http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=25&ct=98&articleID=5411
Δημοσίευση: 12-1-2009, 12:35 Τελευταία ανανέωση: 15-1-2009, 09:48
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Ο Ιανουάριος είναι η εποχή του χρόνου που πολλές σχέσεις φτάνουν στο τέλος τους, καθώς πολλά ζευγάρια με προβλήματα διαπιστώνουν ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλαν στη διάρκεια των γιορτών, η σχέση τους δεν μπορεί πια να σωθεί. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι η περίοδος των γιορτών αποτελεί την πιο στρεσογόνο εποχή του χρόνου η οποία συχνά-πυκνά σηματοδοτεί το τέλος σχέσεων που ταλανίζονταν καιρό από προβλήματα. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν τρόποι για να διαπιστώσει κανείς εάν έχει ραγίσει το γυαλί της σχέσης του – και μέτρα που μπορεί να πάρει για να βελτιώσει την κατάσταση.
Τί πρέπει, όμως, να κάνει ένας άνθρωπος που έχει περάσει τις χειρότερες γιορτές της ζωής του με το πιο κοντινό του, αλλά όχι πια πιο αγαπημένο, πρόσωπο; «Απολύτως τίποτα», απαντά στην εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου ο κ. Άντριου Τζ. Μάρσαλ, σύμβουλος γάμου στο Relate - τον μεγαλύτερο, μη κερδοσκοπικό, συμβουλευτικό οργανισμό για ζευγάρια της Βρετανίας. «Είναι λάθος να κρίνει κανείς τη σχέση του την περίοδο των γιορτών, διότι παρασύρεται από το πνεύμα των ημερών. Τα δυστυχισμένα ζευγάρια χρειάζονται μια συγκεκριμένη ρουτίνα, ηρεμία και άφθονη υπομονή για να δουν τι θα κάνουν - και τίποτε απ' όλα αυτά δεν ισχύει την περίοδο των γιορτών».
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η ζωή τις προηγούμενες εβδομάδες αποτελεί αναξιόπιστο δείκτη του αν μια σχέση έχει μέλλον ή όχι, είναι η ευθυμία που όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να νιώσουν καθώς και η ανάγκη να θάψουν τα «τσεκούρια του πολέμου». Με το ζόρι, όμως, αυτά δεν γίνονται - και η μοναδική συνέπεια είναι να κλιμακώνεται η ένταση.
Οι γιορτές κρύβουν μία ακόμα παγίδα για τα δυστυχισμένα ζευγάρια, το αποκαλούμενο «κρυφό τεστ»: επειδή αμφιβάλλουν εάν υπάρχει αγάπη ανάμεσά τους, περιμένουν από τον/την σύντροφό τους να κάνει κάτι που θα αποδείξει ότι νοιάζεται. Για να είναι σίγουροι, μάλιστα, «ρίχνουν» διακριτικά και μερικές ιδέες για να έχει το έτερό τους ήμισυ μια υπόνοια του τι πρέπει να κάνει - και αν δεν το κάνει, καταρρέουν και αναρωτιούνται εάν υπήρξε ποτέ αγάπη μεταξύ τους.
«Γι΄ αυτούς τους λόγους, δεν πρέπει να βιάζεται κανείς να τελειώνει μια σχέση τον Ιανουάριο», τόνισε ο δρ Μάρσαλ. «Προτιμότερο είναι να αφήσει τη ζωή του να ξαναμπεί στη ρουτίνα και να αξιολογήσει τότε το τι έχει και τι του λείπει - λαμβάνοντας παράλληλα ορισμένα μέτρα που μπορεί να βοηθήσουν ουσιαστικά την κατάσταση».
Το κουϊζ της αξιολόγησης
Πώς μπορεί να γίνει αυτή η αξιολόγηση και ποια είναι τα μέτρα; Το κουΐζ που ακολουθεί και οι συμβουλές που το συνοδεύουν μπορεί να σας βοηθήσουν.
