6 Μαΐ 2011

Το χέρι που πρωτοκράτησε το δικό μου

Eίναι κάποια βιβλία που'ναι τόσο μαγικά, που αφήνουν τόσο δυνατή γεύση που με σταματούν για ένα διάστημα απ'το να πάρω το επόμενο. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι αναμφισβήτητα το The hand that first held mine της Maggie O'Farrell

Αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι ότι πέρα απ'την ιστορία που είναι άκρως ενδιαφέρουσα, πέρα απ'τον τρόπο που σε μπάζει σ'αυτή αργά, γλυκά, πέρα απ'ότι εξάρει τη φαντασία, πέρα απ' όλα αυτά είναι ένα βιβλίο που'ναι γεμάτο ήχους, θορύβους, γεύσεις, μυρωδιές. Με ένα αναπαίσθητο τρόπο σου ξυπνά όλες τις αισθήσεις με λίγες καλά χρησιμοποιημένες λέξεις. Χειρίζεται τη γλώσσα με ένα τρόπο συγκλονιστικό. 

Το βιβλίο αυτό έχει το σπάνιο χάρισμα να σε κάνει να μη θες να το τελειώσεις. Να το διαβάζεις αργά για να μη φτάσεις στο τέλος. Κι όμως απ'την άλλη βιάζεσαι να μάθεις τι θα γίνει, να βρεις και να ξετυλίξεις τα μυστικά του. 

Πιστεύω ότι δικαιωματικά και άξια κέρδισε το Costa Book Award για το 2010. Όταν μεταφραστεί στα ελληνικά διαβάστε το!

Διαβάζω πολλά βιβλία όπως έχω ήδη πει εδώ, (και εδώ) όμως σπάνια βρίσκω βιβλία σαν αυτό που με συνεπαίρνουν τόσο πολύ. Που κάθε τους λέξη είναι ένα δώρο, που με γεμίζουν χαρά που τα έχω στα χέρια μου και που δε θέλω να τα αφήσω.

Ένα άλλο αγαπημένο (που μπορείτε να βρείτε στο XAOS) είναι το On beauty της Zadie Smith, το Σάββατο Βράδυ στην Άκρη της Πόλης της Σώτης Τριανταφύλλου, το Ναι της Μαργαρίτας Καραπάνου, τo Complete Sherlock Holmes του Sir Arthur Conan Doyle

Τέλος θέλω να κάνω ειδική μνεία στο OUT της Νatsuo Kirino (γιαπωνέζα συγγραφέας θρίλερ) που με αφάνταστη χαρά είδα στις διακοπές του Πάσχα ότι έχει επιτέλους μεταφραστεί και στα ελληνικά. Ελπίζω να είναι καλή η μετάφραση κι όποιος το διαβάσει να το ευχαριστηθεί όσο το ευχαριστήθηκα κι εγώ όταν είχα την τύχη να το ανακαλύψω και να το ρουφήξω!

13 σχόλια:

  1. Λατρεία σε μερικά βιβλία έχω κι εγώ, γενικά δηλαδή μου αρέσει να διαβάζω οπότε έχω ξεχωρίσει βιβλία και συγγραφείς :)
    Θα έχω υπόψιν μου αυτά που αναφέρεις

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα τετοιο βιβλιο αναζητω εδω και καιρο! Να μην μπορω να το αφησω απο τα χερια μου!!! Σημειωθηκε ηδηη!!!

    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό της O'Farrel, ας πούμε, μόνη σου το επέλεξες από το site ή σου το σύστησε κάποιος;
    Γιατί, ξέρεις... είναι ταλέντο να μπορείς να ξεχωρίσεις τα καλά βιβλία μόνο από την περίληψη στο πίσω μέρος. :)
    Το σημειώνω.

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σταλαγματιά μου είμαι της άποψης ότι όποιος διαβάζει οτιδήποτε πλουταίνει μέσα του και κερδίζει :)
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Marouli κι εγώ πάντα ένα τέτοιο βιβλίο ψάχνω. Συχνά δεν πετυχαίνω να το βρω αλλά οταν το βρω καταλαβαίνω πως άξιζε τον κόπο η αναμονή και το ψάξιμο :)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Lilith μου για να'μαι ειλικρινής το προηγούμενο Σάββατο πήγα αυτοπροσώπως και ψώνισα βιβλία άρα πέρα απ'το οπισθόφυλλο το είχα ανοίξει και διαβάσει τις πρώτες του αράδες στην αρχή. Κάτι που μπορείς να κάνεις και online βέβαια αλλά όχι πάντα.
    Ό,τι κι αν πούμε νομίζω έχει μια άλλη μαγεία να ακουμπάς να ξεφυλλίζεις το βιβλίο που θ'αγοράσεις. Όταν μπορώ να το κάνω πάντα το απολαμβάνω :)
    Έχεις δίκιο είναι ταλέντο να ξεχωρίζεις τα βιβλία που σου κάνουν αλλά νομίζω είναι κάτι που αναπτύσσεται με τον καιρό και την τριβή. Παλιά αγόραζα πολλά που δεν ήταν του γούστου μου. Τώρα σπάνια πολύ σπάνια συμβαίνει αυτό. Είναι και θέμα εξάσκησης!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν εχω υπομονή με τα βιβλία,αλλά αν δω ότι είναι καλό το ρουφάω με την μια!
    καλημέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ μου αρέσουν τα βιβλιο-posts σου :) Αυτό το "out" μου έκανε κλικ. Μου αρέσουν πολύ τα γιαπωνέζικα θρίλερ,η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα τους. Καλή εβδομάδα από αύριο, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. έχεις κάνει καμια βόλτα στο αστυνομικό? στο νουάρ αστυνομικό? στο λος άντζελες του raymond chandler? έχεις γνωρίσει τον phillip marloow?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΦΟΥΛΗ μου τα βιβλία είναι μαγικά αν τους δώσεις λίγο χρόνο :)
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Dorothy μου να'σαι καλά! Το OUT είναι όπως το περιγράφεις, κλειστοφοβικό και γεμάτο εντάσεις. Θα σου αρέσει πιστεύω.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. desa συνήθως αποφεύγω τους αμερικάνους συγγραφείς (εκτός από κάποιες εξαιρέσεις) γιατί έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από ταινίες και χόλυγουντ πράγμα που με κουράζει.
    Θα ψάξω τις προτάσεις σου όμως γιατί για να τα αναφέρεις κάτι ξέρεις παραπάνω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. δεκτό, αλλά αυτός είναι η εξαίρεση. το Χόλιγουντ έκανε ταινίες τα βιβλία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...