28 Ιαν 2011

Που πήγε η ευγένεια;

Δυστυχώς τις μέρες μας έχει καταντήσει ο πιο πολύς κόσμος να νομίζει ότι αν είναι αγενής και άξεστος θα πετύχει αυτό που θέλει και μάλιστα άμεσα και χωρίς η αγένεια και η αξεστοσύνη του να έχουν κάποιο αντίκτυπο πουθενά.


Αν έχεις αφεντικό με χίλια κόμπλεξ τότε όχι μόνο πιστεύει ότι είσαι δούλος του, του χεριού του κι άλλα γνωστά, αλλά θεωρεί εντελώς φυσικό και πρέπον να σου συμπεριφέρεται με ύφος χιλίων καρδιναλίων, χειρότερα απ'ότι συμπεριφέρεται στο σκύλο του και είναι τόσο αγενής μαζί σου όσο δεν παίρνει άλλο.


Αν ένας συνάδελφος στη δουλειά θέλει να τον εξυπηρετήσεις για κάτι θεωρεί παντελώς φυσικό (ανεξαρτήτως θέσης) να σε μειώσει, να σου μιλήσει αγενέστατα και με αυθάδεια για να πετύχει το σκοπό του μια ώρα αρχύτερα.

Κι όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα αγραμματοσύνης ή αμάθειας. Ίσα-ίσα οι άνθρωποι που επιδικνύουν αυτή τη συμπεριφορά είναι συχνότατα κάθε άλλο παρά αμαθείς ή αγράμματοι. Πρόκειται για γιατρούς, δικηγόρους, διευθυντές, διοικητές, πανεπιστημιακούς κι άλλους ανθρώπους υποτίθεται του πνεύματος, που το τελευταίο με το οποίο έχουν σχέση είναι το πνεύμα και η ευγένεια ψυχής. Συνήθως τους διακατέχει τέτοιο κομπλεξ κατωτερότητας που αισθάνονται ότι αν μειώσουν το άτομο που έχουν απέναντι τους, αν φερθούν με αγένεια και υποκρισία τότε θα εξυψωθούν απ΄τη μια κι απ'την άλλη θα πετύχουν τους στόχους τους. 


Η εκπαίδευση έχει αποτύχει εδώ και πολύ καιρό να ενσταλάξει στον άνθρωπο στοιχειωδεις κανονες ευγένειας και συμπεριφοράς. Έχουμε δυστυχώς φτάσει στο σημείο που τα πτυχία και γνώσεις είναι αντιστρόφως ανάλογα της ευγένειας και της καλής συμπεριφοράς. 

Όλη αυτή η αγένεια καταλήγει να δημιουργεί άσχημο κλίμα στις καθημερινές μας επαφές και σχέσεις και να έχει αντίκτυπο στη ψυχοσύνθεση μας. Θύματα της αγένειας και της επιθετικότητας είναι η καλή συνεργασία, το πνεύμα αλληλοβοήθειας, αλληλοσεβασμού και αλληλοστήριξης που θα βοηθούσαν τα μέγιστα τον καθένα ξεχωριστά και τις κοινωνίες μας να πάνε μπροστά αποβάλλοντας το άγχος, τα μίση και τον αλληλοσκοτωμό.


Αν κάθε φορά που πήγαινε να μας βγει η αυθάδεια, η αγένεια απ'τη στόμα σαν πρώτη και συχνά μόνη αντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα, αν τότε σταματούσαμε και αναρωτιόμασταν τι παραπάνω θα μας κέρδιζε η ευγένεια, το χαμόγελο, η καλή συμπεριφορά ίσως τότε να βελτιώναμε την ποιότητα ζωής μας και κατεπέκταση τις ίδιες τις κοινωνίες μας. Ίσως όλα αυτά που γράφω να ακούγονται ρομαντικά, ουτοπικά κι ανέφικτα. Δεν είναι όμως.


Και όχι δεν είναι ένδειξη υγείας το να βρίζεις και βρίζεσαι απ'το πρωί ως το βράδυ με τη δικαιλογία ότι 'έτσι εκτονώνεσαι'. Αν θέλεις να εκτονωθείς μπορείς να αθλείσαι, να παίζεις μποξ, να μιλάς, να ψωνίζεις, να βρίσκεσαι με φίλους, να σερφάρεις, να κάνεις οτιδήποτε άλλο που δε χαλά τη δική σου μέρα κι όλων των γύρω σου.


ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ 'Η ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΤΙ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΦΥΓΕ!
ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΣ ΜΕ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΟ!



