30 Δεκ 2011

Γράψιμο και συγγραφείς..

Πριν κάποια χρόνια είχε γίνει έκθεση βιβλίου στη Λεμεσό. Είχαν καλέσει να μιλήσει μια 'μεγάλη' συγγραφέα που θαυμάζω και πήγαμε μαζί με μια φίλη να πάρουμε βιβλία και να την ακούσουμε. Όταν φτάσαμε ο χώρος που θα γινόταν η ομιλία ήταν ήδη μισογεμάτος και έτσι καθίσαμε κάπως μπροστά, κοντά στο τραπέζι που ήδη καθόταν η 'μεγάλη' συγγραφέας. Μέσα μου είχα ένα έντονο ενδιασμό γιατί ξέρω πως οι συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με άτομα που θαυμάζεις από μακριά συνήθως σε ετοιμάζουν για απογοητεύσεις. Προσπάθησα να κρατήσω ανοιχτό μυαλό όμως.

Η ώρα πέρασε και ξεκίνησε η ομιλία. Η δική της ήταν εξαιρετικά σύντομη και περιεκτική, καθόλου κουραστική. Μετά δέκτηκε ερωτήσεις που ως επί τω πλείστω ήταν κουραστικές, ανούσιες και τετριμμένες. Τίποτα πρωτότυπο ή νέο ή διαφορετικό. 

Αυτό που μπορείς να παρατηρήσεις σε τέτοιες στιγμές δεν είναι τα λόγια που έτσι κι αλλιώς έχουν ξαναειπωθεί και θα ξαναματαειπωθούν πολλές φορές, αλλά η εξω-λεκτική συμπεριφορά, η λεγόμενη 'γλώσσα του σώματος'. Κι ίσως ενδόμυχα αυτός να'ταν και ο λόγος που ήθελα να τη δω από κοντά, όχι τόσο το τι είχε να πει, αφού αυτό το'χα διαβάσει αρκετές φορές μέσα απ'τα βιβλία της. Το σώμα της λοιπόν έλεγε κάτι διαφορετικό απ'τη γλώσσα της. Ενώ μιλούσε κοιτούσε αδιάφορα από δω κι από κει και φαινόταν να περιμένει να τελειώσει η όλη παρουσίαση όσο το δυνατό συντόμοτερα. Σε μια φάση χασμουρήθηκε. Όταν η ομιλία και οι ερωτήσεις τέλειωσαν κατέβηκε κάτω στην έκθεση βιβλίου και περιφερόταν ανάμεσα στα βιβλία. Κόσμος την προσέγγιζε και της μιλούσε. Μου έκανε τρομερή εντύπωση το πόσο βαριεστημένα τους αντιμετώπιζε, μ' ένα αδιάφορο χαμόγελο και το βλέμμα αλλού συνεχώς.


Που θέλω να καταλήξω; Ότι το άτομο, δεν ήταν τόσο ενδιαφέρον όσο το έργο του υπενισσόταν. Ίσως για κείνη να ήταν μια αγγαρεία να κάνει την παρουσίαση κι είχε εξαναγκαστεί γιατί είχε κυκλοφορήσει πρόσφατα νέο της βιβλίο.. Για μένα πάντως καλύτερα θα'ταν να μη δεχτεί την πρόσκληση να παρεβρεθεί παρά να έρθει και να έχει τη συμπεριφορά που είχε. Ίσως να'μαι αυστηρός κριτής ανθρώπων που θαυμάζω και να 'πρεπε να είμαι πιο επιεικής. Όμως μου έκανε χείριστη εντύπωση η όλη στάση της και απέφυγα να την πλησιάσω.

Η στάση της ερχόταν σε άμεση αντιδιαστολή με μια άλλη συγγραφέα που είχα δει την προηγούμενη χρονιά σε έκθεση βιβλίου στη Λευκωσία. Κι εκείνη ήταν καλεσμένη να μιλήσει στην έκθεση. Είχε μαζευτεί πολύς κόσμος και όλοι κρεμμόμασταν απ'τα χείλη της. Όχι μόνο δεν απογοήτευσε κανένα, αλλά αντίθετως τα λόγια της ήταν εξίσου μαγικά με τα βιβλία της - πράγμα για μένα απίστευτο γιατί νομίζω ότι όταν είσαι καλός στο γραπτό λόγο στον προφορικό συνήθως χωλαίνεις. Η γλώσσα του σώματος της δε μου θύμισε μια ηρωίδα απ'τα βιβλία της και η αύρα που εξέπεμπε είχε μια μαγική χροιά λες και ήταν όντως η ηρωίδα κι όχι η συγγραφέας  που την έπλασε. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα από όσα είχε πει ήδη και διέρκησε παραπάνω απ'την ώρα που ειχαν προγραμματίσει οι διοργανωτές. Περιττό να πω ότι από τότε η συγκεκριμένη συγγραφέας ανέβηκε στην εκτίμηση μου.

Βιβλία και των δυο προαναφερθέντων συγγραφέων εξακολούθησα να διαβάζω. Η συνάντηση μαζί τους πέρασε κάπως στη λήθη και δεν επηρέασε ουσιαστικά τον τρόπο που αντιμετώπιζω τα έργα τους. Όμως δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ή όχι, αλλά της πρώτης τα βιβλία έχουν φθίνει σε ποιότητα - δεν το λέω εγώ, αλλά οι περισσότεροι αναγνώστες της συμφωνούν σ'αυτό. Σε αντιδιαστολή της άλλης εξακολουθούν να κρύβουν τη χαρά και τη μαγεία που είχε το πρώτο της. Ίσως τελικά όσο κι αν δεν αρέσει αυτό στους ίδιους τους συγγραφείς, η προσωπικότητα και το ταμπεραμέντο τους να επηρεάζει πιο καθοριστικά το ίδιο το έργο τους απ'ότι οι ίδιοι θα ήθελαν..

