21 Μαρ 2009

Παράγοντες που οδηγούν στην απιστία



από Μυρτώ - sxeseis.gr


Η απιστία τις περισσότερες φορές σηματοδοτεί το τέλος μιας σχέσης ή ενός γάμου. Σε μερικές περιπτώσεις αποτελεί όμως το σήμα κινδύνου και για τα δύο μέλη που εμπλέκονται σε αυτήν , ότι η σχέση τους περνάει μια σοβαρή κρίση. Είναι τρομερά δύσκολο για ένα ζευγάρι να καταφέρει να ξεπεράσει την ύπαρξη της απιστίας. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο!

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην απιστία και αυτοί οι παράγωντες μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να λειτουργήσουν και συνδιαστικά. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

Ένας από τους ποιο σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν στην απιστία είναι η απογοήτευση και η μοναξιά που μπορεί να νιώθει ο εμπλεκόμενος , μέσα στην υπάρχουσα σχέση του ή στον γάμο του. Οι συνεχής καυγάδες , η επικριτική συμπεριφορά ενός συντρόφου ή και τον δύο , κλίμα έντασης και υποτίμησης του ενός προς τον άλλο , η γκρίνια , η ειρωνεία , ο σαρκασμός και η αδιαφορία προκαλούν τα προαναφερόμενα συναισθήματα.

Η απομόνωση επίσης που προκύπτει από την έλλειψη κοινών ενδιαφερόντων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση μιας συμπεριφοράς άρνησης που θα οδηγήσει τελικά στην απιστία. Άλλοι τρόποι δημιουργίας απογοήτευσης και αρνητικών συναισθημάτων είναι η έλλειψη επικοινωνίας και η άρνηση για συζήτηση , η αποχή από το σεξ , το σεξ χωρίς συναισθηματικούς δεσμούς , η έλλειψη καθημερινού ενδιαφέροντος για τον / την σύντροφο , η δημιουργία της εντύπωσης πως όλα είναι σημαντικότερα και προηγούνται στις προτεραιότητες από τον /την σύντροφο. (παιδιά , εργασία , πεθερικά κλπ).

Απογοήτευση δημιουργείται και όταν δεν υπάρχει κατανόηση και ευαισθησία προς της συναισθηματικές ανάγκες του /της συντρόφου καθώς και η έλλειψη της πρόθεσης συμφιλίωσης ή συμβιβασμού μετά από μια λογομαχία ή διαφωνία. Ο εγωκεντρισμός , η καταπίεση και ο υπερβολικός έλεγχος , επίσης δημιουργούν κλίμα έντασης και άρνησης ως προς τον / την σύντροφο.

Με τον ίδιο τρόπο που δημιουργείται η απογοήτευση , μπορεί να δημιουργηθεί η ευτυχία η ικανοποίηση και η ολοκλήρωση σε μια σχέση εάν και οι δύο βλέπουν ο ένας τον άλλο καλοπροαίρετα , μαθαίνουν από τα λάθη τους και ξέρουν να συγχωρούν , αποφεύγουν τη αρνητική κριτική και περιορίζονται στην εποικοδομητική κριτική και αισθάνονται τυχεροί που έχουν τον /την σύντροφο τους στην ζωή τους. Όταν η αγάπη και η εκτίμηση εκφράζονται μέσα από τα λόγια , τις πράξεις , το βλέμμα , μέσα από ένα χαμόγελο , σίγουρα η πιθανότητες μιας πιθανής απιστίας περιορίζονται στο ελάχιστο.

Για να δημιουργηθεί ή αγάπη και η τρυφερότητα, οι δύο σύντροφοι πρέπει να κατανοούν ο ένας τον άλλο , να δέχονται και να συζητούν τους φόβους και τις απογοητεύσεις τους , τα όνειρα τους τότε δύσκολα μπορεί να μπει ένα τρίτο άτομο ανάμεσα τους.


Η απάτη , ξεκινάει πολλές σαν μια αθώα σχέση η οποία στην πορεία μετατρέπεται σε εξωσυζυγικό ή παράλληλο δεσμό. Στις περιπτώσεις απογοήτευσης που αναφέραμε πιο πάνω , όταν ένα άτομο συστηματικά προσφέρει χέρι βοηθείας και παρηγοριάς στο απογοητευμένο από την σχέση άτομο , μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μετατρέψει την φιλική σχέση σε αισθηματική αφού το απογοητευμένο άτομο βρίσκει την στοργή και την κατανόηση που του λείπουν. Ασυναίσθητα , με αυτό τον τρόπο , δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα που μπορεί να ευνοήσει την δημιουργία συναισθημάτων μεταξύ των δύο φιλικών αυτών προσώπων και σε μια επικείμενη απάτη.

