23 Ιαν 2009

Ο κακός ύπνος είναι... αιτία διαζυγίου

Η χαρά της συμβίωσης συχνά υπονομεύεται από φαινομενικά αθώα ζητήματα, όπως το ροχάλισμα, το στριφογύρισμα στο κρεβάτι και οι συνεχείς επισκέψεις στην τουαλέτα ή στην κουζίνα για νερό. Η επαναλαμβανόμενη φύση αυτών των συνηθειών εκνευρίζει τους παρακοιμώμενους και το επακόλουθο είναι συχνά η απομάκρυνση από τη συζυγική κλίνη ενίοτε και από την οικία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου. 

Πρόσφατη μελέτη σε περίπου 2.500 Βρετανούς έδειξε ότι ο ένας στους πέντε ένιωθαν περισσότερο κουρασμένοι το πρώτο πρωινό μετά το Σαββατοκύριακο απ΄ ό,τι τις άλλες καθημερινές της εβδομάδας. 

Όπως απεδείχθη, η έλλειψη ύπνου που ούτως ή άλλως τους βασάνιζε μεσοβδόμαδα, εντεινόταν το Σαββατοκύριακο λόγω καυγάδων «δια ασήμαντον αφορμήν» που είχαν με τους εξίσου κουρασμένους συντρόφους τους. 

Επειδή οι άνθρωποι ελπίζουν να περάσουν το ένα τέταρτο έως ένα τρίτο της ζωής τους παραδομένοι στην αγκαλιά του Μορφέα και επειδή η ψυχική διάθεση και η απόδοσή μας εξαρτώνται από το πόσο καλά κοιμόμαστε, οτιδήποτε διαταράσσει τον ύπνο ουδέποτε είναι ασήμαντο. 

Η έλλειψη ύπνου ή ποιοτικού ύπνου όχι μόνον οδηγεί σε οξυθυμία, μειωμένη κρίση, άγχος, νεύρα και κατάθλιψη, αλλά αυξάνει και τα ατυχήματα: το περίπου 30% των τροχαίων οφείλονται στην κόπωση των οδηγών. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως τα ποσοστά θνησιμότητας αυτών που κοιμούνται 6 ή λιγότερες ώρες είναι κατά 30% υψηλότερα απ΄ ό,τι αυτών που κοιμούνται 7-8 ώρες. 

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως η έλλειψη ύπνου μάς καθιστά περισσότερο ριψοκίνδυνους, επειδή διαταράσσεται τόσο πολύ η κριτική ικανότητά μας ώστε στην ουσία δεν ξέρουμε τι κάνουμε. 

Γι΄ αυτόν τον λόγο, η αντιμετώπιση κάθε ζητήματος που διαταράσσει τον ύπνο μας έχει ζωτική σημασία - και αν το πρόβλημα δεν επιλύεται, καλό είναι να ζητείται η συμβουλή ενός ειδικού που ενδέχεται να χορηγήσει ακόμα και υπνωτικά φάρμακα. 


Δημοσίευση: 22-1-2009
   
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

1 σχόλιο:

  1. καλημερα!
    καλε η απουσια σεξ φερνει γκομενο και μετα διαζυγιο!!
    συμπερασμα!
    κερατωνε τον αντρα σου και μαγεια μην του κανεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι, ή μάλλον γράψε αυτό που σκέφτεσαι! :)

Mi manchi

Μου λείπεις τόσο πολύ, τόσο απερίγραπτα, αφάνταστα, αδιάκοπα, ασταμάτητα, που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο.  Κι όσο κι αν κρατιέμα...