23 Ιουν 2009

Όνειρα και εφιάλτες

"Τα όνειρα βοηθούν στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων και αυξάνουν τη δημιουργικότητα" λένε οι ειδικοί. Τότε γιατί εγώ προχθες είδα ένα ωραιότατο ξεγυρισμένο εφιάλτη που έκανα όλο τα ίδια και τα ίδια πράγματα, δεν πετύχαινα τίποτα και ξύπνησα ζαλισμένη, αποπροσανατολισμένη και χαμένη; Ε;

Μπας και οι εφιάλτες δεν παρέχουν τις "διευκολύνσεις" των ονείρων; Λέω γω.. Δεν ξέρω.

Πάντως τα όνειρα μου γενικά είναι συχνά πολύ ενδιαφέροντα, σαν ταινίες δράσεις, περιπέτειας και ενίοτε και τρόμου. Πάντα technicolor, δηλαδή έγχρωμα. Για παράδειγμα θυμάμαι να φορώ σε όνειρο ένα κόκκινο φόρεμα. Ή σε άλλο θυμάμαι να κολυμπώ σε μια μπλε θάλασσα. Ή μια φορά ψώνιζα κάτι όμορφες πολύχρωμες μπλούζες και πάνω που πήγα να πληρώσω.. ξύπνησα :(


Κάποια πράγματα στα όνειρα μου λειτουργούν (για μένα προσωπικά μόνο) σαν σύμβολα. Π.χ. άμα δω ότι ανεβαίνω ή κατεβαίνω σκάλα, ή σε κτίρια με ασανσερ κάτι θα συμβεί σύντομα που θα μου ανεβάσει ή κατεβάσει τη διάθεση. Ή αν δω ότι κρατώ βρέφος ή παιδί στα χέρια με περιμένει μεγάλη στεναχώρια. Πάει καιρός τώρα που είχα δει ότι κρατούσα ένα τεράστιο μωρό και δεν μπορούσα να το αφήσω με τίποτα πουθενά. Μετά από λίγο καιρό κάηκε το σπίτι που έμενα και άρχισαν νομικά προβλήματα με τη συγκάτοικο. Με λίγα λόγια προέκυψε μια ιστορία που με στεναχώρησε αφάνταστα, στοίχισε πανάκριβα και τέλειωσε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.



Παλιά, όταν ήμουν φοιτήτρια, έβλεπα σε πολλά όνειρα ότι πετούσα ψηλά (ανάμεσα σε άλλα πράγματα που έκανα). Βασικά απλά άνοιγα τα χέρια μου, ανέβαινα ψηλά και πετούσα χωρίς καμία προσπάθεια (δηλαδή δεν κούναγα χέρια, πόδια, κεφάλι κ.ο.κ). Μάλιστα πολλές φορές προσπαθώντας ο εαυτός μου να με πείσει ότι όντως μπορώ να πετώ σκεφτόμουν κατά τη διάρκεια του ονείρου "ορίστε πετώ και είναι πολύ εύκολο και απλό". Μάλιστα σε ένα όνειρο είδα ότι έφυγα πετώντας από Αθήνα, ήρθα στο νησί και επέστρεψα. Πάντα τα όνειρα με πτήσεις ήταν καλό σημάδι. Όλο και κάτι καλό μου συνέβαινε όταν τα έβλεπα. Από τότε φυσικά δεν έχω δει παρά πολύ πολύ αραιά (γιατί άραγε;).


