23 Δεκ 2011

Το ομορφότερο δώρο...

 ...είναι ένα βιβλίο!

Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ή γίνεται επίτηδες απ'τους εκδοτικούς οίκους για να πουλήσουν, πάντως τέτοιες μέρες κυκλοφορούν διαμαντάκια από συγγραφείς αγαπημένες και δεν μπορώ να μην αναφερθώ, όπως έκανα και πέρυσι που είχα γράψει για τα Σπανιόλικα παπούτσια της Άλκης Ζέη.

Λοιπόν, το βιβλίο που διαβάζω τώρα είναι γραμμένο απ'την αγαπημένη Σώτη Τριανταφύλλου. Όσο ήμουν φοιτήτρια και περνούσα ώρες ολόκληρες στα βιβλιοπωλεία (ποτέ καμιά μου φίλη όσο κι αν τ'αγαπούσε δεν άντεχε να με συνοδεύει γιατί όταν πήγαινα κολλούσα και δεν υπήρχε περίπτωση να μείνω λιγότερο από ώρα) πάντα το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ψάξω να δω αν είχε βγάλει νέο βιβλίο η Σώτη. Την γνώρισα απ'το Σάββατο Βράδυ στην Άκρη της Πόλης και αυτό ήταν, έγινε αγαπημένη. 

φώτο δική μου

Για να επανέλθω στο θέμα μας τώρα κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο 'Για την αγάπη της γεωμετρίας' και ξεκίνησα να το διαβάζω στην αρχή της βδομάδας. Συνήθως απ΄τις πρώτες αράδες ξέρω αν θα μου αρέσει ένα βιβλίο ή όχι κι αυτό με άρπαξε απ'τα μαλλιά απ΄την αρχή. Μόλις το ξεκίνησα μ'έπιασε αυτή τη λύσσα να την πω; μανία να την πω; που με πιάνει με τα πολύ καλά βιβλία να το καταβροχθίσω. Παλιά θα το'χα διαβάσει ήδη όμως τώρα (αφού έχω ήδη ροκανίσει ένα σωρό βιβλία μέσα σε λίγες ώρες) και όντας πιο "σοφή" -χαχαχα- το διαβάζω αργάαααααααααα για να το απολαύσω όσο το δυνατό περισσότερο. Δηλαδή μην φανταστείτε αντί για μια μέρα θα το τελειώσω σε τρεις, αλλά με τα δικά μου δεδομένα αυτό σημαίνει πως συγκρατιέμαι :)
Κυκλοφορεί απ'τις εκδόσεις Πατάκη και το συστείνω ανεπιφύλακτα για δώρο στον εαυτό σας ή σε φίλους ή συγγενείς.


(Πάντως κάτι πολύ θετικό που πρόσεξα και δεν μπορούσα να μη σχολιάσω γιατί το βλέπω πρώτη φορά σε βιβλίο έλληνα συγγραφέα, είναι ότι στο τέλος ευχαριστεί όσους τη βοήθησαν για το βιβλίο. Μπράβο της κι ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλοι έλληνες συγγραφείς, γιατί όπως έχω γράψει εδώ παλιά στο Ευχαριστίες ή αχαριστία ένα βιβλίο είναι συλλογική προσπάθεια, δεν κλείνεται κάποιος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και βγαίνει με ένα πάκο γραμμένες σελίδες, μετά από κάμποσες μέρες, άπλυτος και βρώμικος έχοντας τελειώσει..)

Το δεύτερο βιβλίο που ακόμα να πάρω αλλά αυτό θα διορθωθεί σήμερα, είναι της καταπληκτικής Ζυράννας Ζατέλη "Ηδονή στον Κρόταφο" από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Τη Ζυράννα Ζατέλη είχα την τύχη να τη γνωρίσω απ'το "Και με το φως του λύκου επανέρχονται" που εντελώς τυχαία που δάνεισε κάποια φίλη που της άρεσε. 

Ο τρόπος γραφής της είναι μοναδικός, μαγικός κι ανεπανάληπτος. Από τότε που είχα τη χαρά να διαβάσω εκείνο το πρώτο βιβλίο ανυπομονώ ποτέ θα βγει το επόμενο της. Aν και συνήθως αργεί να γράψει όταν το κάνει μας ανταμοίβει πλουσιοπάροχα γιατί τα βιβλία της είναι μεγάλα και χορταστικά, ακριβώς όπως μ'αρέσουν. Όταν εισχωρήσεις στο σύμπαν που φτιάχνει μαγεύεσαι και μεταφέρεσαι σε ένα κόσμο διαφορετικό. Σ'αγγίζουν τόσο οι ιστορίες κι οι κόσμοι που δημιουργεί που ακόμα κι όταν δε διαβάζεις το βιβλίο σκέφτεσαι τις εικόνες που σου έχει δημιουργήσει στο μυαλό. Αυτό εμένα μου'χει συμβεί αρκετά συχνά με τα βιβλία της, τόσο που να θυμάμαι σκηνές που φαντάστηκα με αφορμή ιστορίες της.. λες και είναι δικές μου αναμνήσεις..! Κι αυτό σπανιότατα συμβαίνει και μόνο με βιβλία εξαιρετικής ομορφίας και μαγείας.

Προτείνω λοιπόν το νέο της βιβλίο ανεπιφύλακτα, χωρίς να το'χω διαβάσει ακόμη, γιατί όλα τα βιβλία της είναι καταπληκτικά κι αξίζει να τα διαβάσουμε και να τα απολαύσουμε όλοι κι όλες μας. Αν δεν έχετε διαβάσει ποτέ κανένα δικό της κάντε το συντομότερο και θα με θυμηθείτε.

