26 Δεκ 2010

Βιβλιοπωλείο Ιωαννίδη - δυστυχώς κλείνει οριστικά

Πριν κάποιους μήνες πληροφορηθήκαμε ότι το Βιβλιοπωλείο Ιωαννίδη κλείνει τέλος του χρόνου. Όταν το άκουσα στεναχωρήθηκα γιατί είναι ένας χώρος αναφοράς για τη Λεμεσό και γιατί όλοι μας περάσαμε κάποια στιγμή από κει για να πάρουμε κάτι απ'τα φορτωμένα ράφια του.

Bιβλιοπωλείο Ιωαννίδη-φώτο από sarotiko
Ήταν το μόνο βιβλιοπωλείο που είχε εκτεταμένη συλλογή από ελληνικά βιβλία, τόσο μεγάλη και εκτεταμένη που μπορούσες να βρεις βιβλία που δεν μπορούσες να τα εντοπίσεις πουθενά αλλού στο νησί. Θυμάμαι ένα πρωινό όταν ήμουν άνεργη είχα περάσει πολλές ώρες να κοιτάω βιβλία στα ράφια κι όλα ήταν ένα κι ένα, βιβλία που δεν είχα συναντήσει πουθενά αλλού. 

Βιβλιοπωλείο Ιωαννίδη - φώτο από Λεμεσός ταξίδι στους χρόνους μιας πόλης
Αυτό που το κάνει το κλείσιμο του ακόμα πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει παρόμοιο βιβλιοπωλείο στη Λεμεσό. Υπάρχουν πολλά βιβλιοπωλεία στη Λεμεσό φυσικά, αλλά τα περισσότερα είναι και χαρτοπωλεία και ρίχνουν το βάρος στο χαρτοπωλείο ίσως γιατί κάνουν περισσότερη δουλειά απ'τα χαρτικά είδη και τα είδη γραφείου απ'ότι απ'τα βιβλία. 

Δυστυχώς δεν είμαστε λαός που διαβάζει γενικά και τα βιβλία δεν μπορούν από μόνα τους να φέρουν αρκετά κέρδη για μια επιχείρηση. Τουλάχιστον αυτή είναι η θεωρία.. Γιατί ξέρω από πρώτο χέρι ότι στη  Λευκωσία υπάρχουν ωραία μεγάλα βιβλιοπωλεία στα πρότυπα των βιβλιοπωλείων της Αθήνας, με πολλούς ορόφους γεμάτους με βιβλία και είναι ανοιχτά αρκετά χρόνια, άρα δουλεύουν. Τι όμορφα θα ήταν αν κάτι ανάλογο υπήρχε κι εδώ στη Λεμεσό..

Άλλωστε τώρα με το ΤΕΠΑΚ που έχει αρκετούς φοιτητές θα έχει θεωρητικά μια σταθερή πελατεία. Και το θεωρητικά το γράφω γιατί αυτό εξαρτάται απ'τον ίδιο τον επιχειρηματία που θα ανοίξει το βιβλιοπωλείο του, αν θα φέρνει τα βιβλία που έχουν ανάγκη οι φοιτητές, αν έχει προσωπικό που είναι γνώστης του αντικειμένου, ευγενικό, προσιτό και βοηθητικό, αν ο χώρος είναι ο κατάλληλος κι άλλα πολλά. 

Ας ελπίσουμε το κενό που αφήνει το βιβλιοπωλείο Ιωαννίδη πίσω του να μην είναι τόσο δυσαναπλήρωτο τελικά και να έρθει κάποιο άλλο να το αναπληρώσει ,γιατί με την απουσία του και την κλειστή δημοτική βιβλιοθήκη φτωχαίνουμε αγαπητοί μου και φτωχαίνουμε πνευματικά!

18 σχόλια:

  1. Δεν το ξέρω το βιβλιοπωλείο αλλά φαντάζομαι πως θα είναι ξέρω γω σαν τον δικό μας τον Παπασωτηρίου. Πάντως έχεις απόλυτο δίκιο για το θέμα βιβλίο, ο κόσμος δεν διαβάζει ίσως γιατί δεν έχει την όρεξη ή την αντοχή ή αν θες τον χρόνο όπως παλιά ίσως και γιατί λόγω του ίντερνετ παίρνει έτσι κι αλλιώς τις πληροφορίες που θέλει.Πές τα όμως γιατί ορισμένοι νομίζουν πως όποιος βγάζει βιβλίο, θησαυρίζει ή έχει σαν στόχο την τσέπη του αναγνώστη. Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα είναι λυπηρό όταν κλείνει ένα βιβλιοπωλείο.
    Πάει τον πολιτισμό μας, ένα (τουλάχιστον) βήμα πίσω.

