15 Οκτ 2013

Ο καιρός της λογοκρισίας και η απύθμενη υποκρισία

Ίσως κάποιοι να σκεφτούν ότι ο καιρός της λογοκρισίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Άλλωστε με το ιντερνετ, την πολυφωνία και όλο τον όγκο τον πληροφοριών που έχουμε στα χέρια μας με το πάτημα λίγων κουμπιών δεν υπάρχει χώρος για λογοκρισία, σωστά; Λάθος απαντάνε η του ρικ. Να λοιπόν τι κάνανε χθες βράδυ.

Σας έχω πει προ πολλού πως είμαι φανατική τηλεθεατής των Friends και πως όσες επαναλήψεις κι αν γίνουν ποτέ δεν χάνω επεισόδιο. Τους τελευταίους μήνες το ρικ ξεκίνησε να προβάλλει παλιά επεισόδια της σειράς, πρώτα το απόγευμα και πιο πρόσφατα το βράδυ μεταξύ 9-10. 


Χθες ήταν εκείνο το επεισόδιο με την Winona Ryder που παίζει την παλιά φίλη της Rachel και σε κάποια φάση η Rachel τη φιλά στο στόμα (όσοι δεν το θυμούνται δείτε εδώ). Τι κάνει λοιπόν το ρικ; Κόβει όλη τη σκηνή από τη στιγμή που βγαίνουν έξω από το ρεστοράν μέχρι το φιλί φυσικά και μένει το επεισόδιο πετσοκομμένο να τελειώνει με τους τίτλους τέλους.


Αυτό το τόσο αμαρτωλό και σκανδαλώδες (σύμφωνα με το ρικ πάντα) φιλί θα προβαλλόταν αν δεν το είχαν κόψει γύρω στις 10-10.15 αρκετά αργά ώστε τα περισσότερα παιδιά να κοιμούνται.. αν υποθέσουμε ότι αυτός ήταν ο λόγος που το έκοψαν. Άρα δεν μπορούν να μας πουν ότι η λογοκρισία έπεσε γι΄αυτό το λόγο.

Οπότε γιατί έπεσε η λογοκρισία; Μήπως γιατί ζούμε σε μια εποχή που δεν υπάρχουν γύρω μας άτομα που ερωτεύονται ή και επιλέγουν να συζούν με άτομα του ίδιου φύλου; Μήπως γιατί δεν μπορούμε σαν κοινωνία να δεχτούμε τέτοια πραγματικότητα; Μήπως γιατί ο πουριτανισμός που μας δέρνει και ο κακός νοούμενος καθωσπρεπισμός μας κάνει να απορρίπτουμε την διαφορετικότητα και να τρέμουμε στην ιδέα να δει κάποιος ένα φιλί ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου; 

Και το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι το ρικ είχε σε επανάληψη μες το καλοκαίρι τη σειρά Brothers and Sisters που όποιος την έχει δει ξέρει καλά ότι εκεί υπάρχουν ζευγάρια του ίδιου φύλου που συζούν, παντρεύονται και υιοθετούν παιδιά. Πως κατάφεραν να αγοράσουν αυτή τη σειρά και το βασικότερο πόσο πετσόκομμα κάνουν σε κάθε επεισόδιο; Ούτε ξέρω ούτε τολμώ να μπω στη διαδικασία να μάθω.


Όλο αυτό μου θυμίζει τον τηλεοπτικό σταθμό Ο Λόγος που υπήρχε πριν αρχίσει να εκπέμπει το Μέγκα στην Κύπρο. Για όποιον δε γνωρίζει ο σταθμός αυτός ήταν της εκκλησίας και όπως καταλαβαίνετε έδειχνε μόνο προγράμματα που ενέκρινε ο κλήρος. Δεν υπήρχε θυμάμαι ταινία να μην την πετσοκόψουν. Ακόμα κι αυτές τις αθώες του Gene Wilder, όπως αυτή εδώ, όποιο φιλί είχε κοντά στα χείλη κοβόταν άμεσα για να μη σκανδαλίζεται το ποίμνιο.

Πόση υποκρισία ν΄αντέξει ο τηλεθεατής πια; Που κάθε βράδυ στις ειδησείς (που προβάλλονται σε ώρα που όλα τα παιδιά είναι ξύπνια και παρακολουθούν), κάνουν παρέλαση ένα σωρό ακατάλληλες εικόνες από δολοφονημένα πτώματα, σκοτωμούς και ατέλειωτη, ωμή βία; Κι όλο αυτό συχνά χωρίς ν΄αναφερθεί καν τι θα ακολουθήσει με αποτέλεσμα να μην προλάβει ο γονιός να κάνει ζαππινγκ και να αποτυπώνονται αυτές οι απαίσιες πραγματικές σκηνές στα παιδικά μυαλά. Αυτά όμως δεν τους πειράζουν. Τους ενοχλούν μόνο τα φιλιά και η αγάπη. Αυτήν πολεμούνε και αυτή θέλουν να κρύψουν.


4 σχόλια:

  1. το έδειξε ξανά αυτό το επεισόδιο, τον Ιούλη, τζαι πάλε ήταν κομμένο το φιλί.

    είχα γράψει τζι εγώ τότε σχετικά:
    Έβλεπα Friends χτες το απόγευμα που το Ραδιούργο Ίδρυμα Κυπριστάν δείχνει πολύ σωστά δύο επεισόδια γιατί τι να μας κάνει τους εθισμένους ένα. Και ήταν το επεισόδιο που η Rachel λέει ότι στο κολέγιο φίλησε μια κοπέλα, η Phoebe δεν την πιστεύει, η κοπέλα βγαίνει με τη Rachel για φαγητό, τους μπαστακώνεται και η Phoebe για να πάρει τις αποδείξεις της, η άλλη κοπέλα δεν θυμάται τίποτα και η Rachel την φιλά στο στόμα για να την κάνει να θυμηθεί, ή για να αποδείξει στον εαυτό της ότι μπορεί να το κάνει. Φυσικά, αυτό το είδαμε από το YouTube γιατί το ΦΡΙΚ θεώρησε ότι έπρεπε να κόψει ολόκληρη τη σκηνή μπας και τη δει κανένα ανυποψίαστο παιδί και πιστέψει ότι είναι αποδεκτό και παρασυρθεί στην ομοφυλοφιλία. Άντε, και εις κατώτερα.

    τζαι με ταινίες κάμνει το το ρικ, θέλει ένα καλό κράξιμο νομίζω :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δε θυμόμουν ότι είχες γράψει κι εσύ σχετικά. πάντως από εκείνο το επεισόδιο είδα κι άλλο να κουτσουρεύεται για τους ίδιους λόγους. δεν έχουν υπόθεση στο ρικ πάει και τελείωσε!

      Διαγραφή
  2. Κι ύστερα θέλουμε να λέμε πως ήμαστε πολιτισμένοι :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...