28 Φεβ 2013

Δε με θέλεις; Δε θα ζήσεις!

Ασχολούμαι για χρόνια με το έγκλημα και όσα απορρέουν απ'αυτό (άλλωστε γι'αυτό διαβάζω ανελιπώς το Έγκλημα και Τιμωρία της Νίνας Κουλετακη) και όντας γυναίκα δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι σε ένα τεράστιο αριθμό περιπτώσεων θύτης είναι ο άντρας και θύμα η γυναίκα. Και δε μιλώ για εγκλήματα του περασμένου αιώνα ή άλλων εποχών που η γυναίκα έμενε στο σπίτι, εξαρτιόταν οικονομικά από τον άντρα και θεωρητικά τουλάχιστον, θυματοποιείτο πιο εύκολα, αλλά μιλάω για τη σημερινή εποχή με όλες τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία εκατό τόσα χρόνια.
Όσο κι αν η γυναίκα έχει πάρει τη ζωή της στα χέρια της, όσο κι αν έχει ανεξαρτητοποιηθεί, ενδυναμωθεί παρόλα αυτά δεν παύει να εξακολουθεί να είναι θύμα σε περιπτώσεις δολοφονιών.
Και δε μιλάω για δολοφονίες από άγνωστα πρόσωπα, αλλά για δολοφονίες από άντρες του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος. Άντρες που υποτίθεται την αγαπούν, την προστατεύουν, την υπερασπίζονται.
http://www.redporlapaz.org/2010/10/13/why-speak-femicide-in-guatemala/
 Συνήθως όμως μετά από τέτοια εγκληματα αυτό που βγαίνει καθαρά σαν συμπέρασμα είναι ότι αυτοί οι άντρες που γίνονται θύτες στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους την έβλεπαν σαν κτήμα τους και όταν αυτή τόλμησε να σκεφτεί να τους αφήσει αποφάσισαν να τη στείλουν στο χώμα παρά να τη δουν με άλλον άντρα, ευτυχισμένη μακριά τους.
Παραδείγματα δυστυχώς υπάρχουν αμέτρητα και καθημερινά προστίθονται καινούργια. Ανατριχιαστικές ιστορίες που όταν έρθουν στο φως οι λεπτομέριες τους δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως συνέβησαν όσα συνέβησαν.
Όπως λέει σ'αυτό το άρθρο η Guardian στην Νότια Αφρική περίπου κάθε τέσσερα λεπτά μια γυναίκα βιάζεται και μια δολοφονείται κάθε οκτώ ώρες από το σύζυγο ή τον σύντροφο της. Στην Ελλάδα 1 στις 4 γυναίκες έχει ήδη υποστεί ή πρόκειται να υποστεί ενδοοικογενειακή βία στη διάρκεια της ζωής της, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων. (Για περισσότερες πληροφορίες για την βια σε Ελλάδα και Κύπρο επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της W.I.N. Hellas)

Αφορμή γι'αυτό το ποστ στάθηκε η δολοφονία της Reeva Steenkamp από τον Παρολυμπιονίκη Oscar Pistorius στην Νότιο Αφρική. Πολλά λέγονται και γράφονται για το αν ήταν ή όχι έγκυος κι αν αυτός ήταν τελικά ο λόγος που όπλισε το χέρι του.
Σημασία έχει όπως η κοπέλα είναι νεκρή και δυστυχώς αν ήταν αυτός ο λόγος της δολοφονίας της δεν θα είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία γυναίκα που δέχεται δολοφονική επίθεση σε μια φάση της ζωής της που είναι τόσο ευάλωτη όσο όταν είναι έγκυος. Kαι μάλιστα επίθεση από τον άνθρωπο που συμμετείχε στο να μείνει έγκυος και θα έπρεπε να την φροντίζει και να την περιποιείται, σίγουρα όχι να την εκφοβίζει, να τη κτυπά και να τη σκοτώσει.
Δεν ξέρω τι κάνει τους άντρες να στρέφονται με δολοφονική μανία εναντίον των γυναικών που υποτίθεται ότι αγαπούν. Γιατί π.χ. δεν της χωρίζουν αντί να της κατακρεουργήσουν;
Και είναι προφανές ότι το φύλο παίζει ρόλο αφού η διαφορά μεταξύ αντρών δολοφόνων είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τις γυναίκες δολοφόνους. Ίσως το ότι εμείς οι γυναίκες μπορούμε να φέρουμε ζωή στον κόσμο να’ναι τελικά και ο λόγος που με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία οπλίζουμε το χέρι με δολοφονική πρόθεση..
1 στις 4 γυναίκες στην Ελλάδα, έχει ήδη ή πρόκειται να υποστεί ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της ζωής της (Γενική Γραμματεία Ισότητας). - See more at: http://www.tlife.gr/Article/news-via/0-4-39656.html#sthash.YQD6t7h6.dpuf
1 στις 4 γυναίκες στην Ελλάδα, έχει ήδη ή πρόκειται να υποστεί ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της ζωής της (Γενική Γραμματεία Ισότητας). - See more at: http://www.tlife.gr/Article/news-via/0-4-39656.html#sthash.YQD6t7h6.dpuf
1 στις 4 γυναίκες στην Ελλάδα, έχει ήδη ή πρόκειται να υποστεί ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της ζωής της (Γενική Γραμματεία Ισότητας). - See more at: http://www.tlife.gr/Article/news-via/0-4-39656.html#sthash.YQD6t7h6.dpuf

