3 Μαρ 2010

Η οδύσσεια των βιβλιο-αγορών

Λατρεύω τα βιβλία, από μικρή διαβάζω ακατάπαυστα. Στο σπίτι έχω δυο βιβλιοθήκες παραγεμισμένες κι άλλα τόσα βιβλία κρυμένα σε κούτες λόγω έλλειψης χώρου.  Όταν έμενα στην Αθήνα ένιωθα πως ήμουν στον παράδεισο με τις βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία. Αγαπημένη μου ασχολία ήταν να κατεβαίνω Σόλωνος και να μπαινοβγαίνω στα βιβλιοπωλεία, να φυλλομετρώ τα βιβλία, να διαβάζω οπισθόφυλλα, να μυρίζω το μελάνι στις σελίδες τους. Το γράφω τώρα και νοσταλγώ βαθιά μια τέτοια βόλτα. 

Όπως και να΄χει όταν ήμουν μικρή διάβαζα ελληνικά βιβλία με μανία και όταν ήμουν φοιτήτρια επίσης. Όταν όμως επέστρεψα στην Κύπρο η απογοήτευση ήταν μεγάλη. Υπήρχε μια βιβλιοθήκη (που τώρα είναι κλειστή) και δυο ουσιαστικά βιβλιοπωλεία. Φυσικά υπάρχουν πολλά μαγαζιά στη Λεμεσό που έχουν το τίτλο βιβλιοπωλείο μόνο κατ'όνομα, αλλά είναι χαρτοπωλεία αφού πουλούν ελάχιστα βιβλία. Τα δύο αυτά βιβλιοπωλεία δεν έχουν μεγάλη συλλογή από ελληνικά βιβλία (μπεστσέλλερ ως επί τω πλείστω) και οι τιμές είναι διπλάσιες και σε κάποιες περιπτώσεις τριπλάσιες από τις λιανικές τιμές στην Αθήνα. Από την άλλη τα ξενόγλωσσα βιβλία (αγγλικά) ήταν πολύ φτηνότερα και η συλλογή τους ήταν μεγάλη και συνεχώς ανανεώνοταν.

Με τον καιρό άρχισα λοιπόν κι εγώ να διαβάζω δειλά-δειλά στην αρχή, αγγλικά βιβλία. Στην πορεία μου άρεσε γιατί από τη μια εξασκούσα τη γλώσσα κι απ'την άλλη διάβαζα στο προτότυπο κάποια βιβλία που ήταν γραμμένα με εντελώς διαφορετικό ύφος και τρόπο σκέψης από τα ελληνικά. Διαβάζοντας απέκτησα και αγαπημένες συγγραφείς, περισσότερες εγγλέζες και ιρλανδές και μια αμερικανίδα. Ανάλογα με τα κέφια διάβαζα από ανάλαφρες ιστοριούλες μέχρι θρίλερ.

Οι τιμές κι αυτών των βιβλίων ανέβαιναν κατά καιρούς φυσικά, αλλά πίστευα ότι ήταν πάντα σε λογικά πλαίσια, σε σύγκριση με τις αστρονομικές κι απλησίαστες τιμές των ελληνικών. Την ανάγκη μου για ελληνικά βιβλία την ικανοποιούσα, (κι εξακολουθώ) όταν τύχαινε να πάω κανένα ταξιδάκι Αθήνα - πήγαινα με άδειες βαλίτσες για να τις φέρω πίσω γεμάτες με πολλά βαριά βιβλία :)


Τελοσπάντων στην πορεία τόλμησα να αγοράσω κάποια βιβλία κι από το ιντερνετ. Συγκεκριμένα από την ιστοσελίδα της άμαζονας ανακάλυψα ένα καινούργιο κόσμο γεμάτο με ένα κάρο τίτλους για όλα τα γούστα. Βιβλία που εδώ δεν έρχονταν - αφού φέρνουν συνήθως τα μπεστσελερ που πουλάνε - εκεί τα έβρισκα με ευκολία. Το αντίτιμο δε για την αποστολή 5-6 αγγλικές λίρες. Λογικό δηλαδή. 

Τα τελευταία δυο χρόνια ήμουν φανατική πελάτισσα της ιστοσελίδας, η οποία έχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, πέρα από βιβλία. Πάντα έμενα ευχαριστημένη από την εξυπηρέτηση αφού όλα έφταναν σε άψογη κατάσταση, σε σύντομο χρονικό διάστημα και ήταν ακριβώς όπως διαφημίζονταν στη σελίδα. Το χρησιμότερο δε χαρακτηριστικό ήταν ότι πέρα από τη λεπτομερή περιγραφή των πραγμάτων υπήρχε και βαθμολογία από τους πελάτες που ηδη αγόρασαν και διάβασαν το βιβλίο ή χρησιμοποίησαν το προϊόν. Οι πελάτες γράφουν συνήθως με ειλικρίνεια τις απόψεις τους και αυτό βοηθά να επιλέξεις ή να καταλάβεις αν κάτι όντως είναι αυτό που θες. 


