17 Μαΐ 2011

Η βία γεννά βία - παντού και πάντα

O James Vlassakis παιδί μεταναστών ζει σε γκέτο της Αυστραλίας. Βιάζεται από γείτονα του και τον ετεροθαλή αδελφό του. Η μάνα του γνωρίζει έναν ψυχοπαθή δολοφόνο, J.Bunting και μαζί με τον τότε 14χρονο γιό της και τον ψυχοπαθή ,που κυνηγά όσους νομίζει ότι είναι ομοφυλόφιλοι και παιδόφιλοι, αρχίζουν να βασανίζουν μέχρι θανάτου τα θύματα τους και να πετάνε τα απομεινάρια τους σε βαρέλια (μια υπόθεση που στην Αυστραλία έγινε γνωστή ως The Snowtown murders).
Τα θύματα στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το γκέτο όπου μένει ο Vlassakis, άτομα με νοητική υστέρηση, στις παρυφές του κοινωνικού ιστού, άτομα που δεν τα ψάχνει συχνά κανείς. Ο καθοδηγητής του Bunting νιώθει ότι καθαρίζει την περιοχή απ’τη βρωμιά. Απ’τους άρρωστους και τους επικίνδυνους. Δικαστής και δήμιος μαζί επιτίθεται χωρίς οίκτο σε όλους όσους υποπτεύεται ότι τους αξίζει να τιμωρηθούν.
Τα θύματα αβοήθητα, σε κάποιες περιπτώσεις βοηθούν και τα ίδια σε δολοφονίες άλλων, πριν πέσουν κι αυτά νεκρά απ’το χέρι αυτού που βοήθησαν.
Ο Vlassakis και η μάνα του συμμετέχουν στις δολοφονίες. Ένα από τα θύματα του είναι ο ετεροθαλής αδελφός του. Η βία που δέχτηκε έφερε βία. Και η βία τον οδήγησε τον ίδιο στο κελί, ισόβια χωρίς δικαίωμα αναστολής για 28 χρόνια.
Μετανάστης, Ελληνικής καταγωγής που από θύμα έγινε θύτης. Περιθωριοποιημένος, φτωχός, χωρίς προοπτικές, ελπίδες και χωρίς μέλλον. Που κατέληξε η βία που δέχτηκε λόγω της αδιαφορίας του κράτους και της κοινωνίας; Στην εγκληματικότητα και το κελί.

Σας θυμίζει τίποτα όλη αυτή η ιστορία; 

photo by freefotouk
ΥΓ. ανάλυση της ιστορίας από εγκληματολογικής σκοπίας με τον γνωστό και επιστημονικό τρόπο που μας έχει συνηθίσει, κάνετε λίγο υπομονή και θα βρείτε σύντομα στο καταπληκτικό μπλογκ Έγκλημα και Τιμωρία της Νίνας Κουτελάκη

ΥΓ2. όσοι δεν το έχετε επισκεφτεί σπεύσετε και δε θα χάσετε!

ΥΓ3. όποιος θέλει μπορεί να δει κι εδώ ένα ντοκυμαντέρ για τους φόνους

14 σχόλια:

  1. Το θέμα είναι ότι όλη αυτή η συγκεκριμένη ιστορία με έκανε να ανατριχιάσω μέχρι την κωλοτρυπίδα μου. Σόρρυ, κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. elf όντως είναι ανατριχιαστή.
    πέρα απ'το συγκλονιστικό του θέματος όμως εγείρονται κάποια ερωτηματικά.
    π.χ. αν δεν ήταν ένας περιθωριοποιημένος μετανάστης θα έφτανε εκεί που έφτανε ο Vlassakis? αν δεν είχε δεχτεί βία και αποκλεισμό απ'την κοινωνία και την οικογένεια του θα είχε φτάσει να σκοτώσει;

    μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό δεν το γνωρίζουμε ούτως ή άλλως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει και η παροιμία που λέει, από αγκάθι βγαίνει ρόδο, και από ρόδο βγαίνει αγκάθι...
    καλησπέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ποπο συγκλονιστική ιστορία....
    Δυστυχώς γεγονότα σαν αυτό συμβαίνουν συνεχώς και αποδεικνύουν ότι η βία φέρνει μόνο βία... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. elf πάντως η βία και περιθωριοποίηση δεν βοήθησαν σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΦΟΥΛΗ μου οι παροιμίες είναι σοφές κουβέντες του λαού μας και ποτέ δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. christina μου το θέμα είναι να το βλέπουμε και να συνειδητοποιούμε αυτή την αλήθεια ώστε να αποφεύγουμε όσο το δυνατό πιο πολύ την βία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς όμως λίγα από αυτά τα γεγονότα βγαίνουν στη δημοσιότητα και είναι ήδη πολύ αργά...
    Και τι γίνεται μετά? Τους βάζουν στη φυλακή? Δε νομίζω ότι βοηθάει αυτό... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. christina συμφωνώ η φυλακή τις περισσότερες φορές δεν κάνει τίποτα πέρα από το να τους απομακρύνει απ'τα μάτια μας για να μπορούμε να τους ξεχάσουμε. Ειδικά για νέους με παραβατική συμπεριφορά η φυλακή δυστυχώς γίνεται σχολείο απ'όπου αποφοιτούν σκληροί εγκληματίες. Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν στο σωφρονιστικό μας σύστημα για να πετύχει έστω και κάποιους απ'τους σκοπούς του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παρακολούθησα το ντοκυμαντέρ και πραγματικά (για άλλη μια φορά) μένω άναυδη από το πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος και το τι μπορεί να κάνει!
    Η βία σίγουρα φέρνει βία, αλλά όπως και να το κάνουμε, υπάρχουν πολύ σκοτεινές ψυχές ανάμεσά μας. Ψυχές σαν του Blunting που μάλλον αφορμή ψάχνουν για να μετακομίσουν μόνιμα στην σκοτεινή πλευρά και να μείνουν για πάντα εκεί. Στο ντοκυμαντέρ λέει ότι το πιο πιθανό είναι να κακοποιήθηκε όταν ήταν μικρός ο Blunting. Ναι, αλλά δεν γίνονται όλοι οι κακοποιημένοι, serial killers. Κάποιοι μπορεί να γίνουν ακριβώς το αντίθετο. Μπορεί ακριβώς επειδή τους συνέβη κάτι τέτοιο, να προσπαθήσουν να βοηθήσουν άλλους με παρόμοιες εμπειρίες και να κάνουν το καλό και όχι το κακό. Είναι οι ψυχές... Δεν είναι όλες ίδιες.
    Το πιο τραγικό πρόσωπο της ιστορίας ήταν ο νεαρός Βλασσάκης. Θύμα από όπου και να το κοιτάξεις...
    Είμαι τακτική αναγνώστρια του "Έγκλημα και Τιμωρία" και εκτιμώ πολύ τη δουλειά που κάνει η κ.Κουτελάκη. Θα περιμένω και τη δική της ανάρτηση.

    Φιλιά πολλά, Daisy μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ούτε σενάριο ταινίας. ανατρίχιασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Lilith μου νομίζω ο άνθρωπος είναι το χειρότερο ζωο σ'αυτή τη γη. Αλλά μπορεί όταν θέλει να είναι και το καλύτερο. Το κακό είναι ότι πολλές φορές μπορεί αλλά δε θέλει.
    Ευτυχώς όλοι οι κακοποιημένοι δεν γίνονται κατα σύρροην δολοφόνοι. Όμως αυτό που λείπει συχνότατα σ'αυτούς που γίνονται (ανεξαρτήτως του πως ήταν η παιδική τους ηλικία) είναι ότι τους λείπει η συναισθηματική νοημοσύνη. Δεν συμπάσχουν με τους συνανθρώπους τους και αυτό δεν είναι τυχαίο. Και πολύ συχνά όταν ήταν οι ίδιοι παιδιά βασάνιζαν και σκότωναν έντομα και ζώα.
    Ο Βλασσάκης όντως ήταν το πιο τραγικό θύμα της υποθεσης που θυματοποιήθηκε τόσες φορές ώστε δεν ήξερε τι του γινόταν στο τέλος. Σε άλλες χώρες νομίζω δε θα καταδικαζόταν σε τόσο μεγάλη ποινή αφού βοήθησε τη δικαιοσύνη τόσο απ'τη μια και απ'την άλλη δε συμμετείχε άμεσα μόνο έμμεσα ήταν συννένοχος.
    Η ανάρτηση στο Έγκλημα και Τιμωρία πιστεύω θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και εκτενής όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε.

    Φιλάκια αγαπημένη Lilith μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. mahler χειρότερο από σενάριο ταινίας γιατί είναι αληθινό. Τώρα που το λες όμως θυμήθηκα ότι το ότι γυρίστηκε η ιστορία σε ταινία ήταν η αφορμή που έμαθα για αυτούς τους φόνους ευθύς εξαρχής.

    http://www.pedestrian.tv/entertainment/news/snowtown-murders-film-selected-to-screen-at-cannes/42049.htm

    http://www.abc.net.au/news/stories/2011/02/26/3149738.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...