7 Μαρ 2009

Αϋπνίες από τα κινητά

Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανίδη mkaitanidi@dolnet.gr
Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του κινητού τηλεφώνου βλάπτουν τον ύπνο: αυτό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα. Oι ειδικοί από την πλευρά τους, συμβουλεύουν τους πολίτες να τα απενεργοποιούν κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τουλάχιστον να τα τοποθετούν όσο το δυνατόν πιο μακριά από το κρεβάτι τους.

Και αυτό, γιατί, όπως έχει φανεί από μελέτες, η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά μειώνει τη μελατονίνη- φυσική ορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλο και ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι των ανθρώπωνδηλαδή, το ωράριο του ύπνου.

Στη μειωμένη παραγωγή της ίδιας ουσίας άλλωστε, οφείλεται και η αϋπνία - η πιο συχνή διαταραχή ύπνου που ταλαιπωρεί τους Έλληνες. Είναι ενδεικτικό ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 55 ετών στη χώρα μας δεν μπορούν να κλείσουν μάτι ή κοιμούνται λιγότερο από όσο χρειάζονται!

Το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται σε καθημερινή βάση, αφού βασανίζονται από την υπνηλία και να μην μπορούν να αποδώσουν στην εργασία τους και στις καθημερινές τους απασχολίες, ενώ η κούραση που νιώθουν ευθύνεται συχνά για εργατικά ή οδηγικά ατυχήματα.

Το 1/3 της ζωής μας στον ύπνο

«Δεν είναι τυχαίο πως καταναλώνουμε το 1/3 της ζωής μας στον ύπνο. Είναι απαραίτητος, γιατί κατ΄ αυτόν τον τρόπο αναζωογονείται ο ανθρώπινος οργανισμός- ενισχύεται η μνήμη, η εγκεφαλική δραστηριότητα, το ανοσολογικό σύστημα. Όσο, όμως, μεγαλώνουμε τόσο αυξάνονται και τα ποσοστά εμφάνισης αϋπνίας ή άλλων διαταραχών ύπνου», υπογράμμισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η κ. Κλημεντίνη Ε. Καραγεωργίου διευθύντρια του Νευρολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Και σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απάντηση βρίσκεται στη μελατονίνη που, ναι μεν, παράγεται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας- για αυτό και τα παιδιά κοιμούνται πολύ περισσότερες ώρες-, όσο όμως περνούν τα χρόνια η ποσότητά της μειώνεται.

Είναι ενδεικτικό, πως το 27% των ανθρώπων που κλείνουν ραντεβού με τον παθολόγο τους, λένε ότι δεν αντέχουν να στριφογυρίζουν στο κρεβάτι τους χωρίς να μπορούν να ηρεμήσουν.

Κακή ποιότητα


Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η αϋπνία δεν σημαίνει μόνον έλλειψη ύπνου, αλλά και κακή ποιότητα ύπνου. Έτσι, ακόμη κι αν κάποιος κοιμάται 5-6 ώρες την ημέρα μπορεί να αισθάνεται κουρασμένος το πρωί γεγονός που συνήθως οφείλεται σε δύο λόγους: είτε ξυπνάει συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε κοιμάται ελαφρά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πέσει σε βαθύ ύπνο με όνειρα που ξεκουράζουν και ανανεώνουν τον οργανισμό.

Σε κάθε περίπτωση όμως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, καθώς οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τον ύπνο «θησαυρό» για το ανθρώπινο σώμα. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως ένας καλός ύπνος βελτιώνει κατά 15% τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, σακχαρώδους διαβήτη, αρτηριακής πίεσης, καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η υπνική άπνοια ταλαιπωρεί χιλιάδες Έλληνες

Συχνό πρόβλημα για χιλιάδες Έλληνες είναι και η άπνοια, η διακοπή δηλαδή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. «Πέντε άπνοιες την ώρα είναι το ανώτατο φυσιολογικό όριο. Οι άνθρωποι, όμως, που ταλαιπωρούνται από το συγκεκριμένο πρόβλημα παρουσιάζουν άπνοια σχεδόν κάθε λεπτό που κοιμούνται», υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Μάνος Αλχανάτης.

Όταν όμως, η αναπνοή διακόπτεται συχνά, μεταφέρεται λιγότερο οξυγόνο στους πνεύμονες και άρα στα ζωτικά όργανα.

«Η κακή ποιότητα ζωής, η αυξημένη νοσηρότητα υπάρχει υψηλός κίνδυνος για αγγειακά εγκεφαλικά και ισχαιμική καρδιοπάθεια- και συνεπώς η αυξημένη θνητότητα είναι οι επιπτώσεις της υπνικής άπνοιας», συμπλήρωσε ο κ. Αλχανάτης.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=10&articleI

5 σχόλια:

 1. αχ μην λες τπτ.
  τυραννιεμε χρονια απο αυπνιες.

  πυροβολιστεμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. χρονια πολλα ξεχασα να σου πω!
  γιορταζεις ε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άσχημο πράγμα οι αϋπνίες, παλιά με βασάνιζαν και μένα κάθε βράδυ. Τώρα μόνο όταν έχω άγχος - συχνά δηλαδη :)

  Ευχαριστώ για τις ευχές αλλά δεν γιορτάζω σήμερα αλλά τον Ιούνιο. Τι γιορτή έχει σήμερα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. πάει πακκέτο με το ποστ του MAD!

  Γιορτάζετε 11 φορές το χρόνο άκουσα! Ο κάθε ένας αποφασίζει διαφορετική μέρα! Χρόνια πολλά προκαταβολικά για τον Ιούνιο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Η χαρά της κίνησης

Ίσως είναι λίγο κλισέ αλλά είναι αλήθεια ότι η φετινή χρονιά, το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για πάρα πολύ κόσμο.