4 Σεπ 2011

Δε διαβάζω κάποια μπλογκ γιατί..

Απ’τη μια δε θέλω να κακοκαρδίσω κάνενα και πιστεύω ακράδαντα ότι ο κάθενας γράφει και κάνει ό,τι θέλει στο μπλογκ του. Περί ορέξεως κολοκυθόπιττα κτλ κτλ. Απ’την άλλη όμως θέλω να αναφερθώ στα μπλογκ που δεν διαβάζω για τους λόγους που αναφέρω πιο κάτω, έστω κι αν μου φανεί ενδιαφέρουσα η θεματολογία τους. 
  • Τα μπλογκ που γράφουν στην κυπριακή διάλεκτο. Η διάλεκτος μιλιέται απ' όλους μας, αλλά στο γραπτό λόγο κάνει το να διαβάσεις το κείμενο πολύ δύσκολο και κουραστικό κι αντί να διαβάζω τις λέξεις ως συνήθως αναγκάζομαι να διαβάζω γράμμα-γράμμα κάποιες λέξεις για να καταλάβω ποια λέξη εννοεί ο συγγραφέας. Πόσες φορές να το κάνεις αυτό χωρίς να βαρεθείς και κουραστείς;
  • Τα μπλογκ που γράφουν σε greeklish.Οι λόγοι είναι παρόμοιοι με ποιο πάνω, αλλά σίγουρα τα greeklish είναι ακόμα πιο κουραστικά να τα διαβάσεις απ'τη διάλεκτο. Όπως δε θα έγραφες ένα ολάκερο αγγλικό κείμενο με ελληνικούς χαρακτήρες γιατί θα έκανες ώρες να το διαβάσεις και θα έβγαζες τα μάτια σου το ίδιο ισχύει και για το αντίθετο. Η κάθε γλώσσα έχει τους χαρακτήρες της για κάποιο λόγο και καλό είναι να τους χρησιμοποιούμε.
  • Τα μπλογκ που έχουν εμμονή, μανία, αρρώστια με τα πνευματικά δικαιώματα των γραφόντων. Όλοι όσοι γράφουμε τα δικά μας κείμενα παράγουμε πνευματικό υλικό και δεν θέλουμε να μας το παίρνει κάποιος χωρίς να αναφέρει την πηγή τουλάχιστον. Όμως το διαδίκτυο αναπτύχθηκε ακριβώς λόγω αυτής της δυνατότητας να μοιράζεσαι, να παίρνεις, δίνεις. Αν κάποιος δε θέλει να του 'πάρει' κάποιος κάτι καλύτερα να μην το ανεβάσει εδώ, γιατί αν το βάλει κάποιος αμέτι μουχαμέτι θα τα καταφέρει, θα βρει τον τρόπο να κάνει το copy-paste του που ο κόσμος να χαλάσει. Αν έχει τόσο πρόβλημα κάποιος με τα πνευματικά του δικαιώματα ας τα καταχωρήσει. Ας κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις ιδέες, απόψεις, δημιουργίες του που θα καταχωρήσει τα πνευματικά του δικαιώματα κτλ. Εδώ κοτσάμ καλλιτέχνες που τους προστατεύουν εταιρείες, δικηγόροι και δε συμμαζέυεται και τους παίρνουν παρόλα αυτά το υλικό που παράγουν γιατί να μην το κάνουν σε ένα απλό μπλογκερ; Δεν υποστηρίζω οτι είναι σωστό να γίνεται. Απλά λέω ότι είναι αναπόφευκτο κι όποιος δεν το αντέχει δεν έχει νόημα να γεμίζει το μπλογκ του με προειδοποιήσεις και απειλές για να αποτρέψει κάποιο να πάρει κάτι.
  • Τα μπλογκ που γράφουν με σκοτεινά γράμματα σε σκοτεινό φόντο. Αν δε θέλει κάποιος να διαβάσω αυτά που γράφει δε θα κάνω τα πάντα για να διαβάσω, θα πάω παρακάτω.
  • Τα μπλογκ που βρίζουν, αισχρολογούν ή επιτίθονται σε οποιονδήποτε με άσχημο και βάναυσο τρόπο, χωρίς επιχηρήματα και απρόκλητα. Αρκετή επιθετικότητα συναντάμε καθημερινά γύρω μας, δε χρειάζεται να τη διαβάζουμε κιόλας.
  • Tα μπλογκ που απαγορεύουν τα σχόλια. Ουσιαστικά τα μπλογκ είναι ένας τρόπος ανταλλαγής απόψεων και το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η διαδραστικότητα. Όταν ο ιδιοκτήτης κλείνει τα σχόλια κλείνει τη δυνατότητα του αναγνώστη να εκφραστεί σ' αυτό που διάβασε, να πει την άποψη του, να τοποθετηθεί. Αυτό διώχνει το μπλογκ απ'την κατηγορία των μπλογκ και τα βάζει στην κατηγορία των ιστοσελίδων με άλφα ή βήτα περιεχόμενο, που ουδεμία σχέση δεν έχουν με τα μπλογκ και δεν πρέπει να συγχέονται με αυτά για αποφυγή παρεξηγήσεων.
  • Τα μπλογκ που αναρτούν ολάκερο βιβλίο σε συνέχειες. Πείτε με παλιομοδίτισσα αλλά αν δεν κρατώ το βιβλίο στα χέρια μου δεν μπορώ να το διαβάσω σε μπλογκ όσο καλό κι αν είναι. Στριμάρα μου ίσως αλλά το βιβλίο το αφήνω στο σημείο που θέλω όχι στο σημείο που τελειώνει η ανάρτηση!
Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα ενδεχομένως, αλλά αυτά είναι τα βασικά που με απωθούν προσωπικά από το να γίνω αναγνώστης ενός μπλογκ. Εννοείται πως εκφράζω τον εαυτό μου μόνο και είμαι σίγουρη ότι πολλοί και πολλές δε διαφωνούν. Γι' αυτό πείτε μου εσείς αν θέλετε είτε στα σχόλια είτε στο μπλογκ σας, τι είναι αυτό που σας απωθεί απ' το να διαβάσετε ένα μπλογκ;

