26 Μαρ 2009

«Ξυπνάω τη νύχτα από το άγχος»




Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη
Έχεις πέσει στο κρεβάτι από τις 12 με το όνειρο να χορτάσεις ύπνο. Αλλά ξαφνικά, εκεί γύρω στις 4 το πρωί, ξυπνάς και αδυνατείς να ξανακοιμηθείς. Το μυαλό σου γεμίζει αρνητικές ή αγχωτικές σκέψεις, σε κυριεύει κάτι σαν μελαγχολία... Ακούγεται γνώριμο; Συμβαίνει σε πολλούς - και σε ακόμα πιο πολλές.

Ένας στους πέντε ανθρώπους, επισημαίνουν οι «Κυριακάτικοι Τάιμς», ξυπνάει μέσα στη νύχτα ή το ξημέρωμα για να υποκύψει στη συνέχεια σε ενοχλητικές σκέψεις. Το πρόβλημα είναι συνηθέστεροκατά 20% - στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που είχε γίνει το 2007 από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (ΝSF), σχεδόν δύο στις τρεις γυναίκες έχουν διαταραγμένο ύπνο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Γιατί όμως;

Παραδοσιακά, η ξαφνική αφύπνιση μέσα στη νύχτα συσχετίζεται με την κατάθλιψη. Και πράγματι, όπως λέει η κλινική ψυχολόγος Λίντα Μπλερ, «το 80% των ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη υποφέρουν και από αϋπνίες, η αϋπνία όμως δεν είναι απαραίτητα σημάδι κατάθλιψης». Συχνά, συνηγορεί ο δρ Νιλ Στάνλι, Βρετανός ειδικός σε θέματα ύπνου, είναι απλώς σημάδι του σύγχρονου, αγχωτικού τρόπου ζωής.

«Κάποιες φορές ξυπνάω και αρχίζω να ανησυχώ ότι θα τυφλωθώ ή θα πάθω καρκίνο. Άλλες, σκέφτομαι όλα εκείνα που δεν θα έπρεπε να έχω πει ή που θα έπρεπε να έχω κάνει...»: στη διάρκεια της ημέρας, η 29χρονη Κέιτ, δικηγόρος στο επάγγελμα, μοιάζει πρότυπο ηρεμίας και θετικής σκέψης, όταν ξυπνάει μέσα στη νύχτα, ωστόσο, την κυριεύει μια αλλόκοτα κακή διάθεση.

Τα «γιατί» είναι λοιπόν δύο: γιατί ξυπνάει μέσα στη νύχτα· και γιατί αυτή η κακή διάθεση. Στη διάρκεια της νύχτας, ο ύπνος κάνει κύκλους- κάθε κύκλος διαρκεί περίπου δύο ώρες. Ξεκινάει ελαφρύς, γίνεται βαθύς, και μετά περνάει στη φάση των γρήγορων κινήσεων του ματιού (RΕΜ), η οποία προετοιμάζει τον οργανισμό για την αφύπνιση. Κατά το δεύτερο μισό της νύχτας, έως και το 60% του ύπνου είναι RΕΜ.

Η «θεραπεία»

Σε αυτό ακριβώς το στάδιο, εάν κάποιος είναι στρεσαρισμένος, οτιδήποτε μπορεί να τον ξυπνήσει πριν από την ώρα του- από το αίσθημα της δίψας έως το πήδημα της γάτας πάνω στο κρεβάτι.

Από εκεί και πέρα, η επέλαση των αρνητικών σκέψεων είναι καθαρά ψυχολογική. Είναι νύχτα, έχει απόλυτη ησυχία, προσπαθείς να μην κινείσαι ώστε να μην ξυπνήσεις τον σύντροφό σου, δεν έχεις τρόπο να επικοινωνήσεις, επιπλέον πριν από λίγο έβλεπες όνειρα και αυτό κάνει την κατάσταση να μοιάζει εξωπραγματική, τρομακτική. «Η θεραπεία είναι απλή», λέει ο δρ Στάνλι. «Λιγότερο στρες». Να ήταν τόσο απλό...

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ
http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=11&articleID=5690&la=1

3 σχόλια:

  1. Το έχω νιώσει άπειρες φορές όλο αυτό !

    Καλή μου Δωροθέα σ΄ευχαριστώ που πέρασες!
    Μέχρι την επόμενη φορά σε φιλώ γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ το ίδιο Αναστασία μου. Άσχημο πράγμα να έχεις π.χ. εξετάσεις και να θες να ξεκουραστείς για να αποδώσεις. Πας για ύπνο, στριφογυρνάς.. Τίποτα. Άστα! όλοι νομίζω το έχουμε περάσει σε κάποια φάση.

    Φιλάκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο άρθρο, μας τα χάλασε στην επίλυση (κυρίως επειδή δεν πρόσφερε). Σίγουρα, βοηθάει η σωματική άσκηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...