31 σχόλια:

  1. Eγώ δηλαδή που προσπαθώ ψύχραιμα να βρω λύση στο κάθε πρόβλημα με τους άλλους και με αντιμετωπίζουν με ευγένεια, είμαι η εξαίρεση?
    Εκεί που αρχίζουν με την αγένεια, επειδή βλέπουν την ψυχραιμότητά μου, αλλάζουν άρδην διάθεση. Παράξενο?
    Και με ταξιτζίδες και με καθηγητές και με γιατρούς αυτό βλέπω. Τελικά είμαι και πολύ γαμάτος, χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έπιασα κουβέντα με κοπέλα ταμία σε multiplex, ακόμα κι αυτή έχει προβλήματα με αγενείς πελάτες… μα καλά… σινεμά πας ρε φίλε, γιατί έχεις τα νεύρα σου και τι σου φταίει η κοπέλα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπράβο βρε sarper? να μας πεις κι εμάς το κόλπο σου μπας και βγάλουμε άκρη. είναι η ψυχραιμία το κόλπο; ή η αδιαφορία; δηλ. ο άλλος να ωρύεται να επιτίθεται και συ να τον κοιτάς περίπου σαν Βούδας; αν αυτό ειναι το κόλπο είναι τρομερά δύσκολο! όχι όμως και ανέφικτο ομολογώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πες τα βρε Athens Girl μου. τι τους φταίει ο κόσμος που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του αν δε βρίσκουν εισητήρια για την ταινία που θέλουν π.χ.;
    και έχεις προσέξει ότι όλη αυτή η αγένεια βγαίνει συνήθως σε άτομα που δεν μπορούν να αντιδράσουν γιατί μπορεί να κινδυνέψουν για παράδειγμα να χάσουν τη δουλειά τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Πρώτος σχολιαστής έχει δίκιο,αν καταφέρεις και κρατήσεις τη ψυχραιμία σου το έχει χάσει το παιχνίδι ο απέναντι σου.Τώρα βέβαια αν ο άλλος/η είναι τόοοοσο μαλ.....ες και κομπλεξικοί εεε τότε τόχεις χάσει εσύ το παιχνίδι που έχεις μπλέξει μαζί τους είτε εργοδότες είτε συνάδελφοι.Μιλάω εκ πείρας χα χα χα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενα χαμόγελο στον τρελαμένο και τον έχεις κάνει λιώμα...
    Καλύτερη εκδίκηση στην αγένεια δεν έχω βρει ακόμα!
    Φιλιά καλό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλα αυτά τα μαθαίνουμε πρώτα-πρώτα από τα σπίτια μας κι όχι από τα σχολεία. Σε γενικές γραμμές δυστυχώς βρίσκω κι εγώ τους περισσότερους ελληνες αγενεσταστους. Καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος29/1/11, 2:11 π.μ.

    αχ πες το ψέμματα! Δυστηχώς όμως η κοινωνική ευφυία δεν αποκτάται με του κόσμου τα πτυχία! Καλλιεργείται, άμα θέλεις γι' αυτό και οι πλείστοι είναι άξεστοι στον εργασιακό χώρο! Το χειρότερο είναι ότι κάποιοι είναι τόσο άξεστοι που μπερδεύουν πολλές φορές την ευγένεια με την ηλιθιότητα! Αυτό είναι που με τσαντίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος29/1/11, 8:43 π.μ.

    δυστυχως δεν υπαρχει ευγενεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος29/1/11, 10:14 π.μ.

    Πράγματι, πολλοί άνθρωποι επειδή δεν έχουν το τρόπο να πούνε κάτι, παρεξηγούνται και δε βρίσκουν ποτέ το δίκιο τους!Για έναν αγενή λεω!

    Γιατί οταν δεν υπαρχει ευγενεια σου ερχεται πισω αυτο το πράγμα!

    Πρέπει γενικά πιστεύω, όχι μόνο να προσέχουμε τι λέμε, αλλά και το τρόπο (υφος) που το λέμε!

    Καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνω απολυτως.
    Παντως ισχυει οτι αν κρατας την ψυχραιμια σου και μιλας εσυ ηρεμα και με χαμογελο, τον κανεις σκονη τον αλλον, και μπορει να νιωσει και τυψεις - αν δεν ειναι αναισθητος δηλαδη -.

    Πολυ ωραιο post, πρεπει να ξυπναμε και να σκεφτομαστε που και που...

    Καλη και ομορφη σου μερα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Πού πήγε η ευγένεια;" ρωτάς
    "Εκεί που πήγε κι η Παιδεία" θα απαντήσω καλή μου Νταίζη :)
    Παιδεία όχι φυσικά με τα στενά όρια της εκπαίδευσης. Παιδεία με την έννοια της διαπαιδαγώγησης, που δυστυχώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχει πάρει τον δρόμο τον...αγύριστο :(

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι φωνές, η έλλειψη ψυχραιμίας και η αγένεια, είναι - κατά τη γνώμη μου - στοιχεία ηλίθιου ανθρώπου. Δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα το μυαλό σου και απλά... ουρλιάζεις. Είναι αυτό που λέμε: When everything else fails, scream! :)
    Ένα πτυχίο, μπορεί ο καθένας που έχει ένα μέσο μυαλό, με πολλή μελέτη, να το αποκτήσει.
    Η ευγένεια όμως και οι καλοί τρόποι, δεν έχουν καμία σχέση με τα πανεπιστήμια και τα διπλώματα.
    Είναι θέμα γενικής παιδείας, ειδικής παιδείας (σχολείο) και πάνω απ' όλα, θέμα οικογένειας.

