τρόπο που κάποιοι επιλέγουν να τα χρησιμοποιήσουν!

23 σχόλια:

  1. Όταν η αλήθεια δεν "βολεύει" και ξέρουν πως δεν θα καθίσει καλά στ' αυτιά των ανθρώπων, πρέπει κάπως να την ελέγξουν. Όταν δεν μπορείς να ελέγξεις την πληροφορία, δεν μπορείς να ελέγξεις και τον αποδέκτη της. Όταν κάποιος λέει/γράφει πράγματα που θίγουν συμφέροντα και ξέρουν ποιος είναι, τότε πιο εύκολα θα τον "σωπάσουν". Γι' αυτό το λόγο εδώ και τόσο καιρό έχουν μπει τα ιστολόγια στο στόχαστρο. Η δημοσιογραφία έχει πάρει την κάτω βόλτα, η πίστη σε αυτήν έχει κλονιστεί για τα καλά και λίγοι είναι οι αξιόλογοι του χώρου. Ο άνθρωπος που δε μασάει ότι του πετάνε, δεν εμπιστεύεται πλέον το σινάφι τους, γι' αυτό και τόσοι πολλοί έχουν στραφεί στα blogs και ενημερώνονται απ' αυτά.
    Έχεις πολύ δίκιο σε ότι γράφεις.
    Το ότι τους πειράζει που ο καθένας μπορεί μέσα από εδώ να αποκτήσει φωνή και να εκφράσει τις σκέψεις του, συμβάλλοντας στο να αποκτήσουν και οι άλλοι μια σφαιρική εικόνα για τα τεκταινόμενα, είναι ξεκάθαρο και το λένε με κάθε ευκαιρία οι πράξεις και οι "διαθέσεις" τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έγραψα και σε άλλο μπλογκ, το γράφω κι εδώ.

    Η ανωνυμία των καρτοκινητών βολεύει μόνο τους εγκληματίες (και τους μοιχούς) και η ανωνυμία των δημοσιγραφικών μπλογκ βολεύει μόνο τους λιβελογράφους και τους λασπολόγους.

    Το ζήτημα της ελευθερίας του λόγου είναι διττό. Ωραιότατο είναι να μπορώ να γράφω ότι θέλω, τι θα γίνει όμως αν εγώ αρχίσω να συκοφαντώ κάποιον? Πως προστατεύεται?

    Υπάρχουν μπλογκ και σαιτ στο ιντερνετ που στοχοποιούν ανθρώπους, μεταξύ αυτών και το θύμα της δολοφονικής επίθεσης. Είναι λογικό στα πλαίσια μιας, σαφέστατα θεμιτής, ελευθερίας οι άνθρωποι αυτοί να μένουν στο απυρόβλητο? Σε τελική ανάλυση, η ανωνυμία των μπλόγκερ είναι ανώτερη απο την ανθρώπινη ζωή?

    Ισχύει κι εδώ ότι και με τα καρτοκινητά. Σε τι ακριβώς με έβλαψε η επώνυμη χρήση τους? Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι. Το καρτοκινητό μου είναι ένα απλό μέσο επικοινωνίας και μάλιστα προστατεύεται κι αυτό από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, άρα μόνο με εισαγγελική εντολή μπορεί να γίνει γνωστή η ταυτότητα μου.

    Τέλος πάντων, στην ουσία του το ζήτημα είναι ανύπαρκτο. Δεν υπάρχει δυνατότητα δήλωσης μπλογκ, μέσω κάποιας νομικής διαδικασίας, οπότε όλη η συζήτηση γίνεται στον αέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ αυτό που ξέρω να πω είναι ότι έφαγαν έναν άνθρωπο οικογενειάρχη και έκλεισαν ένα σπιτικό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγω λεω οτι δυστηχως ακομη και στα μπλοκς μπηκαν δημοσιογραφοι ρουφιανοι και καλα θα κανουν να μην μας πολεμουν γιατι ο κοσμος ξυπνησε και δεν θα χρειαστουν πλεον σεχτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολύ καλό ποστ!!! ο κόσμος ξύπνησε και δεν τρώει αμάσητη την προπαγάνδα!!!!

