15 Νοε 2013

Διαβάστε γιατί χανόμαστε!

Όπως λέει και το άρθρο στην www.iefimerida.gr το διάβασμα είναι καταπληκτικό αντίδοτο για την κατάθλιψη. Σου φτιάχνει τη διάθεση και σε βοηθά να δεις και να ζήσεις μέσα απ’τις σελίδες του κόσμους και γεγονότα που αν δεν διαβάσεις δε θα έρθεις σ’επαφή ποτέ.

Τόσο καλό μας κάνει η ανάγνωση βιβλίων που στην Μεγάλη Βρετανία οι γιατροί θ’ αρχίσουν να συνταγογραφούν βιβλία. Οι δικοί μας γιατροί μάλλον απέχουν αρκετά από τέτοιου είδους συνταγογράφηση, αλλά στο χέρι μας είναι να βρούμε εμείς βιβλία που μας ταξιδεύουν και να τα διαβάσουμε ώστε να νιώσουμε τις ευεργετικές τους συνέπειες στη ζωή μας. 


 Την επόμενη φορά που θα’χετε ένα μισάωρο ελεύθερο κλείστε την τηλεόραση κι ανοίξτε ένα βιβλίο. Δεν έχει σημασία το θέμα, το μέγεθος, η ύπαρξη ή μη φωτογραφιών κτλ. Σημασία έχει ότι το βιβλίο θα ευφράνει ψυχή τε και σώμα. Άλλωστε την ανάγνωση ευνοεί κι η εποχή, κρύο, όχι πολλές μετακινήσεις, χουχούλιασμα κάτω απ’τις κουβέρτες.. ποια καλύτερη και πιο εποικοδομητική συντροφιά από ένα βιβλίο;


Και για μας τους γονείς, αν θέλουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν το βιβλίο και να διαβάζουν παίρνοντας όλα τα οφέλη από την αγάπη για το βιβλίο, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να τα βοηθήσουμε να αγαπήσουν το βιβλίο απ’το να είμαστε εμείς οι ίδιοι βιβλιόφιλοι, να μας βλέπουν να διαβάζουμε και να απολαμβάνουμε ένα βιβλίο. Γιατί το βιβλίο όταν γίνεις φίλος του έχεις συντροφιά για μια ζωή που δε ζητά τίποτα και σου προσφέρει πολλά. Όπως είπε κι η αγαπημένη, λατρεμένη συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη "Το βιβλίο είναι η μόνη ηδονή που μένειατιμώρητη."

Διαβάστε βιβλία και χαρίστε βιβλία αυτές τις γιορτές αλλά και σε κάθε ευκαιρία!



7 σχόλια:

  1. Στην εποχή μας με τόσες πολλές άλλες ασχολίες γύρω τους, είναι πολύ δύσκολο τα παιδιά να πιάσουν ένα βιβλίο :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πιστεύω ότι αν αγαπήσουν το βιβλίο θα το ζητούν έστω κι αν έχουν πολλές ασχολίες..

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ με τον Mahler και είναι λυπηρό. Βλέπεις, μέχρι και τα βιβλία έγιναν "ηλεκτρονικά". Αντί να κρατάς ένα βιβλίο και να "αισθάνεσαι την αφή του" ξεφυλλίζοντάς το και νοιώθοντας τη μυρωδιά της μελάνης, κρατάς ένα ibook reader.
    Αξιόλογο το άρθρο "D" :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και είμαι φίλος του φυσικού βιβλίου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το περιεχόμενο είναι που μετράει κυρίως. Από το να μην διαβάζουν καθόλου τα παιδιά, ας είναι και από ereader. Αλλά δυστυχώς τα σημερινά παιδιά τα τρώει η τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και εσχάτως το facebook. Η γενιά μου θεωρώ ήταν τυχερή διότι χωρίς όλα τα παραπάνω ήταν πιο εύκολο να διαβάσει ένα βιβλίο.

      Διαγραφή
    2. πραγματι τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν έχουν τίποτα από την ομορφία του κανονικού βιβλίου. είναι εύχρηστα και πιο φτηνά αλλά δεν μπορούν με τίποτα να αντικαταστήσουν τα βιβλία πιστεύω. φυσικά ας μη ξεχνάμε ότι με ένα ηλεκτρονικό βιβλίο μπορούν και άτομα που δυσκολεύονται να διαβάσουν τα κανονικά να διαβάσουν, π.χ. οι άνθρωποι με δυσκολίες στην όραση. ουδέν κακο αμιγές καλού :)
      ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια Toronto GreekBloggers :)

      Διαγραφή
    3. συμφωνώ μάλερ μου πως ας διαβάσει το παιδί βιβλίο κι ας είναι κ απτο ereader. το θέμα είναι ότι αυτή η εποχή αφήνει μικρά περιθώρια στη φαντασία και τη δημιουργικότητα. καλουπώνει τη σκέψη και την καθοδηγεί. στο χέρι μας είναι να αφήσουμε την φαντασία των παιδιών να εκφραστεί.

      Διαγραφή
  3. (✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫ Mετά απο πολύ καιρό λογω στρατου είπα να μπω στο σπιτικο μου για να σας ευχηθω!!Γιορτες ερχονται και περνω απο το σπιτικό σου να ευχηθω ΚΑΛΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ γεμάτα υγεία-αγάπη - ευτυχια.Οι Αγιες μέρες ας απαλύνουν τον πόνο σε οσους υποφέρουν και ας δώσουν σε όλους μας οτι πιο ανθρώπινο υπάρχει για να νιώσουμε όμορφα!!(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫ Πολυ καλη η αναρτηση σου και θα συμφωνησω οτι τιποτα δεν αντικαθιστα το κανονικο βιβλιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...