Έπειτα από έναν άσχημο καυγά με τον/την σύντροφό σας αισθάνεστε:
α. Ντροπή
β. Του/της άξιζε
Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να κατανοεί ο/η σύντροφός σας τα αισθήματά σας;
α. Πολύ σημαντικό
β. Δεν με νοιάζει
Υπήρξε κάποια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας τους τελευταίους 12 μήνες, όπως η έναρξη του σχολείου από τα παιδιά σας ή η απώλεια ενός ιδιαίτερα αγαπημένου ατόμου;
α. Ναι
β. Όχι
Εάν ένας ελκυστικός φίλος ή συνεργάτης σας στείλει ένα e-mail με το οποίο σας φλερτάρει, εσείς:
α. Θα κολακευτείτε, αλλά θα ανησυχήσετε για το τι σημαίνει αυτό για την μόνιμη σχέση σας;
β. Θα σκεφθείτε «ωραία, θα διασκεδάσουμε»;
Πόσο συχνά σκέπτεστε ότι η ζωή σας θα ήταν πιο εύκολη εάν ήσασταν μόνοι;
α. Μόνο όταν είμαι πραγματικά χάλια
β. Συχνά
Οι απαντήσεις σας
Κυρίως α = Περνάτε απλώς μια δύσκολη περίοδο με τον/την σύντροφό σας
Κυρίως β = Η σχέση σας κινδυνεύει
Πέντε τρόποι για να βελτιώσετε τη σχέση σας
1. Να ακούτε τον/την σύντροφό σας. Αρχίστε να ακούτε αντί απλώς να τσακώνεστε. Να μιλάει ο καθένας με τη σειρά του επί τρία λεπτά χωρίς διακοπές. Ο άλλος να ακούει χωρίς να παρεμβαίνει και στη συνέχεια να αντιτείνει στα κύρια σημεία του ομιλητή, δίχως σχόλια ή κατηγορίες. Αμέσως μετά θα απαντά ο άλλος κ.ο.κ. Στην πορεία της συζήτησης να συζητάτε όσα μάθατε. Εάν αρχίσει καυγάς, σταματήστε τον και ξαναρχίστε τα τρίλεπτα της ακρόασης.
2. Αποδεχθείτε τα συναισθήματά του/της. Εντάξτε στις συζητήσεις σας μικρές χειρονομίες που υποδηλώνουν ότι καταλαβαίνετε όσα νιώθει το ταίρι σας: να νεύετε καταφατικά, να λέτε «κατάλαβα» (η έκφραση αυτή κάνει τον/την σύντροφό σας να αισθάνεται ότι τον/την ακούτε), να συναινείτε σε υποδείξεις που σας κάνει πριν διαφωνήσετε λέγοντας λ.χ. «και εγώ θα ήθελα να βγαίνουμε περισσότερο, αλλά...» (αυτό σταματά οποιεσδήποτε παρανοήσεις και την αχρείαστη κλιμάκωση της έντασης) και, κυρίως, να αποδέχεστε τα συναισθήματα του/της συντρόφου σας λέγοντας λ.χ. «ώστε έχεις θυμώσει για...» (τέτοιου είδους προτάσεις συχνά εκτονώνουν τα έντονα συναισθήματα).
3. Μην ασκείτε κριτική. Να παραπονιέστε αντί να επικρίνετε. Ένα παράπονο καλύπτει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά (λ.χ. «μπορείς σε παρακαλώ να βάζεις το πιάτο σου στο πλυντήριο;») ενώ μια επίκριση αφορά τον χαρακτήρα (λ.χ. «καλά, είσαι τεμπέλης;») ή υποδηλώνει ότι πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά (λ.χ. «υπηρέτες θες;»). Άλλες λέξεις που υποδηλώνουν επίκριση είναι το πρέπει, το θα πρέπει και το ποτέ.
4. Ενδιαφερθείτε για τη ζωή του/της συντρόφου σας. Να δείχνετε γνήσιο ενδιαφέρον για τη ζωή του/της συντρόφου σας. Να τον/την ρωτάτε πως ήταν η μέρα του/της στο γραφείο, τι αγόρασε στις εκπτώσεις και πως πέρασε στο γήπεδο που πήγε. Μη χάνετε επίσης ευκαιρία να τον/την συνοδεύετε σε δραστηριότητες που αγαπά ή απλώς να στέλνετε ένα γραπτό μήνυμα με τις ευχές σας για κάτι που ετοιμάζει στη δουλειά και θεωρεί πολύ σημαντικό.
5. Μην αντιδράτε όπως συνήθως. Την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι και θα είστε έτοιμοι να αντιδράσετε όπως έχετε συνηθίσει καιρό τώρα, σταματήστε και σκεφθείτε: «Τί θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά;». Κάνοντας κάτι απρόσμενο, θα βάλετε τον/την σύντροφό σας σε σκέψεις και μπορεί να τον/την εμποδίσετε να πέσει στην συνήθη παγίδα. Μια καλή αρχή είναι να προσπαθήσετε να αντιδράσετε με εντελώς αντίθετο τρόπο από αυτόν που συνηθίζετε. Αντί, λ.χ., να μην πείτε τίποτα, αρχίστε να μιλάτε - και αντί να αρχίσετε να βρίζετε, πείτε κάτι γλυκό.
Πηγή : Web Only
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)