8 σχόλια:

  1. Συμφωνώ μαζί σου!!! Ως γυναίκες έχουμε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας, επισης οι νόμοι σε όλα τα κράτη πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί.

    Ούτε την απάτη μπορώ να καταλάβω, δεν του κάνει? άφησε την η άφησέ τον, πόσο μάλλον να πάρει πολύτιμη ζωή.

    Φιλιά και στο κοριτσάκι σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Εύη μου και δυστυχώς η λογική δε χωρά σ'αυτές τις περιπτώσεις. Γι'αυτό δυσκολευόμαστε τόσο να καταλάβουμε τι γίνεται ή γινόταν...
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος1/3/13, 12:32 π.μ.

    Μήπως να επαναφερουμε την θανατική ποινή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι γιατί δε θα προλάβανε όλα όσα θα γίνουν. Το θέμα των ποινών είναι να σταματούν νέα εγκλήματα απ'το να γίνουν. Να δρουν προληπτικά για τους επίδοξους/πιθανούς εγκληματίες. Κοίτα τις ΗΠΑ που οι περισσότερες πολιτείες έχουν τη θανατική ποινή πόσα εγκλήματα διαπράττονται. Δεν είναι η λύση.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος3/3/13, 1:09 π.μ.

    emeis oi gunaikes exoume proxorhsei polu apo thn epoxh pou h gunaika htan kthma tou antra,morfonomaste,exoume dikaiomata,psifizoume,douleuoume kai exoume ta dika mas lefta kai den exartomaste apo ton antra h ton patera mas,kai to megalutero apo ola dinoume zoi. oi antres omos emeinan idioi kai akoma xeiroteroi,isos gia lous autous tous logous na vgazoun tosh sklirothta kai kakia apenanti mas,isos na ftaine ligo kai oi mhteres pou sunexizoun na megalonoun ta agoria tous me th nootropia tou mesaiona.
    otan akouo gia auta ta frikta eglimata 8umono,neuriazo kai euxomai na hmoun uperhroas gia na mporo na timoriso auta ta apanthropa terata. den empisteuomai tous antres me tosa pou sumvainoun guro mas kai protimo na eimai moni para me kapoion pou otan xipnisei o allos tou eautos mia mera tha einai ikanos na me steilei ston tafo.
    an omos kapoia mera vro kapoion opos ton thelo kai apokthso paidi kai einai agori tha frontiso na to megaloso
    sosta na sevetai, na agapa kai na noiazetai tis gunaikes kai oti auto den tha ton kanei ligotero antra.
    exoume dromo akoma kai polla na diekdikisoume,kai sumfono me tin coula isos na prepei na epanaferoume th thanatikh poinh gia autou tou eidous ta eglimata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε διαφωνώ στα όσα λες αλλά αν ο φόβος δε σε αφήνει να ρισκάρεις με ένα άνθρωπο τότε σε σταματά απ'το να ζήσεις. Αυτό που λες για τις μανάδες είναι πολύ σωστό. Παίζουν μεγάλο ρόλο στο πως συμπεριφέρονται οι γιοί τους όταν μεγαλώσουν..

      Διαγραφή
  4. Ίσως και να είναι αυτό που λες...
    καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...