22 Απρ 2013

Καλύτερο το μεταχειρισμένο!


Το τελευταίο καιρό με το κλίμα που υπάρχει είπα να στηρίξω κι εγώ, όντας βιβλιοσκώληξ τα κυπριακά
βιβλιοπωλεία και επισκέφθηκα ένα μεγάλο και γνωστό εδώ στη Λευκωσία. Έχοντας συνηθίσει τις αγορές απ’το ιντερνετ αλλά κι από μεγάλα υποκαταστήματα έπεσα απ’τα σύννεφα όταν είδα τιμές για ένα φετινό βιβλίο, (όχι μπεστσελερ ή τίποτα φοβερό σε μέγεθος, ή με πολλά βραβεία) να είναι πάνω από 12 ευρώ! Για ένα μικρό βιβλιαράκι, όχι ελληνικό αλλά αγγλικό (δυστυχώς τα ελληνικά είναι έτσι κι αλλιώς πάντα πιο ακριβά απ’τα αγγλικά) το οποίο απ’το ιντερνετ το βρίσκω στις πολύ καλές ιστοσελίδες που παραγγέλνω συνέχεια (www.bookdepository.co.uk και www.play.com για τις οποίες σας έχω ξαναγράψει στο Η οδύσσεια των βιβλιοαγορών) από 6 ευρώ για καινούργιο και από 4 ευρώ για μεταχειρισμένο. Δηλαδή μπορώ με τα 12,65 να πάρω 3 βιβλία μεταχειρισμένα και να μου μείνουν και 0,65 για καφέ! Ας ανοίξουν τα μάτια τα κυπριακά βιβλιοπωλεία αν δε θέλουν να ακολουθήσουν τη θλιβερή πορεία του βιβλιοπωλείου Ιωαννίδη.

Όσο για τα μεταχειρισμένα βιβλία.. είναι θησαυρός! Κάποιος άλλος τα διάβασε και μετά τα παίρνεις εσύ και τα διαβάζεις για να τα δώσεις παρακάτω κ.ο.κ. Γιατί να πρέπει να πάρω/διαβάσω ένα ολοκαίνουργιο για να μείνει στο ράφι να πιάνει σκόνη μόλις το τελειώσω; Γιατί να μην το πουλήσω/δανείσω/δώσω σε κάποιον άλλο που θα το αγαπήσει όσο εγώ, θα το διαβάσει και δε θα χρειαστεί να δώσει πολλά λεφτά για να το κάνει δικό του. 

Όταν ανάφερα τη λύση του μεταχειρισμένου βιβλίο στην αδελφή μου (που είναι λίγο άρρωστη με τα μικρόβια) μου είπε ότι θα αηδίαζε να πιάσει ένα βιβλίο που δεν ήξερε που είχε βρεθεί και πως το είχε πιάσει ο άλλος. Αυτό όμως είναι καθαρή παραξενιά, γιατί και από βιβλιοθήκη όταν δανειστείς πάλι δεν μπορείς να ξέρεις πως το είχε πριν κτλ αλλά δεν έχει σημασία τι έχει πάνω στο εξώφυλο, αλλά τι ιδέες, εικόνες, μυρωδιές, κρύβει μέσα του.

Δυστυχώς εδώ δεν έχουμε καλά ενημερώμενες και εύκολα προσβάσιμες δημόσιες βιβλιοθήκες (ή τουλάχιστον εγώ αγνοώ την ύπαρξη τους) κι έτσι η λύση της αγοράς μεταχειρισμένων βιβλίων είναι ένα μεγάλο δώρο, ειδικά τώρα που τα λεφτά είναι λιγοστά. Και που ξέρεις με τόσα βιβλία κάποια στιγμή γιατί να μην ανοίξω μια δανειστική βιβλιοθήκη, να δανείζω τα βιβλία μου σε άλλους που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα; :)

5 σχόλια:

  1. Αν και μου αρέσει πολύ η ιδέα της δανειστικής βιβλιοθήκης, μου αρέσει περισσότερο να τα μαζεύω στο σπίτι και να τα βλέπω να υπάρχουν παντού γύρω μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όντως είναι ωραίο να’χεις γύρω σου τα βιβλία που αγαπάς, αλλά κι όμορφο να τα μοιράζεσαι και να απλώνεις τη χαρά του βιβλίου ;)
      Καλημερούδια!!

      Διαγραφή
  2. Είμαστε κολλημενοι γενικα με την ιδεα του μεταχειρισμένου ή του αντικειμένου κοινής χρήσης.

    Είσαι καλά Daisy μου;

    Το blog το ξανανοιξα. Δεν ειχα αλλη επιλογη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όπως τα λες τουλιπάκι κολλημένοι :)
      καλά είμαι καλά λέμε.
      το άνοιξες το μπλογκ; γιατί εμένα μου λέει ότι θέλω πρόσκληση για να μπω...
      φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Ξεχασα να το ανοιξω! τωρα ειναι οκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...