16 Μαρ 2009

Το Internet και η σχέση σας

Όλο και περισσότερα ζευγάρια επικαλούνται το Διαδίκτυο ως ένα πρόβλημα στην σχέση τους.

Ορισμένες ενδείξεις ότι ένας σύντροφος ίσως έχει σχέση μέσω του διαδικτύου:

* Περνά όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο - ιδιαίτερα σε chat rooms και σε ιστοσελίδες που έχουν να κάνουν με το σεξ και τη σεξουαλικότητα.
* Προσπαθεί να αποκρύψει πληροφορίες από σας.
* Δυσκολεύεται να μη συνδεθεί.
* Γίνεται μακρινός, μυστικοπαθής ή ακόμη κριτικός απέναντι σας.

Ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι κινδυνεύετε από μια σχέση του Διαδικτύου:

* Όλα τα παραπάνω
* Σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε το Διαδίκτυο για να έχετε σεξουαλική επαφή
* Συνειδητοποιείτε ότι μιλάτε συχνά ή κατόπιν συνεννόησης με συγκεκριμένα άτομα
* Κάνετε προσπάθειες να έλθετε σε επαφή με τα άτομα αυτά με άλλα μέσα
* Ερεθίζεστε από την επαφή που έχετε
online – περισσότερο από ότι με το σύντροφό σας
* Οι online δραστηριότητες σου προκαλούν ενοχές

Ακόμη και αν η σχέση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί «εικονική», η αίσθηση ότι ο σύντροφος σου σε απατά είναι πραγματική και το χειρότερο είναι ότι μπορεί να αισθάνεται λες και το «άλλο πρόσωπο» είναι στο ίδιο σπίτι μαζί σας - ακόμα και αν είναι μίλια μακριά.

Ο χρόνος στο Διαδίκτυο είναι ο χρόνος μακριά από την πρωταρχική σχέση, η οικειότητα που αναπτύσσεται με ένα εικονικό πρόσωπο στην οποία δεν συμμετέχει ο σύντροφος γεγονός που οδηγεί σε αισθήματα προδοσίας, απόρριψης και αναξιότητας. Δεν είναι μόνο ότι οι σύντροφοι παραμελούνται. Τα παιδιά και οι φίλοι, επίσης, υποφέρουν.

Το πρόσωπο πηγαίνοντας συχνά
online μπορεί να αισθάνεται ότι ξεφεύγει από την πραγματική ζωή, αλλά η απόσυρση στον κυβερνοχώρο οξύνει τα προβλήματα στην πραγματική ζωή. Οι σχέσεις online φέρουν τον κίνδυνο της απόσπασης από την πραγματικότητα - ο εικονικός σύντροφος μπορεί να εξιδανικευτεί και ο πραγματικός σύντροφος να φαίνεται κατώτερος σε σύγκριση. Δυστυχώς οι σχέσεις μέσω του internet μπορούν να οδηγήσουν σε χωρισμό, και αν και ορισμένοι χωρισμοί θα συνέβαιναν έτσι κι αλλίως, μερικοί είναι λανθασμένοι – με αποτέλεσμα να αφήσει κάποιος τον πραγματικό του σύντροφο για ένα εικονικό του οποίου η online προσωπικότητα έχει ελάχιστη σχέση με το ποιος είναι στην πραγματικότητα.


Δεν είναι το internet που ευθύνεται για τον αυξημένο αριθμό χωρισμών και προβλημάτων στις σχέσεις που προκαλούνται από
online σχέσεις. Οι άνθρωποι έχουν επιλογές - να συμμετάσχουν σε ό, τι έχει να προσφέρει η τεχνολογία, ή όχι. Μόνο και μόνο επειδή η τεχνολογία προσφέρει πρόσβαση οικονομικά προσιτή και που σας παρέχει ανωνυμία, το τραύμα που θα αισθανθεί ο σύντροφος σας δεν θα μειωθεί αν ανακαλύψει τι κάνετε online και πολύ πιθανό να αισθανθεί το ίδιο προδομένος όσο αν τον είχατε προδώσει με μια πραγματική σχέση.