Καλή διασκέδαση!

12 σχόλια:

  1. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη γνώμη σου και θα τα έχω υπόψιν μου αν και μέχρι τώρα ποτέ δεν έχω διαλέξει βιβλίο έλληνα συγγραφέα για να δωρίσω σε κάποιον (πλην του Καζαντζάκη).

    Φιλιά πολλά, Daisy μου!

    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, είπα;

    Ε, και να είπα, δεν πειράζει, ας ξαναπώ... :)

    MERRY CHRISTMAS!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις καινούριες "δουλειές" τους δεν τις γνώριζα.
    Δεν έχω βλέπεις κοριτσάκι μου τις αντοχές να στέκομαι πολλές ώρες σαν άλλοτε..
    Να σε ευχαριστήσω λοιπόν!

    Καλά Χριστούγεννα καλό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έχεις δίκαιο!!
    το καλύτερο δώρο είναι ένα βιβλίο!! :)
    και εγώ τα λατρεύω και όταν καποιο με συνεπάρει το τελειώνω σε μια μέρα!
    Η Σώτη ήταν πολύ αγαπημένη.. εγώ τη γνώρισα με το "εργοστάσιο των μολυβιών" και σιγά σιγά διάβασα όλα τα βιβλία της και ανυπομονούσα να βγει το επόμενο!
    αλλά τα τελευταία χρόνια με έχει απογοητεύσει λίγο.. δεν ξέρω.. ίσως έχω αλλάξει εγώ.. ίσως έχω επηρεαστεί από κάποια άρθρα της που είχα διαβάσει και μου έκαναν πολύ αρνητική εντύπωση κάποιες απόψεις της..
    ειμαι όμως έτοιμη να της δώσω μια ακόμη ευκαιρία!! :) θα το ψάξω το βιβλίο!
    αυτό που με συναρπάζει περσσότερο στα βιβλία της είναι η γραφή της.. ακόμη και όταν το θέμα δεν με εχει ενθουσιάσει, έχει ένα μαγικό τρόπο να με βάζει τόσο μέσα στην υπόθεσηπου δεν μπορώ να αφήσω το βιβλίο μέχρι να το τελειώσω

    πολλά φιλιααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το τελευταίο βιβλίο της Σώτης δεν μου άρεσε καθόλου. Προτιμώ να την διαβάζω όταν γράφει για πράγματα εκτός Ελλάδος, της πάει καλύτερα πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος25/12/11, 3:29 μ.μ.

    Χρόνια Πολλά με υγεία και αγάπη!
    Βιβλιο, το καλυτερο δώρο!

    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ♫♫♫ Feliz Natal!!!


    …………(¯`O´¯)
    …………*./ | \ .*
    …………..*♫*.
    ………, • '*♥* ' • ,
    ……. '*• ♫♫♫•*'
    ….. ' *, • '♫ ' • ,* '
    ….' * • ♫*♥*♫• * '
    … * , • Feliz' • , * '
    …* ' •♫♫*♥*♫♫ • ' * '
    ' ' • . Navidad . • ' ' '
    ' ' • ♫♫♫*♥*♫♫♫• * ' '

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Lilith μου τα τελευταία χρόνια όλο βιβλία δωρίζω. Φέτος δώρισα για πρώτη φορά ένα του Καζαντζάκη σε άτομο που ξέρω ότι του αρέσει, αν και σε μένα προσωπικά δεν αρέσει καθόλου :)
    Είμαι της άπόψης ότι το να διαβάσεις ακόμα κι ένα κακό βιβλίο μόνο να σου προσφέρει θετική εμπειρία μπορεί.
    Φιλιά και Καλή Πρωτοχρονιά να'χουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αντιγόνη μου κι εγώ απ'το ιντερνετ πήρα χαμπάρι για τα νέα βιβλία τους. Αν περίμενα απ'τα βιβλιοπωλεία εδώ - που ένα από αυτά δεν ήξερε καν τη Ζυράννα Ζατέλη! - σώθηκα :)
    Ελπίζω αν πάρεις κάποιο απ'αυτα να το ευχαριστηθείς.
    Φιλάκια! Καλή Πρωτοχρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. vanilla μου δε διαφωνώ σ'αυτά που λες για τη Σώτη. Κι εδώ αν και στην αρχή όπως έγραψα εδώ, είχα ενθουσιαστεί στο τέλος μου τα χάλασε. Παρόλα αυτά θα το διάβαζα το βιβλίο ακόμα κι αν το ήξερα αυτό.. Αξίζει νομίζω κι ας μην είναι σαν τα πιο παλιά της..
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. the elf at bay στην αρχή με ενθουσίασε όπως έγραψα. Στην πορεία αναγκαστικά θα συμφωνήσω μαζί σου ότι με απογοήτευσε. Ήταν λες και ξεκίνησε με χαρά και μετά απλά ήθελε να το τελειώσει.. ή ότι είχε αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία που προς το τέλος δεν μπορούσε να επεκταθεί όσο άξιζε στην ιστορία... Δεν ξέρω τι πήγε στραβά.
    Πάντως όπως ηδη έγραψα κι αυτό να το ήξερα απ'την αρχή θα το διάβαζα έτσι κι αλλιώς το βιβλίο και νομίζω θα συμφωνείς κι εσύ ε;
    Της πάει καλύτερα ναι σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Coula μου Καλή Πρωτοχρονιά να'χουμε!
    Ελπίζω πολλοί φέτος να χαρίσουν και να λάβουν δώρο βιβλία :)
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΦΟΥΛΗ μου ευχαριστώ και Καλή Πρωτοχρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...