6 Σεπ 2011

Η ανωνυμία που ενοχλεί...

...τους ανελεύθερους και υποδουλωμένους.

Οι δημοσιογράφοι που ενοχλούνται τόσο πολύ και τόσο βαθιά από την ανωνυμία είναι αυτοί που την χρησιμοποιούν και ενίοτε την κακοποιούν τόσο μέσω των έντυπων στα οποία δουλεύουν όσο και μέσω των δημοσιογραφικών site που λανθασμένα ονομάζονται μπλογκς. Δεν είναι μπλογκ όσα γράφουν ειδήσεις (είναι ειδησιογραφικά site) ή αντιγράφουν αυτούσια κείμενα άλλων.


Αυτό που ενοχλεί τόσο τις κυβερνήσεις είναι αυτή ακριβώς η ικανότητα του "ερασιτέχνης της γραφής, του ανώνυμου πολίτη" να εκφραστεί ελεύθερα και να μην πληρώσει για την έκφραση των απόψεων του. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ανελεύθερα και δικτατορικά καθεστώτα κυνηγούν με απίστευτο μένος και μίσος το ιντερνετ και τους τρόπους επαφής των ανθρώπων μέσω του, όπως στο Ιραν για παράδειγμα. Η ελεύθερη έκφραση του κάθε ερασιτέχνη της γραφής πάει κόντρα στην προπαγάνδα τους, στα ψέματα και στον πόλεμο ενάντια στις ελευθερίες που κάνουν αυτά τα καθεστώτα.


Θέλω να ελπίζω και να εύχομαι ότι δε ζούμε σε τέτοια κράτη κι ότι η ανωνυμία, θα συνεχίσει να υφίσταται και να γίνεται σεβαστή όπως είναι σεβαστή σε άρθρα ή επιστολές που δημοσιεύονται σε εφημερίδες εδώ και χρόνια.


Πολύ αναλυτικό κι ενδιαφέρον κείμενο για το θέμα από τον Στραβών τον Αμάσειο, Περι ανωνυμίας στο Διαδίκτυο.

14 σχόλια:

  1. Σαν άνθρωπος ή μπλόγκερ ή όπως θες πες με, που πολεμήθηκε πάρα πολύ από πολλές ψυχασθενείς εμένα προσωπικά η άρση της ανωνυμίας με βρίσκει εν μέρει σύμφωνη.Όταν εξαιτίας των ψυχολογικών προβλημάτων συγκεκριμένων ατόμων ανοίχτηκε μπλόγκ για να με βρίσει σε μια περίοδο πολύ δύσκολη-πες την και μαύρη- για μένα τότε ναι να γίνει άρση της ανωνυμίας γιατί δυστυχώς πολλοί επωφελούνται απο αυτήν και όχι μόνο για πολιτικά ή δημοσιογραφικά παιχνίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέρεις, πως δεν είμαστε και τόσο ανώνυμοι όσο νομίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αλλιώς θα τους βρίζουμε επώνυμα μην μασάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν αποφασίσεις να βρίσεις κάποιον ονομαστικά, τότε ίσως και να χρειαστεί να βάλεις και την υπογραφούλα σου.
    Για όλα τα υπόλοιπα, δεν νομίζω να πέφτει λόγος σε κανέναν.

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με Lilith. Κείμενα που θίγουν καταστάσεις κι άτομα, έχουν καταγγελτικό περιεχόμενο, ανεξαρτήτως του χώρου που δημοσιεύονται, οφείλουν να συνοδεύονται από την υπογραφή τού γράφοντος.
    Τα προσωπικά ιστολόγια, χωρίς θεματικό χαρακτήρα, είναι άλλη ιστορία. Και σε αυτά όμως οι κανόνες της -καλώς εννοούμενης- πολιτικής ορθότητας, όταν γίνονται αναφορές σε τρίτους, δεν επιτρέπεται να παραμερίζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάγισσα Κίρκη αυτοί που θέλουν να επιτεθούν ύπουλα θα βρουν τον τρόπο έτσι κι αλλιώς είτε αρθεί η ανωνυμία είτε όχι. Για την ελευθερία των ιδεών υποστηρίζω την ανωνυμία όχι για να κάνει ο καθένας επιθέσεις.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ex Estrella συμφωνώ. Αν θέλουν να βρουν κάποιον θα τον βρουν όσο 'ανώνυμος' κι αν νομίζει ότι είναι. Παράδειγμα οι παιδεραστές στο facebook που τους βρίσκουν και τους συλλαμβάνουν. Οπότε τι θα εξυπηρετήσει αν βάζω το επώνυμο μου σε κάθε ανάρτηση; Θα εξυπηρετήσει αυτούς που θέλουν να διώκουν τους ανθρώπους για τις απόψεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. mahler μου ειμαι γενικά εναντίον του να βρίζω κάποιον συγκεκριμένο και να μην μπορεί να απαντήσει. Δεν το'χω κάνει ποτέ εδώ κι ούτε πρόκειται πιστεύω. Η ανωνυμία δεν υπάρχει για βρισίδι αλλά για ελευθερία διακίνησης ιδεών και απόψεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Lilith μου όπως είπα και στις άλλες απαντήσεις μου δεν είμαι υπερ του να βρίζεις κάποιον. Το έγραψα και στην ανάρτηση 'Δε διαβάζω κάποια μπλογκ γιατί'. Όμως η ανωνυμία δεν υπάρχει για βρισίδι αλλά για ελευθερία να διατυπωνει ο καθένας τις απόψεις τους χωρίς φόβου διωγμού. Αν υπάρξουν παρανομίες υπάρχουν ένα σωρό τρόποι για να βρεθούν και να διωχθούν οι παράνομοι, πράγμα που γίνεται έτσι κι αλλιώς και τώρα.

    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. absentminded μου συμφωνώ κι εγώ σ'αυτό. Αν θες να βρίσεις να'χεις τα κότσια να το κάνεις επώνυμα αλλιώς σκάσε!

    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ναι αλλά η άρση της ανωνυμίας γίνεται ουσιαστικά για να ελεγχθούν τα πολιτικού περιεχομένου μπλόγκς που "βρίζουν", κράζουν όπως θες πες το την εκάστοτε Κυβέρνηση. Οπότε για αυτό λέω πως δεν πειράζει θα τους βρίζουμε επώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. mahler76 ακριβώς! Αυτούς θέλουν να φακελώσουν για να κάνουν μετά τις διώξεις τους βάσει των απόψεων του καθενός, κάτι σαν το παλιό 'πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων'. Άρα με την άρση αυτοί θα βοηθηθούν και όσοι εκφράζουν την άποψη τους θα κυνηγηθούν. Σ'αυτό το κηνύγι μαγισσών αναφέρομαι και γι'αυτό γράφω υπερ της ανωνυμίας. Όπως εκείνοι έχουν ασυλία να'χουμε κι εμείς ανωνυμία. Πόσα προνόμια πια να έχουν οι λίγοι εις βάρος των πολλών;!!!

    υγ. πω-πω πωρόθηκα τώρα :))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος7/9/11, 3:16 μ.μ.

    Κι εγω δεν θα ειχα προβλημα να γραφω επωνυμα! Το ζητουμενο ειναι οπως πολυ σωστα θετεις η προασπιση της ελευθερίας της εκφρασης! Οχι της υβρεως ή της προπαγάνδας αλλά της έκφρασης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Coula μου έπιασες αυτό που'θελα να γράψω ακριβώς!! :)
    Το θέμα κι αυτό που προστατεύεται είναι η έκφραση όχι η οποιαδήποτε παρανομία ή ύβρις κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...