    http://osr55.wordpress.com/2010/07/21/
    Όλοι οι κάφροι δουλεύουνε μαζί!!!!! Σοκ και πεος από τους δημοσιοκάφρους και τα μμε….όλοι μαζί οργανωμένα κατά του μέγα εχθρού…του indymedia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο από αυτό που λέει η Στέλλα, μόνο που στην προκειμένη δεν σκότωσαν το μπλόγκινγκ απλά το έβαλαν μπροστά για να γίνει άρση της ανωνυμίας αναίμακτα και μια ώρα αρχύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα εδώ και καιρό. Με την πρώτη αφορμή πάνε να βάλουν χέρι στα blogs. Μέχρι στιγμής το internet εξελίχθηκε σαν ένα δυνατό εργαλείο υπέρ της ελευθερίας λόγου και έκφρασης, συνεχώς όμως βλέπω πως γίνεται προσπάθεια να λογοκριθεί, να ταυτοποιηθεί, και να ελεγχθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο το τί γράφεται και ποιός το γράφει. Προσωπικά έχω αρχίσει να φοβάμαι για το μέλλον του internet και των blogs, και δεν το βρίσκω καθόλου απίθανο οι ρόλοι να αλλάξουν και να στραφούν εναντίον μας. Όπως αποδείχτηκε και στην Κίνα, ακόμα και το internet μπορεί να λογοκριθεί, και η πρόσβασή μας να περιοριστεί μόνο σε "ασφαλείς" σελίδες μέσα σε μια νύχτα. Ας ελπίσουμε να βρίσκονται συνεχώς τρόποι να εκφράζουμε τις απόψεις μας ελεύθερα, αφού το internet είναι από τα λίγα μέσα που μας έχουν απομείνει για αυτόν τον σκοπό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάποτε ένας φίλος μου έλεγε ότι οι ίδιοι που πρωταγωνίστησαν στο ένδοξο Πολυτεχνείο, είναι τώρα στην εξουσία. Οι ίδιοι που επαναστατούσαν, τώρα τα κονομάνε. Οι ίδιοι που είναι ελεύθεροι τώρα λένε μόνο ό,τι τους συμφέρει. Απ'όλα αυτά κατάλαβα ότι στην τελική όλοι είναι εγωιστές και θέλουν να εξυπηρετήσουν μόνο τον σκοπό τους.
    Δηλαδή τώρα που τα καρτοκίνητα δηλώθηκαν, τι θα γίνει? Ο Μεγάλος Αδερφός θα μπει και σ'αυτά?
    Λυπάμαι που το λέω αλλά βαρέθηκα να ακούω παντού σκατά και μετά να λένε ότι φταίει κάποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφεις είναι. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αλλά φυσικά δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα καλό απο τους δημοσιογράφους και τα μμε. Είναι και καθαρά προσωπικό τους θέμα, βλέπουν πόσο πολύ έπαψε ο κόσμος να βλέπει τηλεόραση, να διαβάζει εφημερίδες και να αγνοεί παντελώς τις απόψεις τους. Αισθάνονται να απειλούνται χρόνια τώρα απο τα blogs, απλώς τώρα βρήκαν μια καλή ευκαιρία να θάψουν το κίνημα που τους απειλεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Morpheus ακριβώς. Μας φοβούνται και γι'αυτό μας κτυπούν. Αν δεν τα διάβαζε κόσμος κι αν δεν ενημερωνόταν κανείς απ'τα μπλογκς δε θα ανάφερναν ποτέ την ύπαρξη τους. Ενώ τώρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. s_pablo καταρχάς να αναφέρω κάτι σοφό που βρήκα στο μπλογκ http://les-malakies.blogspot.com και το είπε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος "όποιος θυσιάζει την ελευθερία του χάριν της ασφάλειας δεν αξίζει ούτε ελεύθερος ούτε ασφαλής να είναι"

    Αν κάθε φορά που ένα πράγμα που χρησιμοποιείται για εγκληματικούς σκοπούς ποινικοποιείται που θα φτάσουμε; Θα τα ποινικοποιήσουμε όλα; Είναι λύση αυτή;

    Δε διαφωνώ ότι δεν έγινε και τίποτα φοβερό με τα καρτοκινητά που πρέπει να δηλώνεις το όνομα σου. Αλλά δεν είναι αυτό το βασικό θέμα.