Σχετικό κατατοπιστικό ποστ είχε γράψει παλιά κι ο ΑΑΤΟΝ, Επτά λόγοι που δεν σε διαβάζω..

24 σχόλια:

  1. Το να εκφραστείς στην τοπολαλιά σου δεν είναι κακό. Είτε το θέλουμε είτε όχι σε αυτήν πάντοτε θα μπορούμε να προβάλλουμε με έλαχιστο λάθος αυτά που αναδύονται απο τν οισοφάγο στον έξω κόσμο. Εκεί που φωλιάζουν τα συναισθήματά σου φωλιάζει και η λαλιά του καθενός. Το έχω πράξει και εγώ στο δικό μου ιστολόγιο κατά καιρούς αν και οι πλείστες των αναρτήσεων είναι γραμμένες στην νέα ελληνική.

    Όσον αφορά τα σχόλια, κάποιοι απο εμάς γράφουν για τους ΔΙΚΟΥΣ τους λόγους, όχι τόσο προφανείς στους υπόλοιπους. Και εγώ νομίζω πως εφόσον αναρτείς κάτι στοδιδίκτυο πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχτείς σχόλια αλλιώς προβάινεις σε ένα είδος "φασισμού" όσον αφορά αυτούς που έχουν την καλοσύνη να σε παρακολουθούν. Εντούτοις το πράττω καθώς κάποια κείμενα αφορούν καθαρά εμένα και τους ΔΙΚΟΥΣ μου προσωπικούς λόγους να γράψω κάτι.

    Αν σου προκαλέι απορία ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι μπορώ να απαντήσω μέσω ηλ. ταχυδρομείου. Μην ξεχνάμε πως ο όρος blog πηγάζει απο το web log, δηλαδή καταγραφή στο διαδίκτυο σε κάποιο θεματολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν διαβάζω:
    1. Αυτά που ενώ έχουν και περιεχόμενο κια ουσία είναι γραμμένα με ένα περίπλοκο, συσνόητο τρόπο σαν να απευθύνονται σε 2-3 λογίους, "απόφοιτους της φιλοσοφικής". Χρειάζεσαι λεξικό για τις ορολογίες που χρησιμοποιούν. Έπρεπε να απευθύνονται στον μέσο αναγνώστη.

    2. Αυτά που περιστρέφονται γύρω από το εγώ του συγγραφέα και την ζωή του. Μια κατάσταση συνεχούς αυτοπροβολής.