10 σχόλια:

  1. Αν είναι αυτή που κατάλαβα, τη θεωρώ το λιγότερο ατάλαντη και δεν καταλαβαίνω και τον λόγο που γίνεται τόσος ντόρος γύρω απ το όνομά της.Τα βιβλία της βγαίνουν ανα τρίμηνο άρα γράφονται στο πόδι κάτι που έτσι κι αλλιώς μαρτυρά το περιεχόμενο των βιβλίων της που είναι σχεδόν όλα ίδια μεταξύ τους με θέματα ευκολάκια για έρωτες και καψούρες που ο καθένας μπορεί να γράψει.Δεν ξέρω γιατί αλλά δεν τη χωνεύω καθόλου μου βγάζει κάτι πολύ ψωνέ αυτή η γυναίκα και απο τα γραπτά της και απο τις συνεντεύξεις της.Για μένα συγγραφέας είναι π.χ. η Μάρω Βαμβουνάκη και όχι όσοι και όσες καταντάνε ο Φοίβος της "λογοτεχνίας".Αν φυσικά μιλάμε για την ίδια!
    Καλή χρονιά να έχεις με υγεία και αγάπη ότι ποθείς φέτος να το βρείς.Σ' ευχαριστώ που δεν με ξεχνάς! :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κίρκη μου μάλλον δεν μιλάμε για την ίδια αφού σίγουρα δεν κυκλοφορούν τόσο συχνά τα βιβλία της όσο λες. Παρόλα αυτά με προβλημάτισε το ότι μέσα απ'την περιγραφή μου είδες μια άλλη συγγραφέα. Σημαίνει οτι υπάρχουν περισσότερες με αυτή τη συμπεριφορά... Κρίμα!
    Από τότε για να'μαι ειλικρινής αν και μου δόθηκε ξανα η ευκαιρία να 'γνωρίσω' άλλες συγγραφείς, δεν πλησίασα σε πρόωθηση βιβλίου.
    Η Βαμβουνάκη μ'αρέσει πολύ στα παλιά της. Τώρα κάπου άρχισε να με κουράζει όχι η γραφή της αλλά η θεματολογία της που κινείται στα ίδια συνέχεια.
    Καλή χρονιά σε σένα και στην οικογένεια σου! Είσαι συ άτομο να σε ξεχάσω βρε; :)
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέρασα να σου αφήσω τις ευχές μου και τα χαμόγελά μου!

    Να έχεις μια πανέμορφη χρονιά Daisy moy

    Πάντα χαρούμενη και πάντα blogger;)

    Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χμμμ... κι εμένα κάπου πήγε το μυαλό μου... :)))

    Καλή χρονιά σου εύχομαι, χαρούμενη και αισιόδοξη!
    Ο,τι επιθυμείς να το αποκτήσεις! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.....από βιβλία λίγα πράματα που υπομονη!!
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η δεύτερη συγγραφέας ίσως και να είναι, απλά, καλύτερη στις δημόσιες σχέσεις. Δεν σημαίνει ότι είναι και ειλικρινής...
    Φυσικά, η συμπεριφορά της πρώτης, σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη...

    Καλή Χρονιά, Daisy μου!
    Τα καλύτερα, εύχομαι!
    Υγεία, χαρά και πολλή αγάπη!

    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΧΑΘΗΚΑ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΗΘΩ ΤΟ 2012 ΝΆΧΕΙ ΜΟΝΟ ΧΑΡΕΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!!!ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΎΧΟΜΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ!!!!!*ღ •*˛°˛*˛°* ★˚˛*˛°ღ .˛ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.°˛.*ღ
    *. •˛*˛°˛*˛° /♥.♥\*˛*˛°.˛*.˛•˛.*。ΥΓΕΙΑ •˛.*。*˛.*˛.*˛*˛°.˛*
    ღ _██_˛*˛°/♥.*.♥\*˛• ΟΝΕΙΡΑ*。• •˛ღ * ΑΓΑΠΗ °˛.*。*ΕΥΤYΧΙΑ˛.*ღ
    ° (´• ̮•) *° '/♥.*♥*♥.\.˛*˛°.˛.˛__Π______ * ˛* ˛˛*˛°.ღ *˛*˛°.˛*˛*˛°.˛*
    * (..•..)*. ./♥*♥.*♥*♥\°.•*ﻨ* /________/ °\*. *.ΧΑΜΟΓΕΛΑ。˛*ღ ˛°.
    .°(...•..) • /♥*♥*♥*♥*♥\.*˛. |田 田 田|田|*.。* *˛*˛°.˛*ღ (¯`v´¯)
    *(…’•’...) *˛°.˛*█ °˛.*。;•* |田 田 田|門|╬╬╬╬╬*٠'•*˛° ; '`·.¸.·´!!!!!!!!!!! ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή χρονιά, κορίτσι! Να είναι το 2012 όπως ακριβώς το θες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος3/1/12, 12:56 π.μ.

    Φιλί .
    Και χρόνια πολλά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...