22 Φεβ 2011

Το τέρας και η ομορφιά

"Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Και η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά."
 
Ο φόβος για την ασχήμια, την αδικία, τον πόνο, το αρνητικό είναι κινητήριος δύναμη. Χωρίς το φόβο αυτό το αρνητικό γίνεται συνήθεια, αφομοιώνεται και χάνονται οι όποιες αντιδράσεις σε αυτό. 
Είναι νομίζω το χειρότερο που μπορεί να συμβεί να συνηθίσουμε τη φρίκη και να καταντήσουμε να τρομάζουμε με την ομορφιά. Εύκολο πράγμα η συνήθεια της φρίκης, ειδικά όταν τη βλέπεις συνέχεια μπροστά σου, ή μέσα απ'την τηλεόραση να παίζει συνέχεια. Βλέπεις ανθρώπους να πεθαίνουν σε 'ζωντανή σύνδεση' και σου κάνει όση αίσθηση σου κάνει κι ο εικονικός θάνατος σε μια ταινία ή σ'ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. 

Τρομερές αδικίες παντού, πόνος, αίμα, βία-βια-βια-βια κι εσύ τι κάνεις; Απλά κοιτάς απαθέστατος να εξελίσσονται όλα μπροστά σου σαν κακογραμμένο, βαρετό σενάριο. Αφού δε συμβαίνει κάτι μες στη γειτονιά σου δεν αντιδράς. Σωπαίνεις. Κλείνεις μάτια, αυτιά και τα αποδέχεσαι όλα γιατί 'ωχου βρε αδελφέ τι να κάνουμε τώρα;'

Χωρίς να συνειδητοποιείς ότι η σιωπή σου ειναι αποδοχή, είναι επιβράβευση, είναι συμμετοχή στη φρίκη που εξελίσσεται μπρος στα μάτια σου.

Ξεχνάς προφανώς ότι αφού σήμερα δεν αντιδράς στη φρίκη των άλλων όταν αύριο η φρίκη θα'ρθει να επισκεφτεί το δικό σου σπίτι (γιατί έχει μια φοβερή ικανότητα να τους επισκέπτεται όλους αργά ή γρήγορα) τότε  θα'ναι η σειρά των άλλων να σωπαίνουν, όπως κάνεις τώρα εσύ για κείνους. 

Ίσως να πεις ότι σε τρομάζει η ομορφιά γιατί δεν τη συναντάς συχνά, γιατί μοιάζει με είδος προς εξαφάνιση. Τι κάνεις όμως εσύ κι εσύ κι εσύ κι εγώ και όλοι για να υπάρχει η ομορφιά παντού, γύρω και μέσα μας; Τι κάνουμε καθημερινά για να γίνει ο κόσμος μας πιο φωτεινός, πιο χαρούμενος, πιο χαμογελαστός; Πότε ήταν η τελευταία φορά αλήθεια που πολεμήσαμε για το γενικό καλό; Που κάναμε κάτι ανιδιοτελώς, μόνο και μόνο για να βοηθήσουμε το συνάνθρωπο μας, το περιβάλλον, τη γειτονιά, το χωριό, την πόλη, τη χώρα, τον πλανήτη μας; Η ομορφιά για να υπάρχει χρειάζεται τον καθένα μας ν'αγωνιστεί γι'αυτή ακούραστα, μεθοδικά και ασταμάτητα. 

Χρειάζεται να'χουμε τα μάτια ανοιχτά για να τη δούμε, αλλά και τα χέρια ανοιχτά για να τη δεχτούμε και την καρδιά ολάνοιχτη για να τη αφήσουμε να μας πλημμυρίσει και το μυαλό ανοιχτό για να φτιάξουμε τις προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί, να υπάρξει, να πολλαπλασιαστεί και να μας γεμίσει τη ψυχή.

