24 Αυγ 2011

Τα εγκλήματα του καλοκαιριού

Φέτος είχα την τύχη να διαβάσω κάποια απ'τα βιβλία που έδινε Το Βήμα για λίγες εβδομάδες όπως μας είχε ενημερώσει το πολύ καλό μπλογκ 'Εγκλημα και τιμωρία' (δυστυχώς έχασα τα πρώτα). Τα τρία που διάβασα ήταν το Το Χαμόγελο της Τζοκόντας του Φιλίππου Φιλίππου το Τα Εγκλήματα Στην Πανσιόν «Απόλλων» του Ανδρέα Αποστολίδη και το τελευταίο το Επίγραμμα θανάτου του Τζίμυ Κορίνη. (Κρίμα που η σειρά δε συνεχίστηκε με άλλα βιβλία και ελπίζω στο μέλλον να επαναληφθεί!)

Το πρώτο βιβλίο του Φίλιππου Φιλίππου το διάβασα με μεγάλη δυσπιστία στην αρχή. Έχω διαβάσει τόσα πολλά αγγλόφωνα αστυνομικά μυθιστορήματα, μερικά απ'αυτά αριστουργήματα, που δεν περίμενα και πολλά, μάλλον δεν περίμενα τίποτα ιδιαίτερο. Με εξέπληξε πολύ εύχαριστα. Ήταν γρήγορο, ενδιαφέρον, κυλούσε απίστευτα εύκολα και γύρνουσα τις σελίδες τη μια μετά την άλλη με ανυπομονησία να μάθω τι θα γίνει παρακάτω - πάντα σαφής ένδειξη πως κρατάω ένα βιβλίο που αξίζει ειλικρινά τον κόπο. Η πλοκή λιτή κι απέριττη (ακριβώς όπως μ'αρέσει) χωρίς να πλατιάζει αχρειάστα και κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μου, κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία λέξη της τελευταίας σελίδας.

Την επόμενη βδομάδα λοιπόν περίμενα πως και πως το επόμενο βιβλίο της σειράς απ' Το Βήμα. Δεν μου άρεσε. Ξεκίνησε ομολογουμένως καλά, αλλά στην πορεία πλατίασε, οι εξηγήσεις για τα εγκλήματα ήταν τόσο μα τόσο περίπλοκες που δεν έβγαζα άκρη τι έγινε και γιατί. Μόνο μέσες άκρες κατάλαβα πως και γιατί και ακόμα δεν έχω ιδέα αν κατάλαβα καλά ή όχι..

φώτο δική μου
Το τρίτο και τελευταίο βιβλίο ήταν το καλύτερο με διαφορά απ'τα τρία. Μου θύμισε κάτι από Άγκαθα Κρίστυ και Σέρλοκ Χολμς, και όπως έχω ήδη γράψει (εδώ κι εδώ), τα βιβλία αυτά τα λατρεύω, οπότε καταλαβαίνετε τι τιμή κάνω σ'αυτό το μυθιστόρημα που με συνεπήρε. Αδημονούσα να το καταβροχθίσω και γέμισε τις μέρες των διακοπών όσο πιο ευχάριστα γίνεται. Με συνόδεψε σε παραλία, σε μπαλκόνι με θέα τη θάλασσα και όπου πήγαινα ήταν στη τσάντα μου. Η πλοκή είναι σφικτοδεμένη, συναρπαστική και ενώ πρόκειται για σύγχρονη ιστορία είναι ταυτόχρονα και διαχρονική. Θα ψάξω σίγουρα να διαβάσω κι άλλα βιβλία του κου Κορίνη που ελπίζω να συνεχίσει να γράφει, αφού αν κρίνω από το συγκεκριμένο καταπληκτικό βιβλίο του, έχει τρομερό ταλέντο.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας από έλληνες συγγραφείς. Χρήσιμη στην αναζήτηση βιβλίων του είδους η ιστοσελίδα της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.ΣΑ.Λ.).

Καλή ανάγνωση!

18 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/8/11, 5:08 μ.μ.

    Σε αυτες τις προτασεις δε μπορω να αντισταθω!
    φιλια φιλεναδα!!!!

    γυρισα για τα καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι από τους πιο παλιούς μπλογκερς, θα με ενδίαφεραν οι απαντήσεις σου σε αυτό

    http://inasparalleluniverse.blogspot.com/2011/08/on-blogging.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έφαγα κι εγώ κόλλημα! Το βιβλίο του Φιλίππου δεν έχω προλάβει να το διαβάσω ακόμα, αλλά συμφωνώ απόλυτα για τα άλλα δύο!
    Στην πανσιόν έλυνε την υπόθεση από την αρχή, βαρέθηκα τη ζωή μου αλλά το επίγραμμα ήταν απίστευτο! Κρίμα που δεν πρόλαβες το βιβλίο του Μαρή, νομίζω ήταν το πρώτο που έδωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ πήρα το βιβλίο του Μπουκόφσκι που έδιναν αυτή την Κυριακή. Ενδιαφέρον δείχνει. Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Coula μου καλωσόρισες!!
    Να μην αντισταθείς και να μου πεις τη γνώμη σου :)

    Φιλαααααακιαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ina μου δεν είμαι απ'τους παλιότερους σίγουρα αλλά ήδη έχω συμμετάσχει στην έρευνα σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Koueen να το διαβάσεις. Αξίζει τον κόπο. Το βιβλίο του Μαρή μπορώ να το αγοράσω φαντάζομαι, αφού δεν το πρόλαβα με την προσφορά. Ήταν καλό ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. mahler ήταν καλό; Το σκέφτηκα να το πάρω αλλά κάτι με σταμάτησε. Δεν ξέρω τι... Ίσως η διαφήμιση να μου φάνηκε υπερβολική, να μου βγήκε μπούμερανγκ αυτό που λένε για τα απαγορευμένα βιβλία. Too good to be true κάτι τέτοιο, και τα απέφυγα. Μπορεί να έκανα λάθος δεν ξέρω..
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κοίτα η αξία του Μπουκόφσκι είναι αδιαμφισβήτητη. Τώρα αν υπάρχει καλύτερη έκδοσή του συγκεκριμένου στην Ελλάδα δεν ξέρω, πάντως αυτό που έχω διαβάσει ως τώρα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αυτή την Κυριακή δίνει τον "Τροπικό του Καρκίνου" το οποίο είναι επίσης αριστούργημα. Πάει δεν βλέπω να μου μένει φράγκο χαχαχα
    Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλενάδα εμένα μου άρεσε παραπάνω το Νυχτερινό Δελτίο του Πέτρου Μάρκαρη, που ήταν το πρώτο βιβλίο που έδωσαν. Το βρήκα εξαιρετικά καλογραμμένο... Μόλις μπορέσω θα ξάψω και για άλλα βιβλίο του Μάρκαρη να διαβάσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. mahler την αξία του Μπουκόφσκι δεν την αμφισβητώ, μάλλον της συγκεκριμένης έκδοσης όπως λες κι εσύ.
    όσο για τις τιμές ένα θα σου πω μόνο: στην Ελλάδα πουλάνε το βήμα με τις προσφορές 4,5 ευρώ στην Κύπρο 7!!!! σκέψου πόσο πολύ κερδίζουν σε κάθε κομμάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Helen μου το πρότειναν και τα άλλα παιδιά άρα θα αξίζει σίγουρα τον κόπο. Θα το βρω και θα το πάρω σίγουρα. Νομίζω είχε γυριστεί και σαν επεισόδιο μιας σειράς στην ΝΕΤ αν δεν κάνω λάθος με τον Μηνά Χατζησάββα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. εε όχι. 7 ευρώ έχει μάλλον και κανονικά. Εκτός κι αν εισάγονται και τα βιβλία οπότε πακέτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. φυσικά εισάγονται και τα βιβλία και έχουν όλα πάνω από 15 ευρώ. άσε πίκρα μεγάλη. γι'αυτό κοιτώ να ψωνίζω όταν έρχομαι διακοπούλες. αλλιώς δε συμφέρει με τίποτα να πάρεις ελληνικά βιβλία εδώ, βασικά ούτε αγγλικά. αλλά με τα αγγλικά βρήκα τη λύση απ΄το ιντερνετ και χωρίς να πληρώνω μεταφορικά. με τα ελληνικά είναι πανάκριβα απ'το ιντερνετ - απλησίαστα!
    λες να κάνω καμιά ληστεία για να αγορά βιβλίων; χαχαχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. για δες εδώ αν κάνουν αποστολές στην Κύπρο και με τι κόστος. www.protoporia.gr
    γενικά έχουν μαζί με το βιβλιοπωλείο της Πολιτείας τα φτηνότερα βιβλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. την ξέρω την Πρωτοπορία και την Πολιτεία. τόσα χρόνια φοιτήτρια δε θα μάθαινα τα φτηνά :)
    είχα παραγγείλει μια φορά από Πρωτοπορία αλλά τα έξοδα των ΕΛΤΑ για αποστολή στην Κύπρο είναι ψηλά οπότε πάλι δε συμφέρει, εκτός κι αν πρόκειται για κανένα πολύ ελαφρύ βιβλίο :))
    ευχαριστώ πάντως για τις πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν και δεν κοβω φλέβες για αστυνομικα ...εγκληματα ..κτλ..φέτος έπεσε στα χέρια μου και το "ρούφηξα " με την μια , "Η παγωμένη πριγκίπισσα" της Camilla Lackberg. Θα τολμήσω και κάποια από αυτά που προτείνεις...λες να γίνω μετά φαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. KaLLinaki Θα ψάξω αυτό το βιβλίο που λες. Εγώ αντιθέτως λατρεύω τα βιβλία με εγκλήματα, φόνους κτλ :)
    Δεν ξέρω αν θα σε πείσουν να γίνεις φαν, αλλά μια δοκιμή θα σε πείσει που λένε. Άρχισε απ'αυτό το Κορίννυ που είναι το καλύτερο και πες μου αν θες τη γνώμη σου μετά.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...