30 Ιουν 2011

Αγαπημένα βιβλία - η συνέχεια..+update

Τα τελευταία χρόνια δε διαβάζω πολλά ελληνικά βιβλία. Γι'αυτό θα αναφέρω εδώ όλα όσα αγαπώ διαχρονικά, όσα μου έκαναν κάτι όταν τα διάβαζα και τα θυμάμαι έντονα ακόμα κι αν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησαν.


Πρώτο θα αναφέρω ένα βιβλίο που διάβασα πρόσφατα και το αγάπησα απ'τις πρώτες του αράδες και το παρουσιάσα φυσικά εδώ, Τα σπανιόλικα παπούτσια της Άλκης Ζέη. Αγαπημένη συγγραφέας απ΄τα παιδικά μου χρόνια η συγκεκριμένη κι είμαστε τυχεροί που γράφει με τη φρεσκάδα και το ταλέντο που θυμάμαι να'χε και στον Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου

Εξαιρετικά ταλαντούχα και λατρεμένη συγγραφέας η Σώτη Τριανταφύλλου. Όταν ήμουν φοιτήτρια όποτε πήγαινα σε βιβλιοπωλείο έψαχνα μ'αγωνία να δω αν έβγαλε νέο βιβλίο. Μόλις ανακάλυπτα νέο δικό της το αγόραζα και το διάβαζα συνήθως σε μια νύχτα. Το πρώτο της που διάβασα κι αγάπησα πολύ τη γραφή της είναι το Σάββατο Βράδυ στην άκρη της πολης που πάντα το περιλαμβάνω στη λίστα με τα αγαπημένα μου, γιατί το βρήκα τόσο εξαιρετικό που θυμάμαι την πλοκή του ακόμα και τώρα, πράγμα σπάνια μου συμβαίνει με βιβλία αφού διαβάζω πάρα πολλά κάθε χρόνο.

photo from urbanphoto.net
Μιας και είναι αγαπημένη η Σώτη Τριανταφύλλου δεν μπορώ να μην αναφέρω και άλλα δικά της που τα διάβασα μονορούφι και αγάπησα πολύ. Ο Υπόγειος Ουρανός, το Άλμπατρος κι η Φτωχή Μαργκό είν' απ' αυτά που συστήνω ανεπιφύλακτα.


Ένα άλλο βιβλίο που διάβασα πριν χρόνια αλλά έμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη και την καρδιά μου είναι το Ναι της Μαργαρίτας Καραπάνου. Πρόκειται για ένα βιβλίο τόσο δυνατό σαν γροθιά στο στομάχι. Σίγουρα δεν πρόκειται για ανάλαφρο ανάγνωσμα, αλλά αξίζει πραγματικά τον κόπο να το βρείτε και να το διαβάσετε.

Και συνεχίζοντας με βιβλία που με σημάδεψαν δε θα μπορούσα να παραλείψω Τα ημερολόγια του Φραντς Κάφκα. Είναι το μόνο βιβλίο, απ' όλα όσα έχω διαβάσει που θέλω να διαβάσω ξανά κάποια στιγμή. Με εξέπληξε ευχάριστα όταν το πρωτόπιασα στα χέρια μου και διαβάζεται πολύ πιο άνετα και εύκολα από τα άλλα αγαπημένα μου του Κάφκα, τη Μεταμόρφωση και τη Δίκη.

Ένα άλλο βιβλίο που αγάπησα πολύ είναι το Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει του Πάολο Κοέλιο. Τα πιο πρόσφατα του βιβλία δεν μου άρεσαν καθόλου, όμως αυτό πραγματικά είναι εξαιρετικό και έχει ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη μου.

Τέλος μια ποιητική συλλογή, μάλλον καλύτερα ένα ποίημα που είναι διαχρονικό, ανατριχιαστικό και όποτε το διαβάσω κλαίω με λυγμούς - άλλωτε λυγμούς πόνου, άλλωτε λυγμούς ανακούφισης. Κάθε φορά που το πιάνω στα χέρια μου μόνο δυνατά συναισθήματα μου προκαλεί και με αναστατώνει. Πρέπει να διαβαστεί απ'την αρχή ως το τέλος, όχι αποσπασματικά γιατί κάθε του λέξη είναι ένας θησαυρός που φτιάχνει μαζί ένα σύνολο μοναδικό κι ανεπανάληπτο. Το μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη




υγ. θα χαρώ πολύ πολύ αν μου προτείνετε κι εσείς τα αγαπημένα σας βιβλία, είτε εδώ είτε σε αναρτήσεις στα μπλογκ σας! 