Peace Books Library Reading Images


Όπως και να'χει η αμαζόνα ξαφνικά τον περασμένο μήνα τριπλασίασε χωρίς προειδοποίηση τα έξοδα μεταφοράς προς την Κύπρο. Όταν τους ρώτησα πως και γιατί η απάντηση ήταν ότι έκαναν αναπροσαρμογή των τιμών. Έτσι απλά. Τους απάντησα κι εγώ ότι δε θα ξαναψωνίσω από αυτούς και να σταματήσουν να μου στέλνουν κάθε μέρα μέηλ.

Έψαξα όμως το θέμα γιατί τώρα που έμαθα με τις αγορές απ'το Νετ δεν θέλω να τις αποχωριστώ κι από στόμα σε στόμα έμαθα για δύο εταιρίες που και καλύτερες τιμές έχουν και δωρεάν παράδοση παγκοσμίως! Ναι ναι free delivery worldwide. Αν κάποιος ενδιαφέρεται είναι το http://www.bookdepository.co.uk/ που έχει μόνο βιβλία και το http://www.play.com/ που έχει βιβλία και ένα σωρό άλλα καλούδια. Έχω παραγγείλει απ'το δεύτερο και όλα ήρθαν γρήγορα και όπως τα είχε στις φωτογραφίες. Τώρα παράγγειλα και από το πρώτο και πιστεύω ότι τα ίδια θα ισχύουν κι εκεί. Άρα πάντα υπάρχει μια λύση φτάνει να έχεις ώρα κι όρεξη να το ψάξεις.. ή να ξέρεις τα κατάλληλα άτομα που θα σου πουν αυτές τις πληροφορίες. Γιατί ο Γούγλης δεν έδινε αυτές τις ιστοσελίδες όσα search κι αν έκανα..

http://planetgreen.discovery.com/

20 σχόλια:

  1. Να ξέρεις ότι δεν έχουν όλα τα amazon ίδιες τιμές....αν βρεθείς στην ανάγκη για αγορά από εκεί ξανά, ψάξε μεταξύ com fr uk κτλ.
    Θα επισκεφθώ οπωσδήποτε τα link που προτείνεις γιατί είμαι κι εγώ βιβλιοφάγος και λόγω δουλειάς ψάχνω πάντα ειδικά αγγλόφωνα με εξειδίκευση που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα!
    Καλησπέρες και φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι απίστευτο!
    Αυτή η πληροφορία που μας δίνεις, ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή!
    Τις τελευταίες μέρες σκέφτομαι συνέχεια να αρχίσω να παραγγέλνω τα βιβλία μου από το internet.
    Είναι πολύ σημαντική πληροφορία και σ' ευχαριστώ ειλικρινά πολύ που τη μοιράστηκες μαζί μας! :)
    Τα links έχουν μπει κατευθείαν στα favorites!

    Φιλιά πολλά και καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρελή μου εγώ παράγγελνα πάντα από το αγγλικό σάιτ με τη λογική ότι είναι πιο κοντά η αγγλία από την αμερική. Όμως με τα νέα δεδομένα από την αμερική είναι πολύ πιο φτηνά τα έξοδα αποστολής παρά από αγγλία! Χαίρομαι που ίσως σε βοηθήσουν οι πληροφορίες μου.
    Καλό απόγευμα και φιλιά

    Lilith πολύ χαίρομαι που'χα το σωστό timing :)
    Καλό απόγευμα και σε σένα και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την μανία σου με τα βιβλία την καταλαβαίνω απόλυτα.
    Ξέρεις πόσοι μισθοί έχουν φύγει σε βιβλιοπωλεία;
    Οι τιμές δεν είναι και οι πιο καλές αλλά δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά.
    Τα περισσότερα βιβλία κυμαίνονται στα 20 ευρώ και όταν το διαβάζεις σε μία εβδομάδα φαντάσου τι ποσό πρέπει να διαθέτεις για να καλύπτεις την ανάγκη σου για διάβασμα : ))

    Θα επισκεφτώ τις σελίδες που προτείνεις
    Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κι εγώ είμαι μανιακή με τα βιβλία και την Αθήνα -το έχουμε πει :-)

    θα ψάξω τα λινκς που δίνεις, είναι μια λύση εδώ στη βραχονησίδα που ζούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος3/3/10, 11:05 μ.μ.