Όταν υπάρχει μια εξωσυζυγική σχέση ή ένας παράλληλος δεσμός , το άμεσα εμπλεκόμενο άτομο μεγαλοποιεί τις αρετές του καινούργιου άτομου και μεγαλοποιεί επίσης και τα δικά του συναισθήματα απέναντι στο τρίτο άτομο αφού σε αυτό βρίσκει στοιχεία της σχέσης που του λείπουν. Το άμεσα εμπλεκόμενο άτομο , αφοσιώνεται πλήρως στο τρίτο άτομο , του αφιερώνει όλο τον χρόνο και την ενέργεια του μέχρι που στο τέλος αναπόφευκτα γίνεται αντιληπτό από τον /την σύντροφο του.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην απιστία είναι η ανευθυνότητα! Δηλαδή , το να εμπλέκουμε τον εαυτό μας σε καταστάσεις που πιθανό να υποθάλπουν κινδύνους για την σχέση μας. Όταν ο ένας σύντροφος επιδιώκει συστηματικά να συναντιέται σε φιλικό επίπεδο με άτομα του αντίθετου φίλου χωρίς την παρουσία του συντρόφου του , η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε τέτοιου είδους εξόδους , η οι έξοδοι σε μέρη που ενθαρρύνουν πιθανά παραστρατήματα χωρίς τον / την σύντροφο μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα σε μια σχέση. Παραδείγματα τέτοιων χώρων : συχνά συνέδρια ή επαγγελματικά ταξίδια με παραμονή ημερών σε ξενοδοχεία , στριπτιζάδικα κλπ

Σε μερικές περιπτώσεις το θέμα απιστία είναι καθαρά ψυχολογικό. Υπάρχουν άτομα στα οποία ο δείκτης αυτοπεποίθησης τους είναι χαμηλός και για να λειτουργήσουν σωστά χρειάζονται την διαρκή προσοχή των άλλων. Τα άτομα αυτά συνήθως παρουσιάζουν τις εξής συμπεριφορές : δεν συγκεντρώνονται εύκολα ή αποσπούνται εύκολα από αυτό που κάνουν , χρειάζονται συνεχή ψυχαγωγία και δράση , δεν είναι συστηματικά συνεπείς στις υποχρεώσεις τους , αμελούν ραντεβού υποσχέσεις και συμφωνίες . Στις περιπτώσεις αυτές , η απιστία αποτελεί επιβεβαίωση και σημασία.

Βασικός λόγος για μια πιθανή απιστία , είναι η αδυναμία σε ένα ζευγάρι να μπορεί να αντιμετωπίζει τους καυγάδες και τις διαφωνίες εποικοδομητικά. Ζευγάρια τα οποία δεν μπορούν να βρουν τρόπους να αντιμετωπίζουν την διαφορετικότητα τους ως άτομα καταλήγουν στην απογοήτευση , που όπως αρχικά εξηγήθηκε οδηγεί στην ανεύρεση κάποιου άλλου συντρόφου.


Δυστυχώς , ζούμε σε μια κοινωνία που πλέον δεν υποστηρίζει τον θεσμό του γάμου ή των μακροχρόνιων σχέσεων. Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας μας βομβαρδίζουν καθημερινά με ιστορίες απιστίας και σεξουαλικής ποικιλίας , αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ικανοποίηση και η ολοκλήρωση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα από την συνεχή αλλαγή ερωτικών συντρόφων. Επίσης , κατά κάποιο τρόπο νομιμοποιούν την απιστία ως τρόπο ζωής με το σκεπτικό ότι αφού όλοι γύρω μας το κάνουν τότε είναι οκ να το κάνουμε και εμείς.

Είναι δύσκολο και για τους δύο συντρόφους σε μια σχέση να παραμείνουν σταθεροί στις αξίες και τα πιστεύω τους , και στην επιθυμία να διατηρήσουν μια μονογαμική σχέση. Και οι άντρες , αλλά και οι γυναίκες επιζητούν την αγάπη , τον σεβασμό και την δέσμευση των συντρόφων τους όσο και αν αρνούνται να το παραδεχτούν και όσο και αν είναι δύσκολο με τις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες.

Είναι λοιπόν θέμα επιλογής. Από μας εξαρτάται να πάρουμε την απόφαση να παραμείνουμε αφοσιωμένοι και πιστοί στην σχέση ή τον γάμο μας! Κανένας δεν μας υποχρεώνει να απατήσουμε τον /την σύντροφο μας εάν δεν το επιθυμούμε. Τίποτε δεν είναι υποχρεωτικό , υπάρχουν πάντα και οι εναλλακτικές λύσεις! Στο χέρι μας είναι να κάνουμε την σχέση μας ένα παράδεισο που ο /η σύντροφος μας δεν θα θέλει να τον αντικαταστήσει με τίποτα!

http://sxeseis.gr/ks_viewthread.php?tid=133

2 σχόλια:

  1. Tόσο απλά μα τόσο ...δύσκολα!!!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύσκολα αλλά όταν η σχέση σου αξίζει την παλεύεις.
    Το περίεργο είναι ότι οι άντρες έχουν περάσει ένα "μήνυμα" στις γυναίκες ότι όταν αυτοί είναι άπιστοι δεν τρέχει και τίποτα, ήταν ικανοποίηση της στιγμής κτλ Ενώ υποτίθεται ότι όταν οι γυναίκες απατούν το "εννοούν" και το κάνουν για να χωρίσουν κτλ.
    Εγώ πιστεύω ότι και τα δύο φύλα όταν απατήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φεύγουν από τη σχέση. Όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα για να χαίδεύουν τα αυτιά κάποιων γυναικών και να μένουν σε μια σχέση όπου ο σύντροφος τους τις έχει κερατώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...