24 Σεπ 2011

Το εγώ ή το εμείς;

Μερικές φορές οι άνθρωποι βάζουν το ατομικό τους συμφέρον πάνω απ'το συλλογικό. Όλοι μας το'χουμε κάνει κάποια στιγμή. Το αρνητικό είναι όταν αυτό που κάνεις έχει άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στους άλλους γύρω σου, είτε πρόκειται για συναδέλφους, είτε για πελάτες, είτε για ασθενείς, είτε για μαθητές κ.ο.κ.

Μπορεί αυτός να'ναι ο λόγος που ονομάζουμε κάποιους ανθρώπους ήρωες, γιατί υπερβαίνουν τον εγωισμό και το συμφέρον τους και βάζουν το γενικό, το συλλογικό καλό πάνω απ'το τομάρι τους. Δεν κοιτάνε με άλλα λόγια τι έχουν να χάσουν ή να κερδίσουν, αλλά κοιτάνε πως θα βοηθήσουν, θα προσφέρουν, θα βελτιώσουν τις συνθήκες για όλους.

Πόσοι πολιτικοί για παράδειγμα κοιτούν και παλεύουν στα αληθεια για το γενικό καλό κι όχι για τις επόμενες εκλογές; Πόσοι διευθυντές δεν αγωνίζονται μόνο και μόνο για να κρατήσουν τη θέση τους ανεξαρτήτως αν αυτό έχει επίπτωση στη δουλειά ή στους υφιστάμενους τους; Πόσοι γιατροί εργάζονται αλτρουιστικά για προσφορά και βοήθεια αντί για να παχύνουν κι άλλο το πορτοφόλι τους ή να ανεβάσουν το κοινωνικό προφίλ τους; Πόσοι δικαστές δεν υποκύπτουν σε πιέσεις από διάφορες μεριές και απονέμουν δικαιοσύνη με δίκαιο και ισότιμο τρόπο; Πόσοι δάσκαλοι παιδέυονται και αγωνίζονται πραγματικά για να εκπαιδεύσουν τους μαθητές τους, για να του μεταδώσουν γνώσεις, και δεν σκέφτονται 'ας μάθουν ό,τι θέλουν, εγώ τη δουλειά μου την κάνω';

Τελικά ο αλτρουισμός, η ανιδιοτέλεια και η προσφορά στα κοινά είναι εξαιρετικά δύσκολα για όλους μας, όμως αυτοί που εξ'ορισμού έχουν υποχρέωση να προσφέρουν κι αντί να το κάνουν εκμεταλλεύονται τη θέση τους για ιδίον όφελος, δεν είναι απλά ανίκανοι, αλλά είναι επικίνδυνοι και απειλητικοί για το σύνολο.


8 σχόλια:

  1. Πήξαμε από επικίνδυνους....
    καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μερικές φορές που ξεκινάς δυστυχώς έχει μετατραπεί σε περισσότερες...
    Φιλιά κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν χρειάζεται να το πας πολύ μακριά (πολιτικούς, γιατρούς κτλ...). Νομίζω ότι μια 4μελής οικογένεια που έχει 5 αυτοκίνητα, είναι αρκετά επικίνδυνοι και απειλητικοί για το σύνολο.

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/9/11, 2:00 π.μ.

    Πνιγομαστε ολοι μεσα στο εγω...και χανουμε τον εαυτο μας!!!
    Και ξερεις ε; Δε μας φταινε παντα οι αλλοι...

    Καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και φαίνονται πάντα αυτοί που δεν κάνουν πράγματα για το ατομικό συμφέρον αλλά για το συνολικό.
    Αυτοί που κοιτούν το συμφέρον τους δεν πιστεύω πως φαίνονται πάντα.
    Γιατί έτσι τους συμφέρει.

    Καλημέρα γλυκιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς στον Δυτικό κυρίως τρόπο ζωής ,το εγώ και η ιδιοτέλεια κυριαρχούν!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ή σε καλά σχολεία πήγαμε... ή λάθος το καταλάβαμε το μάθημα...

    από την άλλη... πάντα η καλή σκέψη νικά... καθώς θα είναι και καλλίγραμμη και νηστική

    προσωπικά την ουσία την βρίσκω στην εσωτερική ικανοποίηση... το κάλο είναι πάντα ποιο γλυκό. και αυτή είναι η μόνη λυτή πρόταση μου... "let the force win"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. > ΦΟΥΛΗ μου πήξαμε δε λες τίποτα!
    Καλημέρα!

    > Αντιγόνη μου όντως τείνει να γίνει ο κανόνας αντί η εξαίρεση...
    καλημέρα και φιλιά!

    > Lilith μου το παράδειγμα σου είναι χαρακτηριστικό. Κι έχεις απόλυτο δίκιο.
    Καλημέρα και φιλιά!!

    > Coula μου όταν αρχίσουμε να βλέπουμε τις ευθύνες μας τότε θα αρχίσουν να βελτιώνονται τα πράγματα. Το να φορτώνεις ευθύνες αλλού είναι το μόνο εύκολο.
    Καλημέρα!

    > Free Spirit μου κρύβονται για να κάνουν τα δικά τους με την ησυχία τους....
    Καλημέρα!!

    > χρυσάνθη μου όπως τα λες είναι δυστυχώς.
    Καλημέρα!!

    > the BluElephant η εσωτερική ικανοποίηση είναι σημαντική... αλλά διαφορετική για τον καθένα.. μου άρεσε αυτό που έγραψες "το κάλο είναι πάντα ποιο γλυκό." :)
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...