30 Νοε 2011

Ανακυκλώστε και σώστε!

Δεν ξέρω για σας αλλά προσωπικά ανακυκλώνω από την παιδική μου ηλικία. Όταν ήμουν μικρή θυμάμαι τη μάνα μου να μαζεύει τα τενεκεδάκια των αναψυκτικών και να τα κουβαλά ο πατέρας μου σε ένα σημείο κοντά στην εκκλησία της γειτονιάς για να τα μαζέψουν. Αν κάποιος έκανε το λάθος να πετάξει τενεκεδάκι στα σκουπίδια γινόταν χαμός και το 'άτακτο' τενεκεδάκι γυρνούσε με την ουρά στα σκέλη στη σακούλα ανακύκλωσης.

Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και η ανακύκλωση προχώρησε για τα καλά στην Κύπρο. Την ευθύνη για την ανακύκλωση έχει η Green Dot Cyprus. Και από τα αποτελέσματα φαίνεται ξεκάθαρα πως κάνει πολύ καλή δουλειά.

Όλοι κι όλες μας θα θυμόμαστε τους μπλε και καφέ κάδους ανακύκλωσης που είχαν γεμίσει τις γειτονιές πριν κάποια χρόνια. Πλέον ο αριθμός αυτών των κάδων έχει μειωθεί σημαντικά και μπορείς να βρεις λίγους σε επιλεγμένα σημεία γιατί κάποιοι "έξυπνοι" και καθόλου τεμπέληδες συμπολίτες μας τους γέμιζαν με ένα σωρό άσχετα σκουπίδα με αποτέλεσμα να βρεθούν άλλοι τρόποι συλλογής των ανακυκλωμένων υλικών. 

Πληροφοριακά οι μπλε κάδοι δέχονται όλες τις συσκευασίες PMD, πλαστικά κουτιά κ.ο.κ. οι καφέ κάδοι είναι για το χαρτί και οι πράσινοι για το γυαλί. Στην ιστοσελίδα της Green Dot υπάρχουν πιο αναλυτικά οι πληροφορίες για το τι πάει που.



Τα τελευταία χρόνια λοιπόν έχει αρχίσει η συλλογή των ανακυκλωμένων υλικών εκτός απ'το γυαλί από τα σπίτια, (όπως γίνεται με τα σκουπίδια) μια φορά την εβδομάδα (από μας περνούν κάθε Πέμπτη βράδυ) και πλέον έχει γίνει τόσο εύκολο να συμμετέχουμε όλοι στην ανακύκλωση που είναι απαράδεχτο αν υπάρχει έστω και ένας που δεν ανακυκλώνει όλα αυτά τα υλικά που μπορούν άνετα να ανακυκλωθούν.

Για όσους δεν γνωρίζουν, μπορείτε να βρείτε τις διάφανες σακούλες για ανακύκλωση από τις υπεραγορές και να τις γεμίσετε με τα ανακυκλωμένα υλικά σας, για να τις κατεβάσετε τη συγκεκριμένη μέρα για την περιοχή σας ώστε να τη μαζέψει η εταιρεία.

Στο σπίτι έχω χώρο στην κουζίνα που ξεχωρίζω τα ανακυκλωμένα υλικά. Είναι εντυπωσιακό πόσο πολύ μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών όταν ανακυκλώνεις όλα τα υλικά που είναι ανακυκλώσιμα. Δε βοηθάς μόνο το περιβάλλον και τον τόπο σου αλλά και τον εαυτό σου λοιπόν.

η ανακύκλωση μου λίγο πριν βγει έξω
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει ευτυχώς ανακύκλωση και άλλων υλικών, όπως συσκευών, μπαταριών και ρούχων. Συγκεκριμένα έχω υπόψη μου την εταιρεία Ανάκυκλος για τα ρούχα και την Άφης για τις μπαταρίες. Πιο αναλυτικές πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται έχει ο κύριος Θεοπέμπτου στην ιστοσελίδα του.

Ανάλογα προγράμματα ανακύκλωσης συσκευασιών, ρούχων, μπαταριών και ηλεκτρικών συσκευών υπάρχουν και στην Ελλάδα και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα http://www.anakyklosi.com.gr/ για περισσότερες πληροφορίες. Για ανακύκλωση συσκευών υπάρχει αυτή η ιστοσελίδα http://www.electrocycle.gr/site/. Για άλλες ιστοσελίδες που μου έχουν ξεφύγει δεν έχετε παρά να κάνετε μια αναζήτηση στο google ή στο yahoo κτλ.

Το πρόβλημα των σκουπιδιών μας αφορά όλους και ειδικά εμάς που ζούμε στις πόλεις, έτσι μας αφορά άμεσα και η ανακύκλωση ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τον τεράστιο όγκο των σκουπιδιών που παράγουμε. Έρευνες πάντως δείχνουν ότι ιδανική λύση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα είναι η κομποστοποίηση των αποβλήτων.

20 σχόλια:

  1. Ανακυκλώνω κι' εγώ εδώ και αρκετά χρόνια.
    Μου είναι αδύνατον πια να πετάξω κάτι που ανακυκλώνεται στα κανονικά σκουπίδια.
    Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιοι που το θεωρούν μαγκιά όχι μόνο το να μην ανακυκλώνουν, αλλά και το να βλέπουν σαν ηλίθιους αυτούς που το κάνουν.
    Ελλειπής παιδεία.
    Θα διορθωθεί με τα χρόνια.

