9 Σεπ 2011

Πως κοιμάσαι συνήθως;

Βρήκα αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο από το otherside.gr απ'όπου μαθαίνουμε ποια είναι η κατάλληλη στάση να κοιμόμαστε ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που έχουμε και θέλουμε να αποφύγουμε.

φώτο από το http://mammaelpress.blogspot.com
Εμένα μ'αρέσει να κοιμάμαι στη στάση ανάνηψης δεξιά ή αριστερά, δηλαδή μισό πλάι, μισό μπρούμυτα με το χέρι απλωμένο κάτω απ'το μαξιλάρι. Εννοείται πως τα χέρια μου είναι ξερά κάθε πρωί αλλά αυτή η στάση με βολεύει τι να κάνω; Η άλλη στάση που μ'αρέσει είναι μπρούμυτα με το κεφάλι στο πλάι. Ανάσκελα δεν μπορώ να κοιμηθώ καθόλου. Μπορώ να μείνω ξάγρυπνη όλο το βράδυ αν ξαπλώσω ανάσκελα.

στάση ανάνηψης - με το χέρι κάτω απ'το μαξιλάρι είπαμε :)
Ίσως να παίζει ρόλο πως μας έβαζαν οι μαμάδες μας να κοιμηθούμε σαν μωρά; Ή είναι απλά θέμα βολεψίματος;  Πάντως έχω φωτογραφία που κοιμάμαι με την κούκλα μου αγκαλιά και είμαι ανάσκελα. Άρα μάλλον άλλα ίσχυαν τότε και άλλα τώρα..

Ο ύπνος, όπως είναι γνωστό, είναι πολύ σημαντικός για τον άνθρωπο και τα ζώα αφού βοηθά στην μνήμη, την ομορφιά,  και γενικά την υγεία. Ακόμα και στην απώλεια βάρους μπορεί να συντελέσει! Άρα μας κάνει καλό ο ύπνος όπως κι αν το δούμε φτάνει να έχει την κατάλληλη διάρκεια για τον καθένα. Αν παρακοιμηθούμε ξυπνάμε το ίδιο κουρασμένοι με το αν κοιμηθούμε λίγο. Δεν υπάρχει όμως συγκεκριμένος αριθμός ωρών που ειναι ιδανικός για όλους. Κάποιοι άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι και αναζωογονούνται με 5 ώρες, άλλοι χρειάζονται 6, άλλοι 7 κι άλλοι 8 για να ξεκουραστούν. Συνήθως ο καθένας μας κάποια στιγμή ανακαλύπτει πόσες ώρες χρειάζεται, κι αυτό δεν είναι σταθερό αλλά αλλάζει καθόλη τη διάρκεια της ζωής

Το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος, (ίσως να είναι "η σημαντικότερη λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού") φαίνεται κι απ'το ότι κοιμόμαστε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Τώρα το γιατί κοιμόμαστε μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ύπνου, όπου έχει κι άλλες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον ύπνο.

Μετά είναι κάποιοι που δουλεύει καλύτερα το μυαλό τους πρωι-πρωί, ενώ άλλοι (σαν κι εμένα) είναι νυχτερινοί τύποι και το μυαλό τους παίρνει πιο καλά στροφές το βράδυ ενώ το πρωί κοιμάται ακόμα κι όταν το σώμα έχει ξυπνήσει! Αυτοί που δουλεύουν σε βάρδιες και οι ώρες ύπνου τους δεν είναι σταθερές συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο τους αφού πάνε αντίθετα στον κιρκαδικό ρυθμό του ανθρώπου.

Βασική είναι και η ποιότητα του ύπνου. Αν ξυπνάς πολλές φορές το βράδυ, βλέπεις εφιάλτες, στριφογυρνάς, έχεις αϋπνία, ροχαλίζεις, δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς ή ξυπνάς πολύ πιο νωρίς απ'την ώρα που χρειάζεται τότε την άλλη μέρα δεν μπορείς να αποδώσεις όπως θα μπορούσες αν είχες απολαύσει το νυχτερινό ύπνο.

Για να μην πιάσω το άλλο μεγάλο κεφάλαιο του ύπνου που είναι τα όνειρα ή επιστημονικά ο ύπνος REM (rapid eye movement), φάση του ύπνου που όλοι περνάμε γιατί τη χρειάζεται ο οργανισμός μας. Όσο λιγότερο ή κακό ύπνο κάνουμε τόσο πιο εύκολα και γρήγορα μπαίνουμε στη φάση του ονείρου, γεγονός που δείχνει το πόσο σημαντικό είναι το στάδιο αυτό.

