27 Μαΐ 2013

Ο μεγαλύτερος ήρωας των παιδιών κι άλλα "παραμύθια"

Να κάποιες αλήθειες που κάθε γονιός είναι καλό να’χει υπόψη του:

1) Είσαι ο μεγαλύτερος ήρωας των παιδιών σου.....τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία.. κι αρχίσουν ν’ανακαλύπτουν ότι είσαι άνθρωπος, με ελαττώματα και λάθη.
2) Κάθε ένας από μας παλεύει για να κάνει το καλύτερο για τα παιδιά του/της. Όλοι μας κάποια στιγμή αμφισβητούμε τις επιλογές μας, δεν είμαστε σίγουροι αν αυτό που διαλέξαμε για το παιδί μας είναι το καλύτερο.


3) Το χιουμορ είναι απαραίτητο όταν μεγαλώνεις παιδιά. Ειδικά όταν κάνουν μια μεγάλη αταξία, κι είσαι έτοιμη να βγεις απ’τα ρούχα σου.. σταμάτα και κοίτα το μικρούλη πως σε κοιτάει με ματάκια που γελούν και χαμόγελο μέχρι τα αυτιά... Μπορείς να θυμώσεις τώρα; Ούτε κι εγώ! Μόνο να σκάσω στα γέλια.. Κι αντε μετά να την μάθεις το σωστό..
4) Κάθε μέρα αισθάνεσαι ότι έκανες κάποιο λάθος. Ότι έχασες την υπομονή σου. Ότι έβγαλες βιαστικά συμπεράσματα. Ότι ήσουν πολύ αυστηρή, Ότι ήσουν πολύ ανεκτική. Ζήτα συγνώμη όταν χρειάζεται, αλλά μην βασανίζεις τον εαυτό σου για τα μικρά πράγματα. Όλοι μας κάνουμε πράγματα που μετανιώνουμε γι’αυτά.
photo from: Reflections from a mother
 5) Ποτέ δεν είσαι μόνος σ’αυτό το συναρπαστικό ταξίδι της μητρότητας/πατρότητας. Υπάρχουν ένα σωρό άλλοι άνθρωποι που περνούν τα ίδια με σένα σ’ολόκληρο τον κόσμο. Μην το ξεχνάς αυτό στα δύσκολα, στα εύκολα, στα σοβαρά, στα αστεία.
6) Τα παιδιά μας δίνουν εισητήριο στο μαγικό τους κόσμο. Ας το χρησιμοποιήσουμε κι ας ταξιδέψουμε μαζί τους, βλέποντας τον κόσμο μέσα απ’τα δικά τους μάτια. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει καλύτερος ο κόσμος, γεμάτος χρώματα, φαντασία και δημιουργικότητα.
7) Tα παδιά σε διδάσκουν πως να γελάς με την καρδιά σου, πως ν’αγαπάς με όλο σου το είναι και πως να ζεις έντονα την κάθε στιγμή. Επίσης θα σου καταστρέψουν όλα σου τα πράγματα.. όπως έκανες κι εσύ στα πράγματα των γονιών σου!
8) Ψάξε το χαμόγελο στα μικρά καθημερινά πράγματα που συμβαίνουν. Γέλα με τον εαυτό σου, με τις απροσεξίες σου, τις εμμονές σου, τα λάθη σου. Μην σε παίρνεις στα σοβαρά. Το χαμόγελο κάνει τη ζωή ευκολότερη.
9) Συγχώρα τον εαυτό σου για τα λάθη σου. Ζήτα συγνώμη, συγχώρα τους άλλους. Όταν αναγνωρίζουμε τα λάθη μας μόνο τότε μπορούμε να τα διορθώσουμε.. αλλιώς θα σκοντάφτουμε συνεχώς πάνω τους.
10) Το να είσαι γονιός θα σε φέρει πρόσωπο-με-πρόσωπο με τον εαυτό σου. Ίσως να σε φοβήσει αυτό που θα δεις, ίσως να σε διαλύσει.. όμως θα καταφέρεις να ξαναδημιουργήσεις ένα νέο εαυτό, πιο δυνατό, με πιο πολλές εμπειρίες και αυτογνωσία.

11) Είναι μύθος ότι μπορείς να βρεις ισορροπία και να τα κάνεις όλα καλά όταν γίνεις γονιός. Καλύτερα για όλους να βρεις το ρυθμό που θα αλλάζει κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη. Είναι λες και χορεύεις σε διαφορετικές μουσικές κάθε φορά κι ο ρυθμός σε κρατά σε αρμονία με τις ανάγκες του παιδιού και τις δικές σου.
12) Κάποια μέρα θα’σαι εσύ ο γονιός που περπατά μες το σουπερμάρκετ μ’ένα μωρό/παιδί που ουρλιάζει και δεν ηρεμά με κανένα τρόπο. Θα’σαι εσύ που θα κρατάς το παιδί σου στην αγκαλιά σου και θα κάνεις ό,τι μπορείς για να το βοηθήσεις. Και θα’ρθει εκέινη η μέρα που το παιδί σου θ’ανοίξει τα φτερά του και θα πετάξει στον κόσμο αφήνοντας σε πίσω του. Αυτό είναι αναπόσπαστο μέρος του να είσαι γονιός. Είναι θαυμάσιο, είναι τραγικό, είναι όμορφο, είναι σπαστικό, είναι μαγικό, είναι ένα σωρό πράγματα μαζί, αλληλοσυγκρουόμενα, αλληλοσυμπληρούμενα. Όπως κι αν το δεις όμως το να είσαι γονιός αξίζει τον κόπο!


ΥΓ. Πήρα την ιδέα γι’αυτό το ποστ από μια όμορφη λίστα της Beth Woolsey που μου άρεσε πολύ.

2 σχόλια:

  1. Όπου βλέπω παραμυθότοπο μπαίνω!!δροσερό σαν καλοκαιρινή αύρα το μπλογκοσπιτάκι σου!Σε περιμένω και απο το δικό μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλωσόρισες! :)
      θα περάσω μη δω γλυκό τρέχω αμέσως! ;)

      Διαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...