Θυμάμαι πολλές φορές που κατάφερα να αλλάξω τη πορεία και την ιστορία ενός ονείρου που καταλάβαινα ότι δεν μου άρεσε εκεί που πήγαινε και θα γυρνούσε σε εφιάλτη. Για παράδειγμα μια φορά που κάποιος κυνηγούσε να με σκοτώσει, βρήκα ένα τοιχαλάκι κοντό και κρύφτηκα από πίσω για να μη με δει, αλλά ήταν πολύ κοντό και τον έβλεπα να πλησιάζει. Ξαφνικά σκέφτομαι "μα γιατί να είναι κοντός ο τοίχος κι όχι κανονικός;" και τον κάνω μεγάλο κανονικό τοίχο δωματίου, δεν με βρίσκει ο δολοφόνος και σώθηκα! Τέλος καλό όλα καλά! :))


Όταν κρατούσα ημερολόγιο σημείωνα τα όνειρα μου και πολλά από αυτά (που εγώ τα θεωρούσα σημαντικά) τα θυμάμαι ακόμα και τώρα μετά από πολλά χρόνια.


Γενικά τα όνειρα για μένα είναι σημαντικά και συνήθως τα διασκεδάζω. Το χειρότερο μου είναι να με ξυπνήσουν (ξυπνητήρι, γείτονες, θόρυβοι) πάνω σε καμιά καλή "φάση" του ονείρου και να μην δω τη συνέχεια. Ποτέ μου δεν μπόρεσα να συνεχίσω ένα όνειρο που μου αρέσει. Αν σηκωθώ πάει το ΄χασα!


Φυσικά ανεξαρτήτως όλως όσων έγραψα πιο πάνω, τα περισσότερα όνειρα είναι αναπαραγωγή, με παραλλαγές, των σκέψεων και καταστάσεων που ζω καθημερινά. Έτσι η πλειονότητα των ονείρων δεν έχουν κανένα μα κανένα νόημα, η σημάδι. Όλα δηλαδή όσα αναφέρω πιο πάνω είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας.

Καλή νύχτα απόψε και ΚΑΛΑ ΟΝΕΙΡΑ!!!

4 σχόλια:

  1. Εγώ όταν ήμουν μικρή έβλεπα συχνά το ίδιο όνειρο ή μάλλον δύο όνειρα και το μυαλό τα έπαιζε εναλλάξ.
    Σαν ταινίες.
    Το ένα ότι έπεφτα από ένα μπαλκόνι και ένιωθα όλη την ένταση και το άλλο ότι με κυνηγούσαν δύο μαύρες γάτες.
    Λένε πως τα όνειρα είναι μηνύματα του υποσυνείδητου μας και το πιστεύω.
    Το άγχος σίγουρα θα σε βοηθήσει να δεις κάποιον εφιάλτη και όχι απαραίτητα την ίδια βραδιά.
    Μη δίνεις σημασία λοιπόν σε ότι βλέπεις απλά πάρε βαθιές ανάσες και άλλαξε πλευρό!


    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Αναστασία! Σίγουρα το άγχος παίζει ρόλο στο αν θα δούμε εφιάλτη, όπως και το γεμάτο στομάχι.
    Εγώ όταν ήμουν μικρή έβλεπα φρικτούς εφιάλτες με αίματα, αποκεφαλισμούς κτλ. Λένε ότι τα περισσότερα παιδιά βλέπουν εφιάλτες. Τώρα γιατί αυτό συμβαίνει δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α τα όνειρα... μεγάλη επιτυχία! τα θυμάμαι πολύ συχνά, κ πάρα πολλές φορές είναι εντελώς κινηματογραφικά! με αρχή-μέση-τέλος, κανονική ιστορία, χωρίς να έχει σχέση με τη δική μου ζωή, σαν ταινία. επίσης κάποιες φορές βλέπω "εικόνες" που αργότερα ζω κ τις θυμάμαι. κ εννοείται πως το καλύτερο ε'ίναι ένα που πετούσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κούνελε καλημέρα. τώρα που το λες μου θύμισες ότι πολλές φορές στα όνειρα τους βλέπω όλους σαν μέσα από κάμερα που βρίσκεται ψηλα.. αλλά εμένα δεν έχουν συχνά ιστορία συγκεκριμένη σαν τα δικά σου, πετάγονται από το ένα θέμα στο άλλο :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...