--------------
UPDATE
Ξέχασα όλα τα καταπληκτικά βιβλία του Γρηγορίου Ξενόπουλου, που είναι δροσερά, ανάλαφρα και τόσο καλοκαιρινά. Τα συστήνω ανεπιφύλακτα και σας υπόσχομαι πως όταν διαβάσετε ένα θα θέλετε κι άλλο κι άλλο κι άλλο :)

18 σχόλια:

  1. Απο Σωτη Τριανταφύλλου κι εγω το Σαββατο βράδυ είχα διαβάσει πρώτο.Είναι απο τότε το αγαπημένο μου βιβλίο, συνδεδεμένο με βασική περίοδο της ζωής μου.Μετά διάβασα και την Φτωχή Μάργκο, και το άλμπατρος και το εργοστάσιο μολυβιών.Μου άρεσαν.Όχι το ίδιο με το Σάββατοβραδο.Τα τελευταία της με απογοητευσαν, το ΄΄ιδιο και εκείνη.Μπορεί να μην νοιάζει κανέναν, αλλά δεν έχει σημασία, μου ήρθε και το λέω..
    Α!Και για το Μονογραμμα ΡΙΣΠΕΚΤ ΚΑΙ ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ!κλαιω επισης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτός από τα κλασικά αναγνώσματα θα ήθελα να σταθώ στο "ΝΑΙ" της Καραπάνου..
    Εχοντας διαβάσει συνεντεύξεις της για την διαταραγμένη προσωπική ζωή της κατάλαβα αυτή τη γροθιά που αναφέρεις και είναι βιωματική της....

    Οι προτάσεις σου εξαιρετικές!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραιες προτασεις... Η Σωτη ειναι και δικη μου αγαπημενη! Και εγω μεσα στον χρονο διαβαζω αρκετα βιβλια μα αγαπημενα εχω ελαχιστα.. Αυτο που το εχω διαβασει πολλακις(μπορει να στο εχω ξαναπει) ειναι: Αθηνα, ευτυχως που δεν γεννηθηκα ομορφη! Ενα παλιο βιβλιο που μου εχει κρατησει πολλα βραδια συντροφια.. Συνηθιζω να αγαπω τα βιβλια με γυναικες πρωταγωνιστριες.. Κολησα τωρα και δεν θυμαμαι ενα βιβλιο που το λατρεψα μα δεν θυμαμαι τον τιτλο με τιποτα.. Αμα θυμηθω θα σου στειλω μειλ! Μπορει να τα εχεις διαβασει..

    Μαρουλοφιλακια!
    *ωραια αλλαγη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραία ανάρτηση:):)
    Προτείνω "Άκου το τραγούδι της βροχής" του Ομήρου Αβραμίδη..
    Φιλιά πολλά daisούλι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προτείνω τον "Λύκο της Στέππας" (Steppenwolf) του Hermann Hesse, αλλά και όλα τα άλλα βιβλία του. :)

    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να προτείνω και εγώ;;σχεδόν όλα της ΧΡΥΣΑΣ ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ και της ΕΥΑΣ ΟΜΗΡΟΛΗ!!
    φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. margkw μου είναι σημαδιακό αυτό το βιβλίο φαίνεται γιατί και για μένα έχει συνδεθεί με συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μου, ίσως γι'αυτό το αγαπώ τόσο :)

    Τα τελευταία της και ειδικά η 'αυτοβιογραφία' ήταν άκρως απογοητευτικά και κουραστικά. Ελπίζω να επανέλθει στον καλό εαυτό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αντιγόνη μου αν δεν το'χεις διαβάσει καντο και θα δεις πόσο δίκιο έχεις!
    Καλή σου μέρα Αντιγονάκι γλυκό και πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Marouli μου τελικά αγαπάμε Σώτη πολλές και πολλοί :)
    Θα μπει στα υπόψη αυτό που γράφεις και περιμένω το άλλο που ξέχασες τον τίτλο :)
    Φιλάκια γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Free Spirit μου να'σαι καλά :)
    Μπαίνει κι αυτό στα υπόψη. Θα κάνω λίστα και θα τα ψάξω με την πρώτη ευκαιρία. Ευχαριστώ!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Lilith μου αυτό το βιβλίο μου το'χε χαρίσει ένα παιδί πριν καμιά 10ετία αλλά δεν κατάφερα να το διαβάσω. Δεν ξέρω γιατί αλλά δεν με τραβούσε με τίποτα. Τώρα που μου το ξαναθύμισες θα ψάξω να το βρω να το ξαναδοκιμάσω :)
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΦΟΥΛΗ μου Χρύσα Δημουλίδου δεν έχω διαβάσει και θα μπει στα υπόψη. Εύα Ομηρόλη έχω διαβάσει κατά καιρούς και μου άρεσαν οι ιστορίες της, αν θυμάμαι καλά.
    Καλημερούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εντάξει, δεν είναι και τόσο... ανάλαφρο για καλοκαίρι, αλλά εγώ το καλοκαίρι διαβάζω Άρλεκιν (δεν κάνω πλάκα). :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου έφτιαξε το κέφι η αλλαγή του layout, αλήθεια!

    :-)

    ΥΓ: Σιχαίνομαι Ξενόπουλο κι Κοέλιο :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΩ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΗΘΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΕΜΑΤΟ ΧΡΩΜΑΤΑ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΑΛΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΩ ΚΑΛΑ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΟΥ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!

    ΦΟΒΕΡΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Lilith μου νομίζω πριν πάρα πολλά χρόνια μπορεί να διάβασα 1 άρλεκιν και δε μου άρεσε αφού από τότε δεν ξαναδιάβασα :)
    Γιατί δεν είναι ανάλαφρα;
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. the elf at bay πολύ χαίρομαι που σου άρεσε. Είναι χαριτωμενούλικο ;))

    ΥΓ. Ο Ξενόπουλος είναι εξαιρετικός. Ο Κοέλιο χάλασε τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή καλός ήταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ μου καλό καλοκαίρι κι όμορφα να περνάς ό,τι κι αν κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...