    Φιλιά πολλά!

    ΥΓ: Λατρεύω Μπέτυ Μπου! Και της πηγαίνει και το φούξια... μούρλια! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια έρευνα λέει ότι το νησί μας είναι πρώτο στην ανακύκλωση υλικών...
    Ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τόσο μπροστά η ανακύκλωση στην Κύπρο! Μπράβο!
    Και περισσότερα μπράβο σε σένα. Ωραίο ποστ, ενημερωτικό και κατατοπιστικότατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εδώ δυστυχώς ήμαστε ακόμα πολύ πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποτε ανακύκλωνα μανιωδώς! Όσπου μια μερα είδα τα συνεργεία του Δήμου μας να αδείζουν και τους μπλέ και τους πράσινους κάδους στο ίδιο απορρηματοφόρο! Και σκεφτηκα.. Προς τι η προσπάθεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας αξίζουν συγχαρητήρια!!!!!!
    Εδώ δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο έχει προχωρήσει αυτή η τόσο σημαντική υπόθεση!!!
    Προσωπικά έχω μειώσει στο ελάχιστο τα σκουπίδια!!!!!Λόγω ύπαρξης χώρου κάνω και κομποστοποίηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Lilith μου αν η βλακεία είναι μαγκιά τότε ναι είναι μάγκες! :)
    Πιστεύω ότι όσο περνά ο καιρός όλο και πιο πολύς κόσμος ανακυκλώνει κι αυτό είναι ελπιδοφόρο.
    Φιλάκια!!

    υγ. δεν ταιριάζει τέλεια η Μπετυ Μπου με το μπλογκ;! ενθουσιάστηκα όταν την βρήκα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΦΟΥΛΗ μου μπράβο σας! Έχετε ένα όμορφο νησί που ξέρετε πως να του συμπεριφέρεστε κι αυτό το εισπράττουμε κι εμείς οι επισκέπτες.
    Στο χέρι του καθενός μας είναι όπως τα λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. absentminded μου έγιναν πάρα πολλες κινήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο λόγος του ποστ είναι ενημερωτικός για όλους όσους δεν γνωρίζουν πολλά για το θέμα. Αν και για να πούμε την αλήθεια με τις διαφημιστικές καμπάνιες που κάνουν κατά καιρούς δύσκολα δεν έχει μάθει κάποιος για την ανακύκλωση.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. mahler μου θέληση χρειάζεται και Παιδεία όπως λέει κι η Λιλιθ. Στο χέρι του καθενός ξεχωριστά είναι. Ας μην κοιτάμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς, αφού τελικά αυτό περνά απ'το χέρι μας. Με τον καιρό θα βελτιωθεί η κατάσταση κι εκεί είμαι σίγουρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λιακαδα μπορεί να έτυχε εκεινη τη φορά ή να τα ενώνουν μεν αλλά να τα ξανά ξεχωριζουν στα σημεία διαλογής. Όπως και να'χει εμείς πρέπει να κάνουμε την ανακύκλωση μας και να μην επηρεαζόμαστε από λάθος πρακτικές που δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. χρυσάνθη μου νομίζω σε όλες τις χώρες έχει προχωρήσει με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα τη χώρα. Ελπίζω να κάνω κι εγώ κάποια στιγμή κομποστοποίηση. Θα'ναι πολύ πιο μειωμένα τα σκουπίδια σου σίγουρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν τα ενωνουν μεν αλλα τα ξαναξεχωριζουν στο σημειο διαλογης τοτε γιατι με βαζουν κι εμενα στον κοπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πάρα πολύ, ταιριάζει! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ειχα εναν μπλε καδο μοναχα στην γειτονια.. Εξαφανιστηκε και αυτος εν ετει 2011 παμε στο 2012! Μα δεν το βαζουμε κατω.. Παμε 5 χλμ μακρια απο το σπιτι για να τα παμε οι ιδιοι στην τοποθεσια οπου βρισκεται το μερος οπου γινεται η ανακυκλωση.. Αξιζει!! Για εμας κυριως!

    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εμείς εδώ δεν είχαμε ποτέ τέτοιους μεγάλους κάδους σε δημόσιους χώρους. Η συλλογή της ανακύκλωσης είναι εβδομαδιαία, τα πετάμε όλα μαζί στους μπλε κουβάδες και τα χωρίζουν τα ειδικά μηχανήματα όταν φτάσουν στον προορισμό τους.

    Καλό μήνα Νταιζη και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λιακαδα δεν ξέρω αν το κάνουν όντως αυτό ή αν ήταν ένα λάθος που έγινε μια φορά.
    Νομίζω ότι δεν είναι τόσο μεγάλος κόπος να τα χωρίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Lilith είδες το κορίτσι πως κόλλησε;
    Άραγε υπάρχει και σε Χριστουγεννιάτικη έκδοση; :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Marouli μου πολύ καλά κάνετε. Όλοι μας πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε και να μην περιμένουμε από άλλους να κάνουν κάτι για να διορθωθεί η κατάσταση.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Evie η κάθε χώρα έχει διαφορετικό τρόπο. Σημασία έχει να συμμετέχουμε όλοι όπως μπορούμε.
    Καλό μήνα και φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...