    Χρόνια Πολλά, Daisy μου, με υγεία και χαμογελαστές στιγμές!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κίρκη μου δε νομίζω να μοιάζει με τον Παπασωτηρίου γιατί αυτό το βιβλιοπωλείο απ'ότι ξέρω μια χαρά τα πάει. Εκτός κι αν εννοείς ότι έχει μακρά ιστορία οπότε ναι μοιάζει.
    Δυστυχώς εδώ στην Κύπρο ο κόσμος διαβάζει ακόμα λιγότερο κι απ'την Ελλάδα.
    Τα βιβλία δεν μπορούν να αντικατασταθούν απ'το ιντερνετ γιατί σε παρασύρουν στο κόσμο τους μ'ένα τρόπο που το ιντερνετ δεν μπορεί ούτε θα μπορέσει ποτέ.
    Όποιος βγάζει βιβλίο θησαυρίζει μέσα του σαν άνθρωπος, όπω κι όποιος διαβάζει. Λεφτά αν περιμένει να βγάλει απ'αυτό όμως θα απογοητευτεί οικτρά.
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δυστυχώς κλείνουν βιβλιοπωλεία και ανοίγουν μπουζούκια. κι ύστερα λέμε γιατί έχουμε φτάσει στο επίπεδο που έχουμε φτάσει.

    Καλή χρονιά σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Lilith μου συμφωνώ απόλυτα! Είναι πολύ λυπηρό.
    Ευχαριστώ για τις ευχές σου Λιλιθάκι μου :)
    Χρόνια καλά κι ευτυχισμένα εύχομαι!
    Πολλά πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. mahler μου μου θύμισες το μακαρίτη το Γιαννόπουλο που έλεγε ότι τα μπουζούκια είναι κέντρα πολιτισμού, θυμάσαι; :)
    το επίπεδο μας εξαρτάται από μας τους ίδιους και τις επιλογές μας νομίζω.
    Καλή χρονιά!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι αυτό εννοούσα όσον αφορά δηλαδή την ιστορία του. Πάντως ο mahler έχει δίκιο, συμφωνώ απόλυτα αν και μεταξύ μας όσες τραγουδιστικές παπαριές κυκλοφορούν άλλες τόσες είναι και οι συγγραφικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. xronia polla koyklara
    filia se oloys kai ston skylako soy:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολύ λυπηρό και όπως είπες ο Έλληνας δεν διαβάζει βιβλία!
    καλές γιορτές εύχομαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το βιβλιοπωλείο κλείνει, το ίντερνετ καφέ έρχεται. Έτσι όπως γίναμε δεν εκπλήσσομαι, λυπάμαι πολύ :(
    Φιλάκια και χρόνια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κίρκη μου εγώ λέω καλύτερα να διαβάσει κάποιος ένα βιβλίο κι ας μην είναι και πολύ καλό παρά να αποβλακώνεται μπρος στο χαζοκούτι!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. stella μου ευχαριστώ!! θα του δώσω του άγριου :))))
    καλημερούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΦΟΥΛΗ μου καλές γιορτές!
    Καλημερούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. astakouli μου δεν έχω τίποτα εναντίον των καφετεριων ίσα-ίσα που μπορούν αν θέλουν να ενσωματώσουν και μια βιβλιοθήκη δίνοντας έναυσμα στους πελάτες τους να διαβάσουν.
    Φιλάκια και καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. πέρασα τυχαία από τον Ιωαννίδη ένα βράδυ τη περασμένη βδομάδα, έκλεισε οριστικά, τα βιβλία εξαφανίστηκαν από τις βιτρίνες και το όλο θέαμα ήταν πολύ λυπηρό... ελπίζω τουλάχιστον να αξιοποιηθεί το κτίριο, αν δω άλλη μια τρύπα στη θέση του όπως αυτές που γέμισε η Λεμεσός θα με ποιάσουν τα νεύρα μου :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ουφ! μου δεν άκουσες τα 'χαρούμενα' νέα; Το πήρε αλυσίδα με αθλητικά είδη. Κενό δε θα το δεις αλλά χαρά αυτά που θα βάλουν δεν ξέρω αν θα σου φέρει...

    Όσο για τις τρύπες... στεναχωριέμαι πάρα πολύ όταν ρίχνουν κάτι όμορφα παλιά σπίτια για να φτιάξουν άλλο ένα ηλίθιο κτίριο με γυαλιά γύρω-γύρω. Μα τι στο καλό είμαστε στη Σουηδία και προσπαθούμε να τραβήξουμε τον ήλιο μέσα στα κτίρια; Γιατί εγώ τελευταία φορά που κοίταξα ζούμε σε ένα νησί που'χει ήλιο 300 μέρες του χρόνου τουλάχιστον. Τι τα θέλουμε τα τζάμια παντού; Για να τυφλώνουμε τους γύρω με τις αντακαλάσεις και να ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος;!
    Άσε γιατί με εκνευρίζει πάρα πολύ το θέμα και είμαι ικανή να γράψω ολόκληρο ποστ για το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. έχεις δίκιο για τα κτίρια, λογική μηδέν! όσο για τα αθλητικά στον Ιωαννίδη... θα το κάνουν αγνώριστο :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. δυστυχώς αυτό φοβάμαι κι εγώ.
    πάντως δε θέλω να πάω να ψωνίσω από κει παπούτσια και φόρμες με τίποτα! είμαι πολύ προκαταλημένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...