2 Απρ 2009

Γάμος και προβλήματα

Οι παλιές καλές μέρες που ήταν γεμάτες ενδιαφέρον και δράση έχουν περάσει και τη θέση τους πήραν μέρες ίδιες μεταξύ τους.

Ανία στο γάμο
Είναι μια κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια, ειδικά αυτά που είναι μαζί πολλά χρόνια. Ανία σημαίνει «έλλειψη ενδιαφέροντος». Άρα, όταν μιλάμε νια ανία στο γάμο, μιλάμε για μια καθημερινότητα χωρίς ερεθίσματα με ιδιαίτερο νόημα. Αυτό σημαίνει ότι ο ένας από τους δύο συζύγους δεν δίνει στον άλλον ευκαιρίες για ενθουσιασμό, επικοινωνία ή δραστηριότητα, ευκαιρίες που να έχουν αρκετό νόημα και ενδιαφέρον. Είναι σημαντικό να φέρνει το ζευγάρι στη ζωή του ερεθίσματα. Όταν αυτό δεν γίνεται, το μόνο που μένει είναι μια δεδομένη ρουτίνα.

Πού οφείλεται;
• Η ανία δεν οφείλεται σε πολλά και διάφορα λάθη του ζευγαριού, αλλά σε ένα και μοναδικό: την απουσία αλλαγών που κεντρίζουν το ενδιαφέρον, την έλλειψη ερεθισμάτων, του καινούργιου και, ακόμη χειρότερα, του παλιού αλλά επιθυμητού! Για παράδειγμα, αν αγαπούσατε πολύ τα ταξίδια ή τις συναντήσεις με φίλους και από κάποιο σημείο και μετά σταματήσατε και τα δύο τότε αυτό γίνεται λόγος ανίας και δυσαρέσκειας.

• Για να είναι ένας άνθρωπος σε θέση να προσφέρει ερεθίσματα, θα πρέπει να αλλάζει ο ίδιος μέσα στο χρόνο, να εξελίσσεται, να αναζητά καινούργια ενδιαφέροντα, να τον απασχολεί τι απ' όλα αυτά ενδιαφέρει και τον σύντροφο του. Ωστόσο, για διάφορους ψυχολογικούς λόγους πολλοί άνθρωποι βολεύονται στη ρουτίνα που τους προσφέρει ασφάλεια και έτσι περιορίζουν και τον σύντροφο τους.

Σχεδόν πάντα πρόκειται για ζευγάρια που κάποιος από τους δύο έχει ουσιαστικά σταματήσει να νιώθει τον σύντροφο του ή έχει πάψει να επενδύει
αρκετά στην κοινή τους σχέση.

• Όταν η συναισθηματική κατάσταση του ενός από τους δύο δεν είναι καλή, το κίνητρο για κοινή δράση και ζωή είναι μειωμένο. Το «κλειδί» της λύσης βρίσκεται στο να είναι σε καλή συναισθηματική κατάσταση και οι δύο σύντροφοι. Να καλύπτουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανάγκες τους, να νιώθουν ότι όντως είναι μαζί, να αισθάνονται πλήρεις και ασφαλείς και να μην έχουν άλυτα προσωπικά προβλήματα να τους επιβαρύνουν.

Ο ρόλος των παιδιών
Τα παιδιά είναι ανεξάρτητες προσωπικότητες και κανένα δεν ταυτίζεται απόλυτα με κάποιον από τους γονείς του. Με αυτή την έννοια φέρνουν καινούργια πράγματα στην οικογένεια καθώς μεγαλώνουν και βάζουν τους γονείς σε δημιουργικές διαδικασίες.

Άρα ο ρόλος τους για τη σχέση μπορεί να είναι θετικότατος. Παρ' όλα αυτά, π ζωή τους ανήκει μόνο σε αυτά και δεν μπορεί να αναπληρώσει τις ελλείψεις στην προσωπική ζωή των γονιών. Δεν γίνεται ούτε να υποκαταστήσουν τον σύντροφο ούτε να «μπαλώσουν» το ρόλο του.

Πότε ο γάμος κινδυνεύει
Απλούστατα, όταν δεν συμβαίνει τίποτα! Αν ο καθένας πριν πέσει για ύπνο έχει δυσάρεστη «γεύση» από τη μέρα που πέρασε, αν η μέρα αυτή ήταν «άχρωμη και άοσμη», αν η επικοινωνία ή οι δραστηριότητες -ξεχωριστές ή από κοινού- δεν έφεραν κάτι ωραίο ή ενδιαφέρον και αν τέτοιες μέρες συσσωρεύονται για πολύ καιρό, τότε κάποιος από τους δύο θα αντιδράσει πρώτος και θα μπει σε σκέψεις. Αντιδράστε αμέσως αν:

• ρωτάτε ο ένας τον άλλο για τα νέα της ημέρας όλο και λιγότερο.

• βλέπετε τηλεόραση αμίλητοι με τις ώρες.

• δεν μοιράζεστε καινούργια σχέδια.

• οι εκτός σπιτιού σχέσεις (κοινωνικές, επαγγελματικές) σας απορροφούν όλο και περισσότερο.

• παύετε ακόμη και να σκέφτεστε κάτι καινούργιο για τον εαυτό σας.

Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση;
Η ζωή προσφέρει χιλιάδες ερεθίσματα και δεν είναι δύσκολο να βρείτε ανάμεσα τους πολλά με ξεχωριστό νόημα και ενδιαφέρον για τον εαυτό σας και το ταίρι σας. Αν έχει χαθεί η επικοινωνία μεταξύ σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε έναν οικογενειακό σύμβουλο, ο οποίος θα βάλει σε σωστή κατεύθυνση τις προσπάθειες σας για αναζωογόνηση της σχέσης.

Για να ξαναγίνει ο γάμος σας ενδιαφέρων πρέπει να επανέλθουν στη ζωή σας οι καταστάσεις που και οι δύο αγαπάτε αλλά έχουν χαθεί. Ακόμη, μέσα από την προσωπική ανάγκη του καθενός για εξέλιξη και αλλαγή πρέπει να δημιουργηθούν και καινούργιες καταστάσεις που θα ικανοποιούν και θα γεμίζουν και τους δύο.

http://sxeseis.gr/ks_viewthread.php?tid=13968
Aπό το typos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...