    W, thanks na 'sai kala! Episkefthka thn 1h selida kai apo times skizei! Hdh etoimazw paraggelia! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος4/3/10, 2:17 π.μ.

    I love you!! I really do!!!!!!

    Με σώζεις ειλκρινά..!

    Να σου προτίνω και ένα τέλειο βιβλίο μιας και είσαι τόσο λάτρης..
    Το Middlesex του Jeffrey Eugenides.

    Υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σταλαγματιά μου καλή σου μέρα. Ανέβηκαν τόσο πολύ οι τιμές των βιβλίων κι εκεί?! Όντως χρειάζεσαι τότε ένα μισθό για να διαβάζεις αυτά που θες. Ελπίζω να βρεις κάτι στις σελίδες αυτές :)
    Φιλιά

    Ουφ μου είναι μια πολύ καλή λύση πιστεύω. Ψάξετο και πες μου τι νομίζεις.

    Chrysoulaki καλωσόρισες! Χαίρομαι που την βρήκες χρήσιμη. Με το καλό να τα δεχτείς τα βιβλία που παράγγειλες :)

    Ηλέκτρα μου πολύ χαίρομαι :) Το βιβλίο που μου προτείνεις το έχω ήδη διαβάσει κι έχεις απόλυτο δίκιο είναι από τα καλύτερα που έχω διαβάσει ως τώρα. Να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χαίρομαι που όλοι εσείς ενδιαφερθήκατε αμέσως για την αγορά βιβλίων. Σημαίνει ότι υπάρχουν παραπάνω άνθρωποι που διαβάζουν κι αγαπούν το βιβλίο από ότι θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε κατά καιρούς διάφορα δημοσιεύματα που λένε ότι οι Έλληνες κι οι Κύπριοι δεν διαβάζουν όσο άλλοι λαοί.
    Να'στε καλά και να διαβάζετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. άκουσα βιβλία και μπήκα!!! το bookdepository είναι πολύ καλό. συσκευάζει προσεκτικά τα βιβλία, όσα υπάρχουν στο στοκ τα στέλνει άμεσα (3-4 εργάσιμες για Ελλάδα) και ακολουθούν και τα υπόλοιπα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!
    Καλά διαβάσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το play.co το έχω χρησιμοποιείσει και είναι μια χαρά. Καλές αναγνώσεις εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. mahler μου καλημέρα και καλή βδομάδα! Τώρα πια κι εγώ :)
    Καλή ανάγνωση και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλη εβδομαδα!
    παλαιοτερα διαβαζα περιπου 20 βιβλια το χρονο και μαλιστα απο Την πρωτοπορεια πιο πολυ γιατι εχει καλες τιμες
    Μετα αρχισα τα ειδικου ενδιαφεροντος μετραφυσικης που ειδικα η βιβλιογραφια του Γκραβιγκερ που ειναι φωτοτυπιες παλαιων βιβλιων εφτανε μεχρι 160 ευρω.
    τα τελευταια 3 χρονια εχω διαβασει μολις 2 βιβλια.
    Μεγαλη ζημια τελικα το ιντερνετ.

    παντως πιστευω αν ψαξεις στο νετ εχει διαφορες ¨τρυπες" με φτηνα βιβλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κι εγώ όσο ήμουν Αθήνα από Πρωτοπορία ψώνιζα και λόγω τιμών και λόγω ποικιλίας και διάταξης των βιβλίων. Τώρα από την ιστοσελίδα της Πρωτοπορίας ελληνικά βιβλία ψώνισα μια φορά αλλά τα μεταφορικά των Ελτα για Κύπρο ήταν πολύ πιο ακριβά από το βιβλίο και δεν το ξανατόλμησα. Όπως είπα το ταξιδάκι είναι το καλύτερο από όλες τις απόψεις :)
    Όσο και να διαβάζω από το ιντερνετ είναι αλλιώς το βιβλίο κι η γοητεία που μου ασκεί δυνατή!

    Αν βρεις καμιά τρύπα με φτηνή αποστολή πες μου κι εμένα! :)
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Aurora εγώ τώρα το ανακάλυψα αλλά το αγάπησα άμεσα :)
    Καλωσήρθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ :)))ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΙΤ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ.ΧΡΗΣΙΜΟ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ μου καλή σου μέρα και καλή βδομάδα!
    Όντως είναι χρήσιμο και φτηνό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ενθουσιάστηκα! Ανυπομονώ να κοιμηθούν οι μικρές, έχω πολύ ψάξιμο απόψε :)

    Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Άσπα μου ελπίζω να βρείτε βιβλία για όλες σας! :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...