    3. Αυτά που λένε τα μισά από όσα έπρεπε και τα υπόλοιπα οφείλεις να τα συμπεράνεις εσυ διότι είσαι και έξυπνος και περπατημένος και καραμπουγιουκλής (όχι βέβαια όσο ο συγγραφέας) Για να κλείσει ο κύκλος της διανόησης πρέπει να απαντάς ή να σχολιάζεις με κωδικοποιημένα μισόλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεωρώ ότι οι μόνοι λόγοι που είναι θεμιτοί για να μη διαβάζει κάποιος ένα blog είναι αυτοί της δυσκολίας της ανάγνωσης. Τα υπόλοιπα είναι προσωπικές προτιμήσεις.

    Είναι σα να λέω ότι δε σε διαβάζω, Daisούλα, διότι έχεις ροζ γράμματα στο blog σου, διότι δε σχολιάζεις στο δικό μου, διότι δεν έβαλες σημεία στίξης στον υπότιτλο του blog (το στίχο των R.E.M. εννοώ), διότι έβαλες το gadget με το profile σου εντελώς κάτω στη σελίδα κ.λπ.

    Το blog του καθενός μας είναι ο ΔΙΚΟΣ του χώρος. Είναι ο χώρος στον οποίο ο ίδιος είναι απολύτως ελεύθερος να κάνει Ο,ΤΙ θέλει, ΟΠΩΣ το θέλει κι ΟΠΟΤΕ το θελήσει. Γι'αυτό, πιστεύω πως, αν μας ενδιαφέρει η σκέψη, η άποψη, ο λόγος ενός blogger, θα πάμε να τον διαβάσουμε στο δικό του χώρο, άσχετα αν γράφει greeklish, με μαύρα γράμματα σε μαύρο φόντο, στην κυπριακή διάλεκτο ή με κλειδωμένα σχόλια.

    Περί κυπριακής διαλέκτου συμφωνώ με τον evro και προσθέτω ότι προτιμώ να διαβάζω στην κυπριακή διάλεκτο από τους Κυπρίους, παρά στη 'νέα ελληνική', την οποία παραφορτώνουν μερικοί με τόσα λάθη, που στο τέλος τη σφάζουν.

    Ναι, δε μπορώ να διαβάζω εύκολα τα greeklish, αλλά αν με ενδιαφέρει το θέμα, θα κάνω την καρδιά μου πέτρα και θα τα βγάλω πέρα. Εννοείται ότι είναι κουραστικό και δύσκολο, δεν το εγκρίνω, αλλά όταν κάποιος αποφασίζει να το κάνει, είναι δικαίωμα του. Και αντίστοιχα είναι δικαίωμα μου/σου/μας να μην ασχοληθούμε με το blog του.

    Περί πνευματικών δικαιωμάτων. Είμαι περήφανος να λέω ότι είμαι σεσημασμένος πειρατής και ενεργό μέλος στον καλύτερο ελληνικό tracker. Και ο λόγος είναι ότι είμαι υπέρ της ελεύθερης διάδοσης του πνευματικού υλικού, όσο χάλια κι αν είναι αυτό. Αυτό που δε δέχομαι όμως είναι η μη απόδοση των credits, όταν αυτό που διαδίδεται είναι αξιόλογο. Όταν ανεβάζω μια ταινία, αναφέρω όλες τις πληροφορίες, το σκηνοθέτη, τους παραγωγούς και τους συντελεστές. Κι εσύ (ο όποιος) όταν θα αντιγράψεις κάτι από το blog μου, θέλω να πεις ότι γράφτηκε από τον TwistedTool στο blog του. Πόσο δύσκολο είναι και γιατί δεν το κάνουμε μερικοί;

    Περί κλειδωμένων σχολίων με κάλυψε πάλι ο evros. Υπάρχουν θέματα στα οποία δε θέλω να ξέρω την άποψη σου (του όποιου) και προπάντων που δε θέλω να χαλάσεις τη δημιουργία μου με τα άσχετα σχόλια σου. Άρα θα τα κλειδώσω. Το έκανα πρόσφατα και σίγουρα θα το ξανακάνω.

    Καλημέρα!

    Υ.Γ.: Εννα ήθελα να θκιαβάσω κάτι που σένα στην κυπριακή, εν η αλήθκεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σόρι, εξίασα να βάλω χαμογελούι για να μεν νομίζεις ότι είμαι θυμωμένος!