Φρίκη υπάρχει παντού. Ομορφιά υπάρχει παντού.
Ο καθένας βλέπει ό,τι έχει μέσα του άλλωστε κι αυτό εκπέμπει, αναπαραγάγει, ενισχύει. 
Εσύ τι θες να βλέπεις; Και το κυριότερο τι κάνεις γι'αυτό;

14 σχόλια:

  1. Ολο σου το κειμενο με βρισκει συμφωνη! Θα μπορουσα να το ειχα γραψει και εγω..
    Και εγω αναρωτιεμαι τι κανουμε για να δουμε την ομορφια, μου λενε χαιρεσαι με τα απλα και απαντω μ'αυτα εχουν αξια! Γι'αυτα προσπαθω, γιατι απο εκει ξεκινουν ολα.. Αν βλεπαμε και ζουσαμε την ομορφια μεσα και γυρω μας τοτε θα επικρατουσε παντου..

    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγω βλεπω ομορφια μονο στη φυση!
    ποτε δεν εχω δει στους ανθρωπους!


    καλημερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ομορφιά έχει άλλη έννοια για τον καθένα... Ή ασχήμια από την άλλη έχει ένα κοινό πρόσωπο... τον τελευταίο καιρό βλέπουμε πολλά άσχημα... ελπίζουμε να γίνουν σύντομα όμορφα... καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Be the change you want to see in the world.

    Αυτό κάνω εγώ, Daisy μου.
    Μικρή πάλευα να αλλάξω τον κόσμο.
    Τώρα πια, κάνω το καλύτερο που μπορώ για τη φύση, για τον κόσμο, για τον εαυτό μου και το κυριότερο, προσπαθώ να κάνω τη λιγότερη δυνατή ζημιά στον πλανήτη.
    Αυτά μπορώ να κάνω.
    Δεν μπορώ να τρέχω να διορθώνω τις ζημιές των άλλων. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, να δεις που ο κόσμος θ' αλλάξει.

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον τελευταίο καιρό μου φαίνεται οτι ποτέ ξανά η ομορφιά δεν είχε τόσο άσχημο πρόσωπο...μήπως να αλλάξουμε λίγο τα μέτρα και τα σταθμά και να ξαναδούμε την όμορφη πλευρά των πραγμάτων?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Marouli μου μ'αυτό τα είπες όλα και συμπλήρωσες πολύ όμορφα το κείμενο μου
    "Αν βλεπαμε και ζουσαμε την ομορφια μεσα και γυρω μας τοτε θα επικρατουσε παντου.."
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. stella μου όλοι οι άνθρωποι την έχουν μέσα τους. Τώρα αν διαλέγουν να την δείξουν είναι άλλο θέμα. Ακόμα κι ο πιο στυγνός εγληματίας ήταν κάποτε παιδί με τη δυνατότητα να δει την ομορφιά και να την αναπαράγει.
    Φιλιά πολλά και καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελένη μου ομορφιά κι ασχήμια έχουν πολλά πρόσωπα. Ο καθένας μας τα βιώνουμε διαφορετικά και τα βλέπουμε σε άλλους τόπους.
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Lilith μου ακριβώς! Αντί να περιμένουμε απ'τους άλλους να κάνουν αλλαγές καλύτερα να γίνουμε εμείς οι φορείς της αλλαγής που θέλουμε!
    Αν συνειδητοποιήσει ο καθένας τις ευθυνες του και τις αναλάβει τότε ναι ο κόσμος θα αλλάξει προς το καλύτερο.
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Dotάκι μου η ομορφιά δεν έχει άσχημο πρόσωπο. Απλά μας εκπαιδεύουν να βλέπουμε μόνο το αρνητικό. Για να δεις την πραγματική ομορφιά θέλει τρόπο και κόπο αλλά αξίζει!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ!!!
    ΠΕΡΑΣΕ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΙΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ AVATAR:))).ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δύσκολο πράγμα να παλέψεις το τέρας μέσα σου. Γιατί μέσα μας κρύβεται δυστυχώς. Θέλει μεγάλη προσπάθεια και όμως αν τα καταφέρουμε θα γίνει όχι μόνο η καθημερινότητά μας όμορφη αλλά και ο κόσμος όλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ μου όπως ήδη σου'χω γράψει είχα γράψει την προηγούμενη φορά για το άβαταρ μου. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ex Estrella μέσα μας είναι αλλά μπορούμε να το νικήσουμε. Αγώνα θέλει!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...