Συμβουλές για να δοκιμάσετε αν βρείτε τον εαυτό σας μπλεγμένο σε εικονική σχέση ή αν υποπτεύεστε τον σύντροφο σας είναι:

* Σκεφτείτε τι συμβαίνει στην πρωτογενή σας σχέση που δημιουργεί την ανάγκη για
cybersex.
* Συζητήστε με το σύντροφό σας σχετικά με τις ανησυχίες και τα συναισθήματά σας, τους τομείς της σχέσης σας που πλέον δεν λειτουργούν για σας
* Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε μαζί τότε ζητήσει τη βοήθεια ενός συμβούλου
* Το Διαδίκτυο μπορεί να είναι εθιστικό, δοκιμάστε να απομακρυνθείτε ή να περιορίσετε τις ώρες που αφιερώνεται στον υπολογιστή ή στο διαδίκτυο

Δεν είναι όλα αρνητικά όμως, το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο έδαφος για ζευγάρια που επιθυμούν να κρατήσουν επαφή. Κάποια ζευγάρια που ζουν χωριστά λόγω εργασίας, εκείνοι που βρίσκονται στο εξωτερικό , για παράδειγμα, βρίσκουν ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ένας πολύ καλός τρόπος να διατηρήσουν τη σχέση τους. Επίσης, βοηθά τα παιδιά να διατηρούν επαφή με έναν απόντα γονέα. Η ουσία είναι προσωπική ευθύνη του καθένα.

6 σχόλια:

  1. Ωραία η ανάρτησή σου, μας κάνεις να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας που μερικοί αφιερώνουμε όλον τον ελεύθερο χρόνο μας εδώ ή online. Από τη δουλειά η στο σπίτι είμαστε. Και τις περισσότερες φόρες, αρχίζουμε εμείς οι ίδιοι συζητήσεις με άλλα άτομα αρχίζοντας φιλικά πάντα και μετά... ξεχνιόμαστε και όπως λες, ξεφεύγουμε από την πραγματική ζωή, και απομακρυνόμαστε από τον σύντροφό μας διότι αισθανόμαστε την ανάγκη να μιλήσουμε με αυτά τα άτομα, γιατί πάντα θα μας πουν αυτά που θέλουμε να ακούσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς έτσι είναι! Ο εικονικός είναι πάντα ιδανικός. Με τον πραγματικό σύντροφο αντιμετωπίζεις όμως τις δυσκολίες, τα προβλήματα, αλλά περνάς και τις χαρές μοιράζεσαι τις λύπες, τις όμορφες στιγμές.
    Το ιντερνετ είναι άτιμο αν το αφήσεις να σε επηρεάσει. Αλλά από μας εξαρτάται να μην το κάνουμε.
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ..ή ο σύντροφός μας μας έχει συνδεμένους κανονικά γιατί μας θεωρεί δεδομένους, οπότε σίγουρα θα ψάξουμε παραπέρα και οπουδήποτε αυτό που μας λείπει, ακόμη και στο διαδίκτυο, και που αν δεν το κάνουμε, θα είμαστε κορόϊδα τελικά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέσεις που μετράνε χρόνια είναι το να σε παίρνει ο άλλος, ή να τον παίρνεις εσύ σαν δεδομένο. Τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Γιατί δεν είμαι και δεν είναι ούτε ο άλλος ένα ακόμα έπιπλο. Είμαστε άνθρωποι, με συναισθήματα, με απόψεις, με μοναξιά που χρειάζεται μια αγκαλιά για να πάψει να’ναι μοναξιά και να γίνει πάλι συντροφικότητα, αγάπη, στοργή.

    Αλλά έτσι είναι οι σχέσεις, δύσκολες και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο και όμορφες. Αξίζει να τις παλεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πάντως στην περίπτωση μου, το διαδίκτυο με ένωνε με την προηγούμενη σχέση που είχα. Θεσσαλονίκη-Ηράκλειο, για μια περίοδο θα μ'έβρισκες ή στον υπολογιστή ή στο τηλέφωνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :) σίγουρα πολλές φορές το ιντερνετ μας φέρνει πιο κοντά και μας ενώνει. εγώ προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου μακριά από υπολογιστή για πολύ καιρό. έχω πάθει εξάρτηση! φυσικά φταίει και το γεγονός ότι η δουλειά μου είναι συνέχεια μπροστά από μια οθόνη... αλλά και παλιά, πριν καμιά 10ετια, κτυπούσα κάτι 10ωρα συνεχόμενα και φοβόντουσαν οι γονείς μου ότι θα αποβλακωθώ! μάλλον καλά κάνανε και φοβόντουσαν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...