4 Σεπ 2010

Το χαμόγελο της Τζοκόντα -Μάνος Χατζιδάκης

ιΜερικές φορές μπορεί να ερωτευτείς μ' ένα άνθρωπο αστραπιαία. Να 'ρθει ο φτερωτός θεός να σε κτυπήσει κατακούτελα και να μην καταλάβεις τι σου γίνεται. Μερικές φορές αυτός ο φτερωτός θεός αντί να κρύβεται σ' ένα άλλο άνθρωπο κρύβεται στη μουσική. Σε μουσική τόσο απλή κι όμως τόσο μαγική που σε συνεπαίρνει, σε ανυψώνει, σε γαληνεύει.

Αυτό μου συνέβηκε με τη μουσική στο δίσκο του Μάνου Χατζιδάκη 'Το χαμόγελο της Τζοκόντας'. Απ' την πρώτη φορά που άκουσα τα κομμάτια είχα ήδη κολήσει. Τα ερωτεύτηκα. Με συγκινούν, μου φέρνουν δάκρυα στα μάτια, μ' αγγίζουν βαθιά. 

Τη μουσική την είχα ξανακούσει φυσικά στο ράδιο, στην τηλεόραση αλλά δυστυχώς την έβαζαν πάντα σαν χαλί και δεν ήξερα ποτέ από που ήταν ή ποιος την έγραψε. Από τη μέρα όμως που αγόρασα το cd αυτό ήταν... αρρώστησα μαζί του. Το 'χω και παίζει ξανά και ξανά. Δεν χορταίνω να το ακούω. Ακόμα κι όταν δεν το ακούω η μουσική του παίζει μέσα μου και μου γεμίζει τη ψυχή. Είναι ένα θαύμα τι μπορεί να κάνει η μουσική. Πως μπορεί να ξυπνήσει συναισθήματα κοιμισμένα, να αγγίξει τόσο έντονα κι ουσιαστικά.

 Ό,τι και να γράψω γι' αυτό το δίσκο είναι λίγο, ελάχιστο. Από τη μέρα που τον άκουσα η ζωή μου χωρίζεται στην εποχή πριν τον ακούσω και στην εποχή μετά - που τον άκουω συνέχεια, ασταμάτητα, αχόρταγα.

Αφορμή γι' αυτό το ποστ ένα ποστ της  lena_zip  που μου θύμισε την ανάγκη μου να μοιραστώ τον ενθουσιασμό και την αγάπη μου γι' αυτό τον καταπληκτικό δίσκο με όλους εσάς. Χωρίς υπερβολή είναι ένας δίσκος διαμάντι!

Η επίσημη ιστοσελίδα του είναι http://www.hadjidakis.gr/homeweb.htm και αξίζει πραγματικά να την επισκεφτεί κανείς.




10 σχόλια:

  1. κι εγω λατρευω χατζιδακη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι υπέροχη μουσική!
    Μόνο που, νιώθω τόση θλίψη όταν ακούω αυτά τα κομμάτια...
    Ειδικά τα δεύτερο.
    Ίσως να συνδέονται με θύμησες στιγμών απ' το παρελθόν.
    Ποιος ξέρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγώ, το σπασικλάκι:
    Χατζιδάκις. με ι :-)
    έτσι ήθελε να το γράφει...
    ...η μουσική του υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν εχεις άδικο!!!
    καλημέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Lilith εμένα μου προκαλούν μια γλυκιά μελαγχολία αναμεμυγμένη με νοσταλγία. Γι'αυτό μου φέρνουν δάκρυα στα μάτια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ουφ! μου ευχαριστώ το διόρθωσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Bonjour!
    Δεν ακουω κανενα τραγουδι τωρα γιατι με τα συναισθηματα που εχω και προσπαθω να τα καταλαγιασω θα με πνιξουν.. Πραγματι ο Χτζηδακις ειναι μοναδικος! Εχω και εγω καποια τραγουδια απλα υπεροχα..

    Καλη εβδομαδα!
    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Marouli τότε μην ακούσεις Χατζιδάκη γιατί θα σε κάνει να δακρύσεις σίγουρα!
    Καλή βδομάδα και πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...