    Φιλιά πολλά, Daisy μου!
    Ωραίο ποστ. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "όταν τσακώνεσαι με ένα βλάκα κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς κι εσύ βλάκας". ή κάπως έτσι, δεν θυμάμαι που το διάβασα :-)

    προσπαθώ να το εφαρμόζω αλλά συνήθως ο "αντίπαλος" το ερμηνεύει σαν αδυναμία και κτυπά περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δυστυχώς, αγένεια υπάρχει παντού....
    Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. stalamatia μου όντως όταν μπλέκεις με τέτοια άτομα το παιχνίδι το χάνεις δυστυχώς!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αντιγόνη μου δύσκολο να χαμογελάς στην αγένεια και τον παραλογισμό αλλά θα το δοκιμάσω :)
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Evie μου όπως τα λες είναι. Η ανατροφή κι η καλή συμπεριφόρα μαθαίνεται στο σπίτι όχι στο σχολείο. Και σε πολύ νεαρή ηλικία.
    Καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΡΓΩ ΛΙΓΑΚΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΕΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΜΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.

    ΟΛΗ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΛΕΕΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗ.ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. nekat0meni συμφωνώ με όλα όσα γράφεις! Αυτοί που νομίζουν ότι οι ευγενικοί είναι ηλίθιοι έχουν προσωπικό πρόβλημα οι ίδιοι ;)
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. το κόκκινο φουστάνι στο χέρι μας είναι να είμαστε ευγενικοί για να μη χαθεί η ευγένεια εντελώς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Coula αυτό είναι πολύ ωραίο, να πληρώνεις την αγένεια σου γιατί δεν πετυχαίνεις τίποτα με αυτή :)

    Το τι λέμε είναι ένα θέμα, το πως το λέμε, το ύφος όπως λες, είναι το σημαντικό. Μπορείς να πεις πολλά με καλό ύφος και να μην παρεξηγηθείς και μπορείς να πεις κάτι εντελώς απλό με χάλια ύφος και να σε παρεξηγήσουν αμέσως!

    Καλημέρα Κουλίτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Free Spirit μου σε τέτοιες περιπτώσεις δύσκολη η ψυχραιμία και το χαμόγελο αλλά θα το δοκιμάσω σύντομα να δω πως επιδρά ;)

    Καλή και όμορφη μέρα και σε σένα πνευματάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. nellinezi έχεις απόλυτο δίκιο. Όταν ο άνθρωπος δεν διαπαιδαγωγείται δεν ξέρει πως να συμπεριφερθεί και γίνεται αγενής και ανάγωγος.

    Φιλιά Νελλάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Lilith μου αυτή την αγγλική παρομοία δεν την ήξερα, αλλά προφανώς την ξέρουν εκ πείρας πολλοί που την ακολουθούν πιστά!

    Η ευγένεια και οι καλοί τρόποι είναι βασικά θέμα ανατροφής κι οικογένειας και μετά οποιουδήποτε άλλου.. Συμφωνούμε!

    Χαίρομαι που σου άρεσε. Το γέννησε δυστυχώς η πείρα...

    Φιλάκια κι όμορφη μέρα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ουφ! τέλειο! Άρα όταν έχω τον βλάκα μπροστά μου πρέπει να τον αγνοώ σαν να είναι το γραφείο κενό; :)))))))))))

    Τέτοιοι 'αντίπαλοι' ερμηνεύουν σαν αδυναμία το καθετί στην προσπάθεια τους να επιβάλουν με το έτσι θέλω την άποψη τους.

    Στο χέρι μας είναι να μην τους περάσει!

    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΦΟΥΛΗ καλημέρα!
    Όταν είμαστε ο καθένας ξεχωριστά ευγενής τότε θα εξαλείψουμε όσο γίνεται την αγένεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ μου από στόμα σου και στου Θεού τ'αυτί να αποφύγουμε τις ταλαιπωρίες!
    Η παιδεία που πέρνουμε από το σπίτι μας είναι το Α και το Ω!
    Καλημέρα και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ώ πολύ ωραία η αλλάγη στο theme του μπλογκ σου, έχω να παρατηρήσω εγω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. zekia μου σ'άρεσε και σένα; Πολύ χαίρομαι γιατί νομίζω πέτυχα το ντεκόρ και θα το κρατήσω λίγο παραπάνω από ότι συνήθως :))))))))
    όταν με πιάσει που λες να το αλλάξω παθαίνω κάτι σαν αλλεργία στο παλιό, κάτι σαν φαγούρα κι αν δεν το αλλάξω ανακατεύομαι!
    είμαι πολύ σοβαρά γιατρέ μου; χαχαχαχαχαχαχα

    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...