    Το βασικό θέμα είναι ότι με την αφορμή της ασφάλειας μας παίρνουν μια-μια πολλές απ'τις ελευθερίες μας και όχι μόνο δεν αντιδρούμε αλλά λέμε κι ευχαριστώ.

    Κίνδυνοι πάντα και παντού υπήρχαν και υπάρχουν. Ο μόνος τρόπος που υπάρχει να'ναι κανείς εντελώς ασφαλισμένος είναι να μη ζει. Αυτό θέλουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φούλη έχεις δίκιο. Αυτό είναι το θέμα που θα έπρεπε να τους απασχολεί στα δελτία κι όχι τι κάνουν τα μπλογκς.
    Υπάρχουν ανεγκέφαλοι μπλογκερς δεν το συζητώ. Αλλά αυτό δεν είναι το θέμα σ'αυτή την περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. stella ο κόσμος ξύπνησε και δεν περιμένει τι θα πουν αυτοί για να ενημερωθεί. Αυτό τους πειράζει. Το ότι ένας δημοσιογράφος έχει μπλογκ προσωπικά δε με ενοχλεί. Δικαίωμα του είναι όπως είναι δικαίωμα μου να έχω κι εγώ που δεν είμαι επαγγελματίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. osr όταν σκεφτόμαστε αυτοί ανησυχούν (ειδικά η κάθε εξουσία). Προτιμούν να καταπίνουμε όλα όσα μας σερβίρουν αμάσητα. Στο χέρι μας είναι να έχουμε ανοικτά μάτια κι αυτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μάγισσα Κίρκη ακριβώς αυτό προσπαθούν να κάνουν ώστε να μπορούν να φιμώσουν αυτούς που θέλουν μια ώρα αρχύτερα. Δείγματα έχουν ήδη δείξει εδώ κι αλλού για το τι θέλουν να κάνουν.

    Βασικά ζήλεψαν όλες οι εξουσίες ανα το παγκόσμιο το παράδειγμα της Κίνας και τρέχουν να μιμηθούν. Αντί να πάμε μπρος θέλουν με τη σιωπηλή συναίνεση μας να μας πάνε πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Nikos από τα λίγα μέσα ή το μόνο; Γιατί παντού μας παρακολουθούν με χίλιους τρόπους. Καταγράφουν τις συνήθειες και τις συμπεριφορές μας με κάμερες, με μηχανήματα, με το πρόσχημα της έρευνας. Ζούμε την εποχή του big brother, βιώνουμε όσα εφιαλτικά περιέγραψε ο Οργουελ.

    Και το χειρότερο; Σφυρίζουμε αδιάφορα. Νομίζουμε ότι όλα είναι καλά και είμαστε "ασφαλής". Έχει καταντήσει αυτή η μεγαλύτερη καραμέλλα στο στόμα του κάθε κράτους. Όλα γίνονται για την ασφάλεια ή όπως τόσο όμορφα είπε ο Μιλιώκας "για το καλό μου, για το καλό μου ως που δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. sarper? ο καθένας το σκοπό του εξυπηρετεί. Όλοι έχουν ένα τίμημα όπως φάνηκε. Οι ιδεολογίες πέθαναν στο βωμό του συμφέροντος.
    Ο Μεγάλος Αδερφός είναι παντού, μας παρακολουθεί και ποινικοποιεί ό,τι δεν τον συμφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. zekia ακριβώς επειδή απειλούνται αντιδρούν όπως αντιδρούν.
    Μ'άρεσε αυτό που έγραψες "το κίνημα που τους απειλεί."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όλα αυτά είναι βλακείες. Και πριν δυο χρόνια τα ίδια γίνονταν με την υπόθεση των εκβιασμών, μέσω ενός δημοσιογραφικού μπλογκ.

