23 Μαρ 2012

Το μυστήριο της εξαφάνισης των διπλών..

..συμφώνων από τη γλώσσα μας..

Και εξηγούμαι. Όταν ήμουν στο σχολείο είχαμε μάθει να γράφουμε τη λέξη Ρωσσία με δύο δύο επαναλαμβάνω σίγμα. Τη λέξη καμμιά με δύο μι. Την τρέλλα με δύο λάμδα και ούτω καθεξής. Τώρα εν μία νυχτί έχουν εξαφανιστεί τα δύο σύμφωνα απ'τις πιο πολλές λέξεις.
Ποιος ο λόγος; Μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει; Γιατί για να έχουν μπει εκεί ευθής εξ'αρχής κάποια χρήση είχαν κι έχουν. Άλλο είναι να πεις Ρωσσία και να γεμίσει το στόμα σου σσσσσσσσ κι άλλο να πεις Ρωσία και να'ναι λες και δεν έχει καν σίγμα. Άλλη είναι η τρέλλα κι άλλη η τρέλα.
Ας με διαφωτίσει ένας φιλόλογος τι έπαθαν όλοι και έφαγαν τα διπλά σύμφωνα. Τι στο καλό είναι τίποτα ακριβά και δύσκολα και σε περίοδο κρίσης είπαν όλοι να κάνουν εκπτώσεις;
Ειδικά εμείς εδώ στην Κύπρο που έχουμε τη διάλεκτο και πολλά σύμφωνα ακούγονται αρκετά πιο δυνατά είναι παράλογο εντελώς να γράφουμε τις λέξεις με 1 σύμφωνο εκεί που είχαν δύο.
Κι ας μη μου πει κανένας ότι έτσι γράφονται στη δημοτική γιατί όταν πήγα σχολείο είχε ήδη φύγει η καθαρεύουσα και δεν την είχα προλάβει καθόλου. Άρα πως λύνεται το μυστήριο αυτό; Γιατί δεν γράφονται πια τα διπλά σύμφωνα όπως γράφονταν για τόσα χρόνια;

10 σχόλια:

  1. για όλα φταει το ΠΑΣΟΚ! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν θες να σου πω εγώ ατύχησες,ανορθόγραφη από κούνια!!
    καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τουλάχιστον δεν μπαίνεις στον κόπο να ασχοληθείς με την εξαφάνιση :)

      Διαγραφή
  3. Δεν έχουν καταργηθεί. Είναι σωστές και με τους δυο τρόπους γραμμένες οι λέξεις με διπλά σύμφωνα. Γενικά οι γλώσσες που δεν γράφονται όπως ακούγονται είναι εκείνες με ιστορία που χάνεται μεσα στους αιώνες. Γιατί η αρχαία ελληνική γραφόταν όπως μιλιόταν. Αλλά η γλώσσα είναι εκτός από ζωντανός οργανισμός και φορέας πολιτισμού και έχει ιστορική σημασία. Αρα ισχύει αυτό που αναφέρεις ότι αλλιώς προφέρεται η τρέλλα με 2 λ και αλλιώς με 1. Ένα παράδειγμα τρανταχτό του πόσο η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και όταν κάνει του κεφαλιού της χάνει το δρόμο για την επιστροφή στην ιστορική της ρίζα είναι το η λέξη "νερό". Οι αρχαίοι το νερό το ζήταγαν στην ταβέρνα ως "υδωρ". Επειδή ο ταβερνιάρης μπορεί να τους έφερνε από τη χθεσινή στάμνα τόνιζαν πως θέλουν "φρέσκο νερό" και παράγγελναν "νεαρόν ύδωρ"! Με το πέρασμα του χρόνου και με την πολλη επανάληψη και μέσα από μια διαδικασία απλοποίησης, έφτασε το "νεαρόν" που ήταν επιθετικός προσδιορισμός στο ύδωρ να πάρει τη θέση του και να πίνουμε εμείς σήμερα νερό. Κι εσύ κάθεσαι μετά και ψάχνεις τα λάμδα...να που πήγαν τα λάμδα! τα έφαγε ο εκσυγχρονισμός! Ευχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νόμιζα ότι καταργήθηκαν γιατί βλέπω παντού να γράφονται με ένα συμφωνο. Ευχαριστώ πολύ για την εμπεριστατωμένη και αναλυτική απάντηση. Για το νερό δεν το ήξερα κι είναι πολύ ενδιαφέρον. Γενικά το πως έχει εξελιχθεί η γλώσσα το βρίσκω πολύ συναρπαστικό γιατί όπως πολύ σωστά λες μέσα απ'τη γλώσσα βλέπουμε πολιτισμό, αντιλήψεις κτλ.
      Εγώ πάντως τα λάμδα τα θέλωωωωωω :)

      Διαγραφή
  4. Α, ευχαριστούμε την Τζωρτζίνα!

    Ξέρεις κοριτσάκι μου τι τράβηξα όταν τα παιδιά μου άρχιζαν το δημοτικό;
    Εκείνο το ταξίδι ακόμα μου έρχεται.. ταξείδι και πόσα ακόμα...
    Εμαθα γραμματική από την αρχή!

    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε όντως γιατί μας διαφώτισε αρκετά με την ανάλυση της.

      Φαντάζομαι πόσο διαφορετικά τα έμαθες εσύ και πως τα βρήκες στα παιδιά σου. Το ίδιο θα ισχύσει κι όταν με το καλό πάει η κορούλα μου σχολείο είμαι σίγουρη. Η γλώσσα αλλάζει συνεχώς και οι κανόνες κάνουν τούμπες :))))
      Φιλάκια γλυκά!

      Διαγραφή
  5. Έχουν αφήσει τίποτα ήσυχο για να αφήσουν τη γλώσσα;
    Το γιατί το κάνουν... ε... θα έχουν τους λόγους τους.
    Γλώσσα και σκέψη πάνε μαζί ξέρεις.
    Αν αλλοιώσεις το ένα, αλλοιώνεις και το άλλο.
    Προσωπικά, δεν με αφορούν οι... αποφάσεις τους.
    Την τρέλλα την γράφω με 2 'λ' και τη Ρωσσία με 2 'σ', για να μη σου πω και τον σκύλλο (που πρόσφατα είπα σε μια φίλη ότι κανονικά γράφεται με 2 'λ' και μόνο που δεν κάλεσε τους κυρίους με τις λευκές ποδιές). :)))

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως το λες, γλώσσα και σκέψη πάνε μαζί. Αλλάζει το ένα αλλάζει και το άλλο αναγκαστικά.
      Καλά κάνεις και επιμένεις. Δε σου φαίνονται πιο όμορφες και 'σωστές' οι λέξεις με τα διπλά σύμφωνα; Εμένα τουλάχιστον μου φαίνονται έτσι :)
      Τον σκύλο δεν τον θυμάμαι ποτέ με δύο λου.. μάλλον επειδή είμαι νεότερη :Ρ
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...