22 Απρ 2009

αλλαγή και συνήθεια

όλα αλλάζουν γύρω σου.. γύρω σου και μέσα σου καμιά φορά.. αλλά ουσιαστικά τις περισσότερες φορές όλα μένουν τα ίδια..

κι αν αγαπάς την αλλαγή.. κι αν την αποζητάς πολλές φορές.. είναι φορές που δεν τη θες, που αγαπάς τη συνήθεια, που ξέρεις ότι σε αποκοιμίζει, αλλά σου προσφέρει και ασφάλεια, ψυχική ηρεμία.

την αλλαγή την περιμένεις, την αναμένεις, την προσμένεις, με ανυπομονησία. την αποζητάς συχνά-πυκνά.

μα όταν έρθει.. τότε λες άντε να γίνουν τα άγνωστα - γνωστά, τα ανοικεία - οικεία, τα πρωτόγνωρα - συνηθισμένα. να’ρθουν τα νέα, τα καινούργια, να γίνουν αγαπημένα, ή απλά να τα συνηθίσεις, να εξοικειωθείς..

πόσες φορές δεν αποζήτησες την αλλαγή, σε σχέσεις κάθε είδους, σε δουλειές.. έφτασε μια στιγμή που η αλλαγή έγινε συνήθεια, που έγινε το κανονικό, το αναμενόμενο. έφτασες να αναρωτιέσαι: αλλαγή για την αλλαγή; μέχρι πότε; μέχρι που;

και τώρα έχεις κουρνιάσει.. έχεις ψιλολουφάξει.. έχεις σταθεροποιηθεί.. έστω και λίγο, έστω για λίγο.

είναι κακό άραγε; να ξαποστένεις για λίγο; να μαζεύεις δυνάμεις; να μη βλέπεις όλο το μπροστά, αλλά να ζεις και λίγο το τώρα.. έστω κι αν το μετά είναι μες το μυαλό σου.. τουλάχιστον να μην κάνεις συνεχώς κινήσεις, τουλάχιστον να μην το κυνηγάς ασταμάτητα.. να μην προσπαθείς να το αρπάξεις με νύχια και με δόντια.

αγαπάς τις αλλαγές, τις αποζητάς.. αλλά αγαπάς και την ηρεμία, την ανασύνταξη δυνάμεων. πόσο καιρό να είσαι σε κατάσταση "πάλης ή φυγής"; θες να ξεκουραστείς.

12 σχόλια:

  1. Αχ αυτές οι αλλαγές.. Που σε αποσυντονίζουν.. Κάποτε όμως θες να αράξεις και να ξεκουραστείς.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. jacki μου ακριβώς αυτό!
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν αλλάζουν τα πράγματα... μόνο εμείς αλλάζουμε.. και ψάχνουμε νέες καταστάσεις ισορροπίας...
    Αμα τις βρίσκουμε.. είναι μια χαρά....
    Οσο και αν κρατήσουν...
    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. aKanonisti αυτό που είπες μου θύμισε το δίσκο των Κατσιμιχαίων "η μοναξιά του σχοινοβάτη". προσπαθούμε να ισσοροπήσουμε έχεις δίκιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψηφίζω αλλαγή... Δεν θέλω το καθιερωμένο, το συνηθισμένο. Ακόμα και να είσαι π.χ. με κάποιον για χρόνια ολόκληρα, μπορείτε πάλι να κάνετε αλλαγές που θα σπάνε την ρουτίνα.

    Ξέρω ότι θέλει κότσια και γερό στομάχι η αλλαγή, αλλά πρέπει να την δεχόμαστε ευχάριστα... Τελικά μόνο καλό μας κάνει :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Raven συμφωνώ γενικά και επιδιώκω την αλλαγή στη ζωή μου. τα τελευταία χρόνια όμως (πάνω από δεκαετία) μόνο αλλαγές έχω να αντιμετωπίσω. όσο καλές και καλοδεχόμενες και να είναι κουράζουν, αγχώνουν και σε κάνουν να θες για λίγο να αράξεις. να ηρεμήσεις, να ξεκουραστείς. για λίγο φυσικά όχι και να βαλτώσεις ε; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα πάντα ρει! Έλεγε ο Ηράκλειτος.
    Και είναι αλήθεια.
    Ακόμα και τη στιγμή που " αράζεις" ή "λουφάζεις", ακόμα και τότε, οι παράμετροι που θεωρείς δεδομένοι αλλάζουν.
    Η ζωή όμως, Δωροθέα, είναι η συνεχής προσαρμογή σε μια διαρκώς μεταβαλόμενη πραγματικότητα.
    Κι ο θάνατος δεν είναι τίποτε άλλο από την αδυναμία προσαρμογής στις συνεχείς αλλαγές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομιζω πως οτι δεν αλλαζει πεθαινει.. Αλλα αν παλι χρειαζεσαι ενα break και μια δοση καθημερινοτητας οκ.. Καλημερουδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @suncitizen έχεις απόλυτο δίκιο! ειδικά αυτό που λες "Η ζωή όμως είναι η συνεχής προσαρμογή σε μια διαρκώς μεταβαλόμενη πραγματικότητα." μάλλον τώρα το συνειδητοποιώ.

    @if..ιγένεια καλημερούδια και καλή βδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τα λιμναζοντα νερά βρωμάνε φίλη καλή! προτιμώ το ρυάκι που κυλα κ παρασύρει μαζί του μικρά αντικειμενα για συντροφιά! αν η στασιμη κατασταση κρατήσει πολύ μας αφομοιώνει, μας κανει νωχελικους, βολεμένους, θεωρουμε πράγματα δεδομένα, παυουμε να μαχομαστε για αυτα,αδρανουμε σωματικά κ πνευματικά.
    ενα μέτρο χρειάζεται στους ρυθμους της αλλαγής , οχι όμως στασιμοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. fotini δε διαφωνω μαζι σου. ειναι καλο να ξεκουραζομαστε, μονο για να παίρνουμε ωθηση να συνεχισουμε. αλλα ειναι απαραιτητο να το κανουμε. αλλιως έρχεται η εξαντληση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...