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πατάς το κουμπάκι και απομακρύνεσαι ακριβώς σαν αυτό που κάνουμε με το τηλεκοντρόλ..
    Υπάρχουν μπλόκς που μπορεί να κουράζουν το .. θολωμένο μου μυαλό αλλά από περιέργεια επιμένω!
    Διαστροφή;
    Απλά ελεύθερος χρόνος καλό μου!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χα χα τελειο daisy μου! Εχω μια μικρή ενστασούλα για τα blog που δεν έχουν σχόλια. Μερικά έχουν τόσο καλή γραφη που πραγματικά δεν με ενδιαφέρει να σχολιάσω. Επίσης διαφωνώ στο ότι τα blog είναι για σχολιασμό. Ποιος το είπε αυτό ε;
    Τα blog είναι προσωπικό ημερολόγιο - με ή χωρίς σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εγώ δεν διαβάζω κάποια μπλογκ συνήθως όταν τα κείμενα δεν είναι ευανάγνωστα , όταν η γραμματοσειρά είναι μικρή και τα χρώματα σου βγάζουν το μάτι!
    Από κει και πέρα είναι καθαρά υποκειμενικό , μπορεί να μη σε ενδιαφέρει η θεματολογία , να μη σ' αρέσει ο τρόπος έκφρασης του συγγραφέα και... και...
    Είναι πολλοί οι λόγοι , αλλά διαφέρουν ανά αναγνώστη ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω ότι το βραβείο το δίνω σε μαύρο φόντο με μπλε ελεκτρίκ γράμματα. Βέβαια εκεί μπορείς να κάνεις ένα ctrl all και να τα μαρκάρεις, οπότε τα κάνεις άσπρα και διαβάζονται. Αλλά και γκρίκλις πάει πολύ. Το ποντίκι μου και σε άλλη παραλία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. evroskarsera συμφωνώ. Δεν είναι κακό καθόλου να εκφράστεις στην τοπολαλιά σου. Είναι κουραστικό για κάποιους αναγνώστες, σίγουρα όχι για όλους.
    Εδώ δεν αναφέρομαι στο να κλείσεις τα σχόλια σε κάποιες αναρτήσεις. Αναφέρομαι στο να μην επιτρέπεις σχόλια σε καμιά ανάρτηση. Το'χω κάνει κι εγώ να κλείσω σχόλια σε συγκρεκριμένη ανάρτηση και το κατανοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. takeiteasy συμφωνώ σ'αυτά που γράφεις. Κι εγώ τα δυσνόητα και τα άλλα που λες ατα αποφεύγω. Το να μη θέλεις να καταλάβει ο άλλος τι γράφεις σημαίνει πως τον αποκλείεις και γιατί να μπω στον κόπο να κάνω αποκρυπτογράφηση σε κάτι που δεν ξέρω καν αν αξίζει τον κόπο να κατανοήσω..
    Αυτό με τα σχόλια με 'κωδικοποιημένα μισόλογα' δεν το'χω δει μάλλον, ή δεν μου'ρχεται τώρα παράδειγμα. Αστείο μου φαίνεται :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. TwistedTool μου συμφωνώ και μαζί σου :)
    Όχι όμως εκεί που λες ότι όπως και να γράφει κάποιος θα πάω να τον διαβάσω κι ας με κουράσει. Υπάρχουν ένα σωρό μπλογκ που και με ενδιαφέρουν και δε με κουράζουν και τα προτιμώ προφανώς.
    Στο δικό σου έχω ένα προβληματάκι: ότι αργεί υπεροβολικά να φορτίσει. Μου'χει τύχει να κάνει και 5 ολόκληρα λεπτά. Αυτό δε με σταματά απ'το να το διαβάσω, αλλά με δυσκολεύει..
    Συμφωνώ ότι πρέπει να αναφέρουμε από που παίρνουμε κάποια πράγματα και το κάνω πάντα προσωπικά.
    Όπως έγραψα και στον evroskarsera για τα σχόλια δεν εννοώ να τα κλείσεις σε κάποιες αναρτήσεις αλλά ποτέ να μην τα επιτρέπεις...
    Αλοίμονο γιατί να νομίσω ότι είσαι θυμωμένος βρε; :)
    Στα κυπριακά μιλώ και γράφω όταν θυμώσω πολύ οπότε αν θυμώσω τόσο που να βγω απ'τα ρούχα μου ίσως δεις ανάρτηση στα κυπριακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αντιγόνη μου αυτό κάνω, πατώ κουμπάκι όπως λες κι εσύ :)
    Ωραία να'χεις πολύ ελεύθερο χρόνο και να επιμένεις!
    Φιλάκια Αντιγόνη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. UrbanTulip το μπλογκ δεν είναι προσωπικό ημερολόγιο ακριβώς, είναι κάτι πέρα και πάνω απ'αυτό - η διαδραστικότητα το διαφορποιεί.
    Όπως είπα και πιο πάνω δε με ενοχλεί κάποιος να κλείσει τα σχόλια σε κάποιες αναρτήσεις. Αλλά με ενοχλεί να μην τα έχει ποτέ ανοιχτά. Γούστα είναι αυτά ε; :)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. christina κι εμένα με ενοχλούν τα δυσανάγνωστα.
    Όπως λες είναι υποκειμενικά τα κριτήρια από κει και πέρα.
    Καλημερούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. astakouli αυτός είναι πολύ απαίσιος συνδυασμός. Αν έχεις browser firefox μπορείς να πας στο view->page style->no style και σου δείχνει τη σελίδα χωρίς τα κόλπα :)
    Το ποντίκι σου και σε άλλη παραλία; χαχαχα ποντίκι+αστακούλης=παραλία!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα συμφωνήσω με τον TwistedTool.
    Κάπως έτσι θα τα έλεγα κι' εγώ.
    Το μόνο που με σταματά, αν θέλω να διαβάσω ένα μπλογκ, είναι η δυσκολία στο συνδυασμό φόντο-γράμματα. Αλλά, ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση, αν είναι κάτι που θέλω να διαβάσω, θα πατήσω ένα select all και θα το διαβάσω κι' αυτό.
    Όλα τα υπόλοιπα είναι καθαρά θέμα του κάθε μπλογκερ και αν θέλεις τον διαβάζεις.
    Τα κλειστά σχόλια δεν με ενοχλούν.
    Άλλωστε, όταν διαβάζω κάτι, δεν θα μου μείνει ένα... κενό αν δεν πω την άποψή μου. :)