    Πάλι μαζεύονταν οι μπλόγκερ, πάλι φωνάζαν για την ελευθερία του λόγου, πάλι μια τρύπα στο νερό θα γίνει.

    Όσο για το τσιτάρισμα του Φρανγκλίνου, συγγνώμη που θα στο πω, αλλά είναι εντελώς άτοπο.

    Ποια ελευθερία και ποια ασφάλεια? Δηλαδή, αν αυρίο γίνουν επώνυμα τα μπλογκ θα είμαι λιγότερο ελεύθερος και περισσότερο ασφαλής? Μάλλον θα είμαι λιγότερο και από τα δύο. Αν και ποσώς με απασχολεί, εμένα προσωπικά. Οι περισσότεροι φίλοι μου γνωρίζουν το μπλογκ μου και υπάρχουν δεκάδες μπλογκερ που γνωρίζουν το ονοματεπώνυμο μου.

    Άσε που ο Φρανγκλίνος μιλούσε για έναν απελευθερωτικό αγώνα και όχι για την κάψα μου να γράφω για το πόσο με πλήγωσε η Κικίτσα και η κάθε Κικίτσα.

    Και στο κάτω κάτω της γραφής, δεν με απασχολεί, γιατί δεν είχα, δεν έχω και δεν πρόκειται να έχω καμμία σχέση με αυτά τα μιάσματα που μετατρέπουν την ελευθερία σε ασυδοσία και λασπολογούν κατά πάντων. Αυτοί χρειάζονται την ανωνυμία. Γιατί οι βρωμοδουλειές γίνονται πάντα στο σκοτάδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και κάτι ακόμα. Αν μπορούσαν, που δεν μπορούν, να κάνουν επώνυμα τα μπλογκ, νομίζεις ότι τα προσωπικά σου δεδομένα θα έβγαιναν στη φόρα για να τα βλέπει οποιοσδήποτε?

    Τέλος πάντων, υπάρχουν σοβαρότερα διακυβεύματα στον βωμό της ασφάλειας που λες και για άλλη μια φορά ασχολούμαστε με το πιο μικρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος23/7/10, 10:15 π.μ.

    Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον s_pablo!

    Ομολογώ όμως πως αν αρθεί η ανωνυμία των blog θα τη κλείσω τη Coυλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. s_pablo μα δε διαφωνούμε. Δεν είμαι υπερ των επώνυμων μπλογκς.

    Και η κουβέντα του Β.Φρανγκλίνου δεν είναι τσιτάρισμα είναι σοφή φράση γιατί σκέψου πόσα έχουμε δώσει για χάρη της δήθεν ασφάλειας. Δεν ξέρω αν θυμάσαι τον τρομονόμο που πέρασε πριν λίγα χρόνια για να γλυτώσουμε δήθεν απ'τους τρομοκράτες και να προστατευτούμε υποτίθεται. Τι καταφέραμε στην τελική; Να θεωρούμαστε όλοι ένοχοι μέχρι ν'αποδείξουμε την αθωότητα μας. Αν αυτό δεν είναι περιορισμός ελευθεριών στο όνομα της ασφάλειας ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Coula μίλησα εγώ στο ποστ μου υπερ τις άρσης της ανωνυμίας των μπλογκς; Κι αν ναι που; Γιατί μάλλον παρεξηγήθηκαν τα γραφόμενα μου νομίζω.

    Δεν είμαι υπερ της άρσης. Αν και για αρκετό καιρό έγραφα με το όνομα μου κι όχι με ψευδώνυμο. Όπως λέει κι ο s_pablo δεν έχω κάτι να κρύψω ή να φοβηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...