Πάντως προσωπικά όταν δεν κοιμηθώ καλά το βράδυ όλη την επόμενη μέρα είμαι σαν το ζόμπι και άνετα θα μπορούσα να κοιμηθώ νομίζω (δεν το'χω δοκιμάσει καμιά φορά..) στο γραφείο ή στο πληκτρολόγιο πάνω. Περίπου ό,τι έπαθε δηλαδή κι ο κύριος της πιο κάτω φωτογραφίας που δεν άντεξε να μείνει ξύπνιος για να τελειώσει την εφημερίδα του, τον άρπαξε ο Μορφέας στην τρυφερή του αγκαλιά :)))


Εσάς ποια είναι η σχέση μας με τον ύπνο; Τον λατρεύετε, τον μισείτε ή τον θεωρείτε αναγκαίο κακό; Σε ποια στάση κοιμάστε; Πόσες ώρες; Θυμάστε τα όνειρα σας ή νομίζετε ότι δε βλέπετε ούτε ένα;

20 σχόλια:

  1. Ποια ειναι η σταση ανανηψης;;;
    μην τα λες τοσο επιστημονικα!!!
    επισης χθες το βραδι κοιμηθηκα πανω στο χερι μου και σημερα δεν υπαρχει. απεκτησα τενοντιτδα και στο αριστερο χερι!
    αγαπω τον υπνο, αλλα δεν τον εχω.

    θυμαμαι τα ονειρα οταν ξυπναω στη μεση τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν την ειχα δει τη φωτογραφία με την κουκλίτσα, γλυκύτατη!

    Ο ύπνος μ'αρέσει, αρκεί να μη βλέπω όνειρα που με στενοχωρούν γιατι μετά τα σκέφτομαι συνέχεια και πάει στραβά όλη μου η μέρα!

    Φιλιά Daisουλι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεύω τον ύπνο και αυτός είναι και ένας από τους πολλούς λόγους που λατρεύω και το καλοκαίρι!
    Συνήθως κοιμάμαι στο πλάι με το χέρι κάτω από το μαξιλάρι ή και μπρούμυτα , αλλά ποτέ μα ποτέ ανάσκελα...
    Το καλοκαίρι κοιμάμαι 9-10 ώρες... Το χειμώνα 7-8...
    Θυμάμαι αρκετά όνειρα! Καλύτερα θυμάμαι τα όνειρα που βλέπω πριν ξυπνήσω , και αν είναι καλά συνεχίζω την ιστορία και στον ξύπνιο μου...
    Πολλές φορές δεν βγάζουν νόημα και μου τη δίνει...
    Πάντως έχω παρατηρήσει ότι ενώ τα όνειρα φαίνεται να διαρκούν πολλή ώρα , στην πραγματικότητα κρατάνε πολύ λιγότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως κι' εσύ, μπρούμυτα και στο πλάι με το χέρι στο μαξιλάρι κτλ κτλ...
    Ανάσκελα το αποφεύγω γιατί βλέπω απίστευτους εφιάλτες!
    Όσο για τα όνειρα...
    Όχι μόνο βλέπω και τα θυμάμαι, αλλά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου. :)
    Έχω πολύ καλή σχέση με τον ύπνο (αν και κοιμάμαι πολύ ελαφριά) και κοιμάμαι εύκολα και πολύ (όποτε μπορώ).

    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς, μόνο μπρούμυτα με παίρνει ο ύπνος. Δυστυχώς γιατί έχω πρόβλημα με τη μέση μου και δεν είναι ό,τι καλύτερο. Συνήθως κοιμάμαι σα βόδι. Υπάρχουν όμως φορές που δεν μπορώ να κοιμηθώ γιατί νιώθω ότι δεν έχω αρκετό χρόνο ή ό,τι κάτι θα συμβεί (όχι απαραίτητα κακό) κι εγώ θα το χάσω γιατί θα κοιμάμαι. Τι να πεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H σχεση μου με τον ύπνο είναι "καλή" όταν το επιτρέπουν οι όχι και τόσο "καλοί" γείτονες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα φιλενάδα μου, ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας και οι άντρες κοιμούνται πιο εύκολα και καλλίτερα από τις γυναίκες.

    Εγω κοιμάμαι στα πλάγια ανάμεσα στα δυο μεγάλα μαξιλάρια τα οποία τοποθετώ σε σχήμα Λ, το είχα μάθει στην ιατρική και το μεταχειριζόμαστε σε θεραπείες. Με βόλεψε πολύ. Όσο για τα όνειρα τα θυμάμαι όλα πολύ καλά. Κοιμάμαι τουλάχιστον 8 ώρες, αλλά χωρίς μεσημεριανό ύπνο.