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συμφωνω με ολα αυτα! Δεν μου ερχεται καποιος αλλος λογος αυτη την στιγμη.. ισως φταιει βεβαια οτι ειναι σχεδον δυομιση το βραδυ αχαχαχα!!

    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Lilith συμφωνούμε ότι διαφωνούμε λοιπόν.
    Για μένα τα κλειστά σχόλια σε όλες τις αναρτήσεις με ενοχλούν γιατί μου προσδίδουν μια αίσθηση.. κάπως. Δεν είναι ότι θέλω πάντα να λέω την άποψη μου. Είναι ότι μου τη σπάει να μην μπορώ αν θέλω. Σε τι διαφέρει ένα τέτοιο μπλογκ από τη σελίδα του google ή του yahoo?

    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Marouli άτακτο και ξενύχτικο! :)
    Ελπίζω να κοιμάσαι τώρα να ξεκουραστείς!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το μπλογκ έτσι ξεκίνησε. Η λέξη διαδραστικότητα μου προκαλέι αμηχανία έτσι όπως την λες. Σαν να πρέπει ντε και καλά να κάνουμε διάλογο. Ε όχι δεν είναι ανάγκη. Εγώ διαβάζω και μπλογκς χωρίς σχόλια γιατί έχουν τέλεια κείμενα. Αλλά σωστά, απόψεις είναι αυτές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. UrbanTulip δε λέω ότι πρέπει με το ζόρι να γίνει διάλογος. Αλλά να υπάρχει η δυνατότητα. Αλλιώς φιμώνοντας τους αναγνώστες γράφεις για τον εαυτό σου αποκλειστικά, πράγμα που μπορείς να κάνεις άνετα και σε τετράδιο ή σε κλειστό σε αναγνώστες μπλογκ.
    Αποψεις είναι αυτές ακριβώς! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος7/9/11, 3:13 μ.μ.

    Ειναι πολύ προσωπικό θέμα και το πως θα στήσει ο καθένας το blog του και ποια ιστολογια θα διαβασει!

    Εγω επιλεγω να διαβασω ιστολογια που με κανουν να γελάω και με προβληματιζουν ουσιαστικά...

    Ολα τα αλλα τα βαριεμαι!! Μετραω τα γραφομενα και οχι τα περιτυλιγματα! Παντως με καποιες παρατηρησεις σου συμφωνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Coula συμφωνώ πολύ προσωπικό.
    Το χιουμορ παντού, και φυσικά και στα μπλογκ, είναι πολύ σημαντικό.

    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...