19 Νοε 2009

Scripta manent verba volant

Έχω ώρα και διάθεση σήμερα να παίξω με τις λέξεις. Να βρω τι κρύβουν πίσω απ'τη μαγεία τους. Πότε μια απλή λεξούλα, ειπωμένη με το κατάλληλο ύφος μπορεί να πληγώσει, να ματώσει τον άλλο. Πότε μια απλή λεξούλα μπορεί να γιατρέψει, να γίνει βάλσαμο στη ψυχή του. Πως τα λόγια έχουν δύναμη που δε φαίνεται, αλλά παρόλα αυτά υφίσταται και δυναστεύει.

Τα λόγια είναι αέρας που πετά και οι πράξεις μένουν και σηματοδοτούν. Υπό κανονικές συνθήκες.. Γιατί στην πραγματικότητα τα λόγια πετούν όταν κρύβουν υποσχέσεις. Όμως όταν διαφυλλάσουν αληθειες, ή εκτοξεύουν πίκρες, μίση, πάθη, λάθη, τότε τα λόγια είναι σπαθιά στο λαιμό, στα χέρια, τα πόδια των θυμάτων τους. Μπορούν να διαλύσουν, να βασανίσουν, να παιδέψουν.

Λόγια που συχνά λέμε χωρίς να σκεφτούμε, λέξεις που ξεστομίζουμε πάνω στην ένταση της στιγμής. Πάνω στο θυμό, στον έρωτα, στα νεύρα, στη χαρά, στον ενθουσιασμό.

Κι αν το καλοσκεφτείς.. τα λόγια είναι ο μοναδικός τρόπος που έχουμε να επικοινωνήσουμε αυτό ακριβώς που αισθανόμαστε, που σκεφτόμαστε, που θέλουμε. Τα λόγια είναι η σκέψη μας, είναι ο προπομπός των πράξεων μας. Η σκέψη χωρίς αυτά βολοδέρνει σε εικόνες αλλά μένει ασυγκρότητη, μόνη, χάνει το νόημα της, την υπάρξη της.

Χωρίς λόγια θα 'μεναν άδειες οι στιγμές και μόνες. Χωρίς λόγια όλα θα ήταν βουβά, ήσυχα, ήρεμα αλλά απελπισμένα. Δε θα μπορούσαν να εκφραστούν, να πουν, να δώσουν νόημα. Τα λόγια πονάνε όταν δεν υποστηρίζονται από πράξεις.. αλλά οι πράξεις δίχως λόγια είναι σαν το φιλί δίχως χάδι, σαν το χαμόγελο δίχως χαρά.

Τα λόγια τα θέλουμε μέσα και γύρω μας. Κι αν είναι ψεύτικα καμιά φορά δεν μπειράζει. Φτάνει που ήταν εκεί όταν τα θέλαμε. Φτάνει που ήταν αληθινά όταν λέγονταν. Φτάνει που γέμισαν τα κενά. Φτάνει που άγγιξαν τις καρδιές, τις ψυχές... έστω για λίγο.. Κάποτε αυτό το λίγο αρκεί.

7 σχόλια:

  1. Έτσι είναι, μια μικρή λεξούλα μπορεί να σου φτιάξει ή να σου χαλάσει την μέρα.

    Και επίσης γι'αυτό από καιρό "μαλλώνω" τους φίλους μου ότι πρέπει να προσέχουν να χρησιμοποιούν θετικά μυνήματα στο λόγο τους. Να σταματήσουν εν παραδείγματι να λέν "να κανονίσουμε τίποτε" ΄"Θα σε δω ποτέ;".

    Πίστεύω ότι έτσι βάζεις λίγο περισσότερη θετική ενέργεια στη ζή σου χωρίς κάν να το καταλαμβαίνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέρεις πως η ίδια λέξη από διαφορετικό στόμα αλλάζει νόημα;
    Όλα είναι σημαντικά για να ολοκληρωθεί το μήνυμα που θέλει να περάσει.
    Ο τρόπος που το λέει, το άτομο που το λέει και οι συνθήκες!!

    Μέρα καλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έπεα πτερόεντα...
    Θα συμφωνήσω απόλυτα όμως μ' αυτά που γράφεις στη δεύτερη παράγραφό σου:

    "όταν διαφυλλάσουν αληθειες, ή εκτοξεύουν πίκρες, μίση, πάθη, λάθη, τότε τα λόγια είναι σπαθιά στο λαιμό, στα χέρια,

    τα πόδια των θυμάτων τους. Μπορούν να διαλύσουν, να βασανίσουν, να παιδέψουν".

    Οι λέξεις "μαχαίρια" αφήνουν βαθιές πληγές.
    Ακόμα και η αλήθεια, στις περιπτώσεις που επιβάλλεται να την πεις, υπάρχει ο σωστός και ο λάθος τρόπος για να το

    κάνεις.

    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Alice World έτσι είναι όταν σκέφτεσαι θετικά μιλάς θετικά και αυξάνεις και τις πιθανότητες σου θετικά πράγματα να σου συμβαίνουν.

    Σταλαγματιά μου όλα παίζουν ρόλο αλλά πέρα από αυτόν που μιλά παίζει ρόλο κι ο δέκτης. Μπορεί να είμαι σε άσχημη μέρα, κουρασμένη, θυμωμένη ή κάτι τέτοιο και να ακούσω κάτι διαφορετικά από ότι το εννοεί ο άλλος που το λέει.
    Καλή σου μέρα
    Φιλί

    Lilith μου η αλήθεια πόσες φορές δεν έχει ξεσκίσει τις σάρκες αυτού στον οποιο απευθύνεται; Ειδικά όταν χρησιμοποιείται σαν όπλο. Πάντα υπάρχει ο σωστός τρόπος για να πεις κάτι αλλά είναι φορές που η σιωπή είναι η καλύτερη αντίδραση. Να ένα άλλο καλό θέμα για ποστ :)
    Καλό αποόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά... από παρατηρητικότητα, σκίζω!
    Τώρα πρόσεξα ότι έγινες DaisyCrazy και άλλαξες και άβαταρ!
    Με γεια!
    Πολύ ωραία και τα δύο. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι τα άλλαξα όλα εδώ και κάποιες βδομάδες.
    Χαίρομαι που σου άρεσαν τα καινούργια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. pio poly ponaei ena vlema apo ta logia!
    kalo vrady kalo moy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...