    Φιλιά και καλό Σ-Κ! και μη ξεχάσω... ήσουνα σωστό κουκλάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντα μπρούμυτα σχεδόν σαν εσένα,είμαι καλή;;
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στη στάση ανάνηψης και σχεδόν πάντα από τη δεξιά πλευρά. Όπως ξέρεις, σπανίως θυμάμαι τα όνειρά μου. Δεν κοιμάμαι όσο χρειάζομαι και δεν ακούω τις ανάγκες του σώματός μου για ύπνο. Πρέπει να το προσέξω αυτό και να μπω σε ένα πρόγραμμα, σύντομα.
    Πάω να την πέσω, τώρα, σε στάση ανάνηψης. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. UrbanTulip μου έβαλα φωτογραφία για να δεις αυτή την επιστημονική στάση ανάνηψης :)))
    Είναι άνετο να κοιμάσαι πάνω στο χερι. Πρέπει να αποκτήσουν πιο πολλές αντοχές δεν γίνεται αλλιώς!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Free Spirit μου τα όνειρα είναι ένας τρόπος να ηρεμήσει ο οργανισμός μας και να βάλει σε τάξη σκέψεις κι αναμνήσεις. Σπάνια έχουν κάποιο νόημα γι'αυτό μην τ'αφήνεις να σε επηρεάζουν αρνητικά!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. christina μου κοιμάσαι πιο πολύ το καλοκαίρι απ'το χειμώνα; Εγώ συνήθως τ'αντίθετο. Το χειμώνα νυχτώνει νωρίς δεν έχω πολλά να κάνω τ'απόγευματα και καθόλου όρεξη κι έτσι ο ύπνος είναι καλύτερη συντροφιά απ'το καλοκαίρι που οι βόλτες ευνοούνται απ'τον ήλιο και τον καλό καιρό.
    Αυτό που λες το κάνω κι εγώ. Προσπαθώ να συνεχίσω ένα όνειρο που μου άρεσε στον ξύπνιο μου. Κρατούν καλή συντροφιά. Όντως κρατουν πολύ λίγο κι ας μας φαίνονται τεράστια.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Lilith μου τα όνειρα είναι ωραίο να είναι σε συνέχειες σαν σήριαλ χαχααχαχαχαχαχαχαχαχα
    Κι εμένα η σχέση μου με τον ύπνο είναι σχέση αγάπης :)
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Koueen μπρούμυτα δε βλάπτει τόσο την πλάτη όσο ανάσκελα. Η στάση εμβρύου είναι καλή για τη μέση αν σε βολεύει.
    Ποτέ μου δε σκέφτηκα ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι καλύτερο απ'τον ύπνο :)
    Τι να πεις; Έρωτας με τον ύπνο χαχαχαχα
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μaya μου μεγάλο θέμα ανοίγεις. Έχουμε κι εμείς γείτονες με ένα μικρό σκυλάκι που γαυγίζει πρωινές ώρες και δε μας αφήνει να ξεκουραστούμε κι είναι πολύ σπαστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Evie μου αν κρίνω απ'τον καλό μου αυτό είναι μύθος, γιατί εκείνος κοιμάται πιο ελαφριά και χειρότερα από μένα :)
    Τα μαξιλάρια βοηθούν να κοιμόμαστε καλύτερα, ειδικά με τον τρόπο που τα βάζεις εσύ.
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΦΟΥΛΗ μου όπως κι αν κοιμάσαι είσαι πολύ καλή :))
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. absentminded κακώς νομίζω δεν ακούς τις ανάγκες του οργανισμού σου για ξεκούραση. Να αρχίσεις να τον ακούς κάτι ξέρει καλύτερα από σένα ;)
    Ελπίζω να κοιμήθηκες καλά!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πόσο τέλεια η φωτο με την κουκλίτσα στην παλαιότερη ανάρτηση!

    Τον λατρεύω τον ύπνο! Βέβαια, έκανα το λάθος να δω στο λινκ που έδωσες την επιστημονική ονομασία της στάσης στην οποία κοιμάμαι: το πτώμα! (κανένα εμότικον που χτυπάει ξύλο ή φτύνει τον κόρφο του δεν υπάρχει ρε παιδιά...? :p ) Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Dorothy επιστημονική ονομασία είναι το πτώμα; χαχαχαχαχα σόρρυ που γελώ αλλά αστείο μ'ακούγεται. Μάλλον έτσι κοιμούνται και τα πτώματα; Κάτσε όμως ένα λεπτο.. τα πτώματα δεν κοιμούνται!!! Τέτοιο emoticon δεν έχω εγώ εδώ αλλά το'χω δει αλλού και στο κατοχυρώνων ;)

    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...